V dôsledku shutdownu z New Yorku odchádzajú sklamané stovky turistov

V dôsledku shutdownu z New Yorku odchádzajú sklamané stovky turistov

Washington 2. októbra (TASR) – Zastavenie financovania americkej vlády má síce negatívny vplyv na fungovanie mnohých vládnych úradov a inštitúcií v USA, ale tentoraz aspoň nehrozí zopakovanie situácie spred 17 rokov, keď sa vtedajší prezident Bill Clinton počas tzv. shutdownu zaplietol so stážistkou Monikou Lewinskou. Biely dom totiž oznámil, že okrem iných zamestnancov sa bude musieť zaobísť aj bez stážistov, informoval americký denník Pacific Standard, z ktorého ju prevzali viaceré európske denníky.

Denník Washington Post dodal, že na neplatenej dovolenke sú tri štvrtiny zamestnancov Bieleho domu, v službe ich zostáva 129. Počas posledného "shutdownu" v roku 1995 v Bielom dome pracovalo 90 zo 430 zamestnancov – tí, čo zastávali dôležité funkcie, a stážisti, vrátane Lewinskej.

"Bez shutdownu by možno mala šancu podať si s prezidentom akurát tak ruku," napísal komentátor denníka Pacific Standard a bývalý zamestnanec Bieleho domu Seth Masket. Úlohou stážistov v Bielom dome je roznášať kávu a obsluhovať kopírky, pripomenul.

Monicagate koncom 90. rokov 20. storočia hlboko zasiahla politickú scénu USA a mala závažné politické dôsledky, keďže vyústila do procedúry impeachmentu prezidenta, poznamenala voľby v rokoch 1998 a mala negatívny dopad na popularitu Clintonovho viceprezidenta Ala Gora, keď sa v roku 2000 uchádzal o funkciu prezidenta USA.

Reklama

História sa však nebude opakovať, keďže hovorca Bieleho domu Jay Carney v noci na pondelok oznámil, že stážisti počas kritického obdobia pracovať nebudú, pripomenul francúzsky spravodajský server Slate.fr.

Podobne je na tom spolu 800.000 štátnych zamestnancov, ktorí sa v utorok úderom polnoci miestneho času (06.00 h SELČ) ocitli na nútenej neplatenej dovolenke, keďže americká vláda je prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti. "Shutdown" je dôsledkom toho, že Kongres do utorka neschválil rozpočet na nový fiškálny rok.

Reklama

Voľno má aj asi 2000 zamestnancov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý v utorok oslavoval 55. výročie svojho založenia.

Do práce nechodia ani zamestnanci rezortu dopravy, tento fakt by sa však v leteckej či železničnej doprave nemal nijako prejaviť. Žiadatelia o povolenie nosiť zbraň však musia počítať s dlhšou lehotou na vydanie dokladu. Už dohodnuté schôdzky s klientmi pre nedostatok personálu rušia aj niektoré daňové úrady.

Kvôli zastaveniu financovania americkej vlády odchádzajú z New Yorku sklamané stovky turistov, ktorí môžu Sochu slobody obdivovať len z diaľky, keďže je pre verejnosť, rovnako ako aj ostrov, na ktorom stojí, neprístupná. Väčšina turistov je nespokojná, pretože si vstupenky do Sochy slobody kúpili cez internet a namiesto jej návštevy im ako náhradu ponúkajú vyhliadkovú plavbu loďou.

"Úbohú plavbu loďou za 40 dolárov? To si môžu nechať," vyhlásila brazílska turistka. "Je to šialené, zavrieť všetko len tak, z jedného dňa na druhý," uviedol francúzsky pár, ktorý je v New Yorku na svadobnej ceste a ktorý stále dúfa, že do nedele sa situácia vyrieši. "Nakupovali sme cez internet a nikto nás na to neupozornil. Je to frustrujúce," uviedla Austrálčanka Emily. Ako však pripomína Washington Post, spravodajské televízie informujú o tom, že štátom spravované inštitúcie sú zatvorené.

Francúzsky spravodajský server Slate.fr informoval, že platobná neschopnosť americkej vlády sa vo Francúzsku prejavuje aj zneprístupnením amerických vojenských cintorínov.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali