V Chersonskej oblasti je napätá situácia. Skúsenosti z prielomu AFU do Dudčan. Čo sa tam deje? Zopakuje sa Liman?

V Chersonskej oblasti je napätá situácia. Skúsenosti z prielomu AFU do Dudčan. Čo sa tam deje? Zopakuje sa Liman?

Kyjev 3. októbra 2022 AKTUALIZOVANE (HSP/Foto:Telegram)

 

Smer Cherson prielom ukrajinskej armády v Dudčanoch. Vývoj je nepredvídateľný

Situácia na južnom chersonskom fronte

13:20- Skúsenosti z prielomu AFU do Dudčan. Čo sa tam deje?

Reklama

Názor ruského analytika Podoljaka: Neskoro večer 2. októbra niekoľko mobilných skupín AFU obsadilo obec Zolotaja Balka v Novocerkovskom okrese Chersonskej oblasti na pravom brehu vodnej nádrže Kachovka a pokúsilo sa preraziť do obce Dudčany.

Ráno 3. októbra sa boje obnovili. V súčasnosti boli jednotky ukrajinskej armády zastavené na prístupoch k Dudčanom a odrezané delostreleckou paľbou ruských ozbrojených síl z opačného brehu Dnepra.

Reklama

Niekoľko obrnených vozidiel APC a kozáckych obrnených vozidiel bolo zničených. Najväčšie straty utrpel 40. prápor teritoriálnej obrany AFU, ktorý bol nasadený ako prieskumná skupina. Značné straty utrpel aj 131. samostatný prápor.

Jednotky AFU boli nútené rozptýliť sa v oblasti medzi Dudčanmi a Zolotaja Balka, kde narýchlo vytvárajú oporné body. Ruské ozbrojené sily ostreľujú ukrajinskú armádu z raketometov Msta-S SAU a Grad.

Ak budú Dudčany obsadené, AFU bude mať predmostie na útok na mesto Beryslav, ktoré je vzdialené 70 km po prúde rieky Dneper.

 

13:00- Včera ukrajinská armáda silným úderom prelomila obranu našich vojsk na severe Chersonskej oblasti a vo veľkých kolónach (vyše 100 obrnených vozidiel) sa rútila na juh. Po prekonaní viac ako 20 km po ceste do Berislavy do večera narazila na naše pozície pri Dudčanoch a od tohto ruská armáda prevzala iniciatívu.

Reklama

Najprv AFU tvrdo zasiahlo ruské letectvo, potom sa pridalo aj delostrelectvo. Potom sa zdalo, že sa Ukrajincom začalo dariť, pretože silný lejak prilepil ruské letectvo na letiská, ale ako sa ukázalo do rána, dážď sa na jeseň končí oveľa skôr, ako vyschnú poľné cesty, a včerajší úspešný prielom sa od rána v podstate pre prielomové jednotky zmenil na pascu. Kolóny AFU sa nemôžu odlepiť od asfaltu a ruskí delostrelci na nich pracujú, dokončujú to, čo prežilo noc.

Cesty na severe Chersonskej oblasti sú posiate rozbitou ukrajinskou technikou a mŕtvolami vojakov, ranených nosia na chrbtoch a na záchranu situácie treba buď stiahnuť kolóny, alebo sa modliť k Bohu, aby všetko rýchlo vyschlo. Ale nie je máj a stále mrholí…

“Zástupca šéfa” Ruskom vytvorenej “správy” Chersonskej oblasti Kirill Stremousov potvrdil ofenzívu ukrajinských vojsk na juhu Ukrajiny, ale uviedol, že v chersonskom smere “je všetko pod kontrolou, napriek pokusom o prelomenie” zo strany ukrajinskej armády. Podľa včerajších informácií ukrajinské jednotky za deň postúpili v Chersonskej oblasti najmenej 25 kilometrov na juh a postúpili k dedine Dudčany. Zelenskyj uviedol, že boli oslobodené dediny Archangeľske a Miroľubovka na severe regiónu.

Situácia pre ruskú armádu nie je ešte stabilizovaná a boje stále prebiehajú.

 

Reklama
Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v bojoch

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v bojoch a upevňovaní pozícií na oslobodených územiach Chersonskej oblasti, uviedla vo vysielaní telemostu vedúca spoločného koordinačného štábu tlačového centra obranných síl na juhu Ukrajiny.

“Situácia naďalej naberá na obrátkach, pokračujeme v bojoch a upevňovaní pozícií na tých územiach, ktoré už boli oslobodené a ktoré sa čistia. Pokračujeme aj v práci s miestnym obyvateľstvom pozdĺž frontovej línie v tých osadách, ktoré sú vystavené nepriateľskej paľbe. Ide o takmer 45 osád, ktoré boli za posledných 24 hodín ostreľované. Organizujeme evakuáciu. Ak majú ľudia takúto možnosť a chuť, môžu túto príležitosť využiť,” povedala.

Dodala, že v Čiernom mori je dnes búrka, ktorá bráni nepriateľským lodiam priblížiť sa.

“Nepriateľskú skupinu tvorí osem lodí a člnov, ktoré sa skrývajú pred búrkou aj našimi raketami pozdĺž krymského pobrežia. Teraz vytiahli dve ponorky vybavené Kalibrou. Celkový počet rakiet je päť – tri hladinové lode a dve ponorky – čo je viac ako 30 rakiet Kalibr. To nám hovorí, že hrozba rakiet pretrváva, hrozba nikam nezmizla,” povedala.

 

Vyjadrenie ruského ministerstva 

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že ukrajinské jednotky sa “vklinili” do hĺbky ruskej obrany v Chersonskej oblasti. “S prevahou tankových jednotiek v smere Zolotaja Balka, Alexandrovka sa nepriateľovi podarilo preťať hĺbku našej obrany. Divízie ruských vojsk obsadili vopred pripravenú obrannú líniu a pokračujú v masívnej paľbe na nepriateľa,” uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Radi by sme upozornili, že predtým ukrajinské a ruské telegramové kanály informovali o prielome ukrajinských vojsk v severnej Chersonskej oblasti pri obci Zolotaja Balka.

Zároveň nikto nehlásil prielom pri Alexandrovke, o ktorej sa zmieňuje ruské ministerstvo obrany (nachádza sa na juhu regiónu). Aj keď možno ruské ministerstvo obrany malo na mysli Novoalexandrovku – tá sa nachádza južne od Zolotaja Balka.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali