To najdôležitejšie z Ukrajiny: G7 diskutuje o možnosti použiť na pomoc Ukrajine nielen výnosy zo zmrazených ruských aktív, ale aj aktíva samotné

❚❚

Kyjev 11. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci, telegram)

 Aktualizované 11. júna 2024 18:29

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj vo Francúzsku
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

17:30 – Zelenskyj oznámil nové dodávky systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu.

.

„V blízkej budúcnosti očakávame od partnerov pozitívny výsledok v súvislosti s dodávkou ďalších 2 – 3 systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu,“ povedal na brífingu s nemeckým ministrom obrany Pistoriusom.

Ktoré krajiny môžu dodať systémy protivzdušnej obrany, Zelenskyj nepovedal.

.

 

16:45 – Josep Borrell uviedol, že skupina G7 diskutuje o možnosti použiť na pomoc Ukrajine nielen výnosy zo zmrazených ruských aktív, ale aj tieto aktíva samotné.

“Diskutuje sa o tom, že namiesto toho, aby sme každý rok využívali výnosy z týchto aktív, mohli by sme využiť samotné tieto aktíva, aby sme mali väčšiu sumu prostredníctvom finančného mechanizmu a dnes mali príjmy zajtrajška. Bude sa o tom diskutovať aj na samite G7 a určite to bude jedno z najväčších rozhodnutí, ktoré bude musieť EÚ a jej partneri prijať,“ povedal šéf diplomacie EÚ.

Poznamenajme, že predtým USA a EÚ odmietli možnosť konfiškácie ruských aktív z dôvodu rizík pre dolár a euro.

 

.

16:00 – Zelensky sa v Bundestagu vyslovil proti kompromisom s Ruskou federáciou s cieľom zastaviť vojnu.

“Túto vojnu neodovzdáme našim deťom, ukončíme ju. A túto vojnu ukončíme za našich podmienok. Ukrajinci si zaslúžia pokoj a ukončenie vojny, ktoré nenechá žiadne pochybnosti o tom, kto vyhral. Čas na kompromisy sa skončil. Skončil sa, odkedy Rusko začalo bombardovať naše mestá,“ povedal prezident v Bundestagu.

Zároveň spomenul pád Berlínskeho múru.

“Rok alebo dva pred pádom Berlínskeho múru nikto nemohol očakávať, že padne. Dnes sotva niekto očakáva, že Putin zmizne, ale my to urobíme spoločne,“ povedal Zelenskyj.

Väčšina poslancov ukrajinskému prezidentovi zatlieskala, ale opozičná Alternatíva pre Nemecko a Únia Sarah Wagenknechtovej jeho prejav bojkotovali.

.

“Odmietame počúvať rečníka v maskáčoch. Zelenského funkčné obdobie sa skončilo. Teraz je vo svojej funkcii len ako bojujúci a žobrajúci prezident. Ukrajina však teraz nepotrebuje vojnového prezidenta, potrebuje mierového prezidenta, ktorý je pripravený rokovať, aby sa umieranie zastavilo a krajina mala budúcnosť,“ povedala Alice Weidelová, predsedníčka frakcie AfD v Bundestagu.

A Wagenknechtova únia uviedla, že Zelenskyj „prispieva k mimoriadne nebezpečnej eskalačnej špirále“.

 

15:45 – Scholz opäť uviedol, že Nemecko nemá v úmysle vyslať na Ukrajinu inštruktorov.

Povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sa cvičia na území Spolkovej republiky Nemecko a že takéto rozhodnutie „zostane nezmenené“.

 

15:30 – Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video údajne zasiahnutého ukrajinského Su-25 na letisku Dolgincevo (neďaleko Kryvého Rohu) v Dnepropetrovskej oblasti.

Zásah mal vykonať dron Lancet, pričom ďalší dron ho korigoval.

 

14:40 – Zelenskyj vyzval Ukrajincov, aby sa už teraz vrátili zo zahraničia a obnovili krajinu.

.

“Po skončení vojny všetci prídu obnoviť Ukrajinu, budú tam miesta, bude tam bezpečnosť. Ale sme za to, aby Ukrajinci prichádzali zo zahraničia už teraz,“ povedal prezident v Berlíne na brífingu so Scholzom.

 

13:50 – Situácia na fronte 11. júna 2024

Situácia na fronte 11. júna 2024
Situácia na fronte 11. júna 2024
Situácia na fronte 11. júna 2024
Situácia na fronte 11. júna 2024

12:57 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Zoskupenie vojsk „Juh“ zlepšilo postavenie pozdĺž frontovej línie a zničilo muničný sklad AFU; nepriateľ stratil viac ako 740 vojakov;

.

– Skupina „Stred“ zlepšila taktické postavenie v priestore svojej zodpovednosti a odrazila päť protiútokov ukrajinských ozbrojených síl;

– skupina síl Dnipro porazila tri ukrajinské brigády, nepriateľ stratil až 105 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zničili lietadlá Su-27 a Su-25 ukrajinských vzdušných síl na ich základných letiskách;

– Skupina „Vostok“ obsadila výhodnejšie línie, AFU v jej oblasti zodpovednosti stratila až 135 vojakov a jeden tank;

– Národná garda Ukrajiny uskutočnila dva protiútoky v Charkovskej oblasti, pričom oba boli odrazené zoskupením „Sever“;

.

– Zoskupenie vojsk „Sever“ porazilo dve brigády AFU v Charkovskej oblasti, straty nepriateľa za deň dosiahli viac ako 265 vojakov;

– AFU stratila viac ako 560 mužov v oblasti zodpovednosti skupiny „Západ“, ruská armáda porazila nepriateľa pri Kupjansku;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 45 ukrajinských bezpilotných lietadiel, dve kladivové bomby a 10 striel HIMARS.

 

12:34 – Ruské ozbrojené sily oslobodili osady Artemovka (LĽR) a Timkovka (Charkovská oblasť), informovalo ruské ministerstvo obrany.

 

12:02 – Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na fóre v Berlíne uviedla, že Ukrajina dostane v júli od EÚ 1,5 miliardy eur za výnosy zo zmrazených ruských aktív.

.

Z tejto sumy pôjde 90 % na nákup zbraní.

A v júni bude v rámci programu Ukrajina Facility vyčlenených 1,9 mld. eur za to, že Kyjev schváli plán reforiem. Najmä na reformu súdnictva a protikorupčnú reformu. Ide o ten istý program v hodnote 4,5 miliardy eur na niekoľko rokov, ktorý Maďarsko v zime zablokovalo.

 

11:58 – Ukrajina má zničených 9 GW výrobných kapacít energie – to je 80 % výroby tepelnej energie a tretina výroby vodných elektrární.

Uviedol to Zelenskyj na konferencii v Berlíne.

“Špička spotreby energie na Ukrajine bola minulú zimu 18 GW. Polovica z nej teraz neexistuje,“ povedal Zelenskyj.

Oznámil, že do zimy plánuje obnoviť niektoré energetické zariadenia, a vyzval Západ, aby na to vyčlenil zariadenia a peniaze.

.

 

11:18 – EÚ začne rokovania o pristúpení Ukrajiny do konca júna, uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová na samite v Berlíne.

Pripomeňme, že za túto tému lobovalo najmenej 12 krajín EÚ z 27. Prekážkou sa však môže stať Maďarsko.

11:16 – Západ čoraz viac vyhrocuje situáciu, preto je pre Rusko dôležité udržiavať bojovú pohotovosť, povedal Peskov, keď komentoval konanie spoločných cvičení nestrategických jadrových síl s Bieloruskom.

 

11:13 – Z návrhu spoločného vyhlásenia o výsledkoch mierového samitu vo Švajčiarsku bol vylúčený odsek o stiahnutí ruských vojsk z Ukrajiny na žiadosť niektorých ázijských a blízkovýchodných krajín.

Informovala o tom japonská televízna stanica NHK s odvolaním sa na svoje zdroje.

.

Publikácia potvrdzuje, že v záverečnom vyhlásení sa plánuje ponechať len tri z desiatich bodov ukrajinskej mierovej formuly: bezpečnosť jadrových elektrární, potravinová bezpečnosť, prepustenie všetkých väzňov a návrat detí deportovaných do Ruska.

 

11:06 – Nemecko odovzdá Ukrajine tretí systém Patriot a IRIS-T „v najbližších týždňoch a mesiacoch“, povedal Scholz na konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne.

Odovzdané budú aj systémy protivzdušnej obrany Gepard, rakety a munícia.

Scholz vyzval aj ostatné krajiny, aby posilnili protivzdušnú obranu Ukrajiny.

Zelenskyj na konferencii povedal, že Ukrajina potrebuje najmenej sedem Patriotov na uzavretie veľkých mestských aglomerácií.

 

.

11:04 – AFU popiera stratu dediny Ivanovskoje pri Časovom Jare.

„K Ivanovskoje môžem povedať nasledovné: osada patrí Ukrajine, obranné sily kontrolujú situáciu v tomto smere“, – povedal hovorca skupiny „Chortycja“ Nazar Vološin.

Podľa neho Rusi pokračujú v pokusoch o prepadnutie dediny.

Deň predtým Deep State uviedol, že Ivanovskoje obsadili Rusi. Sami to uviedli ešte v marci.

 

10:52 – V obci Oktjabrskij pri Belgorode po zásahu dronu horí cukrovar, informujú miestne médiá.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeden dron bol zostrelený.

.

 

07:58 – EÚ rokuje s Kyjevom o pokračovaní tranzitu plynu cez Ukrajinu po ukončení zmluvy s Ruskom, informovala agentúra Bloomberg.

Podľa rozhovorov s agentúrou je jednou z diskutovaných možností, že európske spoločnosti budú nakupovať a prečerpávať plyn z Azerbajdžanu do ruských plynovodov, ktoré vedú do Európy.

 

07:23 – USA umožnia použitie prenesených zbraní bojovníkom Národnej gardy 12. brigády špeciálnych síl „Azov “*.

.

Príslušné rozhodnutie bolo prijaté po inšpekcii ministerstva zahraničných vecí. Pred časom Američania uvalili zákaz na dodávky zbraní kvôli škandálu s nacistickou ideológiou jednotky.

Treba poznamenať, že tento zákaz v zásade nefungoval: Azov spolu s ďalšími jednotkami používal a stále používa na bojisku americké zbrane.

 

07:10 – V horách Severného Osetska sa zrútilo lietadlo Su-34 ruských vzdušných síl, pričom posádka zahynula, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Spresnilo sa, že lietadlo vykonávalo cvičný let.

Lietadlo sa zrútilo v opustenej oblasti, na zemi nie sú žiadne škody. Predbežnou príčinou nehody je technická porucha.

 

07:00 – V dôsledku útoku KAB v Konstantinovke bolo zasiahnutých päť ľudí a 13 viacposchodových budov. Útok sa uskutočnil včera večer.

V dôsledku útoku KAB v Konstantinovke bolo zasiahnutých päť ľudí a 13 viacposchodových budov
V dôsledku útoku KAB v Konstantinovke bolo zasiahnutých päť ľudí a 13 viacposchodových budov

06:55 –  Deep State informuje, že ruská armáda dobyla Ivanovskoje južne od Bachmutu.

Ruské ministerstvo obrany ešte v marci tvrdilo, že Ivanovskoje dobylo. Iné zdroje však uvádzali, že ukrajinské jednotky stále kladú odpor v juhozápadnej časti obce. Deep State tiež informovala, že Rusi postúpili v Staromajorsku na výbežok Vremjevskoje.

Ruské ministerstvo obrany včera uviedlo, že táto obec bola úplne dobytá.

ruská armáda dobyla Ivanovskoje južne od Bachmutu
Ruská armáda dobyla Ivanovskoje južne od Bachmutu

06:50 – Americká publikácia The Warzone zverejnila satelitnú snímku poškodenej ruskej stíhačky Su-57 na letisku v Achtubinsku.

Ako konštatujú analytici z Conflict Intelligence Team, „napriek tomu, že toto lietadlo nehrá v súčasnej vojne významnú úlohu, jeho porážka je dôležitým mediálnym víťazstvom: ide o kus, porovnateľný s tankom Armata“.

Cena jedného Su-57 sa podľa západných médií pohybuje od 35 do 54 miliónov dolárov.

Americká publikácia The Warzone zverejnila satelitnú snímku poškodenej ruskej stíhačky Su-57 na letisku v Achtubinsku
Americká publikácia The Warzone zverejnila satelitnú snímku poškodenej ruskej stíhačky Su-57 na letisku v Achtubinsku

06:30 -Vojna na Ukrajine 10. júna. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

.

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda prevzala kontrolu nad obcou Staromayorskoye v DĽR.

– Celkové straty ukrajinských vojakov za deň dosiahli až 1 800 osôb, ruský úder zasiahol veliteľské centrum brigády taktického letectva AFU. Okrem toho prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský MiG-29, uviedlo ministerstvo obrany.

– Po výbuchu míny v Šebekine boli zranení štyria ľudia vrátane troch bojovníkov sebaobrany a jedného zamestnanca televíznej stanice Rossija 24, uviedol gubernátor Belgorodu Gladkov.

– Belousov navštívil Višnevského nemocnicu a odovzdal štátne vyznamenania vojakom, ktorí sa zúčastnili na špeciálnej operácii.

– Švajčiarsko udržiava pravidelné kontakty s Ruskom v súvislosti s konferenciou o Ukrajine, uviedol švajčiarsky minister zahraničných vecí.

– Na výstave v Moskve bol predstavený modernizovaný bezpilotný vrtuľník Hunter, určený na boj proti námorným dronom.

– Rusko vytvorilo a úspešne otestovalo dron-bombardér Golub v zóne NWO; dron má vymeniteľný bubon s nákladom pre 12 granátometov, uviedol zástupca vývojovej spoločnosti.

– K možnosti vytvorenia nového federálneho okruhu v Rusku Pušilin povedal, že sa určite objaví, ale neskôr a možno v širšom zložení.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Osem ľudí prišlo o život a piati utrpeli zranenia v sobotu v čínskom meste Čchang-ša, keď vozidlo vrazilo do chodcov.

16:40

Prezident Kórejskej republiky Jun Sok-jol vyzval šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby sa chyby, ku ktorým prišlo na otváracom ceremoniáli OH 2024 v Paríži, neopakovali. Keď sa juhokórejskí športovci v piatok plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu “Kórejskej ľudovodemokratickej republiky”, čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu.

16:37

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu počas stretnutia so svojím čínskym náprotivkom Wang Im upozornil na kroky Číny v okolí Taiwanu. Pripomenul aj podporu, ktorú Peking poskytuje Rusku.

Antony Blinken a Wang Im
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a jeho čínsky rezortný kolega Wang Im pózujú počas stretnutia v rámci summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v laoskom Vientiane 27. júla 2024
16:36

Ceny zlata v piatok (26. 7.) vzrástli. Podporil ich pokles výnosov dlhopisov vlády USA z dôvodu optimizmu, že americká centrálna banka (Fed) zníži úrokové sadzby v septembri.

16:36

Záujem o Taliansko medzi turistami stále rastie a v auguste by malo v krajine tráviť dovolenku viac ako 18,2 milióna ľudí.

Taliansko Turisti
Na archívnej snímke zo 16. júla 2024 turisti sedia pod dáždnikmi v reštaurácii počas horúčav pred gotickou katedrálou Duomo v Miláne
16:15

Elon Musk označil vystúpenie na otvorení olympijských hier za „atmosféru konca sveta“ a „extrémnu neúctu ku kresťanstvu“. Vyjadril sa k vystúpeniu transrodových ľudí, ktorí parodovali „Poslednú večeru“ Leonarda da Vinciho a „jazdca apokalypsy“, ktorý prechádzal cez Seinu.

14:29

Nezamestnanosť v Maďarsku zaznamenala v trojmesačnom období do konca júna mierny pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za sedem mesiacov. Uviedol to koncom tohto týždňa maďarský štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

14:20

Prezident Peter Pellegrini v sobotu oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v Paríži. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky mu asistovali prezident SOŠV Anton Siekel, minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a vodný slalomár Jakub Grigar.

Peter Pellegrini
Prezident SR Peter Pellegrini (uprostred) oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque počas letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky mu asistovali prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel (piaty zľava), minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS, druhý sprava), veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth (štvrtý zľava), generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann (tretí sprava) a vodný slalomár Jakub Grigar (tretí zľava)
14:15

Nemecká vláda vo veľkom nakupuje smartfóny a tablety od spoločnosti Apple. Úrad pre verejné obstarávanie nemeckého ministerstva vnútra a technologická spoločnosť Bechtle AG uzavreli tento týždeň rámcovú zmluvu na dodávku až 300.000 koncových zariadení Apple pre verejnú správu v rámci celej spolkovej republiky.

14:15

Najmenej 30 osôb prišlo o život a ďalších približne 100 utrpelo zranenia pri sobotňajšom leteckom útoku Izraela na budovu školy v Pásme Gazy, v ktorej sa údajne nachádzala poľná nemocnica.

14:15

Výbor pre svetové kultúrne dedičstvo UNESCO sa v sobotu rozhodol zaradiť na zoznam UNESCO zlatú baňu na ostrove Sado. Japonsko totiž súhlasilo s pripomenutím zneužívania kórejských robotníkov počas druhej svetovej vojny v jej expozícii.

zlatá baňa na ostrove Sado
Na archívnej snímke z 12. marca 2023 zlatá baňa na ostrove Sado v Japonskom mori
13:47

Zmena klímy sťažuje prácu a ohrozuje miliardy ľudí. V Európe a strednej Ázii je podiel ľudí vystavených nadmernému teplu pri práci v celosvetovom porovnaní nízky, za posledných 20 rokov sa tam však zvýšil viac ako v ktoromkoľvek inom regióne sveta, upozornila Medzinárodná organizácia práce (ILO).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali