To najdôležitejšie z Ukrajiny – Západní lídri sa pripravujú na to, že Putin použije “všetky nástroje”

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Západní lídri sa pripravujú na to, že Putin použije “všetky nástroje”

Kyjev 18. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Chop, telegram, screenshot)

 Aktualizované 18. apríla 2023 19:54

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke miestny obyvateľ sa pozerá na svoj obytný dom, ktorý zničil ruský raketový útok vo východoukrajinskom meste Sloviansk

 

19:50 – Volodymyr Zelenskyj telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Kevinom McCarthym.

Reklama

“Poďakoval mu za dvojstrannú podporu Ukrajiny zo strany Kongresu.

Porozprával mu o priebehu bojových akcií a naliehavých obranných potrebách Ukrajiny v oblasti obrnených vozidiel, ďalekonosného delostrelectva, protivzdušnej obrany a letectva. Ubezpečil, že Ukrajina je pripravená vyúčtovať každý dolár americkej pomoci.

Reklama

Diskutoval o potrebe zvýšiť sankčný tlak na Rusko a znížiť cenový strop na ruskú ropu a plyn. Pozval som Kevina McCarthyho na návštevu Ukrajiny,” napísal prezident.

Pripomenieme, že McCarthy predtým odmietol ísť na Ukrajinu a bol skeptický voči vojenskej pomoci Ukrajine.

 

19:45 – Británia odovzdala ukrajinským ozbrojeným silám 14 tankov Challenger 2.

Informovala o tom služba pre styk s verejnosťou britských ozbrojených síl.

Reklama

“Spojené kráľovstvo darovalo Ukrajine 14 tankov Challenger 2. Britskí inštruktori naučili ukrajinských vojakov obsluhovať tieto tanky a používať ich na bojisku,” uvádza sa vo vyhlásení.

Británia odovzdala ukrajinským ozbrojeným silám 14 tankov Challenger 2
Británia odovzdala ukrajinským ozbrojeným silám 14 tankov Challenger 2

 

19:35 – Nemecká vláda oznámila, že na Ukrajinu dorazil systém protivzdušnej obrany PATRIOT s raketami.

 

19:30 – Bulharská vláda v stredu rozhodne o zákaze viacerých poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny po podobných rozhodnutiach Poľska, Maďarska a Slovenska.

Reklama

Oznámil to minister poľnohospodárstva krajiny Javor Gečev v bulharskej televízii, informovala tlačová agentúra BTA.

Podľa Gečeva sa jeho ministerstvo po stretnutí s výrobcami obilia rozhodlo zaslať ministerstvu hospodárstva žiadosť o dočasné jednostranné pozastavenie dovozu niektorých výrobkov ukrajinského pôvodu.

Rozhodnutie v tomto zmysle bude predložené bulharskej vláde v stredu.

“Veríme, že to bude silný signál pre Európu, pretože Európa nemôže len počúvať krajiny, ale musí konať,” dodal Gečev.

Európa podľa neho musí počúvať hlasy viacerých východných krajín.

 

19:00 – NATO a Spojené štáty tvrdia, že Rusko zatiaľ jadrové zbrane Bielorusku neodovzdalo.

Podľa CNN generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová uviedli, že podľa ich informácií Rusko zatiaľ nerozmiestnilo taktické jadrové zbrane v Bielorusku, a to napriek vyhláseniam Moskvy, že to má v úmysle.

NATO zatiaľ nezaznamenalo “žiadnu zmenu v jadrovom postoji Ruska, ktorá by si vyžadovala zmenu nášho jadrového postoja”, uviedol Stoltenberg vo videoposolstve na konferencii NATO o kontrole zbrojenia.

Stoltenberg uviedol, že hrozba nasadenia jadrových zbraní zo strany Moskvy “je súčasťou vzorca nebezpečnej a nezodpovednej jadrovej rétoriky, ktorú v skutočnosti pozorujeme už mnoho rokov – najmä od invázie na Ukrajinu”.

Reklama

 

18:30 – Ukrajina a Poľsko sa dohodli na otázke tranzitu ukrajinského obilia cez poľské územie. Ten bude odblokovaný v piatok večer.

Po rokovaniach vo Varšave to oznámila prvá podpredsedníčka vlády uvádza sa na webovej stránke kabinetu ministrov.

“K problémom našich poľských kolegov pristupujeme s rovnakou pozornosťou, ako Poľsko pristupuje k našim problémom. Preto musíme na túto krízovú situáciu reagovať rýchlo a konštruktívne. Výsledkom rokovaní bola dohoda, že tranzit ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov cez územie Poľska bude odblokovaný v noci zo štvrtka 21. apríla na piatok 22. apríla tohto roku,” uviedla Julia Sviridenko.

 

Reklama

18:25 – USA majú tajnú jadrovú technológiu v jadrovej elektrárni na Ukrajine a varujú Rusko, aby sa jej nedotýkalo.

Vyplýva to z listu amerického ministerstva energetiky zaslaného minulý mesiac ruskému štátnemu podniku Rosatom, uviedla CNN.

V liste zo 17. marca 2023 Andrea Ferkileová, riaditeľka Úradu ministerstva energetiky pre politiku nešírenia jadrových zbraní, oznámila generálnemu riaditeľovi Rosatomu, že Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Energodar “obsahuje jadrové technické údaje, ktorých vývoz kontroluje vláda Spojených štátov.

Tovar, softvér a technológie podliehajú kontrole vývozu zo strany USA, ak existuje možnosť ich použitia spôsobom, ktorý by ohrozoval záujmy národnej bezpečnosti USA.

List od amerického ministerstva energetiky prichádza v čase, keď ruské sily naďalej kontrolujú jadrovú elektráreň v Záporoží. Ministerstvo v liste varovalo Rosatom, že akíkoľvek ruskí štátni príslušníci alebo subjekty “nezákonne” narábajú s americkými technológiami.

Reklama

 

18:20 – Viac ako 7 000 ukrajinských vojakov bolo vyhlásených za nezvestných.

“Toto číslo existuje, je to niečo vyše sedemtisíc a očakávame, že tí ľudia, ktorých hľadáme ako nezvestných, sú stále v zajatí,” povedal Kotenko.

Podľa jeho odhadu sa približne 60 – 65 % nezvestných nachádza živých a v zajatí, “zvyšok je, žiaľ, mŕtvy,” povedal komisár.

 

17:25 – BBC potvrdzuje: Putin bol na základni pri Geničesku.

Overovacia jednotka BBC overila a potvrdzuje: ruský prezident Putin bol počas návštevy územia kontrolovaného Ruskom v Geničesku, konkrétne na (bývalej) rekreačnej základni Brigantina na Arabatskej strelke, niekoľko kilometrov južne od Geničeska.

Reklama

BBC overila geolokáciu záberov Putina porovnaním fotografií a zistením identity budov a vodnej veže na nich.

Putin
Na snímke Putin

 

17:20 – Dva tanky Leopard mali nehodu v Poľsku počas výcviku ukrajinskej armády.

Tanky sa zrazili a v dôsledku toho sa jednému z nich odtrhla veža.

O incidente hovoril Piotr Pawelka, dôstojník poľskej armády v zálohe.

“Stala sa taká “drobná nehoda”: ukrajinskí vojaci, ktorí cvičili na ešte poľských tankoch Leopard 2A4, do seba jednoducho narazili. Pravdepodobne sa to stalo takto: jeden tank narazil do druhého, nabehol na jeho pancier a narazil do veže, pričom vytrhol vežu z korby,” opísal Pavelka incident na svojom kanáli na Youtube.

tank
Záber z miesta nehody

 

Reklama

16:30 – Západní lídri sa pripravujú na to, že Putin v reakcii na protiútok ukrajinských ozbrojených síl použije “všetky nástroje, ktoré mu zostali”, vrátane jadrových hrozieb a kybernetických útokov, uviedol denník The Guardian.

Napríklad na samite ministrov zahraničných vecí krajín G7 v Japonsku predstavitelia Spojeného kráľovstva uviedli, že očakávajú, že Rusko použije “extrémnu taktiku”, aby sa udržalo na zabratom ukrajinskom území.

Predtým zástupca tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev povedal, že Rusko použije “absolútne všetky zbrane”, ak sa Kyjev pokúsi znovu získať Krym.

 

15:40 – Rumunská vládnuca Sociálnodemokratická strana požiadala vládu, aby pozastavila dovoz obilia z Ukrajiny, informovali rumunské médiá.

“PSD bude požadovať, aby vládnuca koalícia prijala politické rozhodnutie, ktoré by zaviazalo rumunskú vládu urýchlene vydať nariadenie o dočasnom pozastavení dovozu agropotravinárskych výrobkov z Ukrajiny, ako sa to stalo v iných štátoch, ktoré majú s touto krajinou spoločnú hranicu,” uviedla strana vo vyhlásení.

Zároveň navrhujú nezakázať tranzit (čo je dôležité, pretože cez rumunský prístav Constantia sa vyváža veľké množstvo ukrajinského obilia).

Reklama

Toto opatrenie vysvetľujú potrebou chrániť rumunských poľnohospodárov “v podmienkach, keď kompenzácie získané od Európskej komisie nemôžu pokryť celkové náklady na škody”.

 

15:35 – Putinov tlačový tajomník Peskov potvrdil, že generálplukovník Michail Teplinskij zostáva veliteľom ruských výsadkových jednotiek.

Zároveň je podľa Peskova Teplinskij aj zástupcom veliteľa kombinovanej skupiny ruských vojsk pôsobiacich na Ukrajine. Inými slovami, je Gerasimovovým zástupcom.

 

15:30 – Na ukrajinsko-poľskej hranici sa zhromaždilo veľa mliečnych výrobkov v dôsledku pozastavenia vývozu cez Poľsko, uviedol výkonný riaditeľ Zväzu mliečnych podnikov Ukrajiny Arsen Didur.

“Ukrajina vyvážala do Európy dve položky: suchú srvátku a kondenzované mlieko. V Európe začali zaujímať dobrú pozíciu. Hlavným spotrebiteľom týchto výrobkov bolo Poľsko,” uviedol v komentári pre agentúru Interfax-Ukrajina.

Reklama

 

14:15 – Ruské sily už kontrolujú takmer 90 % územia Artemovska, uviedol poradca úradujúceho šéfa DĽR.

 

14:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pozície ozbrojených síl krajiny v Avdejevke v Kyjevom kontrolovanej časti Doneckej ľudovej republiky, uviedla tlačová služba ukrajinskej hlavy štátu.

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

 

14:05 – Západ sa pripravuje na to, že Moskva využije všetky dostupné možnosti, aby odpovedala na ukrajinskú protiofenzívu, uviedol Guardian.

Podľa novín sú medzi reakčnými opatreniami, na ktoré sa “západní lídri pripravujú”, aj jadrové hrozby a kybernetické útoky.

Reklama

 

14:00 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Útočné oddiely obsadili tri bloky v severnej, centrálnej a južnej časti Artemovska

– Lietadlá uskutočnili šesť výpadov na podporu útočných oddielov v Artemovsku

– Letecké jednotky a skupina Jug poskytli podporu útočným skupinám a potlačili pokusy nepriateľa o protiútok z bokov v Artemovsku

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili dva sklady paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku v Mykolajivskej oblasti

– Straty nepriateľa na Doneckom smere dosiahli viac ako 290 ukrajinských vojakov a žoldnierov

– Ruské jednotky zničili viac ako 80 príslušníkov AFU a dve nepriateľské obrnené vozidlá v smere Krasnoliman

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili za deň približne 30 vojakov na juhodoneckom a záporožskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 25 vojakov a delostrelecký systém M777 AFU na Chersonskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady v Záporožskej oblasti

 

13:28 – Ruská duma prijala pozmeňujúce návrhy na odňatie ruského občianstva za výzvy k extrémizmu a za “diskreditáciu ruských ozbrojených síl”.

Predtým Duma navrhla zbaviť získaného ruského občianstva tých, ktorí sa vzdajú alebo vyhýbajú službe.

Kritérium získaného občianstva sa vzťahuje najmä na tých Ukrajincov, ktorí dostali ruský pas po tom, ako Ruská federácia anektovala časti ukrajinských regiónov.

Predtým Rusko prijalo v prvom čítaní Putinove pozmeňujúce návrhy k návrhu zákona o občianstve. Podľa pozmeňujúcich návrhov má Rusko v úmysle zbaviť občianstva tých, ktorí sa dopustili činov “ohrozujúcich bezpečnosť krajiny”.

 

13:16 –  Na ruské ministerstvo zahraničných vecí boli predvolaní veľvyslanci USA, Veľkej Británie a Kanady.

Sú obvinení z hrubého zasahovania do záležitostí Ruska a z činností nezlučiteľných s ich diplomatickým postavením.

 

Reklama

12:26 – Zdá sa, že Vladimir Putin navštívil zabrané územia Ukrajiny už v predvečer Veľkej noci.

Vyplýva to z videí, ktoré zverejnil Kremeľ a ruské médiá. Na jednom z videí, kde Putin odovzdáva ikonu ruskej armáde v Chersonskej oblasti, je počuť, ako hovorí: “Teraz bude Veľká noc, však?”.

Kremeľ neskôr zverejnil video, kde je slovo “bude” v Putinovom citáte už stlmené. Je známe, že Putin sa stretol s Veľkou nocou v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Zrejme teda pred sviatkami navštívil Chersonskú a Luhanskú oblasť.

 

12:26 – Rusko a Čína podpísali memorandum o porozumení medzi Vojenskou akadémiou generálneho štábu ruských ozbrojených síl a Národnou akadémiou obrany Ľudovej oslobodzovacej armády ČĽR.

 

12:18 – Rusko a Čína majú v úmysle prehĺbiť vojensko-technickú spoluprácu a vojenský obchod, uviedol v utorok šéf čínskej armády generálplukovník Li Šanfu počas stretnutia s ruským ministrom obrany armádnym generálom Sergejom Šojgu v Moskve.

“Ozbrojené sily Ruska a Číny budú rozhodne starostlivo vykonávať dohody, ktoré dosiahli hlavy štátov, a podporovať vojenskú a vojensko-technickú spoluprácu a vojenský obchod medzi Ruskom a Čínou. Určite ich posunieme na novú úroveň”.

 

11:57 –  Chersonská oblastná správa potvrdila jednu obeť pri rannom ostreľovaní centra mesta.

Bolo zverejnené video, na ktorom je vidieť muža zabitého medzi radmi obchodov na centrálnom trhu.

Počet zranených sa tiež zvýšil na sedem. Pri delostreleckom útoku boli poškodené obchodné pavilóny a súkromné domy.

 

11:37 –  Objavila sa reakcia Kyjeva na výzvu brazílskeho prezidenta začať rokovania a zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleg Mykolenko uviedol, že Ukrajina “so záujmom sleduje úsilie brazílskeho prezidenta nájsť riešenie na zastavenie vojny”.

Reklama

Da Silvov prístup však “nezodpovedá skutočnému stavu vecí”, v ktorom sa obeť a agresor stavajú na rovnakú misku váh a krajiny podporujúce Ukrajinu sa obviňujú z podnecovania vojny.

“Ukrajinu netreba o ničom presviedčať. Na ukrajinskom území sa vedie invazívna vojna, ktorá spôsobuje nevýslovné utrpenie a ničenie. Viac ako ktokoľvek iný na svete sa usilujeme o ukončenie ruskej agresie na základe mierového vzorca prezidenta Zelenského,” povedal a pozval Lulu da Silvu na návštevu Ukrajiny, “aby pochopil skutočné príčiny a podstatu ruskej agresie a jej dôsledky pre globálnu bezpečnosť”.

Predtým bol postoj brazílskeho prezidenta k vojne kritizovaný v USA. Aj keď treba poznamenať, že komentár Ukrajiny bol oveľa miernejší (vrátane Lulovho pozvania na Ukrajinu).

Pripomenieme, že Da Silva predtým tiež navrhol, aby Ukrajina v záujme mierového urovnania odstúpila Krym Rusku.

 

11:20 – V Chersone dnes v dôsledku ostreľovania zahynul jeden človek. Informovala o tom agentúra Suspilne s odvolaním sa na informácie od zdravotníkov záchrannej služby. Počet zranených je šesť.

 

11:10 –  V roku 2023 sa v Rusku nebude konať tradičný pochod “Nesmrteľného pluku”, uviedla Elena Cunajevová, spolupredsedníčka ústredného štábu “Nesmrteľného pluku Ruska”, poslankyňa ruskej Štátnej dumy.

 

11:04 – V Odeskej oblasti sa tento rok neplánuje zaviesť dlhý zákaz vychádzania na 2. a 9. mája.

“Bezpečnostná situácia zatiaľ naznačuje, že nie je potrebné zaviesť dlhý zákaz vychádzania. Situácia sa však pomerne rýchlo mení. Neustále ju analyzujeme. Ak sa zistí, že hrozba sa zintenzívňuje, určite poskytneme takéto odporúčania o zavedených obmedzeniach,” uviedla vedúca tlačového strediska Južných obranných síl Natalia Humeniuk.

Pripomeňme, že minulý rok bol v Odese zavedený 24-hodinový zákaz vychádzania, aby sa zabránilo provokáciám 2. mája, v deň výročia masovej smrti v Dome odborov v roku 2014, a 24-hodinový zákaz vychádzania bol zavedený aj od večera 8. mája do rána 10. mája.

 

10:48 – Šojgu rokoval v Moskve s čínskym ministrom obrany.

Povedal, že koordinácia medzi oboma krajinami “má stabilizačný účinok na situáciu vo svete”.

 

Reklama

10:44 – Kanadské ozbrojené sily zverejnili fotografie dodávky tankov Leopard-2 na Ukrajinu.

Partia tankov bola 11. apríla odoslaná do západného Poľska lietadlom Boeing C-17 Globemaster III v rámci programu UNIFIER.

Kanadské ozbrojené sily zverejnili fotografie dodávky tankov Leopard-2 na Ukrajinu
Kanadské ozbrojené sily zverejnili fotografie dodávky tankov Leopard-2 na Ukrajinu

10:31 – Viac informácií o ukrajinskom “mierovom pláne”, ktorý Macron navrhuje Číne, podľa agentúry Bloomberg.

Francúzsky prezident poveril svojho poradcu pre zahraničnú politiku Emmanuela Bonna, aby v spolupráci s vysokopostaveným čínskym diplomatom Wang I vytvoril rámec, ktorý by mohol slúžiť ako základ pre budúce rokovania.

O čom presne budú Bonn a Wang Yi hovoriť, nebolo zverejnené, ale zdroje spresnili, že “spojenci Francúzska boli informovaní o všetkých francúzskych iniciatívach”.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa zdržalo komentára a publikácii odkázalo, že nepozná zdroj informácií a “je ťažké overiť ich pravdivosť”. Podľa ľudí oboznámených s procesom budú akékoľvek budúce rokovania závisieť od viacerých podmienok vrátane úspešnej jarnej ofenzívy Ukrajiny, ktorá “zabezpečí Kyjevu silnú pozíciu počas akýchkoľvek rokovaní”.

 

10:26 – Medvedev o prejave amerického ministra zahraničných vecí v Japonsku: ten čudný tvor Blinken predniesol perlu o tom, že zničenie Hirošimy a Nagasaki je dôkazom nesmierneho ľudského utrpenia, bez toho, aby spomenul vlastnú krajinu, ktorá tento zločin spáchala.

“Aké lživé stvorenia. Používajú jadrové zbrane, ale neľutujú. Sú nekonečne pokryteckí a klamú sebe aj iným.”

 

10:18 – Macron sa chystá osloviť Čínu s plánom, ktorý by priviedol Ukrajinu a Rusko k rokovaciemu stolu, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na osoby oboznámené s týmito plánmi.

Plán predpokladá začiatok rokovaní v lete a stanovuje dlhodobé bezpečnostné záruky pre Kyjev.

Si Ťin-pching predtým počas Macronovej návštevy Číny uviedol, že víta konkrétne návrhy Francúzska na politické riešenie situácie, a dodal, že Čína bude Francúzsko podporovať a je pripravená zohrávať konštruktívnu úlohu.

 

10:13 –  Lukašenko sa v Bielorusku stretáva so šéfom DĽR Pušilinom.

 Lukašenko sa v Bielorusku stretáva so šéfom DĽR Pušilinom
Lukašenko sa v Bielorusku stretáva so šéfom DĽR Pušilinom

9:53 – Po rozhovoroch medzi ministrami obrany Reznikovom a Austinom nasledovali aj rozhovory medzi vedúcim kancelárie prezidenta Andrijom Jermakom a poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom.

“Diskutovali sme o situácii na frontovej línii a o charaktere akcií nepriateľa. Dohodli sme sa na ďalšej koordinácii pri poskytovaní bezpečnostnej pomoci Ukrajine a diskutovali sme o ďalších krokoch v tomto smere,” povedal Jermak.

Pripomeňme, že cieľom ranných rozhovorov medzi Alexejom Reznikovom a Lloydom Austinom bolo prediskutovať priority pred zasadnutím kontaktnej skupiny, ktoré sa uskutoční tento týždeň na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

 

9:28 – Cherson je pod paľbou, povedal vedúci OVA Oleksandr Prokudin.

Vyzval obyvateľov, aby neopúšťali úkryty. Miestne kanály Telegramu uvádzajú, že sú mŕtvi a zranení.

 

8:49 – Nemocnice v Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti sú preplnené zranenými ukrajinskými vojakmi, zatiaľ čo civilisti nemôžu dostať lekársku starostlivosť.

Andrij Maročko, podplukovník Ľudových milícií LĽR vo výslužbe, povedal: “Na ošetrovaní zranených sa podieľajú špecialisti, [v] nemocniciach nie sú postele.

 

8:37 –  Informácie v súvislosti s Putinovou návštevou Chersonskej a Luhanskej oblasti.

1. Najviac naznačuje cesta na juh, kde sa očakáva hlavný úder ukrajinských síl v rámci ohlásenej ofenzívy. Je možné, že Putin chcel svojou návštevou nielen posilniť morálku tamojších jednotiek, ale aj potlačiť občasné fámy o “dohode”, na základe ktorej by sa Rusko stiahlo zo zabratej časti Chersonskej a Záporožskej oblasti (podobne ako sa vlani v novembri stiahlo z pravého brehu Dnepra) výmenou za zachovanie kontroly nad Krymom. Hoci pravdivosť týchto fám vyzerala veľmi pochybne už predtým, vzhľadom na to, že pre Rusko je dôležité zachovať pozemný koridor na Krym. A vzhľadom na problematickosť obrany polostrova v prípade, že by sa ukrajinské jednotky dostali k jeho hraniciam a Azovskému moru.

2. Za pozornosť stoja aj dôrazy na osobnosti ruských generálov počas Putinovej cesty. Rodák z Doneckej oblasti, veliteľ vzdušných výsadkových vojsk generál Teplinskij (ktorý je považovaný za jedného z najschopnejších ruských vojenských veliteľov) údajne informoval Putina o situácii na južnom fronte. To naznačuje, že Teplinskij je v určitej miere zodpovedný za tento úsek. Predtým treba pripomenúť, že sa objavili fámy, že Teplinskij bol skutočne odvolaný z velenia výsadkových vojsk pre nezhody s Gerasimovom a do ich radov sa vrátil len nedávno. Rovnaký príbeh (odvolanie s následným návratom) bol aj s generálom Lapinom, ktorý je teraz určený za veliteľa zoskupenia Vostok v Luhanskej oblasti. Lenže proti Lapinovi “hralo” konkurenčné zoskupenie Gerasimova – Kadyrov a Prigožin. Napokon, podľa ruských vojenských korešpondentov sa začiatkom roka uvažovalo o tom, že Oleg Makarevič, veliteľ zoskupenia Dnepr v Chersonskej oblasti, ktorý sa tiež spomína v správe Kremľa, nahradí Teplinského vo funkcii veliteľa vzdušných síl. Putin sa tak zdôrazňovaním osobností generálov, s ktorými sa stretol, možno snaží ukázať, že existujúce rozpory v rámci ruského velenia už boli odstránené alebo aspoň nehrajú vážnu úlohu.

 

8:31 –  Smer Bachmut zostáva epicentrom bojov.

Rusi tam sústreďujú svoje najväčšie úsilie a nevzdávajú sa cieľa ovládnuť mesto za každú cenu, uviedol veliteľ armády Oleksandr Syrskyy.

Reklama

“Nepriateľ zvyšuje aktivitu ťažkého delostrelectva a počet náletov, čím mení mesto na ruiny. Naši bojovníci zároveň spôsobujú nepriateľovi značné straty a citeľne brzdia jeho ofenzívu,” povedal.

Podľa neho boje o Bachmut pokračujú. Situácia je v súčasnosti pod kontrolou.

 

8:20 – Pri ruskom nálete na súkromný dom v obci Novogorovka v Luhanskej oblasti zahynuli traja civilisti, uviedol gubernátor Lysogoru.

“Žiaľ, pre husté ostreľovanie nebolo možné zachrániť ľudí spod horiacich trosiek,” povedal.

Lysogor uviedol, že v posledných dňoch Ruská federácia “takmer nepretržite používa taktické letectvo na bombardovanie deokupovaných osád Svatovského okresu”.

 

8:15 – Kongresman Matt Getz (republikán z Floridy) predložil v Snemovni reprezentantov rezolúciu, ktorá by Pentagon zaviazala zverejniť informácie o počte amerických vojakov na Ukrajine. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré vydala tlačová služba zákonodarcu.

 

8:13 – Americký minister obrany Lloyd Austin telefonoval svojmu ukrajinskému kolegovi Oleksijovi Reznikovovi, informovala webová stránka Pentagónu.

Cieľom je “prediskutovať priority” pred tohtotýždňovým stretnutím kontaktnej skupiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

To bude údajne pripomínať výročie od prvého takéhoto stretnutia. Pripomeňme, že prvé stretnutie v Ramsteine sa konalo 26. apríla 2022.

Alexej Reznikov sa k rozhovoru s Austinom zatiaľ nevyjadril.

 

8:05 – Ruské ozbrojené sily podnikli skupinový úder proti ukrajinským jednotkám pri Seversku, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Juh Ivan Bigma.

 

8:02 – Brazílsky minister zahraničných vecí uviedol, že Putin pozval na SPIEF svojho brazílskeho kolegu Lulu da Silvu.

 

7:49 – Branci nebudú posielaní na vojenskú službu do Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti, uviedol vojenský komisár Moskvy plukovník Maxim Loktev.

“Všetci branci budú odoslaní na vojenskú službu do miest stálej dislokácie dislokovaných na území Ruskej federácie. Hneď by som chcel poznamenať: občania povolaní na vojenskú službu v rámci jarnej odvodovej kampane v roku 2023 nebudú posielaní do Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj do Chersonskej a Záporožskej oblasti,” povedal.

 

7:40 – USA kritizovali brazílskeho prezidenta za jeho postoj k Ukrajine. Tvrdili, že “papagájuje ruskú a čínsku propagandu”.

Takéto vyjadrenia použil hovorca Bieleho domu John Kirby. Podľa neho boli vyjadrenia Lulu da Silvu o potrebe začať mierové rozhovory “jednoducho nesprávne”.

Brazílsky minister zahraničných vecí Mauro Vieira v reakcii uviedol, že s týmto hodnotením nesúhlasí. Vieira sa včera stretol aj so svojím ruským náprotivkom Lavrovom, kde zopakoval da Silvove slová o Ukrajine.

Najmä o zámere Brazílie vytvoriť skupinu krajín na mierové rokovania. Vieira tiež povedal, že Brazília je za prímerie a proti jednostranným sankciám.

Reklama

 

7:15 – Putin navštívil veliteľstvo skupiny vojsk Dnepr v Chersonskom smere, uviedol Kremeľ.

Prezident si vypočul správy veliteľa výsadkových vojsk generálplukovníka Teplinského, veliteľa zoskupenia generálplukovníka Makareviča a ďalších vojenských veliteľov.

 

7:08 -Putin údajne opäť navštívil okupované územia Ukrajiny.

Navštívil Chersonskú oblasť, kde prijal správu od veliteľa výsadkových vojsk Teplinského a veliteľa zoskupenia Dnepr Makareviča.

“Veliteľ výsadkových vojsk Teplinskij bol dlho na fronte, pripravil veľmi podrobnú správu, ministerstvo obrany a generálny štáb ju veľmi ocenili,” povedal ruský prezident.

Potom odišiel do Luhanskej oblasti, na veliteľstvo zoskupenia Vostok. Tam mu podal správu generálplukovník Lapin, zrejme veliteľ tejto formácie.

Treba poznamenať, že chýry o návrate Teplinského a Lapina na front kolovali už asi mesiac. Teraz ich Putin oficiálne potvrdil. Pripomeňme, že Putin navštívil Mariupol 19. marca.

 

7:05 – Hlavné informácia z dnešnej rannej aktualizácie ukrajinského generálneho štábu.

Počas dňa bolo odrazených viac ako 70 nepriateľských útokov.

V kupianskom smere – pri Sinkovke. V limanskom smere – severne od Sporného.

Na Bachmutskom smere prebiehali boje o Bachmut, Ivanovskoje a Predtechino.

Na Avdejevskom smere nepriateľ útočil v oblasti Novokalynove, Severnoje a Pervomajskoje. Rovnako ako Marinka.

 

7:03 – Letecký poplach bol vyhlásený už v štyroch oblastiach.

 Letecký poplach bol vyhlásený už v štyroch oblastiach
Letecký poplach bol vyhlásený už v štyroch oblastiach

7:00 – Tajomník Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Oleksij Danilov vyjadril sklamanie z toho, že niekedy spojeneckí predstavitelia “sľubujú jedno a robia niečo úplne iné”.

Uviedol to v komentári pre agentúru AP, v ktorom komentoval dodávky zbraní, ale neuviedol žiadne podrobnosti.
Danilov zároveň zdôraznil, že Ukrajina nezačne protiútok nepripravená.

 

6:59 – USA nezmenili svoj postoj k dodávkam stíhačiek F-16 na Ukrajinu, o takejto možnosti sa neuvažuje.

Na brífingu to uviedol koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby.

 

6:58 – Poľský premiér Madeusz Morawiecki vymenoval dôvody, prečo by Západ nemal dovoliť Ukrajine prehrať vojnu s Ruskom.

“Ak stratíme Ukrajinu, stratíme svet na celé desaťročia. Porážka na Ukrajine by mohla byť začiatkom konca zlatého veku Západu,” povedal Morawiecki.

S podobným vyhlásením vystúpil aj poľský prezident Duda. Povedal, že vo svete sa teraz začali ozývať “nebezpečné výzvy” na urýchlené ukončenie vojny a zastavenie pomoci Ukrajine.

Reklama

“Chcem povedať, že každý, kto vyzýva na ukončenie pomoci Ukrajine, v skutočnosti koná v záujme Moskvy, skutočne pracuje v záujme Ruska. V skutočnosti chce, aby Rusko porazilo Ukrajinu,” povedal Duda.

Podľa neho je prevaha Ruska nad Ukrajinou zrejmá a krajina bez vonkajšej pomoci vojnu nevyhrá. A ruské víťazstvo “by bolo len prvým krokom k rozšíreniu ruskej dominancie vo východnej časti Európy”.

 

6:50 – Ruské vojenské telegramové kanály informovali o útoku ukrajinských ozbrojených síl pri Ugledare.

Uviedli, že útoky boli podniknuté z Ugledaru smerom na Mykolske a Pavlovku (obe obývané oblasti pod ruskou kontrolou) s použitím obrnených vozidiel.

Podľa Rusov sú údery útočné. Ruské telegramové kanály naznačujú, že mohlo ísť o prieskumný boj pred začiatkom protiútoku ukrajinských ozbrojených síl, ktorého jeden zo smerov odborníci nazývajú oblasť Ugledar. Ukrajina informácie o ofenzíve v tejto oblasti nepotvrdila.

 

6:45 – Kosťantynivka v Doneckej oblasti bola údajne ostreľovaná z MLRS.

 

6:40 – Päť krajín G7 Kanada, Francúzsko, Japonsko, Veľká Británia a USA vytvorili alianciu s cieľom vytlačiť Rusko z globálneho trhu s jadrovým palivom.

Uvádza sa to v správe uverejnenej na oficiálnej webovej stránke britskej vlády po spoločnom fóre G7 o jadrovej energii.

“Päť krajín využije príslušné zdroje a schopnosti civilných jadrových energetických sektorov každej krajiny na udržanie stabilných dodávok jadrového paliva a dosiahnutie zníženia závislosti od ruských dodávateľských reťazcov,” uvádza sa vo vyhlásení.

Ruský Rosatom podľa vlastných odhadov vlastní 17 % svetového trhu s jadrovým palivom a takmer 20 % európskeho trhu.

 

6:35 – Ukrajinské ozbrojené sily vypálili na Oleksandrivku desať rakiet z MLRS. Informovalo o tom zastupiteľstvo DĽR v JCCC.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

6:30 – Vojenská operácia, 17. apríla 2023

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že útočné oddiely obsadili dva bloky v severozápadnej a centrálnej časti Artemovska

– Zdroje USA na vojenskú pomoc Ukrajine nie sú neobmedzené, tvrdí Pentagón

– Pentagón uviedol, že v prípade prijatia takéhoto rozhodnutia by dodávka stíhačiek F-16 na Ukrajinu trvala 1,5 roka, zatiaľ čo Biely dom zdôraznil, že nemá v úmysle prijať takéto rozhodnutie.

– Slovensko dokončilo presun stíhačiek MiG-29 do Kyjeva, minister obrany povedal: 13 lietadiel je už na Ukrajine

– V 10 európskych krajinách klesá politická vôľa a schopnosť pomôcť Kyjevu, tvrdí Newsweek s odvolaním sa na tajné dokumenty

– Do ukrajinského rozpočtu od začiatku ruskej špeciálnej operácie prišlo viac ako 45 miliárd dolárov medzinárodnej pomoci, tvrdí poslanec Rady Železňak

– Slovenský kabinet ministrov nasledoval Poľsko a Maďarsko a schválil zákaz dovozu niektorých ukrajinských výrobkov, ktorý začne platiť 19. apríla a môže sa týkať obilia, zeleniny a ovocia.

– SBU oznámila zadržanie bývalého šéfa železničnej stanice v Chersone, obvineného zo spolupráce s Ruskom

– Podľa týždenníka Newsweek, ktorý sa odvoláva na uniknuté tajné dokumenty, sa Ukrajina pripravuje na začatie vojenskej protiofenzívy 30. apríla.

Reklama

– Veľvyslankyňa USA bola 18. apríla pozvaná na zasadnutie výboru Štátnej dumy, aby vysvetlila činnosť biolaboratórií na Ukrajine, ale odmietla sa zúčastniť

– Rusko chce, aby sa konflikt na Ukrajine skončil čo najskôr, tvrdí Lavrov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali