To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusko zastavilo prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusko zastavilo prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne

Kyjev 13. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

Aktualizované 13. apríla 2024 o 19:27 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Oprava tepelnej elektrárne pri Charkove
Na snímke poškodená tepelná elektráreň, jedna z najväčších v krajine, ktorú nedávno zničili ruské rakety neďaleko ukrajinského mesta Charkov

19:21 – Počet obetí ukrajinského ostreľovania mesta Tokmak v Záporožskej oblasti stúpol na 11, uviedol gubernátor.

Reklama

 

18:07 – Vojenský publicista Deep State spochybňuje vyhlásenie ministerstva obrany, že Bogdanovku pri Bachmute Rusi nezískali.

Reklama

“Verejné zábery aj priami účastníci bojov v oblasti svedčia o dobytí dediny nepriateľom. Ešte 8. apríla sa na kanáli OSUV “Chortica” objavilo video z porážky nepriateľského postavenia 800 metrov od lesa ležiaceho medzi obcou a Časovským jarom.

Neskôr sa objavili zábery bojovníkov ukrajinských obranných síl, ktorí sa sťahujú z pozícií južne od miesta, kde došlo k uvedenej porážke. Udalosti sa odohrávajú pod paľbou delostreleckej paľby.

A už včera bol zverejnený zásah na naše BMP, ktoré bolo vôbec zasiahnuté na odbočke na Kalinovku”, – vysvetľuje telegramový kanál.

Dnes večer médiá tvrdili, že Bogdanovka bola stratená, ale neskôr to ministerstvo obrany poprelo a uviedlo, že obec je pod kontrolou AFU a Rusi obsadili len severovýchodnú časť obce.

Vojenský publicista Deep State spochybňuje vyhlásenie ministerstva obrany
Vojenský publicista Deep State spochybňuje vyhlásenie ministerstva obrany

16:44 – Rusi zhodili leteckú bombu na Očeretino pri Avdejevke, päťposchodový dom bol zničený.

Reklama

Podľa regionálnych úradov je tam zranená osoba a pod troskami sa môžu nachádzať ľudia. Kvôli ostreľovaniu však nie je možné uskutočniť pátraciu akciu.

Očeretino je kľúčovým bodom obrany AFU.

Rusi zhodili leteckú bombu na Očeretino pri Avdejevke
Rusi zhodili leteckú bombu na Očeretino pri Avdejevke

16:38 – Pri útoku AFU na strojársky závod v Luhansku bolo zranených deväť ľudí, uviedol šéf LĽR Leonid Pasečnik.
“Medzi nimi je sedem zamestnancov strojárskeho závodu a dvaja obyvatelia domov nachádzajúcich sa v blízkosti podniku,” uviedol vo vyhlásení.

 

15:33 – Rusko sa možno pripravuje na rozsiahlu ofenzívu koncom jari alebo v lete.

Reklama

Denník Financial Times citoval ukrajinských a západných predstaviteľov.

Podľa týchto zdrojov Rusko plánuje obsadiť ďalšie územia v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti. Predstavitelia v Kyjeve sa tiež obávajú, že Moskva môže plánovať útok na Charkov.

“Pripravujú sa na to, mobilizujú (Rusi) státisíce síl a ostreľujú mesto raketami,” uvádza sa v článku.

 

15:19 – Nemecko posiela na Ukrajinu ďalší systém Patriot, informoval denník Bild.

Údajne bude presunutý zo zásob Bundeswehru a dorazí v krátkom čase.

 

14:43 – Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytie dediny Pervomajskoje západne od Donecka a južne od Avdejevky. Ukrajina to nepotvrdila.

Vo všeobecnosti podľa informácií z rôznych zdrojov ruské sily v tomto smere pokračujú v postupnom postupe západne od Donecka smerom k línii kolov a nádrží, kde ukrajinské ozbrojené sily podľa médií vybavili záložnú obrannú líniu.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytie dediny Pervomajskoje západne od Donecka a južne od Avdejevky.
Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytie dediny Pervomajskoje západne od Donecka a južne od Avdejevky

13:35 – Cieľom útoku AFU na Luhansk bol strojársky závod, uviedol šéf regiónu Leonid Pasečnik.

Reklama

V dôsledku útoku sú traja zranení. Na mieste pracujú operačné služby.

 

12:39 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily oslobodili Pervomajskoje v DĽR;

– Ruské ozbrojené sily na Kupjanskom smere zlepšili postavenie frontovej línie a porazili AFU pri Kupjansku;

Reklama

– Jednotky Centrálnej skupiny ruských ozbrojených síl odrazili osem protiútokov AFU v oblasti Avdejevky;

– AFU stratila v priebehu dňa v smere na Avdejevku až 235 vojakov;

– Jednotky južnej skupiny ruských ozbrojených síl zaujali výhodnejšie pozície v doneckom smere;

– Sily protivzdušnej obrany zostrelili 222 ukrajinských bezpilotných lietadiel, 8 striel HIMARS a Vampire a bombu JDAM;

– AFU stratila v priebehu dňa na doneckom smere viac ako 500 vojakov;

Reklama

– Východné zoskupenie ruských ozbrojených síl zlepšilo svoje taktické postavenie na južnom doneckom smere;

– AFU stratila viac ako 110 vojakov na juhu Donecka.

 

12:37 – Úder v Luhansku zasiahol strojársky závod, uviedol “šéf Luhanskej ľudovej republiky” Pasečnik.Ruské mídiá uvádzajú, že úder bol vykonaný raketou Storm Shadow. Treba poznamenať, že ide o prvý úder na Luhansk od minulého leta.

Ukrajina sa k úderu zatiaľ nevyjadrila.

 

12:08 – Americké rakety protivzdušnej obrany Patriot a nemecké rakety Iris-T ešte nie sú na sklade, ale už ich majú kritický nedostatok, uviedol poradca vedúceho OP Michail Podoljak v článku v denníku The Guardian. “Rozhodne ich je nedostatok,” povedal.

Reklama

Podľa Podoliaka Rusko používa novú taktiku útokov na elektrárne s použitím “až 10 alebo 12 rakiet naraz”, pričom obchádza systémy Patriot a iné prostriedky protivzdušnej obrany.

Publikácia pripomína, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina potrebuje 25 systémov protiraketovej obrany Patriot na ochranu celej krajiny. Kyjev v súčasnosti disponuje najmenej dvoma z nich, hoci ich presný počet nie je známy.

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal o pridelenie siedmich technológií pre Ukrajinu.

Predtým na pripomenutie uviedol expert z denníka Bild, že Ukrajine došli rakety Patriot. Európske krajiny sa zároveň neponáhľajú dodať Ukrajine systémy Patriot.

 

11:50 –  Európske hlavné mestá odmietli požiadavky Ukrajiny, aby jej poskytli svoje systémy protivzdušnej obrany, informoval denník Financial Times.

Noviny citovali dve osoby oboznámené s rokovaniami a uviedli, že Kyjev žiada o Patriot od Poľska, Rumunska a Španielska. Tie však tvrdia, že nemôžu poslať viac, pretože si potrebujú udržať vlastné obranné kapacity.

Reklama

Poľský prezident Duda povedal, že namiesto Patriotov môže Kyjevu poslať rakety sovietskej výroby. Neuviedol však, aké a koľko. A Nemecko po tom, ako poslalo dva systémy, dalo jasne najavo, že ďalšie dodávky nebudú, uvádza sa v článku.

 

11:25 –  Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli Luhansk, predbežne dvoma raketami Storm Shadow, uviedli bezpečnostné agentúry.

 

10:32 – V Luhansku došlo k výbuchom, informujú miestni novinári. Očití svedkovia píšu o dvoch raketách, ktoré preleteli nad mestom.

 

10:09 – Spod trosiek obytných budov v meste Tokmak v Záporožskej oblasti boli vytiahnuté telá ďalších dvoch ľudí, uviedol gubernátor Jevgenij Balickij.

Reklama

V dôsledku ostreľovania bytového sektora, ku ktorému došlo 12. apríla, zahynulo celkovo osem ľudí vrátane dvoch detí a 13 osôb bolo zranených.

 

09:52 – Ukrajinské ministerstvo obrany popiera stratu Bogdanovky pri Bachmute, o ktorej predtým informovali vojenské médiá

Podľa ministerstva Rusi vstúpili na severný okraj lokality a pokračuje v útokoch.

“V noci sa útočné skupiny nepriateľa dostali na severný okraj mesta. Bogdanovka je teraz pod kontrolou obranných síl. Prebieha boj, nepriateľ nezastavuje útoky,” uviedlo ministerstvo obrany.

 

09:35 – Situácia na východnom fronte sa v posledných dňoch výrazne vyostrila, pričom Rusi dosiahli “taktické úspechy” na viacerých smeroch, uviedol hlavný veliteľ Syrskij.

Reklama

“Je to spôsobené predovšetkým výrazným zintenzívnením útočných akcií nepriateľa po prezidentských voľbách v Rusku,” povedal hlavný veliteľ.

“Nepriateľ aktívne útočí na naše pozície na smeroch Liman, Bachmut útočnými skupinami podporovanými obrnenými vozidlami. Na Pokrovskom smere sa snaží prelomiť našu obranu s použitím desiatok tankov a BMP. Uľahčuje mu to teplé a suché počasie, vďaka ktorému je väčšina otvoreného terénu prístupná tankom,” povedal Syrskij.

Podľa neho “nepriateľ zvyšuje svoje úsilie využívaním nových jednotiek na obrnenej technike, vďaka ktorým pravidelne dosahuje taktické úspechy”.

 

09:12 – Ukrajinci majú v rukách až päť miliónov zbraní, povedal šéf ministerstva vnútra Igor Klymenko.

“Od milióna do piatich. Ale aj milión je veľa. A koľko granátov majú v rukách naši občania? Tiež veľa. A my musíme urobiť všetko pre to, aby sa tieto zbrane, táto munícia dostali do skladov, aby neohrozili občanov,” povedal minister.

Súdiac podľa jeho slov, hovoríme o oficiálne vydaných aj nelegálnych zbraniach. Podľa Klymenka majú občania “určitý počet trofejných zbraní” v rukách nelegálne.

Reklama

Dodal, že po prijatí príslušného návrhu zákona Radou v druhom čítaní budú mať občania možnosť zaregistrovať trofejné zbrane – bez povinnosti ich odovzdať až do skončenia vojnového stavu.

 

07:54 – Ruské “úrady” úplne zastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne.

Posledný prevádzkovaný reaktor údajne uviedli do stavu “studenej odstávky”.

V tomto stave sa teraz nachádza všetkých šesť energetických blokov elektrárne, informovali ruské médiá.

Reklama

Ukrajina sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Pripomeňme, že útoky dronov na elektráreň sú v poslednom čase častejšie. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzvala, aby s nimi prestali. Rusko a Ukrajina sa z nich navzájom obviňujú.

 

07:22 – Ruské jednotky obsadili Bogdanovku v smere na Bachmut.

Informovalo o tom Deep State. Zdroj píše, že ruské jednotky pravidelne vstupujú do štvrte Kanal v Časov Jare, ale sú odtiaľ vytláčané.

Ruské jednotky obsadili Bogdanovku v smere na Bachmut
Ruské jednotky obsadili Bogdanovku v smere na Bachmut

07:07 – Nemecko vyzvalo svojich občanov, aby opustili Irán kvôli riziku náhlej eskalácie konfliktu s Izraelom, píše agentúra Reuters.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí predtým odporučilo svojim krajanom, aby nenavštevovali Irán, Izrael, Libanon a palestínske územia.

Večer libanonské hnutie Hizballáh ostreľovalo izraelské delostrelecké pozície. Médiá napísali, že Irán môže 12. apríla zaútočiť na Izrael. Biden vyzval Teherán, aby neútočil.

 

06:55 –  Dôsledky ostreľovania mesta Tokmak zo strany AFU

Dôsledky ostreľovania mesta Tokmak zo strany AFU
Dôsledky ostreľovania mesta Tokmak zo strany AFU

06:45 – V dôsledku ostreľovania mesta Tokmak v Záporožskej oblasti zahynulo šesť ľudí vrátane dieťaťa, uviedol Rogov.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 12. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruská armáda v priebehu týždňa uskutočnila jeden masívny a 47 skupinových úderov na ciele na Ukrajine v reakcii na pokusy Kyjeva poškodiť ruské palivové a energetické zariadenia, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ruské jednotky postupujú v blízkosti Marinky, čo im poskytuje operačný priestor a približuje ich k ústavnej hranici DĽR, uviedol Igor Kimakovskij, poradca hlavy DĽR.

Reklama

– Podľa francúzskeho predstaviteľa, ktorý sa nedávno zúčastnil na rokovaniach s Kyjevom, Ukrajina plánuje novú protiofenzívu v roku 2025.

– Ukrajina by si mala uvedomiť, že ak na Rusko hodí bezpilotné lietadlá, “dostane desaťnásobnú ranu”, povedal Lukašenko.

– Podľa ministerstva obrany ukrajinské jednotky počas týždňa stratili viac ako 6 600 vojakov na všetkých smeroch, ruské jednotky zničili 63 obrnených vozidiel a 130 nepriateľských poľných delostreleckých diel.

– Na kupjanskom smere ruská armáda zlepšila postavenie frontovej línie, na doneckom smere obsadila výhodnejšie línie a na smere Avdejevka pokračovala v postupe hlboko do obrany nepriateľa.

– Počas týždňa bolo zničených päť odpaľovacích zariadení SAMP/T, S-300 a S-125 francúzsko-talianskej výroby.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

11:33

Švédska ekonomika za tri mesiace do konca marca vykázala pokles už v štvrtom kvartáli po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,1 %, teda rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška.

11:21

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Informovala agentúra AFP.

11:12

V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali