U Pfizera sa prejavili vedľajšie účinky – tak prečo svet naďalej prehliada ruské vakcíny?

U Pfizera sa prejavili vedľajšie účinky – tak prečo svet naďalej prehliada ruské vakcíny?

Moskva 20. januára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko Jr)

 

Potom, čo bola vakcína Sputnik V ako prvá na svete zaregistrovaná, západné médiá proti nej začali kampaň. Poukazovali na to, že nebola vyskúšaná, a preto nie je možné povedať, že je bezpečná. Ale! Hoci jestvujú indície, že preparát od Pfizera má mnoho vedľajších účinkov, táto americká vakcína sa nestala terčom kritiky mediálneho mainstreamu

Sputnik V
Na snímke ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2

Lekárska komunita čelí paradoxu. Na jednu stranu WHO hovorí o nerovnosti pri distribúcii očkovacej látky proti koronavírusu. Poukazuje na skutočnosť, že krajiny s najnižším príjmom dostali iba 25 dávok, oproti 39 miliónom odoslaných do 49 najbohatších krajín. Na druhú stranu, sama WHO autorizovala len vakcínu vyvinutú spoločnosťou Pfizer/BioNTech a ignorovala mnoho ďalších z Číny, Ruska, Veľkej Británie a Indie. Tým bola obmedzená možnosť úspechu jej vlastnej iniciatívy COVAX globálneho vakcinačného akcelerátora a banky pre rovnú distribúciu vyrobených preparátov.

Reklama

WHO uviedlo, že vakcína Pfizeru prešla núdzovými kontrolnými mechanizmami vďaka svojej bezpečnosti, efektivite a kvalite. WHO ale nebola jediná organizácia, ktorá rýchlo uznala túto vakcínu , konkrétne prezidentka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tlačila na čo najrýchlejšie schválenie preparátu na území únie.

Podľa informácií novín Le Monde, ktoré citovali získaný dokument, politický tlak na schválenie tejto vakcíny bol tak veľký, že Európska lieková agentúra (EMA) musela privierať oči, a to nehľadiac na isté problémy, ktoré sa u vakcíny prejavili. EMA údajne musela ignorovať nezrovnalosti medzi obsahmi dávok predaných Pfizerom a zariadením vykonávajúcim skúšky.

Reklama

Stále sa objavujúce správy o možných vedľajších účinkoch tiež podľa všetkého nemohli ovplyvniť tempo vakcíny Pfizer pri jej rozširovaní po svete. Minimálne 13 Izraelčanov utrpelo ochrnutie tváre potom, čo dostali prvú injekciu. Vznikla tým otázka, či môžu dostať druhú. Nórsko informovalo o 23 mŕtvych po tom, čo dostali vakcínu. Úrady si ale nie sú isté, či ich úmrtie je spojené s očkovaním. Krajina nehľadiac na to vydala varovanie, že vakcína môže mať vážne následky pre starých a slabých ľudí. WHO plánuje preštudovať úmrtia týchto ľudí.

Naviac, nie všetkým vakcínam sa však dostalo takej milosti, ako sa jej dostalo Pfizeru. Tá je v distribuovaná za podmienok, že spoločnosť nenesie zodpovednosť za možné vedľajšie účinky. Podľa Alexandra Gintsburga, riaditeľa Ústavu Nikolaja Gamaleja, inštitútu, ktorý vyvinul prvú vakcínu proti koronavírusu na svete Sputnik V, jeho ústav je terčom silnej pozornosti zo strany európskych inštitúcií.

Dôvod, prečo prostriedky konkrétnej spoločnosti podľa informácií majú iné zaobchádzanie v priebehu autorizačného procesu, zostáva nejasný. Vakcína Pfizeru na testoch ukázala efektivitu 90%. To je porovnateľné s ruskou vakcínou Sputnik V. Je to ale menej ako druhá vakcína vyvinutá v Rusku EpiVacCorona, ktorá zatiaľ v priebehu testov vykázala 100% účinnosť.

 

Nestabilná RNA vo vakcíne Pfizeru je možným zdrojom údajných vedľajších účinkov

Možná príčina údajných vedľajších účinkov vakcíny od Pfizeru je použitie modifikovaného nukleozidu RNA technológia, ktorá zatiaľ bola použitá iba u vakcín pre zvieratá, ale nikdy nie pre ľudí. Teoreticky, modifikovaná RNA niesť časť genómu covidu19, aby vyvolal imunitnú reakciu zo strany tela pacienta, čím sa dosiahnuť imunita proti infekcii covid19.

Reklama

Šéf Gamalejovho ústavu Alexander Gintsburg zdôraznil, že oproti DNA, RNA je viac náchylná k náhlym zmenám. K tomuto procesu môže dôjsť dokonca aj počas výroby vakcíny. Výsledkom je skutočnosť, že rôzne dávky vakcíny sa od seba môžu líšiť. Pokazené dávky potom môžu mať nečakávané vedľajšie účinky, zdôraznil akademik.

V Izraeli čelia ochrnutiu tváre ľudia, ktorí boli očkovaní (vakcínou Pfizer). Nehľadiac na to, nemáme v súčasnosti plný obraz toho, aké iné komplikácie sa môžu objaviť (kvôli tejto vakcíne). Napríklad by mohlo ísť o ochrnutie pažeráka či ochrnutie srdcového nervu,zdôraznil Gintsburg.

Riaditeľ Ústavu Nikolaja Gamaleja ďalej uviedol, že vakcína od Pfizeru by mohla mať negatívny vplyv na 30% 40% pacientov, hlavne seniorov a ľudí, ktorí trpia alergiami.

 

Ruská vakcína uprostred svetovej informačnej vojny

Kým sú dve americké vakcíny vyrábané spoločnosťami Pfizer a Moderna založené na modifikovanej RNA, iné vakcíny používajú adenovirové vektory. Príkladom je britská vakcína od spoločnosti OxfordAstraZeneca, alebo ruský Sputnik V.

Reklama

Niektoré vakcíny, konkrétne Sputnik V, sa stali terčom ostrej mediálnej kritiky kvôli údajnému nedostatočne širokému testovaniu a chýbajúcej extenzívnej dokumentácii. Vakcína ale čelila ďalším obštrukciám: Jej stránka na Twitteri bola dočasne zablokovaná (hoci je možné si ju prezerať) kvôli údajnej neobvyklej aktivite, jej autorizácia v Maďarsku sa stala terčom kritiky zo strany úradov .

Rusko bolo tiež opakovane obvinené zo snahy ukradnúť dáta vakcín iných krajín, a to pomocou armády hackerov Kremľa, ktorú má vraj k dispozícii. Tieto správy sa však objavili po tom, čo ruská prvá vakcína prechádzala testami, ktoré skončili s účinnosťou vyše 90%. Nehľadiac na to, že ruskí vývojári kooperovali s vedcami zo zahraničia pri vývoji vakcíny, konkrétne so spoločnosťou AstraZeneca. Súčasne s tým Pfizer, ktorý v minulosti mal problémy kvôli svojim liekom, sa nezdalo, že by si užíval” takúto mediálnu pozornosť. To by sa ale mohlo zmeniť, keď množstvo dôkazov poukazujúcich na vedľajšie účinky vakcíny tejto spoločnosti rastie s každým dňom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali