Londýn 16. marca 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Gregorio Borgia)
Profesor Anthony Hilton z Astonskej univerzity (Birmingham, Veľká Británia) dokázal odôvodnenosť takzvaného “pravidla piatich sekúnd”, píšu noviny Independent
Pravidlo tvrdí, že jedlo, ktoré spadlo na zem, môžeme bezpečne zjesť, ak ho zdvihneme do piatich sekúnd.
“Samozrejme, ak je na jedle vidieť špina, tak ho nemôžeme jesť. Ale veda ukazuje, že ak viditeľné príznaky zašpinenia nie sú, šanca, že sa na jedlo dostali škodlivé baktérie počas tých niekoľkých sekúnd, ktoré ležalo na zemi, je veľmi malá “, povedal profesor Hilton, ktorý sa zaoberá štúdiom baktérií.
Vedec však povedal, že riziko napriek tomu existuje. “Nemožno povedať, že sa baktérie nijako nemôžu dostať z podlahy na spadnuté jedlo,” konštatoval Hilton.
Profesorom vykonaný výskum ukázal, že na počet škodlivých baktérií, ktoré sa dostanú na jedlo, môže mať vplyv hneď niekoľko faktorov: typ povrchu a druh jedla a tiež doba, ktorú strávi na podlahe.
Podľa prieskumu verejnej mienky z dvoch tisíc respondentov 79% potvrdilo, že aspoň raz jedli jedlo, ktoré spadlo na podlahu, uvádzajú noviny.