Útočník v letovisku Hurgada pobodal 6 turistiek. Dve Nemky útok neprežili, ďalšie štyri sú zranené, medzi zranenými je aj Češka

Útočník v letovisku Hurgada pobodal 6 turistiek. Dve Nemky útok neprežili, ďalšie štyri sú zranené, medzi zranenými je aj Češka

Káhira 14. júla 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: Twitter)

 

Šesť turistov rôznych národností utrpelo dnes v egyptskom letovisku Hurgada pri Červenom mori zranenia po tom, ako na nich v hoteli zaútočil muž ozbrojený nožom. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na egyptské ministerstvo vnútra. Útočník bol bezprostredne po incidente zatknutý.

Na snímke z videa na nosidlách jedna z obetí útoku

Na základe prvotného vyšetrovania sa ukázalo, že muž prenikol do hotela plávaním z priľahlej pláže a následne zaútočil na turistov. Motív jeho konania nebol bezprostredne známy. Zranených previezli do miestnej nemocnice. Ministerstvo vnútra bezprostredne neposkytlo ďalšie informácie ani údaje o národnosti obetí.

Reklama

Útok prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako údajní islamistickí militanti zastrelili v meste Gíza piatich policajtov. Organizácia Islamský štát sa prihlásila k samovražednému bombovému útoku na vojenské stanovište na severovýchode Sinajského polostrova, pri ktorom 7. júla zahynulo najmenej 23 egyptských vojakov.

Dve ukrajinské ženy zahynuli, informuje o tom agentúra DPA. Ďalšie štyri ženy utrpeli zranenia – tri boli zo Srbska a jedna z Poľska, dopĺňa agentúra AP. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že muž sa dostal do hotela plávaním z priľahlej pláže. Motív jeho konania nebol bezprostredne známy.

Reklama

 

Pretrvávajú nejasnosti okolo totožnosti obetí útoku

O totožnosti obetí prichádzajú protichodné informácie. Ako informovalo internetové vydanie nemeckého denníka Bild s odvolaním sa na Muhammada Hamzáwího, predstaviteľa egyptských bezpečnostných zložiek v regióne Červeného mora, útočník pripravil o život dvoch občanov Nemecka. Medzi zranenými majú byť Česi a Arméni.

Ruské médiá informovali s odvolaním sa na konzulát krajiny v Egypte o jednej zranenej ruskej turistke. Egyptský rezort vnútra predtým podľa tlačovej agentúry DPA uviedol, že všetky obete útoku boli ženy a že medzi zranenými sú turistky rôznych národností.

Nožom ozbrojeného muža krátko po incidente zadržali. Egyptské ministerstvo vnútra potvrdilo, že útočník priplával na hotelovú pláž z neďalekej verejne dostupnej pláže. Motív jeho konania naďalej nie je známy.

Reklama

 

Totožnosť obetí útoku  je stále nejasná

Aj 36-ročná turistka z Česka je medzi zranenými. Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesli Česká televízia a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na veľvyslankyňu ČR v Egypte Veroniku Kuchyňovú Šmigolovú, občianka ČR je s ľahkým zranením na nohe hospitalizovaná v miestnej nemocnici a mieri za ňou český diplomat z Káhiry.

Ďalšími zranenými by mali byť turistky z Arménska, Ruska a Ukrajiny, aj keď sa pôvodne hovorilo o zranených Srbkách a Poľke. V metropolách Poľska, Srbska a Ukrajiny však oficiálne zdroje o poškodených krajanoch v Hurgade nevedia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá informácie, že by boli v egyptskej Hurgade napadnutí aj slovenskí turisti. Pre TASR to uviedol na margo dnešného útoku riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

Reklama

“Slovenský zastupiteľský úrad v Káhire je v kontakte s miestnymi úradmi a políciou. Kontaktovali sme aj delegátov cestovných kancelárií v danej oblasti a podľa aktuálnych údajov v danom hoteli nie sú ubytovaní slovenskí občania,” uzavrel Skoček s tým, že vo formulári na stránke MZV sa k dnešnému dňu zaregistrovalo 1677 Slovákov dovolenkujúcich v Egypte.

Naďalej nie je jednoznačne potvrdená totožnosť dvoch žien, ktoré útočník ubodal na pláži jedného z miestnych hotelov. Pôvodné informácie hovorili o dvoch ukrajinských turistkách, egyptské bezpečnostné zdroje však neskôr zmienili, že obe zavraždené boli nemeckými občiankami.

Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, ktoré upozornilo na zvýšené riziko teroristických útokov a nebezpečenstvo únosov cudzincov v Egypte, nevylúčilo, že obete môžu pochádzať zo spolkovej republiky, avšak predbežne to ani nepotvrdilo.

Veľmi rôznorodé sú aj správy o samotnom priebehu útoku, respektíve útokov na plážach dvoch rozličných hotelov.
Obeťami útoku nožom v letovisku Hurgada sú dve Nemky

Smrť dvoch nemeckých turistiek a štyroch zranených si vyžiadal piatkový útok muža, ktorý s nožom vyčíňal v egyptskom letovisku Hurgada. S odvolaním sa na egyptskú štátnu agentúru o tom informovala agentúra DPA.

Egyptské bezpečnostné zdroje pôvodne informovali, že útočník ubodal na pláži v miestnom hoteli dve Ukrajinky.

Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne zatiaľ stále nepotvrdilo ani nevylúčilo, že obete môžu pochádzať z Nemecka.

Egyptské súkromné noviny priniesli informáciu, že medzi štyrmi zranenými ženami by mali byť dve turistky z Arménska, jedna Češka a Ukrajinka.

Páchateľa, ktorý na hotelovú pláž priplával z vedľajšej pláže, krátko po čine zadržali. Motív útoku je stále neznámy.

Česká televízia a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na veľvyslankyňu ČR v Egypte Veroniku Kuchyňovú Šmigolovú krátko po incidente potvrdili, že medzi zranenými je aj 36-ročná turistka z Česka. Občianku ČR s ľahkým zranením na nohe hospitalizovali v miestnej nemocnici.

Reklama

 

Berlín potvrdil, že obeťami útoku nožom v Hurgade sú dve Nemky

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dnes smrť dvoch turistiek z Nemecka pri piatkovom útoku nožom v egyptskom letovisku Hurgada. S odvolaním sa na hovorkyňu rezortu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

V Berlíne predpokladajú, že išlo o cielený útok na turistov. “Podľa všetkého, čo vieme, mal tento čin zasiahnuť zahraničných turistov – je to mimoriadne zákerný a trestuhodný čin, ktorý nás zarmútil, zdrvil a rozhneval,” dodala hovorkyňa.

Útočník, ktorý na hotelovú pláž priplával z vedľajšej pláže, zranil ďalších štyroch ľudí, rovnako zahraničných turistov. Krátko po čine ho zadržali. Motív činu nie je stále známy.

Reklama

Egyptské súkromné noviny priniesli informáciu, že medzi štyrmi zranenými ženami by mali byť dve turistky z Arménska, jedna Češka a Ukrajinka.

Česká televízia a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na veľvyslankyňu ČR v Egypte Veroniku Kuchyňovú Šmigolovú krátko po incidente potvrdili, že medzi zranenými je aj 36-ročná turistka z Česka. Občianku ČR s ľahkým zranením na nohe hospitalizovali v miestnej nemocnici.

 

Útočník z Hurgady je podľa správ egyptský študent; zámerne útočil na cudzincov

Egypťan obvinený zo zavraždenia dvoch nemeckých turistiek pri piatkovom útoku nožom v letovisku Hurgada nebol v minulosti stíhaný. Informovali o tom dnes egyptské noviny al-Masrí al-Jaum.

Denník s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa uviedol, že údajným útočníkom je Abd ar-Rahmán Šaaban, 27-ročný študent z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu.

Reklama

Egyptské ministerstvo vnútra oznámilo, že útočníka zadržali krátko po jeho čine a vypočúvali ho ohľadom motívu útoku, pri ktorom utrpeli podľa miestnych médií zranenia ďalšie štyri ženy zo zahraničia.

Miestni predstavitelia a bezpečnostné zdroje podľa agentúry Reuters povedali, že muž s nožom zabil dve Nemky a zranil ďalšie dve turistky v hoteli Zahabia. Následne preplával na susediacu pláž a zranil ďalšie dve osoby v hoteli Sunny Days El Palacio pred tým, ako ho premohli a zadržali tamojší pracovníci.

Televízia al-Džazíra citovala bezpečnostný zdroj, podľa ktorého útočník oblečený v čiernom tričku a modrých džínsoch a držiaci nôž úmyselne vyhľadával cudzincov, keď po arabsky kričal: “Choďte preč, nechcem Egypťanov.” Podobne situáciu opísal aj zamestnanec hotela pre Reuters.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dnes smrť dvoch žien z Nemecka. V Berlíne predpokladajú, že išlo o cielený útok na turistov.

Český rezort diplomacie už predtým potvrdil zranenie 36-ročnej turistky z Česka, ktorú s ľahkým zranením na nohe hospitalizovali v miestnej nemocnici.

Hovorca arménskeho ministerstva zahraničných vecí oznámila, že zranenia utrpeli aj dve Arménky. Totožnosť štvrtej zranenej nie je zatiaľ jasná, rôzne správy hovoria o turistkách z Ukrajinky, Ruska, no tiež ďalšej Češke.

 

Reklama
Egypt: Útočník z Hurgady údajne konal na pokyn Islamského štátu

Útočník, ktorý v egyptskom letovisku Hurgada zavraždil dve nemecké turistky a zranil ďalšie štyri osoby, údajne patril k teroristickej skupine Islamský štát (IS). S extrémistami mal byť k kontakte prostredníctvom internetu a dostal od nich pokyn útočiť na cudzincov na tamojších plážach, uviedli dnes bezpečnostné zdroje v Káhire pre nemeckú agentúru DPA.

V Hurgade podľa týchto zdrojov útočil v piatok nožom študent zo severného Egypta. Oficiálne však tieto informácie potvrdené neboli, konštatuje DPA. IS, ktorý už prevzal zodpovednosť za sériu predošlých útokov v Egypte, sa k tomuto činu dosiaľ neprihlásil.

Egyptské noviny al-Masrí al-Jaum predtým priniesli správu o tom, že útočníkom bol 27-ročný študent z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu, ktorý nebol v minulosti stíhaný.

Muž s nožom pri piatkovom útoku zabil v Hurgade dve Nemky a zranil ďalších štyroch ľudí vrátane dvoch žien z Arménska a jednej Češky. Páchateľa zadržali a previezli na ďalšie vypočúvanie do Káhiry. Motív činu nie je zatiaľ známy.

Televízia al-Džazíra citovala bezpečnostný zdroj, podľa ktorého útočník oblečený v čiernom tričku a modrých džínsoch a držiaci nôž úmyselne vyhľadával cudzincov, keď po arabsky kričal: “Choďte preč, nechcem Egypťanov.” Podobne situáciu opísal aj zamestnanec hotela pre agentúru Reuters.

 

Motív útoku v Hurgade je podľa vyšetrovateľov stále nejasný

Reklama

Motív útoku v egyptskom plážovom stredisku Hurgada, kde muž ozbrojený nožom v piatok zabil dve zahraničné turistky a zranil ďalšie štyri osoby, je podľa vyjadrení vyšetrovateľov stále nejasný.

Egyptská špeciálna prokuratúra vyzvala dnes médiá, aby sa vyhli špekuláciám a unáhleným záverom ohľadne tohto činu. Podľa zverejneného vyhlásenia zatiaľ nie je isté, či zadržaný muž konal samostatne alebo či išlo o akt terorizmu.

Nemenované zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek predtým uviedli pre agentúru DPA, že útočník, identifikovaný egyptskými médiami ako 27-ročný absolvent vysokej školy z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu, plnil pokyny teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Egyptský spravodajský server al-Ahrám informoval, že útočník sa podľa vyjadrení jeho susedov vrátil zo sedemmesačného pracovného pobytu v Saudskej Arábii a vo štvrtok vycestoval do Hurgady, aby si tam našiel novú prácu. Išlo pritom o Egypťana, ktorý údajne v minulosti nebol trestaný a nehlásil sa k nijakej politickej či teroristickej skupine.

Pri piatkovom útoku v Hurgade na pobreží Červeného mora zahynuli dve Nemky a zranenia utrpeli ďalšie štyri osoby vrátane dvoch žien z Arménska a jednej Češky. Páchateľa zadržali a previezli na ďalšie vypočúvanie do Káhiry.

K zodpovednosti za tento čin sa zatiaľ neprihlásila nijaká skupina, podľa agentúry AP však mohol byť inšpirovaný výzvami miestnej odnože IS na útoky namierené proti príslušníkom egyptskej menšiny kresťanov a zahraničným turistom.

SPRÁVU PRIEBEŽNE AKTUALIZUJEME

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali