USA sotva nájdu v komplexe nástrojov pre krajiny Perzského zálivu inú možnosť ako nátlak

USA sotva nájdu v komplexe nástrojov pre krajiny Perzského zálivu inú možnosť ako nátlak

Washington 24. novembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter)

 

V ten istý deň, keď sa v Katare začali majstrovstvá sveta vo futbale 2022, na ktorých sa na ihrisku aj mimo neho hojne vyskytujú čínske prvky, úradník Bieleho domu povedal spojencom USA z krajín Perzského zálivu, že prehĺbenie určitých väzieb s Čínou bude brániť ich spolupráci s USA

Brett McGurk
Na snímke koordinátor Bieleho domu pre Blízky východ Brett McGurk

Agentúra Bloomberg uviedla, že Brett McGurk, koordinátor Bieleho domu pre Blízky východ, v nedeľu na bezpečnostnej konferencii IISS v Bahrajne povedal: “Existujú určité partnerstvá s Čínou, ktoré by vytvorili strop pre to, čo môžeme urobiť… Je to jednoducho fakt a je to pravda tu ako kdekoľvek inde na svete, založená na vzťahoch medzi krajinami, ktoré sú našimi vojenskými konkurentmi.”

Reklama

Príručka USA je až príliš známa: snaha prinútiť krajiny Perzského zálivu, aby sa postavili na ich stranu, a zasahovanie do ich diplomatických a vnútorných záležitostí.

Niektorí pozorovatelia tvrdia, že rastúca spolupráca medzi Čínou a krajinami Perzského zálivu sa mohla stať tŕňom v oku USA. Dôvod je jednoduchý – USA stále vnímajú tento región ako svoju sféru vplyvu, aj keď sa Washington z Blízkeho východu sťahuje.

Reklama

Biely dom sa už nejaký čas drží nesprávneho vnímania, strata USA musí byť ziskom Číny, povedal Ding Long, profesor Inštitútu blízkovýchodných štúdií Šanghajskej univerzity medzinárodných štúdií. S takýmto zmýšľaním vyvíja tlak na svojich spojencov a partnerov a hovorí im, s kým môžu a s kým nemôžu spolupracovať.

Správa agentúry Bloomberg uvádza jeden príklad – dohoda o nákupe stíhačiek F-35 a ďalších zbraní v hodnote 23 miliárd dolárov so Spojenými arabskými emirátmi bola pozastavená po tom, ako sa nedohodli na podmienkach ochrany amerických obranných zariadení. “Bidenova administratíva tiež tlačila na SAE, aby odstránili spoločnosť Huawei Technologies Co. zo svojej telekomunikačnej siete, a tlačila na to, aby sa dištancovali od Číny, ktorá je najväčším odberateľom ropy v Perzskom zálive,” uviedla agentúra Bloomberg.

Príkladov možno uviesť viac. Začiatkom tohto mesiaca hovoril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken s irackým premiérom Mohammedom Shia al-Sudanim, pričom poznamenal, že USA sú pripravené podporiť energetickú nezávislosť Iraku. Skryté posolstvo v jeho formuláciách bolo zamerané na Čínu. To však nezabránilo Iraku pokračovať v spolupráci s Čínou v energetickom aj infraštruktúrnom sektore.

Krajiny Perzského zálivu slovám USA neveria. Teraz vytriezveli z toho, že USA nemajú okrem geostrategického manévrovania čo ponúknuť. “Keď Washington stále dokola skloňuje naratívy ako tzv. vplyv Číny, znamená to, že USA dochádzajú nástroje,” povedal Ding.

Spolupráca medzi Čínou a krajinami Perzského zálivu sa navzájom dopĺňa. A Čína má výhody, ktoré USA nemajú, ako napríklad trh s ropou a plynom, špičkové technológie, siete 5G a schopnosť podporovať výstavbu infraštruktúry, dodal Ding.

Reklama

Štadión Lusail, najväčšie športové zariadenie v Katare, na ktorom sa bude konať tohtoročné finále majstrovstiev sveta vo futbale, okrem iných výrobkov, od autobusov po klimatizáciu, stavajú alebo vyrábajú čínske spoločnosti. “Posilňovanie spolupráce bude veľkým trendom medzi Čínou a krajinami Perzského zálivu, a to USA nezastavia,” poznamenal Ding.

Niektorí pozorovatelia opisujú mentalitu regiónu Perzského zálivu takto: vedia, že zapojenie Číny by mohlo priniesť výstavbu, zatiaľ čo spoliehanie sa na USA by prinieslo len bomby a granáty.

V oblasti Perzského zálivu je Čína konštruktérom, zatiaľ čo USA sa sústreďujú na vojenské účely a predaj zbraní. Taktika USA je dôsledná: vyvolávanie konfrontácie v regióne, vykresľovanie jednej konkrétnej krajiny alebo politickej sily ako nepriateľa alebo hrozby. V takomto kontexte budú ostatné krajiny prirodzene pod tlakom, aby nakupovali zbrane od USA, povedal He Wenping, profesor na Inštitúte západoázijských a afrických štúdií pri Čínskej akadémii spoločenských vied.

Vzťahy s USA založené na vojenskej spolupráci si už nemôžu získať srdcia a mysle ľudí v oblasti Perzského zálivu, ani dôveru vládnucich elít, povedal He. Vládcovia musia brať do úvahy záujmy svojich krajín. USA neprichádzajú kvôli výstavbe, ale kvôli vojenskému nasadeniu, ktoré nepomáha miestnemu rozvoju. Preto sa prirodzene obracajú k rozmanitejšej diplomacii.

Je jednostrannou ilúziou Washingtonu, že región Perzského zálivu sa vzdá, keď USA vyvinú tlak. Americký prezident Joe Biden navštívil v júli Saudskú Arábiu, aby rokoval o cenách ropy a začal novú kapitolu bilaterálnych vzťahov, ale nakoniec sa Saudská Arábia rozhodla znížiť ťažbu ropy spolu so svojimi spojencami z OPEC proti želaniu USA. To naznačuje, že časy, keď krajiny Perzského zálivu opakovali všetko, čo povedali USA, sú preč.

Reklama

Prvý čínsko-arabský samit sa uskutoční v decembri v Saudskej Arábii. Predpokladá sa, že tento samit bude predstavovať medzník vo vzťahoch medzi arabskými krajinami a Čínou. Samotný samit signalizuje silnú vôľu krajín Perzského zálivu spolupracovať s Čínou. Podľa Dinga tiež ukazuje, že pre USA by bolo zbytočné udržiavať si vplyv v regióne Perzského zálivu vyvíjaním tlaku a zasahovaním.

Okrem toho sa regionálne krajiny ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty stali partnermi Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Saudská Arábia už skôr vyjadrila svoj záujem vstúpiť do BRICS. Budúcnosť Perzského zálivu sa nebude točiť okolo USA, ale okolo vlastných záujmov, pričom bude klásť dôraz na vlastnú nezávislú a rôznorodú diplomaciu. Ak sa USA nezamyslia nad ostrým rozporom medzi svojou politikou na Blízkom východe a záujmami Perzského zálivu, v komplexe nástrojov USA na uplatňovanie vplyvu nebude žiadna iná možnosť.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali