Ukrajinskí nacisti dooslavovali. Židovské organizácie protestujú proti “Šuechevičfestu”

Ukrajinskí nacisti dooslavovali. Židovské organizácie protestujú proti “Šuechevičfestu”

Kyjev 6. júla 2017 (HSP/ rusvesna /Foto:PrisntSrceen rusvesna)

 

Portál rusvesnapriniesol článok Avigdor Eskina o rýchlo sa zdvíhajúcej sa vlne kritky zo strany izraelských organizácii voči banderovskému festivalu s názvom “Šuchevičfest” na ktorom si ukrajinskí nacisti pripomenuli výročie svojho obľúbeného banderovského hrdinu a antisemitu Romana Šucheviča

Festival “Šuchevičfest”  sa konal v Ľvove a doteraz stál mimo pozornosti mnohých mainstreamových médií. Žiaľ počas festivalu sa alkoholom posilnení primitívi z radov neobanderovcov rozhodli zaútočiť aj na dve ľvovské synagógy.  Táto  skutočnosť takisto ostala mimo pozornosti mnohých mainstreamových médií, situácia sa však pravdepodobne bude v najbližších dňoch meniť, pretože sa o útoku na synagógy v Ľvove kriticky vyjadrili predstavitelia viacerých židovských organizácií.

Reklama
Na snímke bojovníci z dobrovoľníckeho bataliónu Azov

Banderovci zaútočili na jednu zo synagóg Molotovovým koktejlom, múry okolo synagógy popísali hanlivými antisemitskými výrokmi, pričom  v jednom z nápisov vystríhali Židov, aby nezabudli na 1.7.1941. Vtedy sa v Ľvove uskutočnil protižidovský pogrom, pri ktorom banderovci a Nemci povraždili viac ako 7000 židovských civilistov.

Celosvetový židovský kongres už vyjadril svoje znepokojenie a ešte pred útokom Molotovovým koktejlom žiadal od mestského zastupiteľstva v Ľvove, aby antisemitský “Šuchevičfest” Ukrajinci nepovolili. Tí sa však rozhodli festival povoliť, pravdepodobne zo strachu o svoju bezpečnosť. Ukrajina sa totiž z právneho štátu zmenila v štát, kde násilím presadzujú svoje názory neonacistickí primitívi z rôznych pseudopatriotických a banderovských dobrovoľníckych organizácii.

Reklama

Tentoraz však banderovci prekročili všetky medze. Ľvovskí predstavitelia metského zastupiteľstva i politici budú určite rozhodne riešiť antisemitský útok na synagógu, pretože chápu, že v ohrození sa ocitla aj ich politická kariéra.

Svoju časť viny však nesú aj viaceré mainstreamové médiá v Európskej únii, ktoré z dôvodu svojích rusofóbnych postojov nikdy počas konfliktu na Ukrajine banderovcov a nacistov výraznejšie nekritizovali. A to aj napriek tomu, že v roku 2013 v izraelskom Knesete 62 poslancov (zo 120) sa obrátilo otvoreným listom k Europarlamentu, v ktorom sa zverili so svojími obavami z rastúceho antisemitizmu a rusofóbie na Ukrajine.

Viaceré mainstreamové médiá však otvorene  ignorovali list izraelských poslancov a nekriticky podporovali americké aktivity na Ukrajine, ktoré vyústili do Majdanu, pričom neinformovali o ukrajinských neonacistoch, ktorí sa na Ukrajine začali čoraz odvážnejšie prejavovať (napr. neonacistický Bileckého batalión Azov, Pravý sektor, neobanderovské formácie a pod.)

Ukázalo sa, že ostentatívne prehliadanie  neonacistického podhubia na Ukrajine prinieslo svoje negatívne ovocie. Ukrajinskí neonacisti začali mať dojem, že sú kvôli svojej nenávisti voči Rusku nedotknuteľní a dospeli k názoru, že sa môžu správať podobne ako ich banderovské vzory v čase II. svetovej vojny. Po ruskojazyčnej menšine teda začali útočiť aj na Židov, nielen verbálne, ale aj fyzicky.

Reakcia židovských organizácii a Izraela je po útoku v Ľvove veľmi rozhodná. Izrael si predvolal ukrajinského veľvyslanca, svoje rozhorčenie Izraelci vyjadrili aj počas návštevy ukrajinskej ministerky vzdelávania Lilii Chrinevičovej v Izraeli. Izraelcov zaujíma predovšetkým to, ako mienia ukrajinské politické elity riešiť nárast antisemitizmu a antisemitské útoky na Ukrajine.

Reklama

Židovské organizácie sa obávajú, že posledné incidenty v Ľvove, ale aj fyzické útoky na izraelských občanov a veriacich v iných ukrajinských mestách (od roku 2013 prišlo k ozbrojeným útokom aj voči predstaviteľom židovskej náboženskej obce)  už nie sú len ojedinelými výčinmi chuligánov, ale sú prejavom organizovaného neobanderovského ideologického hnutia, podporovaného oficiálnymi politickými elitami v Kyjeve.

Ukrajinskí neonacisti, ktorí slúžia v dobrovoľníckych bataliónoch a spoliehajú sa (kvôli rusofóbii, podporovanej USA a útokom na ruskojazyčné obyvateľstvo na Ukrajine) na politické krytie Porošenka a jeho režimu, ukázali spomenutými  antisemitskými útokmi svoju skutočnú tvár. Ideológia neobanderovskej nenávisti však nehrozí len ruskej menšine a ukrajinským Židom, ale žiaľ  hrozí aj všetkým susedom Ukrajiny a aj ďalším európskym krajinám.

Ukrajinskí neonacisti z Pravého sektora, alebo Azova či iných neobanderovských zoskupení si totiž pričuchli na Donbase k pachu ľudskej krvi a s určitosťou sa svojích zvrátených neonacistických predstáv dobrovoľne nezbavia ani pri šálke dobrej kávy v Bratislave. Drzosť a agresivita ukrajinských neonacistov budú rásť úmerne k tomu, ako budú predstavitelia viacerých mainstreamových médií aj naďalej bagatelizovať prejavy primitívneho ukrajinského antisemitizmu, a ostentatívne budú prehliadať vinu či podiel politických mecenášov, priateľov a podporovateľov ukrajinského neonacizmu, pričom bezpečnostné orgány budú stáť aj naďalej so zloženými rukami.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali