TREBIŠOV: Umelci menia staré známe miesta, ukazujú na problémy

TREBIŠOV: Umelci menia staré známe miesta, ukazujú na problémy

Trebišov 12. septembra (TASR) – Trebišovčania majú v týchto dňoch možnosť vidieť v meste inými očami dobre známe miesta a objekty. Umelecké zásahy do verejného priestoru Trebišova sa totiž rozhodli v týchto dňoch realizovať mladí umelci v rámci mikrofestivalu Intervencie 2012. Autori sľubujú, že staré známe mestské sochy "prehovoria" novým jazykom.

"K verejnému priestoru by nemali byť ľudia ľahostajní," zdôraznil predseda občianskeho združenia Kontext a hlavný organizátor i kurátor Branislav Zurko. Podujatie je podľa neho reflexiou problémov, ktoré sú späté s verejným priestorom. "Snažili sme sa osloviť mladých ale aj etablovaných umelcov, aby nejakým dočasným zásahom poukázali, upozornili na problematiku daného priestoru," opísal Zurko. Umelci chcú tiež pripomenúť, že priestor sa od 80. rokov nezmenil aj napriek tomu, že prešlo vyše 20 rokov.

Podujatie Intervencie 2012 prebieha do piatku 15. septembra. Už od pondelka (10. septembra) umelci pripravujú jednotlivé zásahy. Celé podujatie vyvrcholí v sobotu na Severnom námestí, kde bude večer pouličná čajovňa, ako aj vernisáž zásahov.

Občianske združenie Kontext si od podujatia tiež sľubuje, že obyvatelia budú viac vnímať a zaujímať sa o svoje okolie a o to, čo sa vo verejnom priestore deje. Staré diela z rokov 80. sú podľa Zurka na okraji záujmu úradov, ktoré by sa mali zaoberať ich udržiavaním.

Reklama

Jednotlivé intervencie budú spolu na piatich miestach. Na dobre známu "bublinu", abstraktnú sochu pred nákupným centrom na ulici Československej armády, svoje verše umiestni dvojica umelcov Ján Vasilko a Peter Králik, ktorá v roku 2003 založila Stranu železných.

Peter Valiska-Timečko si vybral kontroverznú lokalitu námestia Š. B. Romana, centrálnej verejnej plochy v meste, ktorá však už niekoľko rokov chátra. Timečko pripravuje v Trebišove aj druhý zásah, spoločne s kurátorom Branislavom Zurkom. Bude to aktuálny komentár k spolitizovaniu kauzy Pussy Riot, pre ktorý umelci využijú súsošie Múzy Kláry Patakiovej, inštalované pred budovou Mestského kultúrneho strediska.

Reklama

Zásah Jara Vargu nesie názov Neviditeľnosť stratených okamihov a autor ho zrealizuje na soche matky, inštalovanej pred budovou základnej školy v centre mesta, na ulici Milana R. Štefánika.

Zmeniť sa má aj fontána Františka Patočku z roku 1968 na Severnom námestí, na ktorej počas vernisáže predvedú spoločný zásah Peter Kalmus, Peter Timečko a Branislav Zurko. Fontána je domácim známa okrem iného tým, že sa v nej v lete kúpu malé rómske deti a túto skutočnosť sa rozhodli umelci okomentovať.

Inštalované zásahy si budú môcť obyvatelia a návštevníci mesta pozrieť do konca septembra. Od 17. do 30. septembra bude v Múzeu a kultúrnom centre Južného Zemplína inštalovaná fotografická výstava z realizácie zásahov. Vstup na všetky podujatia projektu je voľný.

Intervencie 2012 podporila Nadácia Intenda v programe Oživujeme verejný priestor, partnermi sú aj Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína, Mesto Trebišov, 7art, Final a soudesune.com.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam a videoreportáž.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali