To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA žiadajú Kyjev, aby “zatiaľ neútočil”

To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA žiadajú Kyjev, aby “zatiaľ neútočil”

Kyjev 20. januára 2023 (HSP-Peter Steffen, Twitter, Telegram, TASR/AP-Virginia Mayo)

Aktualizované 20. januára 2023 20:03

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Prieskum: Viac Nemcov je proti poslaniu tankov Leopard Ukrajine, ako za poslanie
Na snímke nemecký tank Leopard 2

20:01 – Ruské sily dosiahli pokrok v blízkosti Soledaru a Bachmutu, ale strategickú situáciu to údajne nezmení.

Toto vyhlásenie predniesol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby na brífingu.

Reklama

 

19:50 – USA označia Wagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalia na ňu ďalšie sankcie. Putin sa podľa USA spolieha na túto súkromnú skupinu čoraz viac, na Ukrajine podľa Bieleho domu nasadili asi 50-tisíc žoldnierov z tejto skupiny.

Reklama

 

19:39 – USA žiadajú Kyjev, aby “zatiaľ neútočil”, uviedla agentúra Reuters.

Agentúra uvádza, že vysokí predstavitelia USA odporúčajú Ukrajine, aby “sa zdržala veľkej ofenzívy proti ruským silám, kým nebudú prijaté posledné dodávky amerických zbraní a vycvičené jednotky”.

Úradník, ktorý hovoril s malou skupinou novinárov pod podmienkou zachovania anonymity, povedal, že Spojené štáty “pevne trvajú na svojom rozhodnutí nedodávať v súčasnosti Ukrajine tanky Abrams” v súvislosti s nezhodami s Nemeckom.

 

Reklama

19:19 – Šéf európskej diplomacie pripomenul, ako Rusko porazilo Napoleona a Hitlera, informovala agentúra EuropaPress.

“Rusko je veľká krajina, je zvyknutá bojovať až do konca, je zvyknutá takmer prehrať a potom sa obnoviť. Urobila to s Napoleonom, urobila to s Hitlerom.

Bolo by absurdné myslieť si, že Rusko prehralo vojnu alebo že jeho armáda je neschopná. Preto je potrebné pokračovať vo vyzbrojovaní Ukrajiny,” povedal Josep Borrel na slávnostnom udeľovaní cien Fóra novej ekonomiky v Madride.

 

18:39 – Ruská vojna na Ukrajine sa pravdepodobne skončí skôr rokovaniami ako na bojisku.

Reklama

Podľa CNN to vyhlásil predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley.

“Z vojenského hľadiska stále tvrdím, že bude veľmi, veľmi ťažké tento rok vojensky vytlačiť ruské jednotky z každého centimetra Ruskom okupovanej Ukrajiny,” povedal Milley na tlačovej konferencii po stretnutí s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany na leteckej základni Ramstein.

“Čo sa môže stať, je pokračovanie obrany, stabilizácia frontu,” dodal generál.

 

18:36 – Mapa dnešnýh ruských útokov.

Dnes sa teda konečne potvrdil začiatok ofenzívy na Záporožskom fronte. Počas dňa boli obsadené dve obce – Lobkovoje a Malyje Ščerbaky, práve teraz prebiehajú boje o obec Ščerbaky. Viaceré zdroje uvádzajú, že ruská armáda sa blíži priamo k mestu Orechovo. Existujú aj dôkazy o niekoľkých prieskumoch bojom v smere na Guľjaj Pole.

Skupiny „Wagnerovcov“ tiež pokračujú v postupe na Artemovsk.

 

18:29 – Americký minister obrany Lloyd Austin označil ruskú operáciu na Ukrajine za čoraz menej úspešnú. Austin to povedal po stretnutí skupiny Ramstein.

Podľa jeho názoru Moskve dochádza munícia, utrpela “značné straty na bojisku” a o pomoc sa obracia len na niekoľko zostávajúcich partnerov.

Reklama

“Dokonca ani Irán a Severná Kórea sa nepriznávajú k dodávkam do Ruska,” dodal tajomník.

Šéf Pentagónu zároveň varoval, že Rusko sa snaží zväčšiť, preskupiť a prezbrojiť svoju armádu.

“Teraz nie je čas na spomalenie,” povedal Austin.

 

18:18 – USA odhadujú, že Rusko bolo schopné zmobilizovať do vojny na Ukrajine až 250 000 vojakov z celkového počtu 300 000 vojakov.

Reklama

Po stretnutí v Ramsteine to uviedol predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley.

Milley uviedol, že Ukrajina pravdepodobne nebude schopná vyhnať Rusko zo všetkých území v dôsledku vojenského víťazstva v roku 2023.

Dodal však, že “Ukrajina by mohla uskutočniť útočnú operáciu na taktickej alebo operačnej úrovni, zatiaľ čo USA by poskytli posilnený manévrový výcvik”.

 

18:02 – Volodymyr Zelenskyj telefonoval s tureckým prezidentom Erdoganom.

Reklama

“Zvážili sme potrebu pokračovať v iniciatíve v oblasti obilia a rozšíriť jej pôsobnosť na ďalšie ukrajinské prístavy. Podporil pokračovanie ukrajinskej humanitárnej iniciatívy #GrainfromUkraine. Podrobne diskutovali aj o potrebnom diplomatickom úsilí na realizáciu mierovej dohody,” uviedol ukrajinský prezident podrobnosti rozhovoru na svojom telegramovom kanáli.

 

17:48 – Séria vyhlásení ministra obrany USA Lloyda Austina po Ramsteine:

1. Ukrajina zatiaľ nedostane americké tanky Abrams.

2. Mnohé krajiny EÚ súhlasili s odovzdaním svojich existujúcich nemeckých tankov Leopard, ale k dohode o nich nedošlo.

3. Západ má do jari príležitosť odovzdať tanky skôr, ako AFU začne protiofenzívu.

4. Spojené kráľovstvo prisľúbilo Ukrajine presun tankov Challenger 2, čo je prvý presun západných “hlavných bojových tankov” na Ukrajinu.

Reklama

 

17:42 – Hlavné body vo večernom súhrne Generálneho štábu AFU:

1. Ruská armáda postupuje na Bachmutskom, Avdejevskom a Záporožskom smere a zvyšuje intenzitu vzdušných síl. Na smeroch Kupjan, Liman, Novopavlovsk a Cherson sa bráni.

2. Rusi uskutočnili dva raketové údery (na Kramatorsk) a 12 leteckých útokov. Bolo tiež zaznamenaných 29 útokov MLRS, vrátane útokov na Nikopol.

3. Na Bachmutskom smere ruská armáda podľa generálneho štábu AFU opäť ostreľovala Soledar a Kleščejevku. Inými slovami, ukrajinské velenie nepotvrdzuje stratu týchto osád (ako predtým tvrdili Rusi).

4. Letectvo AFU uskutočnilo 14 úderov na ruské oblasti sústredenia a tri údery na pozície SAM.

 

Reklama

17:19 – Generálny tajomník NATO nepovažuje diskusiu o dodávkach bojových tankov na Ukrajinu za ukončenú, uviedol Die Zeit.

Jens Stoltenberg na okraj konferencie uviedol, že očakáva ďalší vývoj v otázke možných dodávok tankov Leopard 2. “Diskusie budú pokračovať,” povedal šéf NATO.

Stoltenberg vyjadril podporu dodávkam tankov a uviedol, že s hlavnými bojovými tankami a BVP, ako aj stovkami ďalších obrnených vozidiel, sa Ukrajina bude môcť nielen brániť proti ruským útokom, ale aj začať nové vlastné ofenzívy na oslobodenie území.

 

17:01 – Podľa vyšetrovania denníka Washington Post Rosatom možno dováža do Ruska suroviny a elektroniku pre ruskú armádu, “využívajúc skutočnosť, že vzhľadom na jeho význam pre západný trh ho ešte nezasiahli sankcie”.

Rosatom sa doteraz vyhýbal západným sankciám – čiastočne kvôli obavám z možných hospodárskych dôsledkov v dôsledku vplyvu na jadrovú energetiku (v EÚ je 18 jadrových elektrární ruskej výroby a Rosatom kontroluje približne 30 % svetového trhu s obohacovaním uránu a 17 % trhu s palivom do reaktorov).

“V liste šéfa agentúry Rosatom z októbra 2022, ktorý získala ukrajinská rozviedka, sa spomína nedávne stretnutie so zástupcami ruského obranného priemyslu a návrh na dodávky tovaru ruským vojenským jednotkám a ruským výrobcom zbraní, na ktorých sa vzťahujú sankcie,” uvádza sa v materiáli.

Reklama

 

16:49 – Erdogan mal so Zelenským telefonický rozhovor, uviedla turecká prezidentská kancelária.

Počas rozhovoru Erdogan povedal, že je pripravený prevziať úlohu sprostredkovateľa pri nastolení mieru medzi Ruskom a Ukrajinou.

Kancelária ukrajinského prezidenta sa k rozhovoru zatiaľ nevyjadrila.

 

16:26 – Nemecko dodá Ukrajine ďalšie zbrane a vybavenie v hodnote jednej miliardy eur, uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Vďaka tomuto balíku sa celková suma nemeckej vojenskej pomoci od začiatku vojny zvýšila na 3,3 miliardy eur.

Reklama

 

16:19 – Na Ukrajine neďaleko Bachmutu zomrel 33-ročný občan Tanzánie Tarimo Nemes, ktorý si predtým odpykával trest odňatia slobody, informovala spravodajská stanica BBC.

Príbuzní zosnulého uviedli, že ho varovali pred odchodom do vojny. V októbri sa dozvedeli, že sa prihlásil do PMC, a odvtedy o ňom nepočuli. O jeho smrti sa dozvedeli pred tromi týždňami.

“Naposledy sme s ním hovorili 17. októbra, keď už bol členom Wagnera. V decembri sme od jeho priateľov dostali informáciu o jeho smrti,” uviedli.

Tarimo študoval v Moskve na Ruskej technickej univerzite, ale v roku 2021 bol odsúdený za drogové trestné činy.

Podľa jeho príbuzných mu bolo sľúbené prepustenie z väzenia výmenou za to, že sa pridá k Wagnerovi.

 

Reklama

15:38 – Nemecká Spolková spravodajská služba je “znepokojená vysokými stratami, ktoré utrpela ukrajinská armáda v bojoch o strategicky dôležité mesto Bachmut”, uviedol Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa novín zahraničná spravodajská služba tento týždeň na tajnom stretnutí informovala bezpečnostných politikov v Bundestagu, že ukrajinská armáda v súčasnosti v bojoch s Rusmi denne stráca trojciferný počet vojakov.

 

15:07 – Situácia na frontoch 20. januára 2023:

 

Reklama

14:45 – Viac informácií o vyhlásení nemeckého ministra obrany:

1. “Diskutovali sme o možnej dodávke tankov Leopard 2, ale nepodarilo sa nám dosiahnuť dohodu. Medzi partnermi neexistuje konsenzus.”

2. “Vyhlásenia v médiách, že Nemecko stojí v ceste vytvoreniu koalície, ktorá by poslala ťažké tanky na Ukrajinu, sú nepravdivé Existujú dobré dôvody, prečo poslať techniku, ale existujú aj dôvody, prečo to neurobiť. Treba zvážiť všetky pre a proti. Mnohí spojenci majú rovnaký názor.”

3. “Dnes nemôžeme povedať, aké bude rozhodnutie a kedy bude prijaté. Ak sa prijme rozhodnutie, rád by som konal rýchlo, ale ak sa tak nestane, nedá sa nič robiť.

 

14:25 – Nemecký minister obrany uviedol, že členské štáty NATO nedosiahli na stretnutí v Ramsteine spoločný postoj k dodávkam tankov Kyjevu.

Povedal, že takéto rozhodnutie sa prijme v blízkej budúcnosti, ale dodal, že posledné slovo má kancelár Scholz.

 

14:14 – Šéf Európskej rady oznámil, že prijatie sankcií voči Rusku je čoraz ťažšie.

“Každá nová diskusia o sankciách voči Rusku je oveľa ťažšia ako tá predchádzajúca,” povedal Charles Michel. Jeho slová cituje agentúra Bloomberg.

Šéf Európskej rady sa tiež domnieva, že sankcie by sa mali posilniť a “malo by sa do nich zapojiť viac krajín”.

 

13:01 – Miestne médiá informovali o preletoch dronov Geraň 2 “šahídov” na juhu Ukrajiny.

Boli spozorované najmä v Záporožskej a Chersonskej oblasti. Zároveň informujú, že na niektorých miestach pracovala protivzdušná obrana.

 

Reklama

12:57 – Boje sa z ruskej strany zintenzívnili takmer pozdĺž celej frontovej línie v Záporožskej oblasti, tvrdia regionálne orgány

 

12:54 – Ukrajina v piatok oznámila, že zadržala sedem “ruských agentov” podozrivých zo špionáže.

 

12:50 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty AFU v smere Krasnoliman dosiahli viac ako 40 vojakov

– Ruské ozbrojené sily počas dňa zničili až 30 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily zničili v Chersonskom smere americkú raketu M109 Paladin SAU, ako aj húfnice D-30 a Msta-B

– Ruská armáda od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničila viac ako 2 900 dronov AFU

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 60 jednotiek AFU v Donecku

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili vrtuľník Mi-8, zachytili päť bezpilotných lietadiel a šesť striel HIMARS a Uragan MLRS

– Ruské jednotky zničili v Záporožskej oblasti radarovú stanicu americkej výroby a hangár s ukrajinským vojenským vybavením

– AFU stratila v Záporožskom smere za deň až 90 vojakov, štyri obrnené vozidlá a tri húfnice

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 78 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach

– Ruské ozbrojené sily ničia zásoby granátov MLRS AFU pri Zvanovke, Donecká ľudová republika

Reklama

 

12:48 – Ruské ministerstvo obrany informuje o oslobodení osady Lobkovoje v Záporožskej oblasti

 

12:46 – Objavili sa oficiálne informácie o bezpilotných lietadlách nad Vinnicou, o ktorých písal gubernátor Mykolajivskej oblasti.

Hovorca Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat poprel prítomnosť ruských bezpilotných lietadiel na oblohe nad Vinnickou oblasťou. Podľa neho išlo o cvičné lety ukrajinských lietadiel.

 

12:30 – Zástupca šéfa ruskej prezidentskej administratívy Dmitrij Kozak, ktorý mal pred vojnou na starosti vzťahy s Ukrajinou a rokovania o minských dohodách, môže byť vymenovaný za šéfa ruskej Účtovnej komory, uviedla agentúra RBC s odvolaním sa na svoje zdroje.

Ak sa informácie naplnia, znamenalo by to okrem iného, že Kozak sa už na Ukrajine určite nebude angažovať.

Od začiatku vojny sa povrávalo, že Kozak sa už ukrajinskými otázkami nezaoberá.

Napriek tomu sa občas objavujú správy, že sa údajne zúčastňuje na rokovaniach o akomsi “mierovom pláne” pre Ukrajinu.

 

12:26 –  Po niekoľkých dňoch pretrvávajúcich fám, že Scholz požadoval, aby USA odovzdali Ukrajine tanky Abrams ako podmienku pre poskytnutie nemeckých tankov Leopard, sa nemecký kabinet rozhodol ich poprieť.

Nemecká vláda uviedla, že Scholz nič také nepožadoval.

 

12:16 – Na celej Ukrajine sa už rozozvučal poplach.

11:53 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok poďakoval Spojeným štátom za rozsiahly nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev.

Reklama

 

11:18 – Ruské sily oslobodili Kleščejevku pri Artemivsku v DĽR, oznámilo veliteľstvo územnej obrany.

 

11:17 – Nemecko zrušilo dcérsku spoločnosť Nord Stream 2 AG, Gas for Europe, ktorá mala spravovať nemeckú časť plynovodu Nord Stream 2, uviedli médiá.

 

11:02 – Volodymyr Zelenskij sa k stretnutiu v Ramsteine pripojil prostredníctvom videolinky, informoval nemecký Spiegel.

Vo svojom prejave vyzval na poskytnutie tankov Ukrajine.

“Žiadam vás, aby ste prijali potrebné rozhodnutia na zastavenie Ruska. Už nie je čas strácať čas, pretože ruské jednotky sa preskupujú. Kremeľ musí prehrať,” povedal prezident.

 

10:45 – Objavilo sa video, na ktorom Zelenskyj počas rozhovoru pre Tagesschau kritizuje Scholzov postoj k tankom pre Ukrajinu.

“Môžete dať Leopardy? No daj im! Ak sa niekto obáva, tieto Leopardy nepôjdu na ruské územie, my sa bránime sami,” povedal Zelenskyj vo videu.

Scholz uviedol, že je pripravený dať povolenie na vyslanie nemeckých tankov na Ukrajinu len vtedy, ak USA odovzdajú Abramsy AFU. Američania to však zatiaľ nechcú urobiť.

 

10:43 – Na základni Ramstein sa začalo stretnutie o dodávkach zbraní na Ukrajinu.

Šéf Pentagónu Lloyd Austin vo svojom prejave uviedol, že vo vojne na Ukrajine nastáva zlomový bod.

 

10:31 – Moldavsko požiadalo západných spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany.

 

10:30 – Skupina 15 ukrajinských odmínovačov v piatok ukončila týždňový výcvik v Kambodži.

 

9:50 –  Poľsko je pripravené podniknúť “neštandardné kroky”, ak Berlín nebude súhlasiť s vyslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol námestník ministra zahraničných vecí.

 

9:49 – Fínsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 400 miliónov eur.

Tanky Leopard nie sú súčasťou tejto pomoci.

 

9:11 – Raketový útok na Kramatorsk potvrdil starosta Oleksandr Hončarenko.

 

9:03 – Situácia ohľadom ostreľovania v ukrajinských frontových oblastiach dnes ráno:

Sumská oblasť

Obec Krasnopolsk bola 8-krát ostreľovaná mínometmi a na pohraničnú oblasť boli tiež zhodené výbušniny z dronu. Nedošlo k žiadnym obetiam ani ničeniu.

Reklama

Charkovská oblasť

Rusi ostreľovali mínometmi, delostrelectvom a MLRS Timofejevku, Veternoje, Streleče, Staricu, Volčansk, Vilču, Dvurečnú, Kupjansk a ďalšie obce. Neboli hlásené žiadne obete.

V Kupjanskom okrese bol z S-300 ostreľovaný areál internátu.

V Timofejevke boli poškodené štyri súkromné domy. Vo Volčansku boli rozbité okná a strechy dvoch deväťposchodových budov, poškodených bolo 10 súkromných domov, garáže a hospodárske budovy. V okrese Kupjansk bolo poškodených päť súkromných domov, hospodárske budovy a autá.

Luhanská oblasť

Na Limanskom smere Ruská federácia spustila paľbu zo všetkých dostupných palebných prostriedkov v oblastiach Novogorovka, Makejevka, Nevskoje, Ploščanka, Červonopopovka, Kremenna, Dibrova a Serebrjanský les.

Donecká oblasť

Zahynuli 4 civilisti: 2 v Drobyševe, 1 v Bachmute a 1 v Maksymylianivke. Ďalšie 3 osoby boli v oblasti zranené.

Záporožská oblasť

V 21 osadách bolo zaznamenaných 224 prípadov ostreľovania. Zničených bolo 34 civilných objektov.

Chersonská oblasť

90 ostreľovanie z delostrelectva, mínometov, tankov a bezpilotných lietadiel. Jedna osoba zahynula a 3 obyvatelia boli zranení.

Obytné oblasti samotného Chersonu boli ostreľované 19-krát, pričom strely zasiahli obytné budovy.

Nikolajevská oblasť

Delostrelecké útoky na vodnú plochu a pobrežie obce Očakov. Žiadne obete.

 

8:55 – Regióny na východe Ukrajiny v zóne leteckého poplachu. Telegramové kanály hlásia ostreľovanie Kupianska a výbuchy v Kramatorsku.

 

8:05 – V Záporožskej oblasti od polovice decembra prebehlo na ruskú stranu niekoľko desiatok vojakov AFU, uviedol Vladimir Rogov.

 

8:03 – Člena dolnej komory kazašského parlamentu zbavili mandátu za podporu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

V rozhovore pre jedno z médií Azamat Abildajev povedal, že podporuje kroky Ruska na Ukrajine. Podľa neho sú v Kyjeve pri moci nacisti. Plénum národnej rady Demokratickej strany Ak Žol neskôr posúdilo Abildajevove výroky a rozhodlo, že sú v rozpore so straníckou a parlamentnou etikou. Na základe toho bolo rozhodnuté o jeho vylúčení zo strany. “Ak Žol poslal CKV list, v ktorom ukončil Abildajevov poslanecký mandát.”

 

7:48 –  Záporožská oblasť zažila počas tejto 24-hodinovky rekordný počet ostreľovaní.

Podľa guvernéra Starucha bolo 224 zásahov. Zničených bolo 34 objektov.

Reklama

 

7:46 –  “Inštitút pre štúdium vojny” sa domnieva, že Rusko môže v roku 2023 opäť napadnúť Ukrajinu cez Bielorusko.

Podľa vojenských expertov by sa tak mohlo stať už koncom roka.

“Zdá sa pravdepodobnejšie, že ruské sily by mohli pripraviť pôdu pre nový útok na Ukrajinu z Bieloruska koncom roka 2023,” uvádza sa v rannom brífingu.

“Inštitút berie do úvahy nedávne správy ukrajinskej rozviedky, že Rusko a Bielorusko plánujú v septembri usporiadať veľké cvičenia Zapad-2023 a Union Shield-2023.

Podľa amerických expertov bude mať Rusko dovtedy čas na uskutočnenie jarných odvodov v roku 2023 a na výcvik vojakov na jesenno-zimnú kampaň. Ako aj dostatočne pripraviť vojenský priemysel na zabezpečenie väčšiny vybavenia pre ofenzívu z Bieloruska.

 

7:44 – Správa Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl z rána 20. januára.

Odrazené útoky nepriateľa:

– Belogorovka a Novoselivske v Luhanskej oblasti.

– Verchnekamenskoje, Krasnopolovka, Soledar, Krasnaja Hora, Paraskovijivka, Bachmut, Ivanivske, Deliyivka, Vodyane, Marinka, Pobeda, Vodyane, Novoselka v Doneckej oblasti.

Ivanivske (predtým Krasnoje) je dedina na diaľnici Kosťantynivka – Bachmut, neďaleko Kleščevky, ktorú včera podľa tvrdení Wagnerovej PMC dobyla.

V tomto súhrne generálneho štábu sa spomína Kleščievka ako obec, ktorá bola ostreľovaná.

– Útoky boli odrazené aj v Malej Tokmačke a Stepnoje v Záporožskej oblasti.

O ofenzíve v tomto regióne včera informovali aj ruské zdroje. Obe dediny sa nachádzajú v blízkosti Ukrajinou kontrolovaného mesta Orechovo – na východe a západe.

 

7:18 – Nemecko neprijme rozhodnutie o dodaní tankov Leopard 2 na Ukrajinu bez konzultácie a spoločného postupu s partnermi.

Vo štvrtok to uviedol nový nemecký minister obrany Boris Pistorius.

 

7:16 –  Spojené štáty oznámili vo štvrtok ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov.

USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj dodatočných 59 bojových vozidiel pechoty Bradley a muníciu, nie však tanky.

 

7:14 – Riaditeľ americkej CIA William Burns minulý týždeň tajne navštívil Kyjev, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Pod podmienkou anonymity to vo štvrtok uviedol predstaviteľ Spojených štátov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali