Pod urodzeným leskom bratislavskej kaviarne sa skrýva degenerácia mesta

❚❚

Bratislava 11. novembra 2019 (HSP/Foto:Juraj Pokorný)

 

Bratislavu – semenisko neoliberálneho intelektualizmu, ktorého plevel úspešne prerastá aj do ďalších miest a regiónov Slovenska, vydávajú slniečkári za hodnotovú modlu, ktorej sa treba pokloniť a bez kritickej reflexie prijať za svoju

Ilustračné foto

Jeho „rurálny zvyšok“, ako posmešne označujú prevažujúci vidiek, pritom netuší, že na túto svoju nadradenosť nemajú právo. Pod urodzeným leskom bratislavskej kaviarne sa totiž skrýva provinčný formát jej uvažovania, odrážajúci hlboký duchovný úpadok. Názorne o tom vypovedá aj desaťročia prebiehajúca degenerácia mestského prostredia v samom srdci metropoly.

.

Mnohé slovenské krajské, ba dokonca okresné mestá zrealizovali obnovu svojich centrálnych zón už dávno inšpirujúcim, nasledovaniahodným spôsobom. Stačí spomenúť Košice, Prešov, Poprad, Žilinu, Banskú Bystricu, Trenčín či Trnavu. Len v Bratislave, ktorá má ísť celej krajine príkladom, to nejde! Kde je pes zakopaný? Ak vezmeme do úvahy, že niekoľko primátorských funkčných období padlo za obeť neplodnému monológu o „potrebe verejnej diskusie“, ktorý medzičasom prerástol do pohodlného ničnerobenia, máme jednu z príčin pomenovanú.

Pripomeňme, že dlhodobo neupravovaný a neudržiavaný priestor sa nachádza v tesnom dotyku s Námestím SNP, celosvetovo presláveným manifestáciami Nežnej revolúcie (1989) a najnovšie vďaka kontroverzným slniečkárskym zhromaždeniam „Za slušné Slovensko“. Zóna ohraničená ulicami Špitálska, Rajská, Dunajská a Kamenným námestím svojím zanedbaným stavom vyráža domácim, ako aj zahraničným návštevníkom dych.

.

Ťažko však povedať, či na nich pôsobí horšie cez deň alebo v noci. Kým slnečné svetlo odhalí absolútne všetko – od rozbitého asfaltu, ľudských zvratkov a moču až po čierne stavby či schátralé budovy, tma ich vďaka neexistujúcemu verejnému osvetleniu efektívne zahalí. Pravda, až na zápach. Najskloňovanejšie slovné klišé bratislavskej kaviarne – slušnosť – tak nadobúda v najexponovanejšom verejnom priestranstve Bratislavy, ktorému sa v nočných hodinách policajné hliadky cielene vyhýbajú, čudnú pachuť. A to už nehovoríme o chudobnej neonifikácii, ktorá zažila paradoxne svoje najlepšie roky práve počas „tvrdej totality“.

Botanický paškvil – takto by sa dal nazvať výsledok potemkiády, pod ktorou sa tesne pred komunálnymi voľbami 2018 podpísal predchodca súčasného primátora Matúša Valla Ivo Nesrovnal. Ostrovčeky zelene v objatí asfaltového mora pred OD My Bratislava (Tesco), kombinujúce druhovo nesúrodé a zemepisne nevhodné druhy zelene, pôsobia ako zúfalý výkrik bezradnosti, pokrytectva a nekompetentnosti. Azda jediným plusom tejto zóny sú lavičky, ktoré uvítali nielen prechádzajúci zahraniční turisti, ale i tuzemskí bezdomovci.

Botanický paškvil

 

Botanický paškvil

 

Botanický paškvil

 

.

Takýchto či podobných „zákutí“ je dnes na Kamennom námestí, kde malo už minimálne 10 rokov stáť nové bratislavské centrum britského developera Lordship, nespočet. Dlhodobo neudržiavané plochy znečistené odpadkami, stavebným odpadom, ľudskými zvratkami či močom a psími výkalmi podávajú svedectvo hanby v centre metropoly, ktorej obyvateľstvo, presnejšie jeho „slušnejšia časť“, sa od ostatného Slovenska spupne dištancuje.

Zákutia

 

Zákutia

 

Zákutia

Pomaly historické artefakty z kategórie čierne stavby. Ani magistrát hlavného mesta SR, ani staromestská samospráva nie sú schopní dosiahnuť nápravu vedúcu k ich odstráneniu. Na pozadí „najpopulárnejšej“ z nich žiari niekdajší hotel Kyjev – dnes mimo prevádzky, ktorého nefunkčnosť kamufluje zebrovitá povrchová úprava. Čo mal exprimátor Jozef Moravčík (1998 – 2002) asi tak na mysli, keď svojho času v istom rozhovore pre médiá spomenul pôsobenie mafie medzinárodného formátu v centre Bratislavy?

Čierne stavby

 

.
Čierne stavby

 

Čierne stavby

 

Negustiózna malá architektúra obklopená starým, tu i tam rozbitým asfaltom vypovedá o kontinuálnej impotencii komunálnej (ne)moci v Bratislave, aká nemá na Slovensku obdoby. Každý pokus skoncovať s nevkusnými stánkami v blízkosti nákupného centra sa v jeho histórii skončil fiaskom a následne ich ešte väčším bujnením.

Stánky

 

Stánky

 

Asfalt

 

Obchodný dom fungujúci postupne pod viacerými názvami (Prior – Kmart – Tesco – My Bratislava) absolvuje momentálne niečo ako klinickú smrť. Tomu, že by sa avizovaná obnova jeho interiéru mala ukončiť v dohľadnom horizonte, nasvedčuje zatiaľ máločo. Slušní dodnes nepostrehli, že k nemu priliehajúci exteriér by nevyhovel ani esteticko-funkčným kritériám socialistického realizmu platným za éry vedúcej úlohy KSČ.

Obchodný dom

 

Obchodný dom

 

Obchodný dom

Vizuálny nevkus malieb a reklám na bočných fasádach viacerých budov pôsobí ako nešikovný pokus odviesť pozornosť od ich ošarpaného výzoru.

.
Maľby

 

Maľby

 

Maľby

Juraj Pokorný

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali