USA sa snažia vyhostiť ruských žoldnierov zo Sudánu a Líbye

USA sa snažia vyhostiť ruských žoldnierov zo Sudánu a Líbye

Washington 4. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter, Facebook)

 

Spojené štáty zvýšili tlak na spojencov na Blízkom východe, aby vyhostili skupinu Wagner Group, vojenského dodávateľa vlastneného oligarchom s blízkymi väzbami na ruského prezidenta, v chaosom zmietanej Líbye a Sudánu, kde v posledných rokoch expandovala, uviedli regionálni predstavitelia pre agentúru Associated Press

Ilustračné foto

Snaha USA, ktorú opísali úradníci, prichádza v čase, keď Bidenova administratíva vyvíja rozsiahly tlak proti žoldnierom. USA v posledných mesiacoch uvalili na Wagnerovu skupinu nové sankcie v súvislosti s jej rastúcou úlohou v ruskej vojne na Ukrajine.

Reklama

Skupinu vlastní ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorý má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Pentagón ju označil za zástupcu ruského ministerstva obrany. Kremeľ akékoľvek spojenie popiera.

Podľa viac ako desiatky líbyjských, sudánskych a egyptských predstaviteľov Bidenova administratíva už niekoľko mesiacov spolupracuje s regionálnymi mocnosťami Egyptom a Spojenými arabskými emirátmi s cieľom vyvinúť tlak na vojenských predstaviteľov v Sudáne a Líbyi, aby ukončili svoje väzby so skupinou. Títo požiadali o anonymitu, aby mohli hovoriť slobodne a pretože neboli oprávnení diskutovať o tejto otázke s médiami.

Reklama

Vysokopostavený egyptský vládny predstaviteľ, ktorý je priamo oboznámený s rokovaniami, uviedol, že skupina Wagner “je na vrchole každého stretnutia”.

Skupina neoznamuje svoje operácie, ale jej prítomnosť je známa zo správ z terénu a iných dôkazov. V Sudáne bola pôvodne spojená s bývalým silným mužom Omarom al-Bašírom a teraz spolupracuje s vojenskými vodcami, ktorí ho nahradili. V Líbyi je spojená s vojenským veliteľom z východnej Líbye Chalífom Hafterom.

Wagner nasadil tisíce operatívcov v afrických a blízkovýchodných krajinách vrátane Mali, Líbye, Sudánu, Stredoafrickej republiky a Sýrie. Jej cieľom v Afrike je podľa analytikov podporiť záujmy Ruska v súvislosti s rastúcim globálnym záujmom o kontinent bohatý na zdroje. Odborníci na práva spolupracujúci s USA 31. januára obvinili skupinu z možného páchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Mali, kde bojuje po boku vládnych síl.

“Wagner má tendenciu zameriavať sa na krajiny s prírodnými zdrojmi, ktoré sa dajú využiť na ciele Moskvy – napríklad na zlaté bane v Sudáne, kde sa získané zlato môže predávať spôsobom, ktorý obchádza západné sankcie,” povedala Catrina Doxsee, expertka na Wagnera z washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

Prigožin v piatok prostredníctvom svojich zástupcov pre agentúru AP uviedol, že africké krajiny by sa mali mať na pozore pred politikou USA.

Reklama

“Pozorne sledujeme pohyby riaditeľa CIA a pokusy vyvíjať nátlak na orgány rôznych štátov,” uviedol vo vyhlásení. “Vždy máme posvätný postoj k suverenite krajín.”

Úloha skupiny v Líbyi a Sudáne bola ústrednou témou januárových rokovaní riaditeľa CIA Williama Burnsa s predstaviteľmi Egypta a Líbye. Štátny tajomník Antony Blinken rokoval o skupine aj s prezidentom Abdelom Fattáhom el-Sísím počas cesty do Káhiry koncom januára, uviedli egyptskí predstavitelia. Niekoľko týždňov po týchto návštevách Burns vo štvrtkovom prejave na Georgetownskej univerzite vo Washingtone priznal, že po nedávnej ceste do Afriky ho znepokojuje rastúci vplyv Wagnera na tomto kontinente.

Blinken Burns
Na snímke vľavo Antony Blinken a William Burns

“Je to veľmi nezdravý vývoj a my sa mu snažíme čeliť,” povedal Burns.

Burns a Blinken vyzvali el-Sissiho vládu, aby pomohla presvedčiť sudánskych vládnucich generálov a líbyjského Haftara, aby ukončili svoje kontakty s Wagnerom, uviedol egyptský predstaviteľ informovaný o rokovaniach.

Skupina a Prigožin sú od roku 2017 pod sankciami USA a Bidenova administratíva v decembri oznámila nové vývozné obmedzenia na jej prístup k technológiám a dodávkam a označila ju za “významnú nadnárodnú zločineckú organizáciu”.

Reklama

 

Sudán

Vedúci predstavitelia v Sudáne dostali v posledných mesiacoch prostredníctvom Egypta a štátov Perzského zálivu opakované správy USA o rastúcom vplyve Wagnera, uviedol vysoký sudánsky predstaviteľ.

Abbás Kamel, riaditeľ egyptskej spravodajskej agentúry, tlmočil obavy Západu počas rozhovorov v Chartúme minulý mesiac so šéfom sudánskej vládnucej suverénnej rady, generálom Abdelom-Fattáhom Burhanom, uviedol úradník. Kamel naliehal na Burhana, aby našiel spôsob, ako riešiť “využívanie Sudánu Wagnerom ako základne” pre operácie v susedných krajinách, ako je Stredoafrická republika, uviedol úradník.

Wagner začal v Sudáne pôsobiť v roku 2017 a podľa sudánskych predstaviteľov a dokumentov, ktoré poskytol agentúre AP, poskytoval vojenský výcvik spravodajským a špeciálnym jednotkám a polovojenskej skupine známej ako Sily rýchlej podpory.

RSF, ktoré vznikli z obávaných milícií Džandžavíd, vedie vplyvný generál Mohammed Hamdan Dagalo, ktorý má úzke väzby na Spojené arabské emiráty a Saudskú Arábiu. Dagalo vysiela svojich vojakov, aby bojovali po boku koalície vedenej Saudskou Arábiou v dlhodobej občianskej vojne v Jemene.

Podľa úradníkov Wagnerovi žoldnieri v Sudáne nepôsobia v bojovej úlohe. Skupina, ktorá má v krajine desiatky operátorov, poskytuje vojenský a spravodajský výcvik, ako aj dohľad a ochranu miest a najvyšších predstaviteľov.

Zdá sa, že sudánski vojenskí predstavitelia odovzdali Wagnerovi na oplátku kontrolu nad zlatými baňami. Z dokumentov vyplýva, že skupina získala práva na ťažbu prostredníctvom nastrčených spoločností s väzbami na mocnú sudánsku armádu a RSF. Podľa úradníkov sa jej aktivity sústreďujú v oblastiach bohatých na zlato, ktoré kontroluje RSF v Dárfúre, Modrom Níle a ďalších provinciách.

Ministerstvo financií USA uvalilo sankcie na dve spoločnosti, ktoré pôsobili ako zásterky pre Wagnerove ťažobné aktivity – Meroe Gold, sudánsku spoločnosť na ťažbu zlata, a jej majiteľa, firmu M Invest so sídlom v Rusku. Podľa ministerstva financií Prigožin vlastní alebo kontroluje obe spoločnosti. Napriek sankciám spoločnosť Meroe Gold stále pôsobí na území Sudánu.

Ruskí žoldnieri pomohli polovojenským silám upevniť svoj vplyv nielen v odľahlých regiónoch krajiny, ale aj v hlavnom meste Chartúm, kde pomáha prevádzkovať proruské stránky sociálnych médií.

Hlavný tábor Wagnerových žoldnierov sa nachádza v spornej dedine Am Dafok na hranici medzi Stredoafrickou republikou a Sudánom, uvádza Dárfúrska advokátska komora, právnická skupina, ktorá sa zameriava na ľudské práva.

Reklama

“Nikto sa nemôže priblížiť k ich oblastiam,” povedal Gibreel Hassabu, právnik a člen združenia.

 

Líbya

V Líbyi rokoval Burns v Tripolise s premiérom Abdulom Hamidom Dbeibahom, predsedom jednej z dvoch súperiacich líbyjských vlád.

Podľa predstaviteľov Haftarových síl sa riaditeľ CIA stretol aj s Haftarom vo východnej Líbyi. Jeden z predstaviteľov informovaných o stretnutí vo vojenskom komplexe al-Rajma, sídle Haftarovho velenia neďaleko Bengází, uviedol, že hlavnou témou rokovania bol Wagner.

Experti OSN uviedli, že Wagnerovi žoldnieri boli v Líbyi nasadení od roku 2018 a pomáhali Haftarovým silám v boji proti islamistickým militantom na východe Líbye. Skupina sa podieľala aj na jeho neúspešnej ofenzíve na Tripolis v apríli 2019.

Reklama

Africké veliteľstvo USA, AFRICOM, odhadlo, že v období od júla do septembra 2020, teda pred prímerím, bolo v Líbyi približne 2 000 Wagnerových žoldnierov. Žoldnieri boli podľa AFRICOM vybavení obrnenými vozidlami, systémami protivzdušnej obrany, stíhacími lietadlami a ďalším vybavením, ktoré dodalo Rusko. V správe sa tiež uvádza, že Wagner zrejme dostával peniaze od SAE, ktoré sú hlavným zahraničným podporovateľom Haftara.

Od prímeria v roku 2020 sa aktivity spoločnosti Wagner sústredili okolo ropných zariadení v strednej Líbyi a naďalej poskytovali vojenský výcvik Haftarovým silám, uviedli líbyjskí predstavitelia. Nie je jasné, koľko Wagnerových žoldnierov je stále v Líbyi.

Predstavitelia USA požadovali, aby boli žoldnieri stiahnutí z ropných zariadení, uviedol ďalší líbyjský predstaviteľ.

Hafter neponúkol žiadne záväzky, ale požiadal o záruky, že Turecko a líbyjské milície, ktoré podporuje v západnej Líbyi, nebudú útočiť na jeho sily v pobrežnom meste Syrta a v ďalších oblastiach v strednej Líbyi.

Egypt, ktorý má úzke vzťahy s Hafterom, požadoval, aby Wagner nebol umiestnený v blízkosti jeho hraníc.

Reklama

Podľa pozorovateľov zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by tlak Bidenovej administratívy priniesol výsledky v Sudáne alebo Líbyi.

Expert Doxsee uviedol, že USA a spojenci by sa mali brániť presadzovaniu naratívov, že “Rusko je zlé a to, čo ponúkame my, je dobré”, a namiesto toho by sa mali zamerať na ponúknutie lepších alternatív k Wagnerovi.

“V konečnom dôsledku je Wagner obchod. Ak sa vám podarí vyškrtnúť zisk a znížiť obchodný dôvod na používanie Wagnera, práve to z neho urobí menej atraktívny prípad,” povedal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali