To najdôležitejšie z Ukrajiny: Tusk začína hovoriť o “predvojnovej ére”

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Tusk začína hovoriť o “predvojnovej ére”

Kyjev 30. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko)

Aktualizované 30. marca 2024 o 20:15 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský letecký útok na mesto Záporožie na Ukrajine
Na snímke 71-ročná Inna drží nájdené veci zo svojho domu, ktorý bol zničený počas ruského leteckého útoku v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny

20:13 – Ruské vojenské blogy diskutujú o útoku pásových robotických dronov v smere Avdejevka.

Reklama

Ukrajinské ozbrojené sily predtým ukázali, ako tieto ruské vozidlá zničili pomocou dronov zo vzduchu.

Ruskí pozorovatelia však píšu, že takéto útočné vozidlá boli na fronte použité po prvý raz. Stalo sa tak v Berdyči.

Reklama

Rusi tvrdia, že roboty dokázali potlačiť pozície AFU tým, že na ne strieľali granáty z nainštalovaného granátometu AGS-17.

Tvrdí sa, že išlo o experimentálne použitie útočných pozemných dronov v tejto sledovanej zóne.

 

19:38 – Ruské sily “takmer určite” obsadili Tonenkoje a Orlovku.

Pokračujú tiež v postupnom postupe západne od Avdijivky. Informuje o tom britská spravodajská služba. Ukrajina stratu oboch dedín nepotvrdila. Zároveň o postupe Ruskej federácie dnes napísal nemecký vojenský analytik Julian Röpke.

Reklama

Aj v Londýne sa domnievajú, že Ruská federácia každý mesiac naverbuje do armády asi 30 000 ľudí, “a pravdepodobne v tom bude pokračovať, aby nahradila straty a pokračovala v útokoch zameraných na vyčerpanie ukrajinských síl”.

Pripomeňme, že ruské opozičné médiá predtým tvrdili, že miera náboru zmluvných pracovníkov sa v Ruskej federácii niekoľkokrát znížila.

Ako však vidíme, britská spravodajská služba má iné informácie.

Na jeseň ukrajinská rozviedka informovala, že Ruská federácia každý mesiac naverbuje do armády 20 000 ľudí. Rusko označilo číslo 50 000 ľudí.

 

Reklama

18:50 -Špeciálna operácia, 30. marca. Hlavné:

– Ruské ozbrojené sily v priebehu týždňa uskutočnili 58 úderov vysoko presnými zbraňami vrátane hypersonických rakiet Zirkon a aerobalistických rakiet Kinžal, ako aj bezpilotnými lietadlami proti ukrajinským vojenským zariadeniam a infraštruktúre, ktorá ich podporuje, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
– Šojgu skontroloval priebeh plnenia štátnej objednávky na obranu podnikmi vojensko-priemyselného komplexu v Altajskom kraji a vyzval ich, aby “robili na tri zmeny”, uviedlo ministerstvo obrany. Šéf podniku ministrovi oznámil, že od roku 2022 sa objem výroby v závode zvýšil 3,5-krát. Šojgu žiadal doriešiť problémy s rekonštrukciou obranných podnikov v Altajskom kraji a vyvodiť zodpovednosť voči organizáciám, ktoré nedodržiavajú termíny;
– Ruské systémy protivzdušnej obrany počas dňa zničili niekoľko ukrajinských dronov nad Belgorodskou oblasťou. Gubernátor Gladkov uviedol, že AFU počas dňa zaútočila na Belgorodskú oblasť viac ako 50-krát, jeden civilista bol zabitý a 4 ľudia boli zranení vrátane dieťaťa;
– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinské vojenské rozmiestnenie v Charkovskej oblasti úderom dvoch rakiet Iskander;
– Zelenskyj uviedol, že americké rakety dlhého doletu ATACMS “zatiaľ nie sú na ukrajinskom území”, ale chcel by ich použiť na údery na letiská na Kryme.

 

18:30 – Pokiaľ ide o otázku nasadenia francúzskych vojakov na Ukrajine, “nič nie je vylúčené”. V Odese to vyhlásila šéfka dolnej komory francúzskeho parlamentu Yael Brownová-Pivetová.

Požiadali ju, aby komentovala slová Macrona, ktorý tvrdí, že sa o takejto možnosti uvažuje.

Brownová-Pivetová sa o nasadení vojsk nezmienila, ale potvrdila, že sa zvažujú všetky možnosti.

“Prezident republiky vo svojom vyhlásení uviedol, že a priori nič nevylučuje. V pozícii, ktorú Francúzsko demonštrovalo, demonštruje a bude demonštrovať až do konca vojny, do víťazstva, nie je nič vylúčené, všetko zostáva možné. Nebudem ďalej interpretovať prezidentove slová, táto pozícia je dostatočne jasná,” citovala šéfku parlamentu televízna stanica We Ukraine.

 

18:00 – Šanca, že Ukrajina bude schopná oslobodiť svoje územia v najbližších rokoch, “sa blíži k nule”.

Tento názor vyjadril vojenský analytik denníka Bild Julian Repke. Podľa jeho názoru má Kyjev v súčasnosti dva scenáre vývoja situácie. Prvý – zastavenie vojny pozdĺž frontovej línie. Druhý – ďalšie územné straty v dôsledku ruskej ofenzívy.

Podľa Repkeho sa týmto scenárom dá ešte zabrániť, “ak sa v priebehu roka dramaticky zmení kvalita a množstvo západných dodávok zbraní a Ukrajina v nasledujúcich dvanástich mesiacoch zmobilizuje aspoň 300 000 vojakov”.

Reklama

Píše však, že takýto scenár sa podobá “zbožnému želaniu”. Repke sa tiež domnieva, že ukrajinské víťazstvo “nie je v záujme tých, ktorí by ho mohli dosiahnuť dodávkami vhodných zbraní”.

 

17:28 -Vyšetrovací výbor Ruskej federácie oznámil, že bola zistená totožnosť 134 osôb zabitých pri teroristickom útoku v Crocuse. U ďalších, zatiaľ neidentifikovaných mŕtvych, sa vykonávajú genetické analýzy, uviedla agentúra.

Podľa posledných údajov sa obeťami teroristického útoku stalo celkom 144 ľudí. Vyšetrovanie na mieste teroristického útoku v Crocuse prebieha nepretržite, a to aj s obvinenými.

Vyšetrovatelia pracujú aj s obeťami a získavajú od nich svedectvá o okolnostiach zločinu.

Reklama

Šéf Vyšetrovacieho výboru Bastrykin upozornil vyšetrovateľov na potrebu podrobného zistenia všetkých udalostí, ktoré predchádzali teroristickému útoku, čo umožní zistiť celý okruh spolupáchateľov, a predovšetkým jeho organizátorov a objednávateľov.

 

17:00 – Ruské jednotky sú blízko vstupu do novej operačnej oblasti pri Avdejevke, uviedol vojenský analytik denníka Bild Julian Repke.

Uviedol, že ruské jednotky už prerazili ukrajinskú obrannú líniu západne od Avdejevky na niektorých miestach pozdĺž obcí Berdyči – Semjonovka – Orlovka – Tonenkoje. O Berdyči a Semenovku sa stále bojuje, ale podľa Repkeho sú už čiastočne pod kontrolou Ruskej federácie.

“Ak Semenovka padne, nebude to pre Rusov ľahšie ako predtým. Dlho im však nebudú stáť v ceste žiadne osady, kým sa ukrajinský odpor opäť objaví v nejakých domoch, logistických bodoch a podobne,” povedal analytik.

Reklama

Ak budú Berdyči a Semenovka obsadené, ruské ozbrojené sily budú mať k dispozícii oblasť 3 – 5 kilometrov až po Uman a Novopokrovskoje, ktorá “sa môže stať operačným priestorom pre ruské ozbrojené sily”.

 

16:15 – Návrh nového zákona o mobilizácii bude obsahovať mechanizmy, na základe ktorých budú do registra zaradené všetky osoby podliehajúce vojenskej povinnosti vo veku od 18 do 60 rokov.

Informoval o tom ukrajinský poslanec Fiodor Venislavský. Problém podľa neho spočíva v tom, že mnohí muži nie sú nikde uvedení ako osoby podliehajúce vojenskej povinnosti.

“Teraz budú všetci vo vojenskej evidencii a podľa toho budú mať buď právo na odklad odvodu, alebo na výhradu. Je to koncepčná vec, aby sme pochopili, s kým môže štát počítať v takejto rozsiahlej vojne,” povedal Venislavský.

Návrh zákona počíta aj s “presunom maximálneho počtu štátnych zamestnancov do stavu vyhradených pred mobilizáciou”. V prvom rade sa to týka predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní. Ide najmä o zamestnancoch Štátnej bezpečnostnej služby, NABU, prokuratúry a polície.

 

Reklama

15:50 – Srbské ozbrojené sily použili dvojicu stíhačiek MiG-29, aby zachytili neidentifikovaný lietajúci objekt 100 km od Belehradu, kde sa nachádza najväčší obranný podnik krajiny.

Lietadlo bolo zaznamenané vo výške 5 500 metrov, ale potom cieľ zmizol z radarov.

 

15:30 – Prostriedky protivzdušnej obrany približne o 16. hodine miestneho času zničili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá nad územím Belgorodskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

15:00 – Štyria ľudia boli zranení v Briljovke v Chersonskej oblasti, keď ich AFU zasiahla raketami HIMARS MLRS, uviedol gubernátor Saldo. Spresnil, že dve rakety boli zostrelené.

 

Reklama

14:40 -Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V priebehu týždňa sa vzdalo 18 ukrajinských vojakov;

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili 57 presných úderov na ukrajinské objekty vrátane úderov s použitím Zirconu;

– Ruské ozbrojené sily počas týždňa zničili štyri ukrajinské raketomety MLRS, päť radarov a tri protilietadlové stanice;

– Straty AFU v smere Avdejevka dosiahli počas týždňa viac ako 1 870 príslušníkov vojenského personálu a 13 tankov;

– AFU stratila v priebehu týždňa viac ako 860 vojakov na juhu Donecka;

– Ruské letectvo a sily protivzdušnej obrany počas týždňa zostrelili 11 rakiet Storm Shadow a tri rakety Neptun;

Reklama

– Podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, rozhodovacie centrá, dielne na výrobu dronov a arzenály boli zasiahnuté údermi ruských ozbrojených síl;

– AFU stratila počas týždňa na chersonskom smere viac ako 370 vojakov a 5 húfnic M777;

– Na Kupjanskom smere ruské ozbrojené sily odrazili počas týždňa 11 útokov, AFU stratila až 310 mužov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas týždňa zostrelili 171 striel MLRS a 1 208 dronov AFU;

– Jednotky skupiny armád Stred pokračovali v postupe hlbšie do obrany AFU a obsadzovali výhodnejšie pozície.

 

14:20 – Ruské ozbrojené sily zasiahli Martynovské letisko a vojenskú jednotku v Mykolajivskej oblasti.

Reklama

„Západná vojenská technika bola zničená,“ povedal koordinátor mykolajivského podzemia Sergej Lebedev.

 

14:00 – Zástupcovia ukrajinských orgánov pokračujú vo vyhláseniach, že Rusko nechce, aby sa vojna na frontovej línii zastavila a ustala.

Nedávno to vyslovil i samotný Zelenskyj.

A dnes tú istú myšlienku zopakoval poradca vedúceho kancelárie prezidenta Michail Podoljak v rozhovore so zástupcom šéfredaktora denníka BILD Paulom Ronzheimerom, keď komentoval vyhlásenie lídra frakcie vládnucej Sociálnodemokratickej strany Nemecka o potrebe zmrazenia vojny.

“S kým bude hovoriť o zmrazení? Rusko má v tejto vojne jasné ciele a nie je pripravené vojnu teraz zmraziť. Takže chce povedať, že Rusko – hoci ešte nedosiahlo svoj cieľ zničiť Ukrajinu ako štát – bude rokovať o zmrazení? Prečo by to mali robiť?”.

Pripomeňme, že ide o dramatickú zmenu rétoriky ukrajinskej vlády. Predtým Kyjev neustále tvrdil, že Putin má len veľký záujem zmraziť vojnu a zastaviť ju na frontovej línii.

Reklama

Ďalšie vyhlásenia Michaila Podoljaka: “V tejto vojne nejde o územie, ale o nadvládu. Buď bude v Európe vládnuť Rusko, alebo Rusko prehrá a v Európe zvíťazí právo, podľa ktorého chceme žiť”.

“Sme v defenzíve a oni na nás vyvíjajú tlak. Postupujú čoraz viac. Okrem toho vidíme, že pokračujú vo vyzbrojovaní, opevňovaní a mobilizácii zásob. Nedostatok zbraní nedokážeme vyriešiť.”

“Pripravujeme sa na rôzne možnosti. Dôjde zo strany Rusov k rozsiahlej ofenzíve? Nie som si istý, či to dokážu urobiť vo veľkom rozsahu. Budú však naďalej postupovať a bez zbraní nedokážeme zničiť ich zásobovaciu logistiku.“

 

13:30 – Európske špičky sa obávajú útokov teroristov počas Olympiády a futbalových ME

Reklama

Európske bezpečnostné služby sa obávajú teroristických útokov toto leto nielen počas olympijských hier v Paríži, ale aj počas majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa budú konať v Nemecku od 14. júna do 14. júla.

Odborníci zároveň nevylučujú, že teroristi použijú drony.

Andreas Rosskopf, šéf nemeckého policajného zväzu, v rozhovore pre BILD uviedol, že “drony sa stávajú jedným z najväčších problémov”, a preto bude počas trvania majstrovstiev sveta vo futbale zavedený “komplexný celoštátny zákaz letov dronov v celom Nemecku”.

Polícia už podľa neho disponuje protidronovými zbraňami.

“Práve ISIS od rokov 2014 – 2015 čoraz častejšie využíva drony pri útokoch a prepadoch: kamikadze drony aj drony s výbušninami,” povedal rakúsky výskumník terorizmu Nicholas Stockhammer pre BILD. – V súčasnosti je technológia dostupnejšia. To zvyšuje reálne riziko, že sa vrahovia uchýlia k tejto lacnej a diaľkovo ovládanej technológii. Plány na použitie dronov sú na príslušných fórach všadeprítomné.”

Expert poznamenal, že teroristi v súčasnosti zvyknú používať malé komerčné drony zakúpené cez internet.

“Nebezpečenstvo sa zvýši, ak sa im v súčasných vojnových zónach podarí získať moderné vojenské drony,” povedal.

 

13:14 – Smer Avdejevka, situácia k 30. marcu:

Berdyči: Obec je približne zo 70 % pod kontrolou ozbrojených síl RF. Frontová línia sa postupne presúva na západ, delostrelectvo Ozbrojených síl RF plynule presúva svoju paľbu na susedné porasty a problém s činnosťou ukrajinských obrnených vozidiel sa postupne rieši.

Jednotky 1. a 2. práporu 47. UMBR, ako aj 26. OSB AFU sa za cenu veľkých strát držia vo zvyšnej časti obce.

Semjonovka: Línia sa (zatiaľ) nachádza pozdĺž hraníc rybníka, nedochádza k vážnejším presunom ani jedným smerom. Medzi bojmi je malá prestávka, ale AFU postupne znižuje objem presunutých záloh. Väčšina narýchlo zmobilizovaných jednotiek zo 109. TRO vyhorela pri pokuse o presun posíl a posilnenie vyčerpaných jednotiek Azova z 3. OShBr a 25. OVDBr. Situáciu sa snažia zachrániť nasadením ďalších jednotiek UAV, ale v teréne začína obrana AFU postupne ochabovať.

Novomichajlovka: na severnom krídle v oblasti Mašinostroitel ST dochádza k postupu, AFU sa postupne sťahuje na západný okraj a zakopáva sa bližšie k Paraskovjevke. Z bývalého poľnohospodárskeho letiska sa občas ozýva mobilná mínometná paľba a aktívne sú bezpilotné lietadlá FPV.

Pervomajskoje: AFU sa mierne stiahla na západ, ale dostala posily a rezervu. Táto oblasť je jednou z najťažších z hľadiska aktivity bezpilotných lietadiel. Na Pervomajsku pôsobí naraz päť jednotiek bezpilotného letectva ukrajinskej armády. Zároveň nie je možné kumulovať veľké rezervy pri Karlovke (kam prichádzajú posily zo strednej Ukrajiny). Po minimálnej aktivite na ABP/APP okamžite nasleduje raketový úder alebo FAB z UMPK.

 

Reklama

13:00 – Bližšie informácie o odstúpení Sergija Šefira: Šefir bol blízkym priateľom a spolupracovníkom Volodymyra Zielenského od prezidentovej mladosti.

Od nástupu Zielenského k moci zohrával Šefir významnú úlohu v celkovej štruktúre štátnej správy. Najmä pokiaľ ide o komunikáciu s oligarchami a podnikateľmi. O úzkom vzťahu medzi Zelenským a Šefírom svedčí aj skutočnosť, že práve na rodinu Šefírovcov Zelenskyj prepísal korporátne práva ukrajinských a offshorových spoločností. Preto bol Šefir často označovaný ako “prezidentova peňaženka”.

Ako však pre denník Strana uviedol zdroj blízky prezidentskej kancelárii, Šefirov vplyv prudko poklesol po začiatku vojny.

“Prezident mu neodpustil unáhlený odchod z Kyjeva v prvých dňoch. Potom bola jeho rezignácia otázkou času. A okrem toho Šefirova bývalá funkčnosť, pokiaľ ide o rokovania s oligarchami, sa stala nepodstatnou. Teraz majú úrady priame a konkrétne spojenie s veľkým biznisom. Z hľadiska vnútroaparátových dohôd znamená Šefirova rezignácia, ako aj predchádzajúce rezignácie z tohto týždňa – Danilova a Smirnova, vážne posilnenie pozícií vedúceho OP Andreja Jermaka”, -hovorí zdroj.

Jeden z ľudí, ktorí poznajú Šefíra, zároveň Strane povedal, že odstúpil z vlastnej iniciatívy.

“Sergej je veľmi skeptický voči tomu, čo sa deje na Ukrajine. Preto sa rozhodol odísť. Otázka je, či ho nechajú odísť,” povedal zdroj.

 

12:30 – Pri ostreľovaní obce Kurkoviči v Brjanskej oblasti zo strany AFU bol zranený tínedžer, uviedol gubernátor oblasti Alexander Bogomaz.

 

12:00 – V Kyjevskej oblasti už bolo nainštalovaných 10-tisíc “dračích zubov”, povedal vedúci OVA Ruslan Kravčenko.

“Opevnenia predpokladajú rozsiahly systém zákopov, zemníc a iných typov úkrytov. Sú inštalované prekážkové línie “dračie zuby”, protitankové priekopy a iné nevýbušné prekážky,” povedal Kravčenko.

Zverejnil aj snímku opevnení zhotovenú z dronu.

 

11:30 – Kremeľ reagoval na Zelenského slová o pripravenosti na rokovania s Ruskom, ak AFU dosiahne hranice v roku 2022 (a nie v roku 1991, ako sa uvádzalo doteraz).

“Geopolitická realita sa od začiatku špeciálnej operácie dramaticky zmenila, zmenili sa hranice Ukrajiny aj Ruskej federácie. Máme štyri nové subjekty, a to nemožno ignorovať, je to nová realita, s ktorou, samozrejme, bude musieť každý počítať,” povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Reklama

 

11:00 – Najmenej jeden americký štát nie je pokrytý zo strany NATO a v prípade vojny by ho nebránila celá Aliancia. Ide o Havajské ostrovy, píše CNN.

“Ak by cudzia mocnosť zaútočila na Havajské ostrovy – povedzme na základňu amerického námorníctva v Pearl Harbor alebo na veliteľstvo indo-pacifického veliteľstva severozápadne od Honolulu – členovia Severoatlantickej aliancie by neboli povinní postaviť sa na obranu štátu Aloha,” píše sa v článku.

Vysvetlením je, že názov NATO je Organizácia Severoatlantickej zmluvy. Zatiaľ čo Havajské ostrovy sa nachádzajú v Tichom oceáne. A geograficky nie je súčasťou Severnej Ameriky.

“Za ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým zmluvným stranám sa považuje aj ozbrojený útok proti územiu ktorejkoľvek zo zmluvných strán v Európe alebo Severnej Amerike,” píše sa v článku 6 zmluvy Aliancie.

Ako príklad sa v publikácii uvádza nezasahovanie NATO, keď Argentína v roku 1982 zaútočila na britské Falklandské ostrovy, ktoré sa nachádzajú mimo dosahu Aliancie v južnom Atlantiku.

CNN uvádza údaje z amerických vojenských hier, podľa ktorých hypotetickú vojnu s Čínou sprevádza útok ČĽR na americké základne na Havaji.

Pripomeňme, že intervencia USA v druhej svetovej vojne sa začala japonským útokom na havajskú základňu Pearl Harbor.

 

10:30 – V sobotu predpoludním vyhlásili hrozbu útoku balistickými raketami až v polovici ukrajinských regiónov.

Monitorovacie kanály informovali o vypustení balistickej rakety z Krymu smerom na Dneper.

 

10:00 – Počas úderov v Sumskej oblasti Rusi prvýkrát použili proti Ukrajine ťažkú leteckú bombu ODAB-1500. Uviedol to Julian Repke, vojenský expert denníka Bild, po analýze videozáznamu, ktorý zverejnili ruské verejnoprávne médiá.

Podľa neho bola zbraň zhodená na Veľkú Pisarevku, ktorá bola silne poškodená. Podľa Repkeho po dopade tejto bomby na oblohe stúpal oblak dymu až do výšky jedného kilometra.

Objemová detonačná letecká bomba je termobarický projektil zo sovietskej éry, ktorý asi 10 metrov pred dopadom na cieľ uvoľňuje horľavú kvapalinu vo forme aerosólu, ktorý sa zapáli, čím sa zvýši sila zásahu.

Reklama

Predtým Rusko používalo menej výkonné ADAB s hmotnosťou do 500 kg, domnieva sa Repke.

Pripomeňme, že ruské údery na Sumskú oblasť sa začali po vlne ostreľovania Belgorodu a útokov na hranice ruských dobrovoľníckych formácií bojujúcich na strane AFU. Takúto súvislosť zaznamenala aj CNN.

 

09:40 – Ruský dron nedávno zničil nemecký tank Leopard na doneckom smere v DNR, uviedol veliteľ čaty bezpilotných lietadiel s volacím znakom “Batajsk”.

Poskytol tiež zábery zo samotného bezpilotného lietadla FPV aj kontrolné zábery z prieskumných dronov.

 

09:25 – V Odeskej oblasti bolo po nálete na dronov poškodené energetické zariadenie.

Viac ako 68 000 domácností zostalo bez elektrickej energie, informoval DTEK. Do desiatej hodiny dopoludnia sa podarilo elektrinu obnoviť.
Predtým vojenské úrady nálety na Odeskú oblasť nepotvrdili.

 

09:10 – Personálne zmeny okolo Zelenskeho pokračujú.

Prezident odvolal Sergeja Šefira z funkcie svojho prvého asistenta. Šefir je Zelenského dlhoročným partnerom vo firme “Kvartal 95”.

Včera prezident odvolal Jermakových zástupcov Andreja Smirnova a Alexeja Dneprova. Na post veľvyslanca v Moldavsku bol včera vyslaný aj bývalý tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

 

08:50 – Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili v sobotu ráno nad Belgorodskou oblasťou dva ukrajinské drony.

Jeden dron bol zlikvidovaný v Belgorodskej oblasti približne o 07:30 moskovského času, druhý o 08:00, potvrdilo to ruské ministerstvo obrany.

 

08:30 – Ukrajina zvyšuje dodávky falošných zbraní na frontovú líniu, aby poskytla Ruskej federácii falošné ciele.

“Dopyt po falošných zbraniach prudko vzrástol, pretože ukrajinské jednotky na frontovej línii čelia silnejúcim ruským útokom a klesajúcim zásobám,” píše The Guardian.

Ukrajinskí podnikatelia sa zapájajú do vytvárania “Potemkinovej armády”. Vyrábajú ju “v tajných skladoch” na západnej Ukrajine.

Len jedna firma, s ktorej šéfom publikácia hovorila, postavila viac ako 200 makiet ATGM Stugna a dve delá D-20, ktoré už boli nasadené na fronte. Cena jednej pseudomakety je približne tisíc hrivien.

Bola už prijatá aj objednávka na výrobu makety systému Patriot SAM. Bude stáť približne 10-tisíc dolárov. Ukrajinci napodobňujú aj systémy Starlink, ktoré sú tiež cieľom Rusov. Falošné terminály sú umiestnené vedľa skutočných, aby zmiatli ruskú rozviedku.

Ukrajinská armáda však napriek tomu priznáva, že “potrebujeme skutočné zbrane, pretože vojnu môžeme vyhrať len so skutočnými zbraňami”.

 

08:00 – Poľský premiér Donald Tusk v rozhovore pre Die Welt uviedol, že Európa vstupuje do “predvojnovej éry”.

“Viem, že to znie zničujúco, najmä pre mladú generáciu, ale musíme si zvyknúť na to, že sa začala nová éra: predvojnová éra. Nepreháňam, každým dňom je to čoraz jasnejšie,” povedal Tusk.

Podľa neho “vojna už nie je pojem z minulosti”.

“Je skutočná a začala sa pred viac ako dvoma rokmi. Najznepokojujúcejšie v súčasnosti je, že je možný doslova akýkoľvek scenár. Takúto situáciu sme nezažili od roku 1945,” domnieva sa poľský premiér.

Die Welt pripomína, že v tomto roku dosiahol poľský vojenský rozpočet viac ako 4 % HDP, čo je dvojnásobok normy NATO.

 

07:30 – Nočný letecký útok Ruskej federácie na Ukrajine mal dva ciele: údery na energetický sektor a prieskum pozícií ukrajinskej protivzdušnej obrany. Uviedla to hovorkyňa Obranných síl Juhu Natalia Gumeňuková.

Reklama

“Nepriateľ sa opäť pokúsil nasmerovať trasy svojich bezpilotných lietadiel tak, aby odhalil aj obišiel systémy protivzdušnej obrany,” uviedla Gumeňuková.

Podľa nej to môže nepriamo naznačovať, že” aj takýto útok, ktorý v porovnaní s inými nie je veľmi silný, môže byť predzvesťou ďalších útokov, keď nepriateľ zhromaždí určité informácie”.

“Už sme zdôraznili, že po zničení A-50 má nepriateľ problémy so získavaním informácií, v dôsledku čoho zintenzívni činnosť bezpilotných prieskumných lietadiel,” dodala Gumenňuková.

 

07:05 – V Charkovskej, Dnepropetrovskej, Doneckej, Kirovogradskej, Poltavskej, Sumskej a Záporožskej oblasti boli vo večerných hodinách zavedené mimoriadne a hodinové harmonogramy odstávok eleltriny. Informovala o tom tlačová služba ministerstva energetiky.

Takéto odstávky boli zavedené z dôvodu obmedzení siete na hlavných vedeniach prevádzkovateľa prenosovej sústavy. To znamená, že stále nie je možné preniesť celý požadovaný objem elektrickej energie spotrebiteľom energeticky deficitných regiónov z “prebytkových” regiónov, uviedlo ministerstvo.

 

07:00 – Ako informovala webová stránka Centrenergo, 22. marca bola pri raketovom útoku úplne zničená tepelná elektráreň Zmijevska v Charkovskej oblasti.

“Všetky bloky boli zničené, pomocné zariadenia boli poškodené. Stupeň zničenia je rôzny, od úplného až po značný. Teraz spoločnosť pokračuje v rozoberaní trosiek a k väčšine zariadení nie je prístup. Preto nie sú možnosti presnejšieho posúdenia rozsahu škôd, ani presné údaje týkajúce sa sumy potrebnej na obnovu, ako aj akékoľvek prognózy týkajúce sa času opráv,” uviedla spoločnosť Centrenergo.

Publikácia uviedla, že tepelnú elektráreň skontroloval minister energetiky German Galuščenko, ktorý prisľúbil nájsť peniaze na opravu.

06:55 – Generálny inšpektor Pentagónu Robert Storch odhalil, že americké námorníctvo vo fiškálnom roku 2022 prečerpalo 398,9 milióna dolárov na pomoc Ukrajine.

Uvádza sa to vo vyhlásení úradu inšpektora. Správy o využívaní pomoci Ukrajine zverejnili aj ďalší audítori americkej vlády.

Správy sa týkajú 44 miliárd USD, ktoré štyri americké agentúry vyčlenili na riešenie hospodárskej a humanitárnej krízy, ako aj 42 miliárd USD na obrannú a bezpečnostnú pomoc.

Najväčšiu časť peňazí vyčlenených na hospodársku a humanitárnu krízu tvorí hospodárska pomoc: 27,5 miliardy dolárov.

Pokiaľ ide o bezpečnostnú pomoc poskytovanú v rámci dvoch programov – Prezidentského autorizačného programu a Iniciatívy pre bezpečnostnú pomoc Ukrajine – audítori konštatujú, že Pentagón nemá jasné usmernenia na sledovanie dodávok vybavenia a údaje o dodávkach môžu byť nepresné.

 

06:50 – Napriek sankciám Rusko zdvojnásobilo dovoz výbušnín, a to aj vďaka spoločnostiam so sídlom v Spojených štátoch.

Uvádza to denník Wall Street Journal. Publikácia uvádza, že v roku 2023 sa dovoz nitrocelulózy, ktorá sa používa na výrobu výbušnín, do Ruska takmer zdvojnásobil oproti roku 2021.

Podľa týchto údajov medzi dodávateľov nitrocelulózy do Ruska patria Čína, Spojené štáty, Nemecko a Turecko. Okrem toho sa na zvýšení dovozu výbušnín podieľali aj spoločnosti so sídlom v Spojených štátoch a ďalších západných krajinách, ktoré aktívne podporujú protiruské sankcie.

Rast ruského dovozu nitrocelulózy v roku 2022 predstavoval 70 % a v polovici roka 2023 dosiahol 3 039 ton, čo je takmer dvojnásobok úrovne z roku 2021. Najmä turecká spoločnosť Noy Iç Ve Dişticaret je zodpovedná za takmer polovicu dodávok tejto látky od začiatku vojny.

 

06:45 – Ukrajina má mať v držbe viac ako milión strelných zbraní. Uviedol to námestník ministra vnútra Leonid Tymčenko v rozhovore pre Ukrajinské noviny.

Podľa neho je teraz v jednotnom registri zbraní zapísaných 371-tisíc kusov zbraní, ktoré patria 256 tisíc osobám.

“Počet zbraní, ktoré sú evidované v Národnou políciou, však presahuje jeden milión. V Jednotnom registri zatiaľ všetky tieto zbrane nie sú zobrazené, pretože informácie o nich je potrebné aktualizovať,” povedal Tymčenko.

 

Reklama

06:40 – Ukrajina bude ustupovať “krok po kroku”, ak jej USA neposkytnú vojenskú pomoc. Volodymyr Zelenskyj to povedal v rozhovore pre denník The Washington Post.

“Ak tu nebude podpora USA, znamená to, že nemáme protivzdušnú obranu, rakety Patriot, rušičky pre elektronický boj, 155-milimetrové granáty. To znamená, že budeme ustupovať dozadu, ustupovať krok za krokom, malými krokmi,” povedal.

Ukrajinský prezident vysvetlil, že pri nedostatku potrebného počtu granátov je potrebné zúžiť frontovú líniu.

“Ak na obranu frontovej línie potrebujete 8 000 nábojov denne a máte napríklad len 2 000 nábojov, budete ju musieť zmenšiť. Ako? Samozrejme, ústupom. Skrátením frontovej línie. Ak sa front prelomí, Rusi budú môcť vstúpiť do veľkých miest,” vysvetlil.

Zelenskyj zároveň uviedol, že ak Západ pomôže a front zostane stabilný, Ukrajina bude môcť vyzbrojiť a vycvičiť nové brigády v tyle, aby mohla ešte tento rok začať novú protiofenzívu.

“Ak neurobíte kroky vpred na prípravu novej protiofenzívy, Rusko ich podnikne,” dodal, čím naznačil, že Ruská federácia prejde do ofenzívy.

Pripomíname, že pravdepodobnosť ukrajinskej protiofenzívy v tomto roku spomínal i šéf AFU Oleksandr Syrskyj.

 

06:35 – USA nie sú spokojné s ukrajinskými útokmi na ropné rafinérie a iné zariadenia ruského palivového a energetického komplexu, uviedol Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre  denník The Washington Post.

“Reakcia USA na to nebola pozitívna,” povedal ukrajinský prezident, ale zdôraznil, že Washington nemôže obmedziť Ukrajinu v používaní zbraní vlastnej výroby. “Použili sme naše bezpilotné lietadlá. Nikto nám nemôže povedať, že sa to nesmie,” dodal.

Zelenskyj sa domnieva, že zastaviť ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť môže len tak, že donúti Rusko zaplatiť podobnú cenu.

“Ak neexistuje protivzdušná obrana na ochranu našej energetickej sústavy a Rusi na ňu útočia, moja otázka znie: prečo im nemôžeme odpovedať? Ich spoločnosť sa musí naučiť žiť bez benzínu, bez nafty, bez elektriny. To je spravodlivé. Keď Rusko zastaví tieto kroky, zastavíme ich aj my,” povedal.

Denník The Financial Times tiež informoval, že USA vyzvali Ukrajinu, aby zastavila údery na ruské rafinérie, aby nespôsobili rast svetových cien ropy a ďalšie odvetné ruské údery na palivové zariadenia západných spoločností.

 

06:30 – Predseda vojenského výboru aliancie admirál Rob Bauer uviedol, že neexistujú žiadne náznaky ruských plánov zaútočiť na niektorú z krajín NATO. Informovala o tom lotyšská tlačová agentúra LETA.

“Neexistujú žiadne náznaky, že by Ruská federácia plánovala zaútočiť na niektorú z krajín NATO. Nemyslím si, že existuje priama hrozba,” poznamenal Bauer.

Problémom však podľa neho je, že ruské ambície siahajú za hranice Ukrajiny, čoho si je Aliancia vedomá, a preto sa NATO ako celok “musí viac pripraviť”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Včera 19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Včera 19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

Včera 18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali