Top 10 krajín s najväčšími zásobami ropy

Top 10 krajín s najväčšími zásobami ropy

Bratislava 26. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Všetci vieme, kto sú najväčší producenti ropy na svete, a bez námahy dokážeme vymenovať troch najväčších. Ide však o to, že najväčší producenti nemusia byť nevyhnutne krajiny s najväčšími zásobami, píše Irina Slav pre Oil Price

ropa
Ilustračné foto

Ako uvidíme ďalej, má to rôzne dôvody. Zatiaľ stačí povedať, že jedna vec je mať prírodný zdroj a úplne iná je ho naplno rozvinúť.

Reklama

Tu je desať krajín najbohatších na ropu vo vzostupnom poradí.

 

Reklama

10. Líbya

Odhaduje sa, že zásoby ropy v tejto severoafrickej krajine dosahujú približne 48,3 miliardy barelov. Napriek tomu je relatívne malým producentom, pričom jej priemerná denná produkcia je približne 1,2 milióna barelov.

Politická nestabilita a boj o moc medzi rôznymi frakciami po občianskej vojne sú hlavným dôvodom, prečo má Líbya neustále problémy s maximálnym využitím svojich ropných zdrojov. Napriek tomu sa zdá, že situácia sa začína meniť a Európa sa na túto severoafrickú krajinu pozerá ako na väčší zdroj ropy.

 

9. USA

Zdroje odhadujú zásoby ropy v USA rôzne. Niektoré, ako napríklad Úrad pre energetické informácie, ich odhadujú na niečo menej ako 36 miliárd barelov a zásoby kondenzátu počítajú osobitne.

Iné, ako napríklad World Population Review, počítajú zásoby ropy a kondenzátov spolu a uvádzajú zásoby USA vo výške 68,8 miliardy barelov. Podľa údajov EIA predstavujú zásoby ropy a kondenzátov spolu približne 74 miliárd barelov. Napriek tomu je krajina najväčším producentom ropy na svete.

Reklama

 

8 Kuvajt

Podľa OPEC má Kuvajt približne 101,5 miliardy barelov preukázaných zásob ropy. Tento malý štát v Perzskom zálive denne vyťaží 2,4 až 2,67 milióna barelov ropy a vyvezie približne 1,7 milióna barelov denne.

Štát má so svojím ropným bohatstvom veľké plány – do roku 2030 plánuje Kuwait Petroleum Corporation zvýšiť ťažobnú kapacitu krajiny až na 4 milióny barelov denne. Kuvajt sa zjavne nijako zvlášť neobáva predpovedí, ktoré predpokladajú pokles dopytu po rope.

 

7. SAE

Tretí najväčší producent ropy v rámci OPEC, Spojené arabské emiráty, majú podľa odhadov 111 miliárd barelov ropy a denne vyťažia v priemere 2,7 milióna barelov. Z toho podľa údajov OPEC vyváža 2,3 milióna barelov denne.

Reklama

Okrem toho, že SAE sú významným producentom ropy a domovom niektorých z najväčších svetových zásob, sú aj príkladom hospodárstva, ktoré využíva svoju hlavnú vývoznú komoditu na diverzifikáciu. Vďaka svojmu ropnému bohatstvu sa SAE stali magnetom pre luxusný cestovný ruch a majú veľké nádeje ako centrum špičkových technológií.

 

6. Rusko

Rusko má podľa EIA približne 80 miliárd barelov preukázaných zásob ropy a od tohto mesiaca ťaží denne približne 9,4 milióna barelov bez kondenzátov.

Pred niekoľkými rokmi Rusko ťažilo viac ako 11 miliónov barelov denne vrátane kondenzátov, ale invázia na Ukrajinu a následné sankcie Západu si vyžiadali reakciu, ktorá sa okrem iného prejavila znížením ťažby. Napriek tomu sa vývoz ropy a palív vrátil na predvojnovú úroveň.

 

5. Irak

V Iraku, producentovi číslo dva v rámci OPEC, sa nachádzajú preukázané zásoby vo výške približne 145 miliónov barelov, pričom ťažba dosahuje približne 4,5 milióna barelov denne. Vývoz je v priemere 3,4 milióna barelov denne, ale podobne ako Kuvajt, aj Irak má veľké plány.

Bagdad má ambíciu vyrovnať sa produkcii svojho väčšieho člena OPEC, Saudskej Arábie, ale podľa analytikov to nebude schopný dosiahnuť, keďže sa predpokladá, že produkčná kapacita v nasledujúcich piatich rokoch dosiahne približne 6,3 milióna barelov denne.

 

4. Irán

Irán má zásoby ropy vo výške 208,6 miliardy barelov a denne vyťaží približne 2,39 milióna barelov. Z toho podľa údajov OPEC vyváža len niečo vyše 760 000 barelov denne. Dôvodom výrazného rozdielu medzi zásobami, ťažbou a vývozom sú, samozrejme, sankcie USA, ktoré na Irán opätovne uvalila bývalá administratíva.

Napriek sankciám – a neúspešným rokovaniam o ich zrušení – Irán vyváža viac ropy, pričom koncom roka 2022 prekročil hranicu 1,13 milióna barelov denne a aj tento rok začal stúpať. Plánuje sa aj zvýšenie produkcie.

Reklama

 

3. Kanada

V Kanade sa nachádza 171 miliárd barelov ropy, väčšina z nich vo forme bitúmenu v ropných pieskoch: až 166,3 miliardy z celkového objemu tvoria ropné piesky, ktoré sa sústreďujú v Alberte. To je desatina celkových svetových zásob ropy.

Krajina je štvrtým najväčším producentom ropy na svete, pričom jej priemerná denná ťažba v minulom roku presiahla 5 miliónov barelov, čo je rekordná hodnota. Zaujímavé je, že produkcia rastie napriek snahám federálnej vlády o obmedzenie tohto odvetvia kvôli jeho uhlíkovej stope. Dopyt po rope však udržiava producentov v chode. Nedávny prieskum spoločnosti Ipsos ukázal, že Kanada je najpreferovanejším dodávateľom ropy aj v celosvetovom meradle.

 

2. Saudská Arábia

Druhý najväčší producent na svete a najväčší člen OPEC, Saudská Arábia, má preukázané zásoby vo výške približne 267 miliárd barelov. Ťažba v roku 2021 predstavovala niečo vyše 9 miliónov barelov denne, ktorá sa v roku 2022 zvýšila na 11,5 milióna barelov denne, aby sa nedávno v rámci posledného kola znižovania ťažby v rámci OPEC+ znížila o pol milióna barelov denne.

Reklama

Napriek tomu, že kráľovstvo pevne drží opraty produkcie, plánuje rozšíriť svoju produkčnú kapacitu zo súčasných 12 mil. barelov denne na 13 mil. barelov denne v roku 2027. Niektorí analytici však varovali, že Saudská Arábia je blízko k dosiahnutiu svojho ropného vrcholu.

 

1. Venezuela

Venezuela, jedna z najproblematickejších krajín sveta, je zároveň krajinou s najväčšími zásobami ropy na svete, ktoré sa odhadujú na viac ako 300 miliárd barelov. Sankcie USA, chronická hospodárska kríza a korupcia však spoločne bránia krajine, aby čo najlepšie využila svoje ropné bohatstvo.

Po období rozkvetu v deväťdesiatych rokoch a začiatkom roku 2000 ochromil venezuelské hospodárstvo prvý pokles cien ropy v novom tisícročí. Skôr než sa stihla spamätať, USA ju zasiahli sankciami, ktoré zdecimovali ťažbu: v roku 2022 dosahovala v priemere 600 000 až 700 000 barelov denne. Vývoz predstavoval v priemere niečo vyše 600 000 bpd.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali