Turci otvorene definujú americké problémy v Sýrii

Turci otvorene definujú americké problémy v Sýrii

Ankara 12. augusta 2019 (HSP/Iarex/Foto:Screenshot:YouTube)

 

V amerických médiách sa už otvorene hovorí, že ak Američania naozaj vyvedú svoje vojská zo Sýrie, na čom nástojí prezident Donald Trump, tak sa celá misia USA v Sýrii (ktorá sa začala americkými prípravami farebnej revolúcie v Sýrii v ďalekom 2011 roku), skončí  neúspechom

Ilustračné foto

Turecký politológ a odborník na Blízky východ Mehmet Perinçek potvrdzuje, že Američania sú značne závislí od svojej poslednej zástupnej armády v Sýrii, túto armádu predstavujú Kurdi z YPG či PKK, ktoré sú základom Sýrskych demokratických síl (SDF). Americká podpora Kurdom však zhoršuje vzájommé turecko-americké vzťahy a Američania sa ocitli v situácii, na ktorú nie sú zvyknutí.

Reklama

Boli by veľmi radi, keby si Turci a Kurdi sadli za rokovací stôl a dohodli sa na úkor Sýrie, táto americká predstava nie je však veľmi reálna, pretože Erdogan Američanom nedôveruje a Kurdov jednoducho neakceptuje. Američania už nie sú superveľmocou, ktorá môže prikazovať a musia si bolestne hľadať svoje miesto v multipolárnom svete, na čo stále nie je americká diplomacia zvyknutá.

Ďalší americký problém spočíva v tom, že už nedokážu zásobovať Kurdov tak, ako by Kurdi potrebovali. Kurdi majú v Sýrii v poslednej dobe značné straty, nenávisť voči Kurdom zo strany sýrskych Arabov neustále rastie a v Sýrii sa Kurdi stávajú terčmi útokov aj príslušníkov iránskych špeciálnych síl, ktorí na sýrskom území operujú.

Reklama

Útoky na kurdské sily za tento rok si vyžiadali aj americké životy (Američania pri niekoľkých misiách podporovali Kurdov, na kurdsko-americké konvoje útočili aj samovražední útočníci). Podľa profesora Mehmeta Perinceka nemajú Kurdi dostatok síl a ani zdrojov na to, aby dokázali úspešne kontrolovať celý región Sýrie rozložený východne od Eufratu.

Kurdi momentálne držia v sýrskych väzniciach niekoľko desiatok tisíc Arabov, ktorých označujú za členov Islamského štátu. Podľa Turkov i Rusov sa však vo väzení nachádza aj množstvo nevinných sýrskych Arabov, ktorí sa nestotožňujú s existenciou Kurdského štátu, násilne pertraktovaného zo strany USA.

Kurdi vykazujú kvôli rastúcim stratám známky paniky a príslušníci amerických špeciálnych síl, ktorí v Sýrii operujú (v Sýrii, Afganistane či Iraku už nemôžu byť nasadení príslušníci bežných amerických vojenských jednotiek, úroveň americkej armády sa katastrofálne znížila) napriek všetkým svojím snahám nedokážu vytvoriť z Kurdov bojaschopné vojenské jednotky, na ktoré by sa mohli Američania spoľahnúť.

S podobnými problémami sa však stretávajú v Sýrii aj Rusi, okrem elitných útvarov Asadovej armády (výsadkári, Tigri, Hizballáh, iránski dobrovoľníci, Palestínčania z Liwa al Quds) zvyšok sýrskej armády nespĺňa kritéria, ktoré by mala spĺňať bojaschopná armáda. Navyše v radoch sýrskych vládnych síl bojuje aj obrovské množstvo bývalých protiasadovských bojovníkov, ktorí v posledných dvoch rokoch prešli na stranu vládnych jednotiek, ich bojová úroveň je podľa Rusov veľmi nízka, napriek výcviku, ktorí Sýrčania získali od ruských inštruktorov. Bez ruskej a americkej účasti majú akcie Sýrčanov rovnako ako aj Kurdov veľmi nízku bojovú úroveň.

Profesor Mehmet Perinçek tvrdí, že Američania sú už značne unavení vojnami, ktoré vedú na Blízkom východe neustále od roku 1991. Ich snahy preformátovať Blízky východ nevyšli a Američania uviazli v konflikte, ktorý značne vyčerpáva americké finančné i vojenské zdroje. Američania už nie sú tou krajinou, ktorá by dokázala sama a rýchlo určiť budúcnosť Blízkeho východu.

Reklama

Diplomaticky Američania nedokázali nič postaviť procesom z Astany, vďaka ktorým sa do popredia v určovaní budúcnosti Blízkeho východu dostal triumvirát Rusko, Turecko a Irán, ktorý spoločne s oficiálnym Damaskom prevzal iniciatívu v konflikte.

Americký projekt Veľkého Kurdistanu je odsúdený na neúspech, veľmi rázne proti tomuto projektu vystupujú najmä Turci, pre ktorých je existencia kurdského štátu neprijateľná. Turci disponujú spoločne s Izraelom najsilnejšou armádou na Blízkom východe a Američania majú značne zviazané ruky, pretože nechcú Turkov stratiť.

Momentálne Turci zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii, turecké jednotky sa sústreďujú v regióne Afrinu a ku kurdským pozíciám už presunuli aj proturecké oddiely z Idlibu, čo využil Damask k razantnejším aktivitám v Idlibe.

Americký prezident má vo veci jasno, chce americké jednotky zo Sýrie stiahnuť, pre Trumpa je prvoradé naladiť pozitívne kontakty s Turkami. Protitrumpovská opozícia, ktorá má svoj vplyv aj v Pentagone, však nechce o odchode Američanov ani počuť, pretože sa obáva, že americký odchod privedie nielen ku krachu kurdských ozbrojených síl v Sýrii a možno aj Iraku, ale bude sa nepríjemne podobať na odchod Sovietskej armády z Afganistanu v roku 1989.

Turci sú rozhodnutí prinútiť Kurdov akceptovať turecké predstavy a sú si dobre vedomí amerického nepríjemného postavenia. Podľa niektorých náznakov by mohla turecká ofenzíva voči Kurdom odštartovať už koncom augusta 2019.

Reklama

Pre Američanov sa črtá nepríjemná situácia, v Idlibe sa aktivizujú Rusi a sýrske vládne jednotky, v oblasti Afrinu sa aktivizujú Turci a kde udrie Irán si Američania takisto dokážu celkom dobre predstaviť. Iránski dobrovoľníci útočia spoločne s Iračanmi na Kurdov v Iraku a rovnako na východe Sýrie majú podľa ruských expertov v útokoch na Kurdov prsty najmä príslušníci iránskych špeciálnych síl.

Ak by Damask úspešne zavŕšil operáciu v Idlibe, tak sa sýrski vojaci presunú k Eufratu a pripoja sa k Turkom, Rusom a Iráncom a začnú oslobodzovať severovýchod Sýrie od Kurdov. Rusom sa podarilo takisto znížiť politické trenie medzi Asadom a Erdoganom, Asad, ako najslabší článok mal pochopiteľne oveľa horšiu pozíciu ako turecký prezident Erdogan.

Pentagon priamo priznal, že bez americkej podpory sa veľmi pravdepodobne kurdský odpor zrúti. Kurdi utrpeli niekoľko porážok v minulých mesiacoch aj v Iraku, kde stratili svoj vplyv na severe Iraku, voči Kurdom negatívne vystupujú aj Iránci, pretože Kurdi s americkou pomocou revoltujú aj v Iráne.

Časť kurdských politických elít spravila veľkú chybu, že sa jednoznačne vyhranila proamericky, pretože momentálne sú členovia týchto elít osamotení a majú značne zmenšený priestor na manévrovanie.

Ak Američania zo Sýrie odídu, bude to znamenať pre Kurdov veľký problém, pretože ostanú osamotení v značne protikurdsky naladenom mori arabského obyvateľstva. Časť kurdských lídrov však už prehodnocuje svoje postoje a v posledných dvoch rokoch sa čoraz viac Kurdov snaží dohodnúť s Moskvou i Teheránom, pričom sa vzďaľujú od Washingtonu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali