To najdôležitejšie z Ukrajiny – Do Slovjanska mali byť vyslané prvé jednotky francúzskej cudzineckej légie

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Do Slovjanska mali byť vyslané prvé jednotky francúzskej cudzineckej légie

Kyjev 12. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Telegram)

Aktualizované 12. apríla 19:40

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ruskí vojaci Vojna na Ukrajine
Na snímke ruskí vojaci spustili paľbu z plameňometov na ukrajinské pozície na neznámom mieste na Ukrajine

16:35 – Vladimir Putin povedal šéfovi MAAE Rafaelovi Grossimu, že Rusko má v úmysle obnoviť prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol WSJ s odvolaním sa na svoje zdroje.

Reklama

Keď sa Grossi minulý mesiac stretol s Putinom v Soči, opýtal sa ruského prezidenta, či sa elektráreň znovu spustí. Putin povedal, že určite bude, ale bez toho, aby spresnil, kedy sa tak stane – pred alebo po skončení bojov.

Momentálne sa elektráreň skutočne nachádza na frontovej línii a je pod útokom, z ktorého sa Ukrajina a Rusko navzájom obviňujú.

Reklama

Päť zo šiestich reaktorov jadrovej elektrárne je v súčasnosti odstavených a v režime studenej odstávky. Šiesty sa zohrieva len natoľko, aby vyrábal paru, ktorú elektráreň potrebuje na základné bezpečnostné procesy.

 

15:55 – Trump počas svojho prezidentovania veril, že Ukrajina by mala byť súčasťou Ruska.

Píše to bývalá úradníčka Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu z Trumpovej éry Fiona Hillová v novej knihe o národnej bezpečnosti, píše Guardian.

“Trump dal jasne najavo, že si myslí, že Ukrajina a najmä Krym by mali byť súčasťou Ruska,” uviedla Hillová.

Reklama

 

15:00 – Do Slovjanska boli vyslané prvé jednotky francúzskej cudzineckej légie.

Zástupcovia 3. pešieho pluku francúzskej cudzineckej légie dorazili do miesta dislokácie 54. samostatnej mechanizovanej brigády AFU v Slovjansku v predchádzajúci deň.

Podľa predbežných informácií prvú skupinu 100 mužov tvoria špecialisti na delostrelecký prieskum, ako aj ženijná skupina, ktorej špecializáciou je opevňovanie a výstavba poľných opevnení. Informácia oficiálne nebola potvrdená, píšu o tom ruské účty na Telegrame

 

Reklama

14:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V priebehu týždňa sa vzdalo 21 ukrajinských vojakov;

– Počas týždňa ruské ozbrojené sily uskutočnili 48 presných úderov na ukrajinské energetické a vojensko-priemyselné komplexy a objekty AFU;

– Počas týždňa ruské ozbrojené sily pokračovali v postupe do hĺbky obrany AFU v oblasti Avdejevky a odrazili 65 protiútokov;

– AFU počas týždňa stratila viac ako 840 príslušníkov vojenského personálu a 5 húfnic M777 americkej výroby na juhu Donecka;

– Ruské letectvo a sily protivzdušnej obrany počas týždňa zostrelili raketu Neptún, 12 riadených bômb Hammer a JDAM, 25 granátov MLRS a 1 712 dronov;

– Ozbrojené sily RF počas týždňa zničili päť odpaľovacích zariadení SAMP/T SAM AFU;

– Ozbrojené sily RF počas týždňa zlepšili svoje predsunuté postavenie v oblasti Kupjanska a odrazili štyri protiútoky AFU;

– AFU počas týždňa stratila viac ako 335 vojakov a šesť húfnic M777 americkej výroby na Chersonskom smere;

– AFU stratila v priebehu týždňa viac ako 2 130 vojakov a 6 tankov v smere Avdejevka;

Reklama

– AFU prišla počas týždňa o viac ako 380 vojakov a 66 kusov techniky na Kupjanskom smere;

– Skupina Vostok počas týždňa zlepšila svoje postavenie na frontovej línii na juhu Donecka;

– Ruské jednotky počas týždňa porazili sedem ukrajinských brigád na Chersonskom smere;

– Ruská armáda zaujala výhodnejšie pozície na doneckom smere a počas týždňa odrazila 23 protiútokov AFU. Nepriateľ stratil viac ako 3 000 vojakov a tri tanky.

 

Reklama

13:30 – Lukašenko tvrdí, že Ruská federácia nemusí po 21. máji podpísať mierovú zmluvu so Zelenským, pretože sa končí jeho prezidentská funkcia.

“Môže nastať situácia, keď ten istý Putin povie: ‘Chlapci, s kým máme podpísať zmluvu? Právomoci ukrajinského prezidenta vypršali’. Dnes s ním podpíšeme, povedzme, nejakú zmluvu, zajtra prídeš k moci, staneš sa prezidentom, nebude sa ti to páčiť. A oni to vedia urobiť, ako v prípade dohôd z Minska. Pamätajte si to. Všetko to zahodia a povedia: “Podpísal to nelegitímny prezident!”. “Ja to vôbec nepoznám! – To povie nový prezident,” povedal Lukašenko.

Dodal, že je to možné, ak “najmä ak sa tam, nedajbože, dostane k moci Petro Porošenko”.

 

12:48 – Kremeľ necíti pripravenosť Ukrajiny na rokovania o urovnaní, povedal Peskov.

Reklama

 

12:15 – Podľa agentúry Bloomberg Švajčiarsko možno usporiada referendum o otázke neutrálneho štatútu.

Týka sa to priamo sankcií voči Rusku, od ktorých sa organizátori referenda chcú dištancovať.

Hlasovanie iniciovala okrem iného najväčšia pravicová “ľudová strana” v parlamente. Tá sa postavila proti rozhodnutiu švajčiarskej vlády zaviesť sankcie voči Rusku.

Strana to považovala za odklon od neutrality a chcela do ústavy zakotviť ustanovenie o trvalej ozbrojenej neutralite, neúčasti v žiadnej vojenskej aliancii – ako aj v “nevojenských donucovacích opatreniach”, medzi ktoré patria aj sankcie. Vláda však tvrdí, že sankcie sú s neutralitou zlučiteľné. Podnikatelia zasa tvrdia, že neutralita škodí podnikaniu a blokuje dodávky zbraní do iných krajín.

Podporovatelia iniciatívy už zozbierali dostatočný počet podpisov, hlasovanie však ešte nebolo ukončené. Po právnom potvrdení súčtu bude o tejto otázke rokovať vláda a parlament. Celý proces zvyčajne trvá niekoľko rokov. Pripomenieme, že Švajčiarsko sa v júni chystá zorganizovať mierový samit o Ukrajine.

 

Reklama

12:05 – Predseda Snemovne reprezentantov Johnson rokoval s Bielym domom o novom balíku pomoci pre Ukrajinu, ako aj pre Izrael, ale “nedošlo k žiadnej dohode”.

Teraz sa Johnson chystá rokovať o pomoci Kyjevu s Trumpom, uviedol podľa agentúry Associated Press líder republikánov v Snemovni reprezentantov Steven Scalise.

Povedal, že nový návrh zákona sa bude líšiť od návrhu, ktorý schválil Senát, a bude obsahovať niekoľko požiadaviek republikánov. Presúva časť financovania Kyjeva na úverovú bázu a otvára USA cestu k využitiu zmrazených aktív ruskej centrálnej banky.

Johnson tiež presadzuje, aby Bidenova administratíva zrušila zákaz vydávania povolení na vývoz skvapalneného zemného plynu. Občas požaduje aj zmenu politiky na hraniciach s Mexikom.

“Nebola dosiahnutá žiadna dohoda. Zrejme bude potrebná dohoda dosiahnutá nielen s Bielym domom, ale aj s našimi vlastnými členmi,” povedal Scalise.

Johnson má dnes odcestovať na stretnutie s Trumpom na Floridu, aby rokoval o pomoci Ukrajine.

 

Reklama

11:10 – V ruskom meste Belgorod zaútočili bezpilotné lietadlá na “administratívnu budovu spoločnosti dodávajúcej zdroje”, uviedol guvernér.

Dvaja ľudia boli zranení. Fasáda budovy bola poškodená.

útok v Belgorode
Na snímke administratívna budova v Belgorode, na ktorú zaútočili bezpilotné lietadlá

 

10:00 – Britský minister obrany uviedol, že chce urýchliť nasadenie laserovej zbrane dlhého dosahu DragonFire na jej prípadný presun na Ukrajinu.

Podľa ministra by táto zbraň mohla mať “obrovské dôsledky” pre konflikt na Ukrajine.

 

09:50 – Okolo 10:00 moskovského času bolo nad Belgorodskou oblasťou zostrelených päť ukrajinských dronov.

Reklama

Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

 

09:20 – Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinský tank v smere na Avdejevku.

Podľa ruského ministerstva obrany bol tank AFU zničený pomocou zátarasovej munície Lancet.

 

09:05 – OSN uviedla, že existuje “existenčná hrozba pre obyvateľov Ukrajiny”.

Uviedol to zástupca generálneho tajomníka OSN Miroslav Jenča.

Reklama

Podľa neho je eskalácia vojny na Ukrajine “priamou hrozbou pre regionálnu stabilitu a medzinárodnú bezpečnosť” a vyslovil “existenčnú hrozbu pre ľudí na Ukrajine”.

“Rusko včera v noci podniklo podľa mnohých najsilnejší útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny od začiatku svojej rozsiahlej invázie,” povedal Jenča.

Edem Vosornu, riaditeľ operačného oddelenia Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí, uviedol, že Ukrajina je teraz vystavená “najhorším útokom od začiatku tejto vojny”.

Podľa OSN bolo v marci zabitých najmenej 126 civilistov a 478 zranených, čo je “o 20 percent viac ako minulý mesiac”. Jenča však odsúdil útoky Ukrajiny na ruské územie.

“Sme tiež svedkami zvýšeného napätia na ukrajinskej hranici a pravidelných útokov cez hranicu na územie Ruskej federácie. Útoky na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru sú podľa medzinárodných zákonov zakázané. Musia sa okamžite zastaviť a my ich naďalej dôrazne odsudzujeme vždy, keď k nim dôjde,” povedal predstaviteľ OSN.

 

08:55 – USA navrhli získať desiatky miliárd eur pre Ukrajinu prostredníctvom pôžičky zo zmrazených ruských aktív, informoval denník Financial Times.

Reklama

“Sme vo fáze, keď by sme mali preskúmať všetky možné spôsoby, ako maximalizovať hodnotu zmrazených rezerv pre Ukrajinu. Nemôžeme čakať večne, to vieme. Namiesto toho, aby sme z rezerv vyplácali len ročný zisk, mohli by sme koncepčne vyplácať 10-ročný zisk alebo 30-ročný zisk. Súčasná hodnota týchto ziskov tvorí veľmi veľké číslo,” povedal v Kyjeve Dalip Singh, zástupca amerického poradcu pre národnú bezpečnosť pre medzinárodné hospodárske záležitosti.

Podľa jeho slov návrh USA zahŕňa vyplatenie “súčasnej hodnoty budúceho úrokového toku z imobilizovaných aktív, a to buď prostredníctvom dlhopisov, alebo pôžičky”.

Takáto návratnosť za 10 rokov sa odhaduje na 30 – 40 mld.

O tomto návrhu majú budúci týždeň rokovať ministri financií krajín G7 na okraj jarného zasadnutia Svetovej banky a MMF vo Washingtone.

 

Reklama

07:20 – Podľa denníka Le Figaro sa možnosť porážky Ukrajiny “stáva naliehavou” vzhľadom na nedostatok vojenskej pomoci.

Podľa francúzskeho predstaviteľa Ukrajinci žiadajú o pomoc, aby v roku 2024 “obstáli” a v roku 2025 mohli začať ďalšiu ofenzívu.

 

07:08 – USA poskytnú Ukrajine 138 miliónov dolárov na modernizáciu systémov protivzdušnej obrany.

Oznámila to veľvyslankyňa USA na Ukrajine Brigitte Brinková.

“Dnes sme podpísali dohodu o poskytnutí 138 miliónov dolárov Ukrajine na kritickú modernizáciu systémov protivzdušnej obrany. Tieto finančné prostriedky pomôžu udržať účinnosť ukrajinskej protivzdušnej obrany tvárou v tvár neustálym útokom Ruska na energetickú sieť a ukrajinský ľud,” uviedla Brigitte Brinková.

Odkiaľ budú peniaze pochádzať, vzhľadom na blokovanie pomoci Ukrajine v Kongrese, zatiaľ nie je známe.

Agentúra Bloomberg medzitým písala o tom, že USA nemajú žiadny “plán B” na vojenskú pomoc Ukrajine okrem 60 miliárd dolárov, ktoré uviazli v Kongrese.

 

07:06 – Na stretnutí s Lukašenkom Putin povedal, že Rusko je pripravené na rokovania o Ukrajine.

V tejto súvislosti kritizoval konferenciu vo Švajčiarsku, ktorú organizuje Ukrajina bez účasti Ruska.

“Ako viete, teraz sa presadzuje myšlienka zorganizovať nejakú konferenciu vo Švajčiarsku. My tam nie sme pozvaní. Navyše sa domnievajú, že tam nemáme čo robiť. Zároveň hovoria, že bez nás sa nič nevyrieši, a keďže tam nejdeme, je to už panoptikum, hovoria, že odmietame rokovať. Nie sme pozvaní, ale oni hovoria, že odmietame! Bolo by to však smiešne, keby to nebolo také smutné. Ešte raz by som chcel zdôrazniť, že sme za. Ale nie vo formáte vnucovania nejakých schém, ktoré nemajú nič spoločné s realitou,” povedal Putin.

 

07:04 – V noci systémy protivzdušnej obrany zničili štyri ukrajinské drony nad Rostovskou oblasťou a jeden nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

Reklama

07:02 – Západní predstavitelia uviedli, že obrane ukrajinských ozbrojených síl hrozí kolaps – najbližších niekoľko mesiacov bude “najťažšou skúškou”, uvádza agentúra Bloomberg.

Kvôli vážnemu nedostatku munície a ľudskej sily je “Ukrajina v najzraniteľnejšej pozícii za viac ako dva roky vojny”, zdôraznili zdroje agentúry.

 

07:00 – Moskva a Minsk nikdy nediskutovali o prevzatí Európy, “majú dosť vlastných problémov”, povedal Lukašenko na stretnutí s Putinom v Kremli.

 

06:55 – USA nemajú “plán B” pre vojenskú pomoc Ukrajine, okrem 60 miliárd dolárov, ktoré uviazli v Kongrese, uvádza agentúra Bloomberg s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

 

06:50 – Vyjadrenia Vladimíra Putina počas rozhovorov s Alexandrom Lukašenkom:

– Rusko je proti tomu, aby sa na ukrajinské osídlenie vnucovali schémy, ktoré nemajú nič spoločné s realitou.

– Protistrana sa sama zahnala do kúta, keď odmietla rokovať v očakávaní porážky Ruska na bojisku. To je nemožné.

– Tvrdenia, že Rusko môže zaútočiť na Západ, sú nezmysly, ktoré šíria tamojšie vládnuce kruhy, aby ospravedlnili výdavky na Ukrajinu.

 

06:40 – Moskva bola nútená reagovať na ukrajinské údery na ruské energetické zariadenia, pričom v zimnom období od nich upustila, uviedol Putin.

Údery na ukrajinské energetické zariadenia sú súčasťou demilitarizácie, pretože priamo ovplyvňujú ukrajinský vojensko-priemyselný komplex, zdôraznil Putin.

 

Reklama

06:30 – Vojna na Ukrajine 11. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany informovalo o útoku na ukrajinské energetické zariadenia v reakcii na pokusy kyjevského režimu poškodiť ruské ropné, plynové a energetické zariadenia.

– Ruská armáda postupovala v smere na Kupjansk, Doneck, Južný Doneck a Avdejevku, AFU stratila za deň celkovo až 970 ľudí, uviedlo ministerstvo obrany.

– Sergej Lebedev uviedol, že ruské vojská podnikli masívny úder na Charkov, pričom medzi cieľmi boli TPP-3, závod Turboatom, závod Malyšev a ŽBI.

– Ruská armáda zasiahla miesta, kde je sústredená AFU v Odeskej oblasti, medzi mŕtvymi sú pravdepodobne rumunskí žoldnieri, uviedol Lebedev.

– Ukrajinská spoločnosť Centrenergo informovala o úplnom zničení tepelnej elektrárne Tripolja v Kyjevskej oblasti.

– FSB a ministerstvo obrany zmarili výsadok špeciálnych jednotiek AFU na Tendrovskej kose v Chersonskej oblasti, ktorý plánovali britské tajné služby, uviedla FSB.

– Bol prijatý zákon o sprísnení mobilizácie na Ukrajine, uviedol poslanec Najvyššej rady Oleksij Hončarenko.

– Viac ako 200 000 obyvateľov Charkovskej oblasti Ukrajiny zostalo bez dodávok elektrickej energie, uviedol zástupca vedúceho Zelenského úradu Oleksij Kuleba.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali