Tréneri Spišiak a Pupiš nad výkonom Tótha: "Bol fantastický"

Tréneri Spišiak a Pupiš nad výkonom Tótha: "Bol fantastický"

Zürich 15. augusta 2014 (TASR/HSP)

 

Striebro vyzdvihol Matej Tóth do nebies

V chôdzi na 50 km striebornú medailu pre slovenskú atletiku vybojoval na ME v Zürichu Matej Tóth v národnom rekorde 3:36:21. Titul majstra Európy, už tretíkrát v kariére, putoval do Francúzska zásluhou Yohanna Diniza so svetovým rekordom 3:32:33, tretí skončil Rus Ivan Noskov v osobnom rekrode 3:37:41. Do cieľa došli aj ďalší dvaja slovenskí atléti, obaja v osobných rekordoch, 19. Dušan Majdán 3:53:26 a 24. Martin Tišťan (obaja SR) 4:06:11.

Reklama

“Zdá sa mi, že snívam,” povedal v cieli Matej Tóth. “Bolo to úžasné, vo výsledkoch, výkone i v atmosfére, aká nás hnala na trati vpred. Takúto som nikdy v živote nezažil. Mňa povzbudzovalo množstvo našich fanúšikov, bežali popri mne, dodávali mi krídla, prežíval som najkrajšie podujatie v živote. Veľmi ma motivovali, najmä v záverečných ôsmich kilometroch som ich energiu potreboval, chcem sa im zo srdca poďakovať.”

Striebro vyzdvihol Matej Tóth do nebies. “Pre mňa je mimoriadne dôležité a aj pre slovenskú atletiku, keďže je tretie a nadviazalo na predchádzajúce dve medaily. Samotné preteky boli veľmi rýchle, hneď od štartu, s najrýchlejšími úvodnými dvoma kilometrami, čo som kedy zažil. Ja som však zareagoval správne, kontroloval si pulzy a srdce mi hovorilo, že môžem. Cítil som sa veľmi dobre, preto som sa po 25. km pustil odvážnejšie vpred. Inokedy čakám, až keď príde 35-ty kilometer a tempo vystupňujem, teraz som začal s väčšou intenzitou oveľa skôr. Od 42. kilometra to bolo nesmierne ťažké, no ja som si už len odkontroloval tempo tak, aby som si v cieli užil tento úspech.”

Reklama

Aj tréneri prežívali historický úspech Mateja Tótha. “Bolo to intenzívne, veľký zážitok,” povedal šéftréner SAZ Martin Pupiš. “Naozaj sme boli svedkami historickej päťdesiatky, fantázia, aj slovenských divákov bolo veľa na trati. Maťo vyzeral od začiatku skvele, išlo nám o medailu, len sme nevedeli, ako to dopadno. Pre mňa bol prekvapením Francúz Diniz a Maťo mal na to, aby už nikoho pred seba nepustil. Máme ešte niekoľko tromfov vo výprave, medaila určite povzbudila a tak verím, že vzácny kov ešte pribudne.”

Osobný tréner Matej Spišiak takisto prežíval neuveriteľné pocity. “Boli úžasné, vedeli sme, že je fatasticky pripravený, záverečná príprava nám vyšla neuveriteľne. Bol v pohode, no päťdesiatka je zradná, obávali sme sa do poslednej chvíle. Veriť som začal od 36. až 38. kilometra, keď začal sťahovať Rusa.”

Matej Tóth kilometre ukrajoval rovnomerne a pre trénera Spišiaka bolo kľúčové, aby sa neplašil. “On je však dosť skúsený na to, aby sa odkontroloval. Šieľ veľmi rozumne, odsledoval odstupy a nakoniec sa prepracoval na druhú priečku. Inak také počasie som ešte nezažil, viackrát sme zmokli, no my sme si to užívali, aj so vzrušujúcimi zimomriavkami, od 40. kilometra boli mimoriadne. Tlak na nás sa hrnul z každej strany, Maťo zmenil v októbri trénera, neustále sme počúvali nejaké narážky a ja som rád, že sme to ustáli a že sa takto ukázal. Netreba zabúdať ani na osobáky Dušana Majdána a Martina Tišťana. No a zlatý Diniz, nad jeho výkonom sme krútili hlavou, no treba ho rešpektovať. Pre nás bol dôležitý Maťo, za predchádzajúcim svetovým rekordom zaostal len nepatrne, klobúk dole.”

Rusi Ryžov a Noskov vystrelili po štarte o 9.00 ako rakety, za nimi Francúz Diniz, a Matej Tóth spolu s Poliakom Sudolom, ku ktorým sa pripojil vlaňajší majster sveta Ír Heffernan, takýto obraz sa naskytol v samom úvode päťdesiatky. Netradične skoro sa štartovné pole roztrhalo a vytvorili skupinky, ktoré sa snažili navodiť pre seba optimálny rytmus krokov. Počasie bolo vlhké, zamračené, trať mokrá od dažďa.

Rusi vyžarovali zo seba sebavedomie, taktiež Diniz, ktorý sa k nim pripojil pred 10. km, no aj Matej Tóth. Pôsobil pokojne, rozvážne a presne sa držal taktiky, ktorú si stanovil. Na 10. km viedla dvojica Rusov s Dinizom (medzičas 43:44) o 24 sekúnd (44:08), za nimi pochodovala ďalšia pätica (44:32) s Ukrajincami Hlavanom, Kazaninom, Poliakmi Nowakom, Augustinom a Rusom Jargunkinom. Ďalší Slovák Dušan Majdán bol 27-my (47:17), úplný nováčik Martin Tišťan posledný 34-tý (49:04).

Reklama

Po 10. km sa odhodlal k trháku obhajca titulu Diniz, trpezlivosť stratil aj Heffernan a začal stíhať vedúcu trojicu sám. Spolu si už na chrbát nedýchali ani Rusi, Noskov spomalil a čelo pretekov sa natiahlo. Studený dážď postupne hustol, sprchy na osvieženie chodci nepotrebovali, vysoká vlhkosť však mohla ich organizmy ‘zavariť’. Podľa medzičasu na 20. km (1:26:55) bolo zrejmé, že tempo neustáva, dokonca sa zrýchlilo, na 5. mieste Matej Tóth strácal na špičku 44 sekúnd (1:27:39), 25. bol Majdán (1:34:14), 32. Tišťan (1:37:05).

Diniz, Ryžov, Heffernan, Noskov vytvorili dve dvojičky na čele a za nimi ako tieň sa držal Matej Tóth. Francúz Diniz dokonca zrýchlil a vytvoril si rýchlo aj náskok. Na 30. km sa slovenská nádej posilnila, Tóth sa posunul na 4. miesto (2:10:51) za Ryžova (2:09:14), Diniza (2:09:20), na tretieho Noskova (2:10:48) strácal len tri sekundy. Ryžov tempo ‘nakopol’ a zrodil sa ďalší chvíľu trvajúci trhák, do cieľa však bolo ešte stále ďaleko. Ku koncu pretekov prestalo pršať, zasvietilo slnko a akoby vlialo energiu Dinizovi. Na 36. km opäť nastúpil a skúsil sa od Ryžova nadobro odpútať, napokon sa ukázalo, že to bol únik rozhodujúci. To však už Matej Tóth pochodoval tretí spolu s Noskovom a vyzeral neustále dobre.

Záverečných 10 km začali ukrajovať chodci na čele v poradí Diniz 2:51:12, Ryžov 2:51:51 a Tóth 2:53:42, Noskov už na slovenského chodca strácal päť sekúnd. Pred 36. km sa prehnal Tóth cez unaveného Rusa Ryžova a bolo jasné, že sa zrodí jeho najväčší úspech v kariére. Len jediný chodec bol od neho lepší, tridsaťšesťročný Diniz sa v cieli radoval už z tretieho zlata na ME, po triumfoch v rokoch 2006 a 2010. Záverečné metre si užíval, aj s malou francúzskou vlajkou v ruke. Aj strieborný Tóth sa vyžaroval eufóriu a ‘obliekol’ sa do oveľa väčšej zástavy ako Diniz, slovenskej.

Doteraz v histórii samostatnej slovenskej atletiky sa nazbierali tri medaily, po zlate kladivára Charfreitaga v Barcelone’10, striebre kladivárky Hrašnovej v Helsinkách’12 pridal ďalšie striebro Matej Tóth. Vo svojej piatej päťdesiatke v kariére na vrcholnom podujatí zverenec Mateja Spišiaka v Dukle Banská Bystrica konečne prenikol na medailový stupeň, na OH’2012 v Londýne bol siedmy, vlani na MS v Moskve piaty a teraz na ME bronzový. Čas Mateja Tótha 3:36:21 sa zaradil v historických svetových tabuľkách na 10. miesto, od ME v Zürichu v nich ako maják svieti výkon Diniza 3:32:33, keď predchádzajúcu métu Rusa Nižegorodova (11. mája 2008 v ruských Čeboksaroch 3:34:14) prekonal až o 1:41 min.

Osobný rekord si výrazne zlepšil o vyše štyri minúty aj na 19. mieste Dušan Majdán na 3:53:26 a do cieľa s vypätím všetkých síl došiel nováčik Martin Tišťan, taktiež v osobnom maxime 4:06:11, keď svoju hrancu možností zlepšil o takmer dve minúty.

Reklama

Medzi tými, čo 50 km nedokončili a vzdali sa, boli aj Ír Heffernan a Poliak Sudol, doevdna došlo do cieľa 26 chdocov, päť sa vzdalo, troch diskvalifikovali.

 

Výsledky

muži

50 km chôdza: 1. Diniz (Fr.) 3:32:33, 2. Matej Tóth (SR) 3:36:21, 3. Noskov 3:37:41, 4. Ryžov (obaja Rus.) 3:39:07, 5. Banzeruk 3:44:49, 6. Hlavan (obaja Ukr.) 3:45:08, 7. De Luca (Tal.) 3:45:25, 8. Garcia (Špan.) 3:45:41, 9. Augustyn (Poľ.) 3:48:15, 10. Ibanez (Švéd.) 3:48:42, …19. Dušan Majdán 3:53:26, 24. Martin Tišťan (obaja SR) 4:06:11 dd

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:27

Arménsko v utorok pred Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) v Haagu vyhlásilo, že je odhodlané usilovať o mier s Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu. Uviedlo to napriek tomu, že svojho kaukazského suseda obvinilo z “dokončenia etnických čistiek” v tomto spornom regióne.

12:58

Miera nezamestnanosti v Spojenom kráľovstve za tri mesiace do konca februára 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. Ale tempo rastu miezd sa spomalilo menej. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu ONS.

12:36

Do Česka v utorok dorazila mimoriadna dodávka 20.000 vakcín proti čiernemu kašľu a v priebehu týždňa by malo doraziť ďalších takmer 80.000, informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva. ČR tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov a podľa rezortu je o očkovanie veľký záujem.

12:19

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Čína by podporila aj medzinárodnú mierovú konferenciu, ale Rusko a Ukrajina by ju museli akceptovať, povedal čínsky líder.

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali