Útoky v tyle ukrajinskej armády sa znova začali

Útoky v tyle ukrajinskej armády sa znova začali

Kyjev 1. júna 2018 (HSP/X-true/Foto:TASR-Mykhailo Markiv, Presidential Press Service Pool Photo via AP)

 

Portál X-true prináša zaujímavé informácie o aktivizácii neznámych skupín v tyle ukrajinskej armády na Ukrajine, informuje aj o najvýznamnejších úspechov protiukrajinských  partizánov v minulom období. Partizánska činnosť na Ukrajine sa znova spustila, spiace bunky sa zaktivizovali

Ilustračné foto

Takmer tri roky nebolo nič počuť o partizánoch Novoruska, ktorí v rokoch 2014 a 2015 vykonali viacero vydarených bojových akcií a na svojom konte majú aj niekoľko zlikvidovaných členov pravicových neobanderovských zoskupení a členov dobrovoľníckych bataliónov. V roku 2015 v Charkove partizáni vyhodili do vzduchu rockový klub Stena, ktorý obľubovali nielen banderovci z Pravého sektora a ukrajinskí nacisti, ale aj príslušníci dobrovoľníckych bataliónov. Pri výbuchu zahynuli traja banderovci, 15 návštevníkov Steny utrpelo zranenia. V Charkove rovnako horeli aj kancelárie a automobily sponzorov ATO, vybuchovala symbolika ATO, horeli žltomodré zástavy a prichádzalo k útokom nožmi a strelnými zbraňami na potulujúcich sa banderovcov. Počas banderovského “Pochodu dôstojnosti” vybuchla vo februári 2015 bomba, ktorá zabila aj lídra charkovského euromajdanu Igora Tolmačeva.

Reklama

Podobné akcie, ale v menšom meradle sa uskutočnili aj v Odesse, kde v roku 2014 ukrajinskí nacisti za účasti ukrajinskej polície a cudzích odborníkov zapálili v máji 2014 Dom odborov, v ktorom sa ukrývali ruskojazyční demonštranti. Ukrajinskí policajti spoločne s nacistami z Pravého sektora strieľali do protestujúcich, ktorí sa snažili horiacu budovu opustiť, zahynulo vtedy niekoľko desiatok ľudí. (radikalizácia vyhovovala americkým plánom, vidieť rukopis americkej CIA) Partizáni však aj v Odesse zožali úspech, v rámci pomsty zlikvidovali krátko po upálení ruskojazyčných demonštrantov v Odesse dvoch z najaktívnejších členov protiruských pogromov, ktorých identifikovali na záznamoch z videí na sociálnych sieťach.

Ukrajinská tajná polícia a banderovci nemali s partizánmi zmilovanie a keď sa partizáni dostali do rúk bezpečnostných síl, ukrajinskí policajti z tajných služieb ich mučili presne tak, ako ich to učili americkí inštruktori. Lámali kosti, rozkopávali vnútorné orgány a nútili priznať sa aj k činom, ktoré nespáchali. O zverstvách ukrajinskej tajnej služby existuje bohatý materiál, väčšina zajatcov Donecka a Luhanska, ktorá sa v rámci výmeny vrátila z ukrajinského zajatia má trvale poškodené zdravie následkom výsluchov členmi ukrajinskej tajnej služby.

Reklama

Ukrajinskí príslušníci tajných služieb dokonca vykonali aj  “útoky pod falošnou vlajkou”, len aby mohli odôvodniť svoje aktivity. V roku 2014 zavraždili aj Viktora Topčajeva, veterána z Afganistanu, aktivistu občianskych protestov. Dokaličili ho a v stave kómy ho vyhodili v miestnom lesíku. Náhodou však Topčajeva našiel nadránom jeden z psíčkarov, Topčajeva odviezli do nemocnice. Z kómy sa však neprebral, zomrel v nemocnici. Členovia Doneckej a Luhanskej rozviedky, rovnako ako Rusi však dobre vedia, ktorí z ukrajinských agentov sa zúčastnil likvidácie Topčajeva. V prestrelke s ukrajinskými príslušníkmi tajných služieb zahynul aj Anton Michajlov, rodák s Kyjeva, ktorý mal za sebou takisto niekoľko úspešných útokov na banderovcov.

Od roku 2016, keď sa na základe Minských dohôd stabilizovala situácia na frontovej línii, aktivity partizánov v ukrajinskom tyle ustali. Dôvod bol prozaický, bolo zrejmé že akcia na oslobodenie Charkova a Odessy sa odkladá. Zosilneli však odstredivé tendencie v samotnej Ukrajine, kde sa rozhoreli rozbroje medzi Kyjevom a mimokyjevskými regiónmi. Partizáni stlmili svoju činnosť, túto činnosť však obnovili v apríli 2018.

Od apríla 2018 sa začali útoky priamo v ukrajinskom tyle na administratívnom území Donecka a Luhanska, v oblastiach pod kontrolou ukrajinskej soldatesky. Len za posledné dni vybuchlo BMP 36 samostatnej brigády morskej pechoty v oblasti Mariupolu, BMP 30 samostatnej mechanizovanej brigády pri Dokučajevsku a takisto BMP zo zostavy 24 mechanizovanej brigády. O stratách Ukrajincov informoval Eduard Basurin. Časť expertov je však presvedčená, že útoky na ukrajinské vojenské vozidlá v blízkosti frontovej línie nemajú na svedomí členovia partizánskych skupín, ale členovia doneckých a luhanských kománd špeciálnych síl, ktorí prekročili frontovú líniu a nachádzajú sa v ukrajinskom tyle.

Andrej Maročko, oficiálny hovorca ozbrojených síl Luhanskej republiky sa o stratách ukrajinskej armády v Luhansku vyjadruje veľmi skúpo. Podľa jeho slov nejde o akcie luhanských jednotiek špeciálneho určenia, to len Ukrajinci majú problémy s vlastnými mínovými poľami.  Je až podozrivé, ako sa Maročko snaží verejnosť presvedčiť, že v blízkosti dedinky Zolotoje ukrajinské BMP zo 14. samostatnej mechanizovanej brigády narazilo na vlastnú mínu, dvaja Ukrajinci zahynuli, jeden utrpel zranenia.

Počas II. svetovej vojny sa zvyklo robiť z Nemcov idiotov. No samozrejme Nemci idiotmi neboli a rovnako ani v ukrajinskej armáde nie sú len idioti. Takže tvrdenia o tom, že uvedené BMP vybuchli len preto, lebo v ukrajinskej armáde vládne bordel a opití Ukrajinci ani nevedia kde rozhadzujú míny, nebudú  asi úplne pravdivé. Maročko a Basurin však trvajú na verzii, že nemajú v útokoch na ukrajinské BMP prsty, takže nám neostáva nič iné len im dôverovať.

Reklama

Ukrajinskí vojaci na prednej línii nemajú práve najlepšiu náladu. Rozviedka Donecka a Luhanska monitoruje elektronickú komunikáciu ukrajinskej armády, sleduje sociálne siete a ukrajinské médiá. Vedia, že ukrajinskí vojaci sú pod silným stresom a veľmi sa im do útoku na opevnenú líniu nechce, právom sa obávajú vysokých strát. Takisto ukrajinskí velitelia sa vymykajú spod kontroly a niekedy pustia na verejnosť informácie, ktoré by verejnosť poznať nemala. Napríklad prišlo k úniku dát, keď sa na sieť vypustil materiál o zničenej ukrajinskej technike pri Gorlovke, ide o straty, ktoré Ukrajinci utrpeli v posledných dňoch. Zábery z dronu ukazujú 2 zničené BMP, nákladný automobil s vybuchujúcim strelivom a ďalšie dve autá, rovnako ako zábery zo zničeného veliteľského stanoviska 24 samostatnej brigády.

 

Video zničená ukrajinská technika pri Gorlovke, máj 2018

 

Reklama

Na základe Basurinovej a Maročkovej reakcie, rovnako ako na základe informácii o stratách na ukrajinskej strane je zrejmé, že sa zaktivizovali protiukrajinské sily a obnovila sa záškodnícka činnosť v tyle ukrajinskej armády. Či v nej majú prsty partizáni z radov obyvateľstva, žijúceho na Ukrajincami okupovanom území Donecka a Luhanska, alebo ide o záškodnícke útoky doneckých a luhanských príslušníkov špeciálnych síl, ťažko určiť. Situácia na fronte sa však dramatizuje a samotní obrancovia Donecka a Luhanska sa ani netaja svojimi túžbami poraziť ukrajinské jednotky a vytvoriť novú bojovú líniu, ktorá bude viesť minimálne na administratívnej hranici Donecka a Luhanska

Alexej Toporov.

 

K situácii na frontovej línii sa vyjadril aj srbský sniper Deki, ktorý už od začiatku konfliktu na Ukrajine pôsobí na frontovej línii a úspešne likviduje ukrajinských vojakov a dôstojníkov, pričom podľa vlastných Dekiho slov, sústreďuje sa najmä na neonacistov Pravého sektora a príslušníkov dobrovoľníckych bataliónov.

Portál Politexpert cituje Dekiho, ktorý tvrdí že opolčenci sú pripravení na ukrajinský útok. Sú pokojní, veria, že chránia vlastné obyvateľstvo a nepripustia genocídu obyvateľov Donecka a Luhanska zo strany ukrajinských ozbrojencov.

Deki je presvedčený, že útok Ukrajincov sa skončí porážkou, Ukrajinci nebudú schopní viesť široko koncipovanú ofenzívu, pretože aj v lokálnych bitkách a pri prieskume bojom ťahajú Ukrajinci vždy za kratší koniec. V Gorlovke už stratili niekoľko desiatok vojakov (mŕtvi a ranení), utrpeli straty na výzbroji. “Ak Ukrajinci zaútočia, budú to veľmi ľutovať” uviedol Deki doslovne.

Deki odpovedal aj na otázku, či ukrajinskí vojaci obsadili strategické výšiny v oblasti Gorlovky. Podľa jeho slov ide o ukrajinskú propagandu, Ukrajinci žiadne strategické oblasti pod svoju kontrolu nezískali. Pripomenul ukrajinské vyhlásenia po Ilovajsku a Debalceve, ktoré ukrajinskí vojenskí odborníci takisto označovali ako ukrajinské víťazstvo.

Podľa Dekiho sú ukrajinskí vojaci základnej služby pod silným psychickým tlakom a boja sa útoku. V oblasti sú však rozložení aj dobrovoľníci a žoldnieri, bojovú úroveň ukrajinských jednotiek už niekoľko rokov zvyšujú americkí inštruktori a inštruktori NATO. Deki pripomenul, že Američania aj zvyšovali bojovú úroveň Gruzíncov, za 5 dní bojov s Rusmi (vojna 8.8.2008) sa gruzínske ozbrojené sily de facto rozpadli.

 

Video Deki

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali