Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí: Slovensko trápi odlev mozgov, ich návratu môže pomôcť menej byrokracie

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí: Slovensko trápi odlev mozgov, ich návratu môže pomôcť menej byrokracie

Bratislava 1. marca 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovensko trápi odlev mozgov, ich návratu môže pomôcť aj menej byrokracie. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Ján Pilip

Milan Ján Pilip
Na snímke predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Ján Pilip

Doplnil, že u krajanov, ktorí nemajú záujem vrátiť sa na Slovensko, ale chcú krajine pomôcť, je potrebné sa zamerať na výmenu ich skúseností a know-how, a to napríklad v oblasti obchodu či vedy. Podľa Pilipa ide často o ľudí, ktorí sú v zahraničí etablovaní a takéto možnosti majú.

Reklama

„Mali by sme sa viac orientovať na takzvanú novú diaspóru, to znamená ľudí, ktorí odišli do zahraničia v posledných desaťročiach kvôli štúdiu alebo kvôli práci, a už sa na Slovensko nevrátili,“ priblížil predseda ÚSŽZ. Dodal, že Slovensko má veľmi početnú diaspóru, podľa odhadov to môže byť až 1,8 milióna krajanov na celom svete. „Títo ľudia predstavujú pre Slovensko veľký potenciál, ktorý nevyužívame,“ spresnil.

Predseda ÚSŽZ v tejto súvislosti uviedol, že novela zákona o štátnom občianstve zavedie klauzulu piatich rokov pobytu v zahraničí, ktorá zabezpečí, že občanom sa nebude brať občianstvo SR, ak získajú občianstvo iného štátu. Zároveň bude možné vrátiť občianstvo tým, ktorí o neho v posledných desiatich rokov prišli.

Reklama

Z hľadiska pôsobnosti ÚSŽZ ostáva podľa Pilipa nedoriešená záležitosť straty platnosti Osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí, ak na území SR získa jeho držiteľ trvalý pobyt. Držiteľ takého osvedčenia je zvýhodnený oproti iným cudzincom v tom, že si môže požiadať o občianstvo SR už po troch rokoch nepretržitého pobytu na území SR, nie po ôsmich rokoch ako iní cudzinci. Musí ísť však o prechodný pobyt. „Pri získaní trvalého pobytu z takého človeka, paradoxne, urobíme cudzinca, lebo sa mu zneplatní Osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí a o občianstvo SR bude môcť požiadať až po ôsmich rokoch pobytu na území SR, namiesto troch,“ priblížil Pilip. Túto vec bude podľa neho potrebné riešiť prijatím nového zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorého prijatie sa očakáva v roku 2022.

Ako doplnil, počas marca by mal ÚSŽZ predložiť na rokovanie vlády návrh Koncepcie štátnej politiky voči Slovákom žijúcim v zahraničí na roky 2021 – 2025. Ide o strednodobo-plánovací dokument pojednávajúci napríklad o podpore krajanskej kultúry, jazyka či udeľovania Osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí. Táto politika by sa mala rozšíriť aj o prácu so spomínanou novou diaspórou, teda uľahčenie návratu tým, ktorí sa chcú na Slovensko vrátiť a nadviazanie spolupráce s tými, ktorí sa síce vrátiť nechcú, ale chcú krajine pomôcť.

Osoby, ktoré od roku 2010 prišli v dôsledku prijatia iného občianstva o občianstvo SR, ho budú môcť získať späť. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve z dielne Ministerstva vnútra SR, ktorú vláda schválila 24. februára. Štátne občianstvo SR podľa schváleného návrhu možno udeliť žiadateľovi, ktorý občianstvo stratil nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva v období od 17. júla 2010 do 30. júna 2021. Predpokladom je, že nadobudol občianstvo štátu, v ktorom mal v čase jeho nadobudnutia povolený pobyt, registrovaný pobyt alebo inak evidovaný pobyt najmenej päť rokov a predloží doklady v listinnej podobe, ktoré tieto skutočnosti preukazujú. Schválené zmeny nadobudnú účinnosť 1. júla tohto roku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali