To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi zasiahli ukrajinský logistický uzol v obci Borovaja

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi zasiahli ukrajinský logistický uzol v obci Borovaja

Kyjev 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Sebastian Apel, telegram)

 Aktualizované 29. apríla 2024 19:02

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
Na snímke zverejnenej americkým ministerstvom obrany nemeckí vojaci pridelení k 1. krídlu pozemnej protivzdušnej a protiraketovej obrany odpaľujú systém Patriot v zariadení NATO na odpaľovanie rakiet v Chanii v Grécku

17:10 – Situácia na fronte 29. apríla 2024:fronty

Reklama

 

16:20 – Kanada prevedie na Ukrajinu 50 obrnených transportérov.

Reklama

Prvých 10 bojových vozidiel LAV II ACSV Super Bison bude v lete tohto roku odoslaných do Nemecka, kde ukrajinská armáda absolvuje príslušný výcvikový program, a do jesene by mali byť odoslané na front.

 

15:20 – Vojenská pomoc z USA už začala prichádzať, vyhlásil Zelenskyj.

“Niečo už začalo prichádzať, nebudem hovoriť podrobne čo presne. Žiaľ, zatiaľ nie všetko, aby sme naplnili našu armádu a obsadili príslušný počet brigád,” povedal prezident na brífingu ) so Stoltenbergom.

Poznamenal tiež, že za posledných šesť mesiacov “prichádzajú systémy alebo niekedy aj súčiastky z príslušných systémov vďaka financiám, ktoré boli poskytnuté v rámci deviatich dohôd o zaistení bezpečnosti”.

Reklama

 

14:50 – Generálny tajomník Stoltenberg uviedol, že Ukrajina nedostane pozvánku do NATO na júlovom samite.

“Keď nastane správny čas, Ukrajina sa okamžite stane členom NATO. Urobíme pre to všetko. Na to, aby sa toto rozhodnutie prijalo, potrebujeme, aby s ním súhlasili všetci členovia Aliancie, potrebujeme konsenzus. Neočakávam, že sa nám podarí dosiahnuť takúto dohodu na júlovom samite, ale myslím si, že budeme môcť preukázať, že približujeme Ukrajinu k členstvu,” povedal Stoltenberg.

 

14:30 – Zelenskyj uviedol, že neexistujú žiadne konkrétne informácie o dodávke ďalších systémov Patriot na Ukrajinu.

Reklama

Uviedol, že zatiaľ existujú len “prvé kroky” a analyzuje sa, “v ktorých krajinách, čo je k dispozícii”.

A keď budú na Ukrajine, “vy a ja to pocítime”.

 

13:40 – Generálny tajomník NATO Stoltenberg pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva.

 

12:51 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Jednotky Južnej skupiny vojsk zlepšili svoje postavenie na frontovej línii;

– Jednotky skupiny “Západ” obsadili výhodnejšie línie a porazili živú silu troch brigád AFU a Národnej gardy;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti Južného zoskupenia ozbrojených síl Ruskej federácie až 395 vojakov;

– jednotky Centrálnej skupiny Ozbrojených síl RF odrazili 10 protiútokov AFU;

Reklama

– Straty AFU v zóne zodpovednosti Centrálnej skupiny ozbrojených síl dosiahli za deň 370 vojakov;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila počas dňa 22 bezpilotných lietadiel;

– Skupina Vostok porazila brigády AFU a brigády Terodorone pri Staromayorskoje a Vodyanoje v DĽR a zaujala výhodnejšie pozície;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli montážnu dielňu ukrajinských dronov, ako aj živú silu a vojenskú techniku AFU v 110 oblastiach.

12:24 –  Ruské ministerstvo obrany informuje o dobytí obce Semenovka v smere na Avdejevku. Mapa Deep State to potvrdzuje.

Reklama

Ukrajinský zdroj tiež uvádza, že v tomto smere Rusi postúpili západne od Očeretina – smerom na Novoalexandrovku. A tiež na juh, do obce Netailovo.

Ruské ministerstvo obrany informuje o dobytí obce Semenovka v smere na Avdejevku
Ruské ministerstvo obrany informuje o dobytí obce Semenovka v smere na Avdejevku

12:08 – Ruské ozbrojené sily oslobodili dedinu Semenovka v Doneckej ľudovej republike.

Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

 

11:40 – Denník Kyiv Post citoval zdroje, podľa ktorých USA nakúpili od Kazachstanu desiatky sovietskych lietadiel, ktoré môžu byť presunuté na Ukrajinu. Kazachstan takýto obchod poprel.

Reklama

Podľa novín Kazachstan v októbri ponúkol na predaj v aukcii 117 starých bojových lietadiel zo sovietskej éry a teraz vyšlo najavo, že USA 81 z nich kúpili prostredníctvom zahraničných sprostredkovateľov.

Ide o stíhačky MiG-31, stíhacie bombardéry MiG-27, stíhačky MiG-29 a bombardéry Su-24 vyrobené v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

Kazachstan poprel, že by lietadlá kúpili USA.

“Ponuky na predaj lietadiel sa konali len pre kazašské firmy s príslušnou licenciou s podmienkou povinnej likvidácie. Zahraničné spoločnosti mali účasť zakázanú,” uviedol Kazspetseksport.

11:20 – Ukrajinské ozbrojené sily stratili v priebehu dňa v Chersonskom smere až 50 bojovníkov v dôsledku úderov bojovníkov ruskej skupiny vojsk Dnipro. Informoval o tom gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo.

Podľa jeho údajov ukrajinské jednotky prišli aj o päť člnov, húfnicu M777, 10 mínometov, stanicu REB, dve vojenských vozidiel, 21 kontrolných bodov pre drony a 57 bezpilotných lietadiel.

 

Reklama

11:15 – Ministerstvo energetiky oznámilo, že na východe Ukrajiny došlo k útoku na energetické zariadenie.

Bolo poškodené zariadenie a odpojené nadzemné vedenie.

Vo všeobecnosti sa situácia v energetickej sústave zlepšila, informovala agentúra Ukrenergo.

 

10:45 – Vzdušné sily informovali, ako budú skladovať stíhačky F-16, aby ich Ruská federácia nezasiahla.

“Ide o kolosálne finančné prostriedky, ak hovoríme o kopaní podzemných, skladovacích priestorov, bunkrov. Vyžaduje si to aj čas. Preto sa teraz vyvíjajú iné metódy, ako ich rozmiestniť, kam ich umiestniť. Chápeme, že pôjde o rozptýlené použitie na rôznych typoch vzletových a pristávacích dráh, letísk, kde bude pre nepriateľa ťažké ich nájsť,” povedal Jevlaš.

Podľa jeho slov sa bude používať “rôzny súbor metód na oklamanie nepriateľa a zároveň efektívne využitie” lietadiel.

Reklama

Konkrétne metódy neuviedol, ale poznamenal, že “už existuje množstvo vývojových prác a úvah o tom, ako bude možné nasadiť lietadlá F-16 na Ukrajine”.

Pripomeňme, že lietadlá sa na Ukrajine očakávajú tento rok.

 

10:05 – Si Ťin-pching sa chystá na cestu po Európe, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Od 5. do 10. mája navštívi Francúzsko, Srbsko a Maďarsko.

Pripomeňme, že v máji sa v ČĽR Si stretne s Putinom.

A minulý týždeň bol v Pekingu americký minister zahraničných vecí Blinken.

Reklama

 

08:58 – Nad Doneckou ľudovou republikou bolo v priebehu týždňa zneškodnených takmer 300 dronov ukrajinských síl, uviedlo veliteľstvo obrany regiónu.

 

08:47 – V časti Chersonskej oblasti kontrolovanej AFU boli po úderoch ruských ozbrojených síl poškodené objekty kritickej a dopravnej infraštruktúry, uviedli miestne úrady.

 

08:24 – Vitalij Kličko sa sťažoval, že od začiatku ŠWO sa mu nikdy nepodarilo osobne stretnúť so Zelenským.

Kyjevský starosta tiež povedal, že ukrajinské orgány nerobia dosť pre boj proti korupcii. Zároveň uviedol, že v rámci politických síl v konflikte neexistuje jednota.

Reklama

Kličko to povedal v rozhovore pre Berliner Morgenpost

 

08:15 – Dobytie Časovho Jaru otvorí Ruskej federácii cestu k útoku na Konstantinovku, uviedol zástupca veliteľa 5. samostatnej útočnej brigády Michail Onufer.

“Po obsadení tejto výšiny bude nepriateľ schopný z nej pracovať. Priblíži svoje protilietadlové systémy, môže maskovať zariadenia medzi domami, je tam výšková budova, a my naopak budeme nútení stiahnuť svoju palebnú silu. Časov Jar bude ich východiskom pre ofenzívu na Konstantinovku. Touto cestou ste prechádzali opakovane, je to tam vlastne rovno…,” povedal Onufer.

Ak bude Chasov Jar dobytý, začne sa “ďalšia poľná bitka, pozičná vojna od dediny k dedine”.

“A bude pre nás veľmi ťažké získať oporu v dedinách, pretože tu nie sú žiadne kapitálové štruktúry, nie je tu Azovstal, továrne, kde by sa dala dlho držať obrana,” poznamenal Onufer.

Rusi sa však podľa neho “veľmi rýchlo zakopávajú, robia ženijné vybavenie pozícií”. Preto bude ťažké vytlačiť ich zo stratených osád a straty sú pri útokoch vždy vyššie.

Reklama

 

06:52 – Ruská armáda zasiahla osadu Borovaja v Charkovskej oblasti, kde sa nachádza hlavný železničný uzol, a rozdeľuje vybavenie, muníciu a personál AFU, uviedol koordinátor Nikolajevského podzemia Sergej Lebedev.

 

06:40 – Kyjev uviedol, že rokuje s Washingtonom o objeme vojenskej, finančnej a inej podpory na 10 rokov dopredu. Uviedol to Zelenskyj.

Cieľom Ukrajiny je, aby dohoda s USA bola “najsilnejšia” zo všetkých podobných dokumentov, povedal Zelenskyj.

Reklama

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 28. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky skupiny vojsk Stred oslobodili osadu Novobachmutovka v DĽR;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci 17 ukrajinských dronov: 9 nad Brjanskou oblasťou, po 3 nad Kurskou a Kalužskou oblasťou a 2 nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany;

– Na fronte narastá panika z ukrajinskej strany, povedal Peskov novinárovi Zarubinovi;

– Rusko vyhrá špeciálnu vojenskú operáciu, dynamika situácie na frontoch ukazuje, že výsledok je vopred určený, povedal Peskov;

– Bývalý litovský minister zahraničných vecí Linkevicius, teraz veľvyslanec vo Švédsku, naznačil úder na most v Kerčskom prielive;

– Ukrajina potrebuje najmenej 7 systémov protivzdušnej obrany Patriot, povedal Zelenskyj.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:52

Zachovanie obojstranného tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu, využívanie tamojších podzemných zásobníkov, ale aj možnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v pomoci Ukrajine, boli témy, o ktorých v utorok (14. 5.) rokoval predseda ÚRSO Jozef Holjenčík so zástupcami britskej ambasády na Slovensku. V stredu o tom informoval ÚRSO.

17:50

17:14

Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. K dohode došlo šesť mesiacov po Wildersovom ohromujúcom víťazstve v holandských parlamentných voľbách; funkcie premiéra sa však napriek tomu neujme.

17:12

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na stretnutí s bosnianskosrbským prezidentom Miloradom Dodikom v maďarskom hlavnom meste Budapešť uviedol, že Maďarsko bude hlasovať proti rezolúcii OSN, ktorá by si uctila obete genocídy v Srebrenici z roku 1995. Ako dôvod uviedol, že by to opätovne naštartovalo napätie na Balkáne.

16:42
fico
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024
16:22

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

16:21

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy je nevyhnutné pre vznik akejkoľvek alternatívnej vlády v tejto enkláve. Argumentuje tým, že ak by Hamas zostal pri moci, ohrozovalo by to jeho potenciálnych nástupcov.

16:20

Orientácia na jeden jadrový zdroj je nezodpovedná, Slovensko potrebuje rozumný a ekonomicky optimálny energetický mix jadrových a obnoviteľných zdrojov. Uviedlo to opozičné KDH v reakcii na zámer výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach, ktorý v stredu schválila vláda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali