To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda zasiahla vlak so západnými zbraňami a vojenským vybavením

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda zasiahla vlak so západnými zbraňami a vojenským vybavením

Kyjev 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Kharkiv Regional Prosecutor’s Office/ via AP)

Aktualizované 26. apríla 20:26

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Rusko zaútočilo na Charkov
Na snímke prokurátori pre vojnové zločiny kontrolujú úlomky rakety po ruskom útoku v Charkove

20:10 – Vojenská operácia, 26. apríla 2024. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

Reklama

– Ruské jednotky pokračovali v obsadzovaní výhodnejších línií a zlepšovaní svojich pozícií, vyplýva zo súhrnu ministerstva obrany;

– Ukrajinský vlak so západnými zbraňami a technikou bol zasiahnutý pri Udačnoje v DĽR. V priebehu dňa bolo zostrelených 193 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

Reklama

– Ruská protivzdušná obrana zničila v noci nad Belgorodskou oblasťou dva ukrajinské granáty Olha MLRS;

– V kurskej obci Korovjakovka zahynul v dôsledku ukrajinského ostreľovania jeden človek, uviedol gubernátor. Poškodených bolo päť domov, obchod a auto, v obci sa čiastočne nesvieti;

– V Dnepropetrovskej oblasti bol zaznamenaný úder, ktorý zlikvidoval približne tretinu vojenských jednotiek AFU, ktoré mali byť presunuté do Energodaru, uviedol koordinátor nikolajevského podzemia Lebedev;

– Ukrajina stiahla z vojnovej zóny tanky Abrams poskytnuté USA, pretože ruské drony ich urobili príliš zraniteľnými, informuje agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z Pentagónu;

– USA dokončujú jeden z najväčších balíkov vojenskej pomoci Kyjevu a pripravujú sa na podpis zmlúv s dodávateľmi v hodnote až 6 miliárd dolárov, píše Politico;

Reklama

– Vo Volžskom (Volgogradská oblasť) boli zadržaní dvaja členovia bunky proukrajinskej zakázanej organizácie Národný socializmus/Biela sila, ktorá pripravovala teroristický útok, uviedla FSB;

– Vojská NATO v blízkosti ruských hraníc vytvorili ďalšie hrozby pre vojenskú bezpečnosť, povedal Šojgu;

– Špeciálna operácia sa pre Rusko skončí úspechom, Rusko a Európa sa budú musieť dohodnúť, ako budú žiť, povedal Peskov.

 

19:50 – Množstvo dôkazov poukazuje na účasť Spojených štátov na zničení projektu Nord Stream.

Reklama

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to uviedol expert Larry Johnson, ktorého pozvalo Rusko.

Stály zástupca Ruska pri OSN Vasilij Nebenza dodal, že pokusy USA a ich spojencov odvrátiť pozornosť medzinárodného spoločenstva od teroristických útokov sú absurdné.

 

19:35 – Ruské jednotky po prielome v Očeretine pokračujú v rozvíjaní ofenzívy v smere Avdejevka.

Ukrajinská vojenská webová stránka DeepState píše, že Rusi sa zmocnili Solovjeva a Semjonovky (o tom istom informovali už skôr aj ruské telegramové kanály).

Teraz je vlastne poloobkľúčená obec Berdyči, kde AFU stále drží obranu na okraji.

„Situácia sa naďalej zhoršuje. V súčasných podmienkach je najdôležitejšie normálne sa stiahnuť na novú hranicu a zároveň zachrániť ľudí. A, samozrejme, zabrániť obkľúčeniu pozorovacích stanovíšť, pretože udalosti teraz monitoruje celá armáda, nikto nepotrebuje demoralizáciu. Pretože vysielačka vojaka vie viac ako odborník v televízii,” napísal DeepState.

ukrajina
Situácia na fronte

19:30 – Očeretinský smer k večeru 26.04.2024: ukrajinský front naďalej padá….

Velenie AFU nemôže stabilizovať situáciu aspoň na tomto smere nie. Ruské jednotky ho systematicky vytláčajú z ďalších a ďalších oporných bodov.

Dnes, ako sa ráno predpokladalo, jednotky Ozbrojených síl RF obsadili pozície AFU v Berdyči a podarilo sa im ju vytlačiť z ďalšej línie obrany v oblasti Semenovky.

Reklama

Front sa tak začal rýchlo presúvať do tyla nepriateľského zoskupenia v oblasti Umanu, ktoré sa už môže zachrániť len zázrakom. K tomu však nedôjde. Naopak, dôjde k presunu ruskej armády na západ, kým neobsadí celé medzipriestorie v tomto úseku.

Zároveň celý deň prebiehali boje v oblasti Keramika-Novokalinovo-Archangelskoje. Rusom sa podarilo posilniť v opornom bode v severnej časti Novokalinova, a tak sa situácia pre jednotky AFU v tomto polkruhu rýchlo zhoršuje.

ukrajina
Situácia na fronte

19:20 – Biely dom sa vyjadril k vyhláseniu ukrajinského ministra zahraničných vecí, že Kyjev počíta s jedným systémom protivzdušnej obrany Patriot z USA.

Systémy protivzdušnej obrany Patriot sa podieľajú na obrane amerických vojsk po celom svete, ak sa ich podarí uvoľniť, budú presunuté na Ukrajinu, uviedol Biely dom.

 

Reklama

18:40 – Rusi prvýkrát za posledné mesiace vyslali do Čierneho mora dva raketové nosiče Kalibr, informovali Južné obranné sily.

Ide údajne o podvodné raketové nosiče, ktoré môžu niesť až osem rakiet Kalibr.

„Úroveň nebezpečenstva útoku raketami je veľmi vysoká,“ varovali Južné obranné sily.

 

17:50 – Zelenskyj odvolal veliteľa podporných síl AFU Oleksandra Jakovca a vymenoval ho za vedúceho správy Štátnej špeciálnej dopravnej služby.

Reklama

Jakovec bol vymenovaný za veliteľa podporných síl AFU len pred mesiacom a pol, 4. marca.

 

17:45 – Ukrajina formuje nové brigády na posilnenie pozícií AFU, povedal Zelenskyj na stretnutí v Ramsteine.

„Teraz formujeme nové brigády na posilnenie pozícií. Ukrajinskí obrancovia však potrebujú vašu včasnú podporu v dostatočnom počte – presne takú, akú by ste potrebovali, keby ste boli vojakmi v tejto vojne,“ povedal Zelenskyj.

 

17:00 – Nemecko odovzdá Ukrajine ďalší systém Patriot, uviedol generálny tajomník NATO Stoltenberg.

Vyzval ostatné krajiny, aby nasledovali príklad Berlína.

Reklama

Pripomeňme, že minule Kuleba uviedol, že Ukrajina už dostala od Nemecka jeden systém Patriot SAM a že prebiehajú rokovania o ďalších šiestich.

 

16:20 – Na fronte Ukrajina nevykazuje žiadne známky stabilizácie.

Zatiaľ to nevidím – vidím náznaky, že sa situácia pre Ukrajinu zhoršuje, hodnotí situáciu ruský vojenský expert Jurij Podoljkaka. Hovorí sa o tom, že 115. brigáda opúšťa pozície, ale mala ju nahradiť 100. brigáda: je rovnako zle pripravená.

Solovjevo bránila 47. elitná brigáda – aj tá bola vyradená. Porážka elitných jednotiek je pre Ukrajinu zlým znamením. Mimochodom, podobná situácia je aj pri Krasnogorovke, hoci nie taká výrazná, ale potenciál kolapsu oblasti je vysoký.

Na tejto strane je hlad po nábojoch, ale nie po dronoch.

Je tam obrovské množstvo VPK ľudí. Ľudia, ktorí zarábajú peniaze: decentralizované montážne firmy, minifirmy. Zlikvidovať ich ruskými raketami je nereálne. Ale ruské REB funguje: dobre fungovalo pri Očeretine a Krasnogorovke.

Reklama

 

15:30 – Kyjev začal urýchlene evakuovať dve nemocnice z obáv, že na ne zaútočí Ruská federácia, uviedla kyjevská štátna správa.

Obe nemocnice sa nachádzajú na Bogatyrskej ulici. Jedna z nich je detská nemocnica.

„V internetových médiách sa masovo šíri video, kde bolo fakticky oznámené, že nepriateľ udrie na tieto zdravotnícke zariadenia. A že v týchto nemocniciach sa údajne nachádza vojenský personál. Ide o absolútnu lož a provokáciu nepriateľa, ktorú sa snaží využiť na zasiahnutie sociálnej infraštruktúry hlavného mesta,“ – uvádza sa v správe.

 

15:20 – Jednotliví republikáni tvrdia, že balík pomoci USA pre Ukrajinu, ktorý bol schválený tento týždeň, bude posledný, uvádza The Hill.

„Ak si Ukrajina myslí, že dostane od Kongresu Spojených štátov amerických ďalších 60 miliárd dolárov navyše, je to nemožné,“ povedal senátor James David Vance (republikán z Ohia), ktorý viedol opozíciu medzi republikánmi v Senáte proti podpore Ukrajiny.

Reklama

Senátor Lindsey Graham (republikán) uviedol, že ďalší balík pomoci bude musieť byť formulovaný ako pôžička.

„Pôžičková zložka bude väčšia, nie menšia. Ak chcete v budúcnosti pre Ukrajinu viac, bude to skôr pôžička,“ povedal.

Súčasný 61-miliardový balík zahŕňal 9,5 mld. ekonomickej pomoci vo forme pôžičky.

Kongresmani sú presvedčení, že bližšie ku koncu roka príde na rad otázka pridelenia novej pomoci. Ako povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, táto bude stačiť len do konca roka 2024.

The Hill sa domnieva, že podpora pre Ukrajinu bude hlavnou témou tohtoročných prezidentských a kongresových volieb. A od týchto novembrových volieb to bude do veľkej miery závisieť.

 

14:45 – Ruská armáda zasiahla vlak so západnými zbraňami a vojenským vybavením neďaleko osady Udačnoje v Doneckej ľudovej republike, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Reklama

 

14:40 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli personál a techniku 67. brigády AFU na železničnej nakladacej stanici pri lokalite Balakleja v Charkovskej oblasti;

– Skupina vojsk Stred zlepšila svoje taktické postavenie a odrazila osem protiútokov AFU;

– Jednotky ruskej Južnej skupiny síl v priebehu dňa zlepšili svoje postavenie pozdĺž frontovej línie, straty AFU dosiahli celkovo až 430 vojakov;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti ruskej skupiny armád „Stred“ až 415 vojakov, BMP a osem obrnených transportérov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 193 ukrajinských bezpilotných lietadiel, dva granáty Olkha MLRS a tri navádzané bomby Hammer;

Reklama

– Jednotky skupiny vojsk „Vostok“ v priebehu dňa obsadili výhodnejšie pozície, straty AFU predstavovali až 105 vojenských osôb;

– Ruské ozbrojené sily odrazili jeden útok AFU v oblasti Nevelskoje v DĽR;

– AFU stratila do 20 vojakov v oblasti zodpovednosti skupiny „Západ“.

 

14:35 – Šojgu sa stretol s iránskym ministrom obrany, je pripravený rozšíriť vojenskú spoluprácu

Reklama

 

14:30 – Ukrajina dostane svoje prvé stíhačky F-16 tento rok, povedal šéf Pentagónu Lloyd Austin na stretnutí v Ramsteine.

V tom čase sa očakáva aj príchod vycvičených pilotov.

Koncom marca Kuleba povedal, že lietadlá dorazia v polovici leta.

 

14:12 – V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zároveň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

 

13:52 – GUR tvrdí, že na letisku v Moskve zhorel ruský vrtuľník Ka-32.

Uvádza sa, že sa tak stalo dnes v noci na letisku Ostafievo, ktoré patrí ruskému ministerstvu obrany.

Na zverejnenom videu je vidieť malé plamene vyrážajúce z vrtuľníka, ktoré sa postupne zväčšujú. V blízkosti stojí muž, ktorý čoskoro odchádza.

Video bolo urobené priamo na letisku.

Reklama

RF zatiaľ takýto incident nepotvrdila.

Niektoré ruské vojenské blogy tvrdia, že vrtuľník nebol bojovým vrtuľníkom.

 

13:19 – Ukrajinské blogy uvádzajú, že švajčiarsky parlament hlasoval za poskytnutie pomoci Ukrajine vo výške 5,5 miliardy dolárov. Odvolávajú sa na agentúru Reuters.

V agentúrnej správe sa však uvádza, že rozhodnutie neprijal parlament, ale zatiaľ len bezpečnostný výbor hornej komory parlamentu.

„Plán, ktorý ešte musí prekonať niekoľko parlamentných prekážok, kým sa stane zákonom, bol prijatý 8 hlasmi proti 5, pričom pravicové strany boli proti,” píše sa v publikácii.

 

11:55 – Ruská armáda bude pokračovať v postupe v oblasti Avdejevky a s veľkými stratami sa jej podarí dobyť niekoľko ďalších malých miest, predpokladá britská rozviedka.

Londýn konštatuje, že postup ruských vojsk v tejto oblasti sa za posledný týždeň zrýchlil.

Pripomeňme, že Ruskej federácii sa tu podarilo prelomiť obranu v Očeretine. Podľa médií sa tak stalo preto, lebo jedna z jednotiek AFU opustila svoje pozície bez rozkazu.

 

10:00 – BBC priniesla rozsiahlu reportáž o tom, ako Ukrajina chytá na hraniciach svojich občanov, ktorí sa snažia nelegálne utiecť pred vojnou.

“Na južnej hranici Ukrajiny sa sprísňujú bezpečnostné opatrenia. Ale nie preto, aby sa nepriateľ dostal von. Ale preto, aby udržali vlastných občanov,” – takýmito slovami sa začína uvedený príspevok.

Uvádza sa v ňom, že len hranicu s Moldavskom sa denne pokúša prekročiť v priemere 20 ľudí.

Jeden z týchto mužov, 37-ročný stavebný robotník z Kyjeva, Jevgenij, to komentuje: “Je to pre nás veľmi dôležité.” Hovorí, že svoju manželku a deti nevidel už šesť mesiacov. Odišiel, pretože v hlavnom meste bolo ťažké žiť.

Reklama

“Idem za manželkou a dvoma deťmi do Anglicka. Ceny stúpajú, človek chce jesť, musí pracovať. A práce nie je toľko, všetci pracujú pre vojnu. Najskôr išli (do armády) tí, čo slúžili. A my, čo sme neslúžili, len čakáme na svoj čas. Ak sa situácia vyostrí, vezmú všetkých, aj šikmookých, aj chromých. Nie je potrebné držať celú krajinu pod zámkom,” hovorí Jevgenij.

 

08:40 – Takmer 80 % peňazí, ktoré USA vyčlenili pre Ukrajinu a Izrael, sa minie v USA alebo v americkom obrannom priemysle.

Denník Washington Post píše, že tieto prostriedky sa väčšinou vynakladajú prostredníctvom spoločností so sídlom v samotných USA. Napríklad potravinová pomoc sa musí nakupovať v Spojených štátoch a dodávať americkým dopravcom.

Vojenské vybavenie sa tiež nakupuje v USA a ukrajinský vojenský personál sa cvičí v USA. Viac ako 20 miliárd dolárov je vyhradených na humanitárnu alebo hospodársku pomoc a často sa vyžaduje, aby tieto prostriedky prišli organizáciám zo Spojených štátov.

Samostatne je v návrhu zákona vyčlenených takmer 18 miliárd dolárov pre Pentagon a spravodajské služby. Ide o zahraničné operácie na Blízkom východe, údržbu základní atď. Podrobnosti o výdavkoch na spravodajské činnosti sú tajné.

Prijímanie balíkov vojenskej pomoci spojencom je v skutočnosti zamerané na vytváranie nových pracovných miest v USA, čo podporuje ekonomiku krajiny, zdôrazňujú noviny.

 

08:10 – Skutočnosť, že Ukrajina nebude schopná poraziť Rusko, je “reálnou vyhliadkou”. Uviedla to úradujúca holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Podľa nej situáciu na fronte komplikuje nedostatok munície v AFU. Poznamenala tiež, že Rusku sa podarilo “preťažiť” ukrajinský systém protivzdušnej obrany raketami a bezpilotnými lietadlami.

“A ak sa Ukrajina každým dňom dožaduje silnejšej protivzdušnej obrany, je to samozrejme aj pozvánka pre Rusov, aby pokračovali v útokoch. Realistická vyhliadka je, že Ukrajina nakoniec nemusí Rusko poraziť,” povedal Ollongren pre NRC.

Taktiež uviedla, že Moskva dokázala doplniť svoje zásoby zbraní oveľa rýchlejšie, ako sa očakávalo.

 

08:05 – Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že existuje riziko eskalácie vojny na Ukrajine.

“V súčasnosti stále existuje riziko ďalšieho zhoršenia a eskalácie tejto krízy, medzinárodné spoločenstvo by malo posilniť súdržnosť, spojiť svoje sily s cieľom dosiahnuť mier a podniknúť reálne kroky na deeskaláciu konfliktu,” povedal predstaviteľ pre katarskú publikáciu Peninsula.

Reklama

Wang I dodal, že “Čína nie je ani stranou konfliktu, ani vinníkom krízy, ale nikdy sa nečinne nepozerala bokom”.

 

08:03 – Ukrajina stiahla americké tanky Abrams do tyla kvôli hrozbe útokov dronov, uviedli pre agentúru Associated Press dvaja americkí vojenskí predstavitelia.

 

07:58 – Americké úrady sa chystajú podpísať zmluvy s americkými spoločnosťami o dodávkach zbraní na Ukrajinu v hodnote 6 miliárd dolárov, informuje Politico.

Ide o jeden z najväčších balíkov vojenskej pomoci Kyjevu, ale je tu jedna nuansa: dodávky sa natiahnu na niekoľko rokov.

Faktom je, že zmluvy s americkými obrannými dodávateľmi sa týkajú výroby nového vybavenia pre Ukrajinu, a nie transferov z existujúcich zásob v Spojených štátoch.

 

07:50 – Zákon, ktorý Biden podpísal včera, stanovuje nielen pridelenie pomoci Ukrajine a Izraelu, ale aj sprísnenie právnych predpisov o sankciách, uviedol denník The Wall Street Journal.

Zdvojnásobuje sa tak premlčacia lehota za porušenie hospodárskych sankcií, čo môže následne viesť k vyšším pokutám voči spoločnostiam.

Pri zistení porušenia sa zvyčajne preverovali aktivity spoločnosti za posledných päť rokov, aby sa zistilo, či ide o jednorazový prípad, alebo ide o systémové porušenie. Teraz by sa kontroly mohli týkať posledných desiatich rokov, tvrdia právnici.

Publikácia poznamenáva, že táto zmena zostala bez povšimnutia až do podpísania zákona.

 

07:40 – Ukrajinská železnica je pod útokom.

Len dnes došlo na Ukrajine k trom silným útokom na železničnú infraštruktúru.

Jeden zasiahol železničnú stanicu v Udačnom, západne od Pokrovska, v ukrajinskej časti Doneckej ľudovej republiky.

Ďalší zasiahol železničnú trať vedúcu z Charkova do Donbasu. Raketa vletela do oblasti železničnej stanice, doprava smerom na Donbas bola zastavená.

Tretí úder – v Čerkaskej oblasti. Železničná infraštruktúra je tam poškodená.

 

07:35 – Očeretinský smer situácia o polnoci 25-26. apríla 2024…

Včera v noci ruské jednotky pokračovali v zabezpečovaní krídiel Očeretinského prielomu. Hlavnou úlohou je tu vyčistiť priestor Berdyči-Semenovka a Novokalinovo-Keramik.

V prvom prípade bol vykonaný úder od Novobachmutovky na juh, boli zaujaté nové pozície a zaznamenaný ústup posledných ukrajinských jednotiek z priestoru už západne od Berdyči, kde sa zrejme okrem obkľúčenia a porážky nedalo nič iné očakávať. Myslím, že toto obkľúčenie bude vyčistené ešte dnes.

V druhom prípade sa ruským jednotkám podarilo zatlačiť ukrajinskú obranu ďalej na sever východne od Novokalinova a vyradiť ukrajinské jednotky z jeho severnej časti. Zároveň sa začal ruský pohyb smerom na Archangeľskoje, čím sa vytvorila polkruhová kotlina okolo silných pozícií AFU v oblasti Keramiku.

Aj toto je situácia zo včerajšieho neskorého večera, ale situácia sa tam neustále mení. Preto čakáme na ďalšie informácie.

 

07:30 – Atény na žiadosť svojich spojencov nepošlú na Ukrajinu ani S-300, ani Patriot.

Grécky premiér to povedal v miestnej televízii, keď komentoval článok vo Financial Times, v ktorom sa takáto možnosť spomína.

Kyriakos Mitsotakis vysvetlil, že grécka vláda od začiatku spojencom povedala, že nebude schopná poskytnúť systémy, ktoré sú kľúčové pre jej vlastnú odstrašujúcu schopnosť.

 

06:30 – 25. apríla 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

Reklama

– Putin na kongrese Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov (RSPP) povedal, že je bolestné vidieť, akými skúškami prechádzajú obyvatelia nových regiónov, a dodal, že v Donbase bude obnovený poriadok;

– Putin povedal, že úspech na bojovej línii závisí od toho, ako efektívne a rýchlo sa vyriešia technologické problémy;

– “ľudový vojensko-priemyselný komplex” je teraz v Rusku v plnom prúde a ministerstvo obrany nemá čas sledovať všetky návrhy ľudí pracujúcich v oblasti nových technológií, dodal prezident;

– USA dodali Ukrajine rakety ATACMS, potvrdil Pentagón. Ruský veľvyslanec vo Washingtone Antonov uviedol, že takýto transfer nemožno odôvodniť a že Kyjevu, ktorý sľubuje, že rakety nepoužije na ruskom území, nemožno dôverovať;

– Kyjev prišiel za 24 hodín až o tisíc vojakov, šesť amerických húfnic M777, tri bojové vozidlá Vampire, Grad a HIMARS MLRS, uviedlo v súhrne ministerstvo obrany;

– Ruské letectvo a delostrelectvo zasiahlo žoldnierske formácie cudzineckej légie, protivzdušná obrana zostrelila 200 ukrajinských dronov;

– Lukašenko na celobieloruskom ľudovom zhromaždení povedal, že na ukrajinskom fronte nastala patová situácia a je to “najvhodnejšia situácia na uzavretie mierovej zmluvy”;

– Baku nedodalo Ukrajine zbrane, hoci boli takéto žiadosti, poskytuje len humanitárnu pomoc, povedal Alijev;

– Poľský minister obrany uviedol, že je pripravený pomôcť Ukrajine vrátiť mužov v brannom veku, ktorí opustili krajinu, pričom túto myšlienku podporila aj Litva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali