USA a Saudská Arábia sa dohodli na miliardovom zbrojnom obchode. Trump vyzval na vytvorenie koalície štátov proti extrémizmu

USA a Saudská Arábia sa dohodli na miliardovom zbrojnom obchode. Trump vyzval na vytvorenie koalície štátov proti extrémizmu

Rijád 20. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Spojené štáty a Saudská Arábia sa dohodli na zbrojnom obchode v celkovej hodnote približne 110 miliárd dolárov (98,4 miliardy eur). Príslušné memorandum má byť podpísané počas prebiehajúcej návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Rijáde.

Americký prezident Donald Trump (uprostred vľavo) sa rozpráva so saudsko-arabským kráľom Salmánom (uprostred vpravo), vpravo sedí prvá dáma USA Melania Trumpová počas privítania na medzinárodnom letisku Kráľa Chálida v Rijáde 20. mája 2017

Uviedol to dnes nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu, na ktorého sa odvolávajú novinári sprevádzajúci Trumpa na prvej zahraničnej ceste od jeho januárového nástupu do funkcie. Podľa jeho slov sa očakáva, že na podpisovom akte sa okrem Trumpa aj minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson.

Reklama

Washington plánuje dodať Rijádu obrannú techniku a služby s cieľom podporiť dlhodobú bezpečnosť Saudskej Arábie a celého regiónu Perzského zálivu, ktorý čelí hrozbám zo strany Iránu, uviedol citovaný americký predstaviteľ.

Trumpa privítal dnes v Rijáde saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý mu udelil najvyššie vyznamenanie krajiny za úsilie ďalej prehlbovať bilaterálne vzťahy. Amerického prezidenta na zahraničnej ceste sprevádza jeho manželka Melania, ako aj dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom v úlohe prezidentských poradcov.

Reklama

Pozornosť v sociálnych médiách vyvolalo vystupovanie prvej dámy, ktorá sa v rozpore so zvykmi hostiteľskej krajiny objavila na verejnosti bez pokrývky hlavy, ale aj dcéry prezidenta, ktorej Saudskoarabi vyjadrujú svoj obdiv a prinajmenšom jeden z nich ju prostredníctvom videopríspevku dokonca požiadal o ruku.

Trump počas deväťdňovej zahraničnej cesty, zatienenej domácimi problémami v USA, navštívi aj Izrael, absolvuje audienciu u pápeža Františka vo Vatikáne a zúčastní sa na summite NATO v Bruseli a na schôdzke lídrov skupiny G7 na talianskej Sicílii.

 

 Trump vyzval v Rijáde na vytvorenie koalície štátov proti extrémizmu

Americký prezident Donald Trump vyhlásil dnes v saudskoarabskom Rijáde, že Spojené štáty požadujú vytvorenie “koalície štátov” na Blízkom východe, ktorej cieľom by bolo “potláčanie extrémizmu”. V rámci prejavu na Arabsko-islamsko-americkom summite za účasti predstaviteľov 55 krajín tiež prisľúbil, že “bude upevňovať najstaršie priateľstvá Ameriky a hľadať nových partnerov v mierovom úsilí”.

Pred lídrami prevažne moslimských krajín sa Trump vyjadril, že USA sa nebudú “snažiť vnucovať svoj spôsob života iným, ale otvoria svoju náruč v duchu spolupráce a dôvery”. Zdôraznil, že boj proti terorizmu nie je súbojom medzi rôznymi náboženstvami alebo civilizáciami, ale medzi “dobrom a zlom”.

Reklama

“Toto je boj medzi barbarskými zločincami, ktorí sa snažia vymazať ľudské životy, a slušných ľudí všetkých vierovyznaní, ktorí sa snažia tieto životy chrániť. Je to boj medzi dobrom a zlom,” povedal americký prezident na summite v Rijáde.

Saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý je hostiteľom Trumpa, vyjadril na tomto stretnutí odhodlanie potlačiť Islamský štát a iné teroristické organizácie. Za “priekopníka globálneho terorizmu” pritom označil znepriatelený Irán.

“Islam bude vždy náboženstvom milosrdenstva a pokojného súžitia… Dnes však vidíme ľudí, ktorí sa snažia podať skreslený obraz o náboženstve,” konštatoval Salmán v rámci summitu, ktorý sa začal prednesom veršov z Koránu.

Dnešné vystúpenie na Arabsko-islamsko-americkom summite bolo prvým významným prejavom Trumpa v rámci prvej zahraničnej cesty po nástupe do úradu, ktorú začal v sobotu dvojdňovou návštevou Saudskej Arábie. Moslimských lídrov pri tejto príležitosti ubezpečil, že “neprišiel, aby poúčal iných” o ich náboženstve či spôsobe života. Namiesto toho chce “ponúknuť partnerstvo založené na zdieľaných záujmoch a hodnotách”.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali