Tóth odletel do Ria s medailovými ambíciami, necíti veľký tlak

Tóth odletel do Ria s medailovými ambíciami, necíti veľký tlak

Bratislava 6. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenský atlét Matej Tóth sa pred skorým sobotným odchodom do Brazílie nebránil úlohe adepta na zisk cenného kovu na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. Jedna z najväčších medailových nádejí SR sa v piatok 19. augusta predstaví v chôdzi na 50 kilometrov.

Na snímke slovenský reprezentant v športovej chôdzi Matej Tóth
Na snímke slovenský reprezentant v športovej chôdzi Matej Tóth

“Cítim sa dobre, všetko je nachystané podľa plánu. Prevládajú u mňa optimizmus a pozitívna nálada, teším sa na Rio, idem si to užiť. Ako úradujúci majster sveta, samozrejme, nemám iné ciele než zabojovať o najvyššie priečky. Nepociťujem však veľký tlak, pretože takéto sú moje vlastné očakávania. Nebrzdí ma bariéra, že niekoho sklamem,” povedal svetový šampión z Pekingu 2015.

Reklama

Tóth presne nešpecifikoval, na aké umiestnenie ašpiruje. “Päťdesiatka je náročná a dlhá. Veľké vyhlásenia, že bez pódia sa nevrátim, sa nedajú robiť ani na 40. kilometri. Zámer je odovzdať pripravené. Niekedy skončíte na druhom mieste a cítite sklamanie, inokedy obsadíte piatu priečku a je vo vás spokojnosť. Necháme to na vývoj pretekov, určite nechcem prísť naprázdno, no možno budem sklamaný aj s medailou na krku a možno budem šťastný i bez nej. Vrátiť sa zdravý a šťastný, to je podstatné,” pokračoval druhý v ankete Športovec roka 2015.

Tridsaťtriročný chodec nezažil pred svojou štvrtou účasťou pod piatimi kruhmi ideálnu sezónu, ale záverečné sústredenie mu už dodalo sebadôveru: “Do Južnej Ameriky idem bez restov. Aj keď tento rok nebol najvydarenejší, finálna príprava sa už dala porovnať s predchádzajúcimi medailovými rokmi. Skladba tréningov v talianskom rezorte Livigno pripomínala tú spred Pekingu, rozdiel v časoch sa počítal iba na sekundy. Porovnateľné intervaly dávajú nádej, že v Brazílii sa nebudem trápiť, veď pred pár týždňami som nevedel, či vôbec dorazím do cieľa.”

Reklama

Po príchode do usporiadateľskej krajiny OH 2016 čakajú na Tótha predovšetkým aklimatizácia a veľmi konkrétny tréningový plán. “Časový posun bude bez problémov, keďže to je len päť hodín a na západ, čo mi vyhovuje viac. Absolvujem kratšie tréningy zamerané na špeciálne tempo, ako aj 25 kilometrov, ktoré nebudú o rýchlosti, ale o dobrom pocite.

Potrebujem si overiť, že mi zostanú sily na ďalších 25 kilometrov. Preteky sa uskutočnia na nesmierne peknom plážovom okruhu, kde však chýba chládok a hrozí vietor. Príliš to neriešim, všetci máme rovnaké podmienky a neočakávajú sa ani vysoké horúčavy,” prízvukoval pozitíva reprezentant SR.

Slovenskí atléti si posledný kemp pred OH 2016 rozložili približne dvesto kilometrov severne od Ria de Janeiro, v univerzitnom areáli sídla Juiz de Fora. Tóth si pochvaľoval, že koniec prípravy podstúpi ďaleko od ruchu olympijskej dediny, či skôr olympijského veľkomesta: “Informácie mi dal šéftréner Martin Pupiš, no bol som tam minulý rok, takže detailne poznám, kam idem. Potvrdila sa správna voľba lokality. V olympijskej dedine je značný pohyb a moja disciplína sa koná až takmer na záver podujatia, keď už má väčšina účastníkov po súťažiach a panuje tam uvoľnenejšia atmosféra. Potrebujem sa koncentrovať, ani si nebudem uvedomovať, že som na OH, to príde v pravý čas.”

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali