To najdôležitejšie z Ukrajiny – Po Soledare budú oslobodené mestá Artemovsk a Seversk

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Po Soledare budú oslobodené mestá Artemovsk a Seversk

Kyjev 10. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Alexandrov, screenshot)

 

Aktualizované 10. januára 2023 20:36

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií 

Vojna na Ukrajine
Na snímke miestna obyvateľka predáva použité oblečenie a obuv vo východoukrajinskom meste Mariupol v Doneckej oblasti kontrolovanej Ruskom

 

Reklama

20:33 – V Očakove bolo v dôsledku silného výbuchu poškodených viac ako 5 000 domov.

Informoval o tom Oleksij Vaskov, zástupca primátora mesta.

Reklama

“Zo 7,5 tisíca registrovaných domácností v meste Očakov, nepočítajúc kritickú infraštruktúru, komerčné podniky – k dnešnému dňu je poškodených asi 70 %, čo je viac ako 5000 domov,” povedal Vaškov.

Predtým o útoku na starý muničný sklad v Očakove informoval vedúci nikolajevskej oblastnej štátnej správy Vitalij Kim.

 

20:32 – Kanada kúpi od Spojených štátov systém protivzdušnej obrany NASAMS a prevezie ho na Ukrajinu.

Kanadská ministerka obrany Anita Anandová to uviedla na Twitteri po telefonickom rozhovore s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom.

Reklama

“Ide o prvé bezplatné poskytnutie systému protivzdušnej obrany Ukrajine zo strany Kanady. Vzhľadom na brutálne nálety Ruska na Ukrajinu pomôže tento systém protivzdušnej obrany chrániť ukrajinské sídla a kritickú infraštruktúru pred útokmi dronov, rakiet a lietadiel,” zdôraznila kanadská ministerka obrany.

 

19:50 – Úradujúci šéf DĽR Denis Pušilin povedal, že po Soledare budú oslobodené mestá Artemovsk a Seversk.

“Po Soledare bude oslobodený Artemovsk, ako aj Seversk, kde sú tiež veľmi vážne opevnenia. Ďalšie úsilie bude smerovať do oblastí Kramatorska a Slavjanska,” povedal.

Pušilin predtým povedal, že mestá Soledar a Artemovsk sú blízko oslobodenia.

Reklama

 

19:30 – “Nepochybujem o tom, že Ukrajina dostane nemecké tanky Leopard.”

Takto komentoval minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba návštevu svojej nemeckej kolegyne Annaleny Berbockovej v Charkove a trojhodinový rozhovor, ktorý mali cestou.

“Každú minútu počas návštevy nás neviditeľne sprevádzal téma Leopardy… Myslím si, že aj nemecká vláda už niekde v hĺbke duše chápe, že toto rozhodnutie bude prijaté,” poznamenal Kuleba.

 

19:05 – Artemivsk (Bachmut) a Soledar sa dostanú pod kontrolu ruských vojsk do konca januára. Túto predpoveď vyslovil vojenský expert vo výslužbe a bývalý dôstojník špeciálnych jednotiek plukovník Anatolij Matvejčuk.

“Keď bude celá oblasť osídlenia vyčistená a bude jasné, že tam už nie sú žiadne banditské formácie. Potom nastane čas na odmínovanie oblastí a obnovenie poriadku. Potom budeme môcť povedať: “Prevzali sme kontrolu nad územím. Podľa mojich prognóz budeme môcť pravdepodobne do konca januára povedať, že sme vyčistili všetky tieto územia,” povedal Matvejčuk.

 

19:00 – Zníženie používania delostreleckej munície svedčí o tom, že delostrelci sú presýtení spravodajskými informáciami,” povedal plukovník vo výslužbe Michail Chodarenok z Generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

V armáde máme normy pre ostreľovanie. Napríklad napríklad na zničenie oporného bodu čaty je podľa normy potrebných 800 nábojov. Tieto normy však boli vypracované už dávno, keď ešte neexistovali také prieskumné prostriedky ako teraz. V skutočnosti je 800 nábojov na zničenie oporného bodu viac než dosť – stačí aj menej, ale je potrebná presná korekcia. Tento problém sme vyriešili pomocou prieskumných dronov, takže spotreba munície sa niekoľkonásobne znížila,” povedal Chodarenok.

Reklama

 

18:45 – Svetlá v Odese a regióne sa začali opäť vypínať v dôsledku návratu podnikov v regióne k práci a nižších teplôt vzduchu.

Povedal to Anton Šaligajlo, riaditeľ odboru systémov podpory života a energetickej efektívnosti Odeskej regionálnej štátnej správy.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti v regióne zavádzajú stabilizačné harmonogramy výpadkov.

 

Reklama

18:35 – Jednotky Wagner PMC uzavreli kotol v oblasti Soledarskej polikliniky severne od bane Soledar 4 a začali s čistením mesta.

Jednotky Wagner PMC uzavreli kotol v oblasti Soledarskej polikliniky severne od bane Soledar 4 a začali s čistením mesta.
Jednotky Wagner PMC uzavreli kotol v oblasti Soledarskej polikliniky severne od bane Soledar 4 a začali s čistením mesta.

18:30 – Soledar – stav k večeru 10.01.23

Súdiac podľa prvého videa Wagnerovej PMC (a to bolo natočené popoludní) z centrálneho námestia Soledaru, boje sa odtiaľ postupne presúvajú do západnej časti mesta.

Ešte včera sa tu odohrával neľútostný boj.

A to vysvetľuje dnešné zábery z druhej strany, kde vojaci AFU (video 2, aj cez deň) odchádzajú na západ a likvidujú všetkých, ktorých poznajú.

Reklama

Podľa prichádzajúcich informácií sa už začala mohutná delostrelecká príprava na ďalší nočný útok… už na západnej strane mesta.

Vyzerá to tak, že Ukrajincom sa dnes podarí vyhnúť kotlu postupným stiahnutím časti vojsk zo Soledaru.

 

18:27 – Ukrajinské ozbrojené sily naďalej tvrdo bojujú o udržanie Soledaru.

Informovala o tom námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Maljarová na svojom kanáli tg.

“Nepriateľ neberie do úvahy ťažké straty svojho personálu a naďalej aktívne útočí… Naši bojovníci statočne držia obranu,” napísala.

 

Reklama

18:25 – Obranné sily Ukrajiny nastražujú míny na severe Kyjevskej oblasti.

Generál Oleksandr Pavľuk zverejnil fotografiu na svojom tg kanáli.

“Ženijno-výsadkové jednotky v prvom rade zamínujú tankom prístupný terén a trasy možného postupu nepriateľa: cesty, lesné pásy, elektrické vedenia atď.

Zamínovanie terénu sa vykonáva s cieľom zabrániť rýchlemu vklíneniu nepriateľa do bojových radov našich jednotiek pre následnú delostreleckú paľbu,” povedal.

 

18:20 – Ukrajina sa nebude môcť stať členom EÚ, kým sa neskončí vojna, povedal podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v rozhovore pre Deutsche Welle.

Povedal tiež, že Ukrajina sa nemôže stať členom EÚ, kým sú na jej území ruské vojská.

Reklama

Diplomat zdôraznil, že zastavenie vojny bolo jednou z podmienok vstupu Ukrajiny do EÚ. Spojenci jej zároveň musia naďalej pomáhať, aby z tohto konfliktu vyšla ako “víťazná, suverénna, nezávislá a slobodná” a aby sa mohla sama rozhodnúť pre vstup do EÚ.

Timmermans porovnal potenciálny vstup Ukrajiny do EÚ s najväčším rozšírením EÚ v roku 2004.

 

18:15 – Nemecko má dostatok plynu na túto zimu aj pri extrémne nízkych teplotách.

Informovali o tom odborníci z iniciatívy Energien Speichern (Ines), píše Bild.

Dôvodom tohto úspechu je podľa Ines úsporné využívanie plynu spotrebiteľmi.

Bolo tiež povedané, že nemecké zásobníky by mohli byť naplnené na 100 % do zimy 2023-2024 napriek absencii dodávok z Ruska a zníženiu dovozu skvapalneného zemného plynu.

Reklama

Odborníci odhadujú, že v januári a februári sa kapacita nemeckých zásobníkov ešte zníži, ale prevádzkovatelia budú môcť zásobníky opäť naplniť od apríla. Zákonný cieľ k prvému novembru tohto roka je 95 % miera naplnenia zásobníkov.

 

18:00 – Ukrajinskí vojaci začnú prípravu na raketový systém Patriot v USA už na budúci týždeň.

Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou.

Výcvikový program sa uskutoční vo Fort Sill v Oklahome, kde USA vykonávajú vlastné cvičenia zamerané na prevádzku a údržbu pokročilého systému protivzdušnej obrany.

Fort Sill je jedným zo štyroch centier základného výcviku americkej armády a sídlom školy poľného delostrelectva, ktorá cvičí vojakov už viac ako sto rokov.

Očakáva sa, že výcvik Ukrajincov na tento komplexný systém potrvá “niekoľko mesiacov”, uviedla Laura Cooperová, námestníčka amerického ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu.

Reklama

“Nebudem môcť uviesť konkrétny časový rámec ukončenia školenia,” povedala Cooperová minulý týždeň.

 

17:30 – Za posledný mesiac a pol sa do Nikolajeva vrátilo 50-70 tisíc občanov.

Informoval o tom vedúci nikolajevského OVA Vitalij Kim vo vysielaní 5. kanála.

“Teraz pracujeme na otvorení divadiel a kín, múzeí, všetkých objektov, ktoré môžu pomôcť našim občanom. Občania sa vrátia do mesta, vrátia sa k pokojnému životu, preto postupne budeme rozširovať tento zoznam, všetko obnovíme,” povedal.

Podniky v Nikolajive sa zároveň nevracajú k fungovaniu tak rýchlo – podľa Kima to môže trvať najmenej šesť mesiacov.

V júni 2022 úrady v Nikolajeve oznámili, že mesto opustila viac ako polovica jeho obyvateľov (odhadovaný počet k 1. januáru 2022 je 470 000).

Reklama

Napriek oslobodeniu Chersonu sa teda do mesta stále nevrátila najmenej tretina obyvateľov Nikolajeva.

 

17:25 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

– Ruská armáda podnikla dva raketové údery a sedem útokov raketami MLRS vrátane útokov na civilnú infraštruktúru v Doneckej a Chersonskej oblasti.

– Letectvo AFU uskutočnilo 14 úderov na oblasti, kde sa sústreďoval ruský personál, zbrane a vojenská technika, ako aj štyri údery na pozície SAM.

Reklama

– Jednotky raketových vojsk a delostrelectva AFU zasiahli dve veliteľské stanovištia, dve pozície raketových vojsk a delostrelectva a 5 oblastí sústredenia ruskej živej sily a vojenskej techniky.

– Boje v Soledare v Doneckej oblasti sa v správe nespomínajú.

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

17:20 – Ukrajinci budú musieť deklarovať emisie z generátorov do ovzdušia, uviedla tlačová služba hlavného oddelenia Štátnej spotrebiteľskej služby Odeskej oblasti.

V prípade nedodržania predpisov hrozí porušovateľom pokuta vo výške 5 až 8 tisíc hrivien.

“Povolenie na vypúšťanie znečisťujúcich látok do ovzdušia zo stacionárnych zdrojov – je úradný dokument, ktorý oprávňuje podnikateľské subjekty, a to – podniky, inštitúcie, organizácie a občanov – podnikateľov – prevádzkovať objekty, z ktorých sa vypúšťajú znečisťujúce látky do ovzdušia alebo ich zmesi. Takéto povolenie sa vydáva bezplatne a má neobmedzenú platnosť. Chýbajúce povolenie na emisie môže hroziť podniku uloženie správnej pokuty od 5 do 8 tisíc hrivien; obmedzenie, dočasné zastavenie činností súvisiacich s používaním generátora”, – uvádza vyhlásenie.

 

17:15 – Sieť supermarketov Varus odmieta výrobky francúzskej spoločnosti Bonduelle, ktorá po ruskej invázii na Ukrajinu pokračovala vo svojej činnosti v Rusku.

“Napriek tomu, že Bonduelle popiera svoju podporu ruskej armáde, spoločnosť naďalej pôsobí na trhu agresorskej krajiny. VARUS prestáva predávať výrobky Bonduelle,” uviedla spoločnosť vo vyhlásení na svojej stránke.

Ďalší reťazec supermarketov, Novus, zasa sťahuje z predaja nielen výrobky Bonduelle, ale aj Greenfield, ktorých výroba a majitelia sú prepojení s Ruskom.

“Zo známych dôvodov sťahujeme výrobky TM Bonduelle a Greenfield z regálov spoločnosti Novus,” uviedla spoločnosť.

Sieť supermarketov Varus odmieta výrobky francúzskej spoločnosti Bonduelle
Sieť supermarketov Varus odmieta výrobky francúzskej spoločnosti Bonduelle

17:00 – Objavili sa fotografie z Charkova s nemeckým ministrom zahraničných vecí Berbockovou.

Prechádza okolo zničeného domu v sprievode charkovského starostu a ministra zahraničných vecí Kulebu.

Počas svojej návštevy Berbocková oznámila nové dodávky zbraní Kyjevu a ďalšiu podporu Ukrajine.

fotografie z Charkova s nemeckým ministrom zahraničných vecí Berbockovou
Fotografia z Charkova s nemeckým ministrom zahraničných vecí Berbockovou
Fotografia z Charkova s nemeckým ministrom zahraničných vecí Berbockovou
Fotografia z Charkova s nemeckým ministrom zahraničných vecí Berbockovou

16:20 – Podľa CNN, ktorá sa odvoláva na predstaviteľov USA a Ukrajiny, sa intenzita ruskej delostreleckej paľby dramaticky znížila, na niektorých miestach až o 75 %.

V článku sa uvádzajú dva možné dôvody:

Reklama

1. Prídel delostreleckých nábojov kvôli nízkym dodávkam v dôsledku nedostatku munície.

2. Širšie prehodnotenie taktiky po úspešnej ukrajinskej ofenzíve na jeseň minulého roka.

Úradníci na Ukrajine a v USA neuvádzajú konkrétne dôvody.

 

16:15 – Medvedev oznámil zriadenie pracovnej skupiny pri Vojensko-priemyselnej komisii Ruskej federácie, ktorá bude monitorovať výrobu žiadaných zbraní. Zdôraznil tiež, že nedodržiavanie termínov pri plnení úloh obranného príkazu štátu je neprijateľné.

Ruskí protivníci modernizujú sovietske T-72 pre Ukrajinu, Rusko musí konať rýchlejšie a efektívnejšie, povedal prvý podpredseda Vojensko-priemyselnej komisie Dmitrij Medvedev.

 

15:40 – Hovorca britského premiéra Rishi Sunaka uviedol, že vláda Spojeného kráľovstva ešte neprijala konečné rozhodnutie o dodávkach tankov na Ukrajinu.

“V tejto fáze sme ešte neprijali konečné rozhodnutie o dodávkach tankov. Kým nebudú prijaté rozhodnutia o týchto otázkach, nebudeme sa vyjadrovať k špekuláciám o tom, aké vybavenie môže alebo nemôže byť zaslané.” Dodal, že Spojené kráľovstvo bude “pokračovať v rokovaniach s našimi ukrajinskými kolegami” o vojenskej pomoci Kyjevu spolu so západnými spojencami.

 

15:35 Skupina siedmich krajín sa bude snažiť stanoviť rôzne cenové limity na ruské ropné produkty, informovala agentúra Reuters.

Skupina siedmich krajín plánuje vo februári stanoviť dva cenové stropy na ruské ropné produkty. Jedna je určená pre produkty obchodované s prémiou a druhá pre produkty obchodované so zľavou.

 

15:30 – Poľsko žiada Kongres USA o pomoc pri získaní reparácií od Nemecka za škody spôsobené počas druhej svetovej vojny, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Poľskej republiky Arkadiusz Mularczyk.

Poľsko už predtým predložilo rovnakú žiadosť UNESCO a Rade Európy, OSN, 50 krajinám vrátane EÚ a NATO.

Reklama

 

14:40 – Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom vyslovila za dodávky nemeckých tankov Leopard a iného ťažkého vojenského vybavenia Ukrajine.

“Ukrajina by mala dostať všetko potrebné vojenské vybavenie, ktoré potrebuje na obranu svojho územia a s ktorým vie zaobchádzať,” povedala.

Nemecký Bundeswehr zároveň predtým uviedol, že nemá v pláne dodať tanky.

Nemecký kancelár Scholz zároveň vyhlásil, že Nemecko nebude “jednostranne” dodávať Ukrajine ťažké tanky.

 

13:26 – AFP: EÚ a NATO plánujú zintenzívniť spoluprácu uprostred konfliktu na Ukrajine

Podľa agentúry Agence France-Presse (AFP) majú obe strany v úmysle zmobilizovať “všetky dostupné spoločné nástroje, či už politické, hospodárske alebo vojenské, na dosiahnutie spoločných cieľov”.

 

13:07 – “Veríme, že táto vojna sa skončí pri rokovacom stole. Bude lepšie, ak to dosiahneme čo najskôr. Rusko teraz vyjadruje ochotu rokovať, Zelenskyj predložil desaťbodový plán. My ako Turecko tento plán podporujeme a pracujeme na ňom. Naším cieľom je predsedníctvo v niektorých bodoch,” povedal Mevlüt Çavuşoğlu- turecký minister zahraničných vecí.

 

13:04 – NATO a EÚ vyčerpávajú vojenské rezervy poskytovaním pomoci Ukrajine – Stoltenberg

“Spojenci NATO a členovia EÚ vyčerpali svoje rezervy poskytovaním pomoci Ukrajine. Bolo to však správne rozhodnutie. Ide o našu bezpečnosť, takže musíme využiť naše vlastné kapacity, naše vlastné zásoby a muníciu, aby sme pomohli Kyjevu,” povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Stoltenberg dodal, že NATO a EÚ koordinujú úsilie o zvýšenie výroby zbraní.

 

Reklama

13:00 – Ukrajinská armáda v Soledare sa snaží čo najviac vyčerpať nepriateľa, aby sa jej úspechy ukázali ako “Pyrrhovo víťazstvo”, povedal v televíznom maratóne hovorca Východnej skupiny síl AFU Čerevatyj.

“Situácia je tam teraz veľmi ťažká, najťažšia na východnom fronte. Práve obrancovia Soledaru teraz robia všetko pre to, aby nepriateľa vyčerpali a čo najviac znížili jeho útočný potenciál. Takže aj niektoré taktické úspechy by viedli k veľkému Pyrrhovmu víťazstvu,” povedal Čerevatyj.

Treba poznamenať, že od včerajšieho dňa sa v ruských telegramových kanáloch šíria reči o tom, že ukrajinské jednotky dostali rozkaz na ústup zo Soledaru po tom, ako nepriateľ prevzal palebnú kontrolu nad hlavnou zásobovacou trasou ukrajinského zoskupenia v meste, ktorá vedie do Bachmutu.

Ukrajinská armáda tieto správy popiera a tvrdí, že v meste prebiehajú ťažké boje, ale drží svoje pozície.

 

12:44 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 20 ukrajinských jednotiek v smere na Kupjansk

– Stíhačky ruského letectva zostrelili v DĽR tri lietadlá Su-25 ukrajinského letectva

– Ruské ozbrojené sily zneškodnili viac ako 20 ukrajinských vojakov a tri pickupy v južnom Donecku

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili viac ako 40 príslušníkov 95. DŠB a 103. brigády Teroboron v smere na Krasnodoneck

– Ruské jednotky denne zneškodnia až 50 ukrajinských vojakov smerom na Doneck

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili desať ukrajinských bezpilotných lietadiel za deň

– Ruské ozbrojené sily zasiahli jednotky dvoch motorizovaných peších brigád AFU počas ofenzívy v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili v Donecku štyri samohybné delostrelecké systémy Krab poľskej výroby

– Ruská federácia zničila v DĽR dve protiraketové radarové stanice AN/TPQ-50 a AN/TPQ-36 americkej výroby

– Ruské ozbrojené sily zničili dva raketomety Grad pri Artemovsku a Kosťantynivke v DĽR

Satelitné fotografie Soledaru. Na snímke sú vidieť početné krátery po delostreleckých úderoch a ohniská požiarov.
Satelitné fotografie Soledaru. Na snímke sú vidieť početné krátery po delostreleckých úderoch a ohniská požiarov.

12:01 – Putin má vo vojne na Ukrajine už len jednu možnosť.

Vyhlásil to minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

“Ak sa pozriem na bojisko a súčasnú situáciu, myslím si, že Putin nemá príliš veľa možností. V skutočnosti si myslím, že má len jednu možnosť, ale nechce ju využiť. A táto možnosť znamená prehru vo vojne,” povedal minister zahraničných vecí.

Podľa neho sa Putin nechce pozrieť pravde do očí.

“Namiesto toho vrhá do boja čoraz viac zdrojov, a čo je dôležitejšie, ľudských zdrojov, a snaží sa vyhrať za každú cenu. To sa však nestane. Nevyhrá,” povedal Kuleba.

11:48 – Obyvatelia USA nevedia, že Ukrajina prehráva s Ruskom.

Vyhlásil to moderátor FoxNews Tucker Carlson.

“Spýtajte sa svojich susedov: “Kto vyhráva na Ukrajine? A samozrejme, že povedia Ukrajina. To videli vo všetkých médiách. Ukrajina vyhráva, vyhlasujú všetci americkí experti. Každý, kto tvrdí opak, musí pracovať pre Rusko. Všetci to hovoria preto, aby si obyvatelia mysleli, že sme vo víťaznom tíme,” povedal Carlson.

 

11:35 – Ruský analytik Jurij Podoljaka:

– Zelenskyj znovu objavil Soledarský význam pre Ukrajinu.

Z kľúčového mesta sa stalo záchytným bodom, čo pomohlo ušetriť čas na obranu.

Existujú informácie, že niektoré jednotky sa už začali sťahovať zo Soledaru.

Pre AFU je dôležité, aby sa stiahla s minimálnymi stratami, zatiaľ čo pre nás je dôležité, aby sme všetko vyčistili za niekoľko dní.

Pred obsadením Artemovska musíme vstúpiť do Kleščevky a Ivanovska.

11:21 – Na ruských telegramových kanáloch sa šírili fámy o rokovaniach podpredsedu ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrija Medvedeva v Turecku s námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Victoriou Nulandovou a bývalým vyslancom USA na Ukrajine Kurtom Volckerom.

Reklama

Dmitrij Peskov však dnes povedal, že takéto rozhovory nepotvrdzuje.

 

11:11 – Kremeľ nepotvrdzuje ani nevyvracia informácie o vymenovaní generálplukovníka Lapina za náčelníka štábu pozemných síl, uviedol Peskov.

“Viete, že existujú prezidentské dekréty, ktoré sú otvorené, a prezidentské dekréty, ktoré sú označené ako tajné. Spomedzi tých dekrétov, ktoré sú zverejnené, zatiaľ žiadny takýto dekrét nebol vydaný,” povedal Peskov.

Inými slovami, je možné, že dekrét existoval, ale bol označený ako “tajný”.

 

10:56 – Vyhlásenia ministra obrany Sergeja Šojgu:

– Ruské ministerstvo obrany plánuje v roku 2023 rozšíriť arzenál moderných úderných zbraní ruských síl

– Rusko bude rozvíjať strategické jadrové sily, je to hlavný garant jeho suverenity

– V roku 2023 je potrebné modernizovať vybavenie a vybaviť armádu na najvyššiu úroveň

– Systém velenia a komunikácie ruských ozbrojených síl bude modernizovaný pomocou technológií umelej inteligencie

– V roku 2023 by sa mala zmodernizovať práca vojenských komisariátov a digitalizovať databázy.

 

10:27 – Na rozdiel od fám Rusko nevarovalo Čínu pred inváziou na Ukrajinu počas olympijských hier v Pekingu, citoval denník Financial Times svoje zdroje.

Noviny uviedli, že námestník čínskeho ministra zahraničných vecí bol degradovaný, pretože nepredvídal ruskú inváziu na Ukrajinu.

Podľa novín Putin nevaroval Si Ťin-pchinga pred útokom na Ukrajinu, ale povedal, že Rusko bude pripravené reagovať, ak ukrajinská armáda zaútočí na ruské územie. Čínska vláda teraz hovorí o osobnej nedôvere voči Putinovi.

Podľa FT Čína pripúšťa, že Rusko vyjde z konfliktu s Ukrajinou hospodársky a politicky oslabené ako “druhoradá mocnosť”.

 

9:46 – Soledar – situácia ráno 10.01.23

Hlavnou správou zatiaľ je, že AFU sa z mesta nestiahla v noci, aby sa tajne odpútala od nepriateľa, ako to urobila v Lisičansku. Napriek tomu je už teraz zrejmá agónia posádky.

Porazené jednotky sa z mesta sťahujú, ale na ich miesto sa neposielajú nové, čo naznačuje, že ukrajinské vojenské velenie už Soledar vzdalo. Medzitým ruské jednotky, nedávajúc nepriateľovi oddych, pokračujú v útoku v centre a najmä vytrvalo útočia smerom na Blagodatnoje a železničnú stanicu Sol, aby uzavreli obkľučovací kruh okolo nepriateľa zakotveného v západnej a centrálnej časti mesta.

Soledar - situácia ráno 10.01.23
Soledar – situácia ráno 10.01.23

 

9:36 – V južných oblastiach je vyhlásený letecký poplach

V južných oblastiach je vyhlásený letecký poplach
V južných oblastiach je vyhlásený letecký poplach

9:23 –  V roku 2023 dostanú ruské ozbrojené sily nové vojenské vybavenie: 22 odpaľovacích zariadení s medzikontinentálnymi balistickými raketami Jars, Avangard a Sarmat, tri strategické raketové nosiče Tu-160 a ponorkový krížnik na jadrový pohon Imperátor Alexander III projektu Boreas-A. Armáda dostane aj štyri ponorky a 12 hladinových lodí.

Plánujú sa zvýšiť dodávky vysoko presných hypersonických raketových systémov Kinžal a Tsirkon a pokračovať v práci na ďalších perspektívnych modeloch.

Reklama
V roku 2023 dostanú ruské ozbrojené sily nové vojenské vybavenie
V roku 2023 dostanú ruské ozbrojené sily nové vojenské vybavenie

8:36 –  Pentagón nevidí zámer Bieloruska bojovať na Ukrajine

“S istotou vieme, že Rusi a Bielorusi budú trénovať spoločne. Nevidíme žiadne známky toho, že by Bielorusko malo v úmysle vstúpiť do konfliktu. Jednoducho sa domnievame, že ide o prebiehajúce cvičenia medzi Bielorusmi a Rusmi,” komentovali USA spoločné cvičenia napriek náznakom aktívneho presunu techniky z Ruska do Bieloruska.

Pentagón nevidí zámer Bieloruska bojovať na Ukrajine
Pentagón nevidí zámer Bieloruska bojovať na Ukrajine

8:20 – Generálplukovník Alexander Lapin bol vymenovaný za náčelníka Generálneho štábu pozemných síl ruských ozbrojených síl, informovali Izvestija s odvolaním sa na zdroj.

Vasilij Tonkoškurov, ktorý bol od roku 2018 zodpovedný za pozemné sily, prešiel na ministerstvo priemyslu a obchodu.

 

7:58 – Podľa britských spravodajských služieb ruské jednotky a jednotky PMC Wagner v uplynulých štyroch dňoch začali taktickú ofenzívu na Soledar a pravdepodobne kontrolujú väčšinu osady.

Londýn sa domnieva, že dobytie Bachmutu pravdepodobne zostane hlavným operačným cieľom Ruska a os Soledar je pravdepodobne pokusom Ruska obísť Bachmut zo severu a narušiť ukrajinské komunikačné trasy.

Britská spravodajská služba tiež píše, že niektoré boje sa odohrávajú o vstupy do opustených 200 km dlhých tunelov soľnej bane, ktoré vedú pod oblasťou. Obe strany sa pravdepodobne obávajú, že by mohli byť použité na infiltráciu do tyla.

“Napriek zvýšenému tlaku na Bachmut je nepravdepodobné, že by Rusko mesto okamžite obkľúčilo, pretože ukrajinské sily udržiavajú stabilné hlboké obranné línie a kontrolujú zásobovacie trasy,” domnieva sa britská spravodajská služba.

 

7:53 –  Rusko vysiela signály pripravenosti zastaviť vojnu na Ukrajine – bývalý Putinov textár

Politický analytik Abbas Gallyamov, bývalý autor prejavov (politických textov) Vladimira Putina, verejne vyhlásil, že Rusko vysiela signály, že je pripravené na mierové rokovania s Ukrajinou a ukončenie bojov. Podľa politológa to dokazuje aj nedávny rozhovor s Putinovým spolupracovníkom, tajomníkom ruskej bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, v ktorom nečakane povedal, že “Rusko nie je vo vojne s Ukrajinou”.

“Je možné, že Patruševov bizarný rozhovor je aktom prípravy verejnej mienky na zastavenie bojov. Koniec koncov, ak bola vojna výsledkom konania zákerného Západu, jej ukončenie by narušilo plány Západu,” zdôraznil Gallyamov.

 

7:48 –  USA zvažujú vyslanie bojových obrnených vozidiel Stryker na Ukrajinu, aby “pomohli Kyjevu odraziť očakávanú jarnú ofenzívu Ruska”.

Biden ich môže zahrnúť do nového balíka pomoci, ktorý sa očakáva koncom budúceho týždňa – počas ďalšieho stretnutia “Ramstein” (kontaktnej skupiny pre ukrajinskú obranu).

Zdroje novín tvrdia, že konečné rozhodnutie o Strykeroch ešte nepadlo a vozidlá možno nebudú zaradené do ďalšieho balíka, ale neskôr.

 

7:28 – Kerčský most na Kryme je od dnešného večera uzavretý pre autá.

Znovu sa otvorí o 15:00 kyjevského času (16:00 miestneho času).

Dôvodom sú opravy.

 

7:22 – “Inštitút pre štúdium vojny (USA) potvrdzuje, že Rusi bojujú v blízkosti správy mesta Soledar.

Rusi bojujú v blízkosti správy mesta Soledar
Rusi bojujú v blízkosti správy mesta Soledar

“Zábery zverejnené 9. januára ukazujú intenzívnu paľbu z ručných zbraní v blízkosti administratívnej budovy Soledar,” uviedla organizácia v rannom zhrnutí s odvolaním sa na ruské vojenské telegramy.

Aj geolokačné zábery ukrajinských dronov, ktoré zasahujú ruské pozície, potvrdzujú mierny postup ruských jednotiek pri Opytnom (južne od Bachmutu).

Reklama

Samostatne sa inštitút vyjadril k videám prichádzajúcim z blízkosti Kremennej. Juhozápadne od mesta “bol zaznamenaný súboj medzi ruskými a ukrajinskými tankami pri Dibrowej, čo naznačuje, že ukrajinské sily mohli dosiahnuť úspechy v zalesnenej oblasti západne od Kremennej.

Rusi bojujú v blízkosti správy mesta Soledar
Rusi bojujú v blízkosti správy mesta Soledar

7:15 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 10. januára. Hlavné:

1. Rusko v priebehu noci podniklo osem raketových a 31 leteckých útokov na Kramatorsk, Kosťantynivku, Charkov, Cherson a Očakov.

Ukrajinské ozbrojené sily uskutočnili 21 náletov na nepriateľské koncentrácie.

2. Útoky nepriateľa boli odrazené v Luhanskej oblasti (Krasnopopivka, Bilohorivka, Kuzmino pri Kreminne) a Doneckej oblasti (Soledar, Bilohorivka, Podgorodne, Bachmut, Kleshcheevka, Kurdyumivka, Vodyane, Maiorsk, Marinka, Pobeda).

 

7:13 –  Francúzsko spolu s Poľskom sa snažia presvedčiť Nemecko, aby odblokovalo dodávky bojových tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol Politico.

Informoval o tom portál Politico.

Francúzsky predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že Paríž vyvíja nátlak na Berlín v nádeji, že získa súhlas na vyslanie Leoparda na Ukrajinu v predvečer francúzsko-nemeckého samitu, ktorý sa uskutoční 22. januára pri príležitosti 60. výročia podpísania Elyzejskej zmluvy o partnerstve.

“Ukrajinci naozaj chcú získať Leopardy, pretože ich je veľa v skladoch po celej Európe,” vysvetlil. Keďže výrobcom tankov je nemecká spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann, na ich odoslanie na Ukrajinu je potrebné povolenie na reexport z krajiny výrobcu, t. j. z Nemecka.

O verejnom tlaku na Nemecko v otázke tankov hovorilo Poľsko, ktorého predstavitelia sa odvolávali na existenciu “koalície krajín”, ktoré majú tanky Leopard 2.

Francúzsky predstaviteľ dodal, že jedným z prvkov nátlaku na Berlín bolo oznámenie prezidenta Emmanuela Macrona o dodávke francúzskych kolesových tankov: jeho cieľom bolo “prelomiť tabu (ohľadom posielania západných tankov na Ukrajinu), aby sa Nemci začali hýbať”.

 

7:09 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského:

1. Informoval o stretnutí v Stavke, na ktorom sa diskutovalo o situácii v Donbase. Povedal, že Rusi sa sústreďujú na Soledar a poďakoval bojovníkom, ktorí vydržali šturmovanie mesta, ako aj tým, ktorí sa držali v Bachmute. Povedal, že vďaka nim Ukrajina získala čas.

2. Povedal, že nové typy vybavenia, ktoré dostali zo Západu, sa už dostávajú k AFU.

3. Uviedol, že mal telefonické rozhovory s premiérmi Českej republiky, Portugalska a Severného Macedónska, s prezidentom Slovinska, ako aj s podpredsedom Európskej komisie, ktorý je zodpovedný za zelenú energiu.

4. Povedal, že Ukrajina sa pripravuje na samit s EÚ a na začatie rokovaní o členstve.

 

7:05 – Americké ministerstvo zahraničných vecí pohrozilo Číne nákladmi, ak pomôže Rusku v oblasti bezpečnosti.
Americká administratíva pozorne sleduje možnosť, že Čína pomáha Rusku s bezpečnosťou alebo systematickým obchádzaním sankcií. Washington tvrdí, že v tomto prípade by Pekingu vznikli náklady. Toto stanovisko uviedol tlačový šéf ministerstva zahraničných vecí Ned Price v pondelok na brífingu pre novinárov.

“Veľmi pozorne sledujeme rozhodnutia, ktoré ČĽR prijme v reakcii na ruské žiadosti o bezpečnostnú pomoc,” povedal.

 

7:00 –  Pentagón má problémy s dodávkami modulárnych prieskumných a úderných systémov pre boj s bezpilotnými lietadlami Vampire pre Ukrajinu, uviedol denník The Wall Street Journal.

Noviny pripomínajú, že dodávky tohto typu zbraní boli Kyjevu prisľúbené už v auguste 2022, ale Pentagón podpísal zmluvu s výrobcom L3Harris Technologies až v decembri toho istého roku. Zmluvná suma je však približne 40 miliónov dolárov, čo, ako upozorňujú noviny, nie je dostatočná suma pre veľké série.

Podľa novín USA dodajú Ukrajine štyri systémy Vampire najskôr v polovici tohto roka. Ďalších 10 takýchto systémov bude mať Kyjev k dispozícii do konca roka 2023.

 

6:54 – 9. januára 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

Reklama

– Podľa ruského ministerstva obrany boli ukrajinské bezpečnostné sily zasiahnuté paľbou v Kupjanskom, Krasno-Limanskom a Južno-Doneckom smere, zatiaľ čo ruské sily pokračujú v ofenzíve v Doneckom smere

– Počas operácie boli zničené dva protibatériové radary AN/TPQ-50 americkej výroby, delostrelecký systém M777, dve samohybné delostrelecké zbrane poľskej výroby Krab, dve ukrajinské samohybné húfnice Akacia a húfnica D-30

– Lietadlá Su-25 a MiG-29 ukrajinského letectva, ako aj ukrajinský vrtuľník Mi-8, zostrelené na oblohe nad KĽDR

– Štáb DĽR hlási oslobodenie osady Bachmutskoje severovýchodne od Artemovska

– Rusko nie je vo vojne s Ukrajinou, nenávisť voči obyčajným Ukrajincom “z definície nemôžeme mať”, povedal Patrušev. Celý príbeh na Ukrajine má podľa Rusov vo Washingtone za cieľ vymyslieť, ako rozdeliť a postaviť zjednotený národ proti sebe.

– Londýn podľa Sky zvažuje dodať Kyjevu tanky Challenger 2 prvýkrát od začiatku konfliktu na Ukrajine.

– Nemecko “horúčkovito” zháňa 40 BMP Marder, ktoré sľúbilo Ukrajine, a keďže nemá žiadne rezervy týchto vozidiel, Berlín bude musieť väčšinu z nich vziať zo zásob vlastných ozbrojených síl

– Ukrajina požiadala Gruzínsko o vrátenie raketometov Buk odovzdaných v roku 2008 a požiadala o rakety Javelin odovzdané Washingtonom, ale bola odmietnutá, tvrdí chargé d’affaires Kyjeva v Tbilisi

– Poľsko môže poslať na Ukrajinu len symbolický počet tankov Leopard, o desiatkach alebo stovkách sa nehovorí, tvrdí tlačový tajomník poľského prezidenta

– Peskov o správach o možnej novej vlne čiastočnej mobilizácie: Nepripisujte dôležitosť údajom telegrafických kanálov, primárnym zdrojom sú úrady

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali