Pod urodzeným leskom bratislavskej kaviarne sa skrýva degenerácia mesta

Pod urodzeným leskom bratislavskej kaviarne sa skrýva degenerácia mesta

Bratislava 11. novembra 2019 (HSP/Foto:Juraj Pokorný)

 

Bratislavu – semenisko neoliberálneho intelektualizmu, ktorého plevel úspešne prerastá aj do ďalších miest a regiónov Slovenska, vydávajú slniečkári za hodnotovú modlu, ktorej sa treba pokloniť a bez kritickej reflexie prijať za svoju

Ilustračné foto

Jeho „rurálny zvyšok“, ako posmešne označujú prevažujúci vidiek, pritom netuší, že na túto svoju nadradenosť nemajú právo. Pod urodzeným leskom bratislavskej kaviarne sa totiž skrýva provinčný formát jej uvažovania, odrážajúci hlboký duchovný úpadok. Názorne o tom vypovedá aj desaťročia prebiehajúca degenerácia mestského prostredia v samom srdci metropoly.

Reklama

Mnohé slovenské krajské, ba dokonca okresné mestá zrealizovali obnovu svojich centrálnych zón už dávno inšpirujúcim, nasledovaniahodným spôsobom. Stačí spomenúť Košice, Prešov, Poprad, Žilinu, Banskú Bystricu, Trenčín či Trnavu. Len v Bratislave, ktorá má ísť celej krajine príkladom, to nejde! Kde je pes zakopaný? Ak vezmeme do úvahy, že niekoľko primátorských funkčných období padlo za obeť neplodnému monológu o „potrebe verejnej diskusie“, ktorý medzičasom prerástol do pohodlného ničnerobenia, máme jednu z príčin pomenovanú.

Pripomeňme, že dlhodobo neupravovaný a neudržiavaný priestor sa nachádza v tesnom dotyku s Námestím SNP, celosvetovo presláveným manifestáciami Nežnej revolúcie (1989) a najnovšie vďaka kontroverzným slniečkárskym zhromaždeniam „Za slušné Slovensko“. Zóna ohraničená ulicami Špitálska, Rajská, Dunajská a Kamenným námestím svojím zanedbaným stavom vyráža domácim, ako aj zahraničným návštevníkom dych.

Reklama

Ťažko však povedať, či na nich pôsobí horšie cez deň alebo v noci. Kým slnečné svetlo odhalí absolútne všetko – od rozbitého asfaltu, ľudských zvratkov a moču až po čierne stavby či schátralé budovy, tma ich vďaka neexistujúcemu verejnému osvetleniu efektívne zahalí. Pravda, až na zápach. Najskloňovanejšie slovné klišé bratislavskej kaviarne – slušnosť – tak nadobúda v najexponovanejšom verejnom priestranstve Bratislavy, ktorému sa v nočných hodinách policajné hliadky cielene vyhýbajú, čudnú pachuť. A to už nehovoríme o chudobnej neonifikácii, ktorá zažila paradoxne svoje najlepšie roky práve počas „tvrdej totality“.

Botanický paškvil – takto by sa dal nazvať výsledok potemkiády, pod ktorou sa tesne pred komunálnymi voľbami 2018 podpísal predchodca súčasného primátora Matúša Valla Ivo Nesrovnal. Ostrovčeky zelene v objatí asfaltového mora pred OD My Bratislava (Tesco), kombinujúce druhovo nesúrodé a zemepisne nevhodné druhy zelene, pôsobia ako zúfalý výkrik bezradnosti, pokrytectva a nekompetentnosti. Azda jediným plusom tejto zóny sú lavičky, ktoré uvítali nielen prechádzajúci zahraniční turisti, ale i tuzemskí bezdomovci.

Botanický paškvil

 

Botanický paškvil

 

Botanický paškvil

 

Reklama

Takýchto či podobných „zákutí“ je dnes na Kamennom námestí, kde malo už minimálne 10 rokov stáť nové bratislavské centrum britského developera Lordship, nespočet. Dlhodobo neudržiavané plochy znečistené odpadkami, stavebným odpadom, ľudskými zvratkami či močom a psími výkalmi podávajú svedectvo hanby v centre metropoly, ktorej obyvateľstvo, presnejšie jeho „slušnejšia časť“, sa od ostatného Slovenska spupne dištancuje.

Zákutia

 

Zákutia

 

Zákutia

Pomaly historické artefakty z kategórie čierne stavby. Ani magistrát hlavného mesta SR, ani staromestská samospráva nie sú schopní dosiahnuť nápravu vedúcu k ich odstráneniu. Na pozadí „najpopulárnejšej“ z nich žiari niekdajší hotel Kyjev – dnes mimo prevádzky, ktorého nefunkčnosť kamufluje zebrovitá povrchová úprava. Čo mal exprimátor Jozef Moravčík (1998 – 2002) asi tak na mysli, keď svojho času v istom rozhovore pre médiá spomenul pôsobenie mafie medzinárodného formátu v centre Bratislavy?

Čierne stavby

 

Reklama
Čierne stavby

 

Čierne stavby

 

Negustiózna malá architektúra obklopená starým, tu i tam rozbitým asfaltom vypovedá o kontinuálnej impotencii komunálnej (ne)moci v Bratislave, aká nemá na Slovensku obdoby. Každý pokus skoncovať s nevkusnými stánkami v blízkosti nákupného centra sa v jeho histórii skončil fiaskom a následne ich ešte väčším bujnením.

Stánky

 

Stánky

 

Asfalt

 

Obchodný dom fungujúci postupne pod viacerými názvami (Prior – Kmart – Tesco – My Bratislava) absolvuje momentálne niečo ako klinickú smrť. Tomu, že by sa avizovaná obnova jeho interiéru mala ukončiť v dohľadnom horizonte, nasvedčuje zatiaľ máločo. Slušní dodnes nepostrehli, že k nemu priliehajúci exteriér by nevyhovel ani esteticko-funkčným kritériám socialistického realizmu platným za éry vedúcej úlohy KSČ.

Obchodný dom

 

Obchodný dom

 

Obchodný dom

Vizuálny nevkus malieb a reklám na bočných fasádach viacerých budov pôsobí ako nešikovný pokus odviesť pozornosť od ich ošarpaného výzoru.

Reklama
Maľby

 

Maľby

 

Maľby

Juraj Pokorný

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali