To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajine sa v noci podaril prielom

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajine sa v noci podaril prielom

Kyjev 12. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP, screenshot)

Aktualizované 12. júna 2023 20:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke domy a štadión sú pod vodou znečistenou ropou v zaplavenom ukrajinskom meste Cherson na juhu Ukrajiny

 

Reklama

21:12 – Francúzsky prezident sa domnieva, že ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl bude trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Emmanuel Macron vyjadril tento názor na tlačovej konferencii po rokovaniach s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Reklama

“Ukrajinská protiofenzíva sa začala už pred niekoľkými dňami, bola starostlivo naplánovaná. Táto protiofenzíva by mala trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov,” povedal Macron.

“Urobili sme všetko pre to, aby sme ju pomohli uskutočniť v rámci, ktorý sme načrtli od začiatku konfliktu: potrestať Rusko, aby zastavilo svoje vojenské úsilie, pomôcť Ukrajine vzdorovať a získať späť územie, ale nikdy nezaútočiť na Rusko a zabrániť akejkoľvek forme eskalácie tohto konfliktu,” dodal.

 

20:10 – Počas uplynulého týždňa bolo počas ofenzívnej operácie v Doneckej a Tavrickej oblasti oslobodených sedem osád: Lobkove, Levadne, Novovorovka, Neskučnoje, Storoževoje, Makarovka a Blagodatnoje.

Informovala o tom námestníčka ministra obrany Anna Maljarová na svojom kanáli tg.

Reklama

Podľa nej postup ofenzívnych vojsk dosiahol 6,5 km a rozloha oslobodeného územia je 90 km2.

 

20:05 – Situácia na južnom fronte sa pre ukrajinské ozbrojené sily v rôznych oblastiach výrazne líši, poznamenal vojnový spravodajca Bildu Julian Röpke.

Ukrajinskej armáde sa napríklad podarilo získať kontrolu nad piatimi malými osadami pri obci Velyikaja Novoselka v Doneckej oblasti.

Zároveň pokračujú ťažké obranné boje v Záporožskej oblasti, kde je podľa experta situácia pre AFU menej priaznivá.

Reklama

Ukrajinské ozbrojené sily sa od štvrtka snažia prelomiť obranu južne od mesta Orechovo, ale zatiaľ tam nedosiahli žiadny hmatateľný úspech.

Podľa analytického projektu ORYX 47. brigáda ukrajinskej armády postupujúca v tomto sektore frontu stratila za päť dní sedem tankov Leopard 2 a 17 bojových vozidiel pechoty Bradley.

Röpke medzitým odhaduje, že ukrajinská armáda zatiaľ nasadila maximálne päť zo svojich 25 brigád pripravených na protiofenzívu. Najsilnejšie jednotky a približne 40 000 Európou vycvičených vojakov sú stále držané v zálohe.

 

20:00 – Do Brjanskej oblasti bola premiestnená protilodná divízia Bal schopná odpaľovať rakety X-35 a X-35U s doletom 260 a 500 kilometrov.

Informovalo o tom Národné centrum odporu Ukrajiny.

 

19:15 – Úspešný protiútok ruských ozbrojených síl údajne vytlačil nepriateľa z dediny Makarovka na Vremjevskom výbežku skôr, ako sa tam stihol uchytiť.

 

19:10 – Ukrajina sa na súde OSN domáhala od Ruska odškodnenia za porušenie dvoch dohovorov – o boji proti financovaniu terorizmu a o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Zástupkyňa Ukrajiny Oksana Zolotarevá oznámila konečné nároky na pojednávaní v Haagu.

Reklama

Ukrajina 16. januára 2017 podala na Medzinárodný súdny dvor OSN žalobu, v ktorej obvinila Rusko z porušenia dvoch dohovorov.

 

18:55 – Ukrajina v posledných dňoch prišla o 16 obrnených transportérov dodaných USA.

Informovala o tom CNN s odvolaním sa na analýzu spravodajských služieb.

Šestnásť amerických bojových vozidiel pechoty Bradley zničených, poškodených a opustených v posledných dňoch predstavuje takmer 15 % zo 109 vozidiel, ktoré Washington odovzdal Ukrajine. Rusi uvádzajú omnoho vyššie čísla zničenej americkej techniky.

Reklama

 

18:50 – Stretnutie medzi Bidenom a Stoltenbergom, na ktorom sa malo diskutovať o podpore pre Ukrajinu, bolo odložené pre boľavý zub prezidenta USA.

Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Podľa novín sa mal prezident Biden dnes v Bielom dome stretnúť s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ale stretnutie sa muselo odložiť na utorok pre Bidenovu neplánovanú návštevu zubára. Americký prezident sa podrobí zákroku, pri ktorom mu bude vytrhnutý boľavý zub.

Hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová predtým uviedla, že hlavnými témami stretnutia Bidena so Stoltenbergom bude nadchádzajúci júlový samit NATO vo Vilniuse a podpora Ukrajiny v jej konfrontácii s Ruskom.

Reklama

 

18:45 – Ukrajina je pod “jadrovým dáždnikom” Číny vďaka dokumentom, ktoré podpísali Janukovyč a Si Ťin-pching.

Tento názor vyjadril japonský premiér Fumio Kišida počas rozpravy vo výbore dolnej komory parlamentu.

“V odpovedi na otázku, či je Ukrajina chránená “jadrovým dáždnikom”, poviem, že som si vedomý dohôd medzi Čínou a Ukrajinou o účinnej spolupráci (s odkazom na dohody, ktoré v roku 2013 uzavrel vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč počas svojej návštevy Pekingu – pozn. red.) V spoločnom vyhlásení vydanom v tom čase sa uvádza, že Čína súhlasila s poskytnutím vzájomných bezpečnostných záruk Ukrajine v prípade invázie na Ukrajinu alebo hrozby invázie s použitím jadrových zbraní,” povedal v odpovedi na súvisiacu otázku.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a čínsky prezident Si Ťin-pching podpísali v decembri 2013 v Pekingu vyhlásenie o prehĺbení strategického partnerstva.

V dokumente sa najmä uvádza, že Peking sa na základe vyhlásenia čínskej vlády z roku 1994 zaviazal, že vzhľadom na to, že sa Ukrajina vzdala svojho jadrového štatútu, nepoužije za žiadnych okolností jadrové zbrane proti Ukrajine, ani nebude hroziť ich použitím.

Čína tiež zopakovala “poskytnutie primeraných bezpečnostných záruk Ukrajine”, ak sa “stane obeťou agresie s použitím jadrových zbraní alebo hrozby takejto agresie”.

Reklama

 

18:40 – Hlavné udalosti z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Došlo k 23 potýčkam. Ruské útoky boli odrazené v smeroch:

– Limansk – v oblasti Veseloje,

– Avdejevka – v smere Avdejevka,

– Marinka – v okolí Marinky (14 útokov),

– Šachterskoje – v smere na Blagodatnoje.

Reklama

2. Situácia v smeroch Volyň, Polessk, Seversk, Slobodsk, Kupjansk, Bachmut, Záporožie a Cherson sa výrazne nezmenila.

3. Ruská armáda uskutočnila dva raketové údery (v Charkovskej oblasti) a 17 leteckých úderov a vykonala 22 ostreľovaní z MLRS.

4. Vzdušné sily AFU uskutočnili osem úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila ruský vrtuľník Ka-52 a operačno-taktické bezpilotné lietadlo Orlan 10.

 

18:30 – Washington nevidí žiadne dôkazy o tom, že Peking dodáva zbrane Moskve, ale USA sú znepokojené transferom technológií z ČĽR do Ruskej federácie, uviedol Blinken.

Povedal, že USA brzdia snahy Číny umiestniť svoje vojenské alebo spravodajské zariadenia v zahraničí.

 

Reklama

18:00 – Makarovka: Ofenzíva ukrajinskej armády stratila na sile rýchlym stiahnutím ruských motorizovaných jednotiek do opevnených pozícií a intenzívnym ostreľovaním postupujúcich ukrajinských vojakov z tankov a posádkami ATGM umiestnených na dominantných pozíciách na juhu.

Ruské delostrelectvo a letectvo zároveň začalo s masívnym ostreľovaním oblasti od Novodonecka po Makarovku. V rovnakom čase boli ukrajinské pozície zasiahnuté aj kĺzavými bombami, čo viedlo k ďalším stratám Ozbrojených síl Ukrajiny.

Letecké útoky sa uskutočňovali aj s množstvom kĺzavých bômb na miesta zhromažďovania útočníkov za frontovou líniou.

Pri tomto útoku o sile najmenej dvoch brigád Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zabitých a zranených asi 800 mužov a stratených asi 100 kusov techniky.

Ruské delostrelectvo a letectvo zároveň začalo s masívnym ostreľovaním oblasti od Novodonecka po Makarovku
Ruské delostrelectvo a letectvo začalo s masívnym ostreľovaním oblasti od Novodonecka po Makarovku

17:45 – Výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 sa musí začať v lete tohto roku.

V rozhovore pre agentúru Reuters to uviedla holandská ministerka obrany Caisa Ollongrenová.

Holandsko predtým uviedlo, že má v úmysle začať výcvik ukrajinských pilotov “čo najskôr”, ale nešpecifikovalo, kedy by sa takýto výcvik mohol začať.

Reklama

“Našou ambíciou je toto leto. A uvidíme, nakoľko je to reálne,” povedala holandská ministerka obrany.

Dva zdroje pre agentúru Reuters pod podmienkou anonymity uviedli, že výcvik sa začne s dvoma skupinami 12 ukrajinských pilotov, ktorí už majú skúsenosti s lietaním na sovietskych stíhačkách MiG.

Minister dodal, že “koalícia stíhačiek” sa snaží v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov zaviesť program výcviku pilotov F-16 z Ukrajiny. Pravdepodobným miestom výcviku by bolo Dánsko, ktoré má potrebné letecké simulátory.

Podľa Ollongrenovej sa do programu výcviku pilotov zapoja Belgicko a Luxembursko, pričom Francúzsko a Spojené kráľovstvo ponúkli svoju pomoc.

Holandsko ešte neprijalo konečné rozhodnutie o žiadosti Kyjeva o poskytnutie lietadiel F-16, dodal minister. Z uvedeného však vyplýva, že Západ verí, že Ukrajina bude ešte na budúci rok existovať a stále na jej území budú prebiehať boje.

Na infografike sú znázornené stray ozbrojených síl Ukrajiny počas jednotlivých dní protiofenzívy, pričom v spodnom riadku sú straty spôsobené ďalekonosnými zbraňami - najmä raketami. Infografika je zostavená podľa ruských zdrojov
Na infografike sú znázornené stray ozbrojených síl Ukrajiny počas jednotlivých dní protiofenzívy, pričom v spodnom riadku sú straty spôsobené ďalekonosnými zbraňami – najmä raketami. Infografika je zostavená podľa ruských zdrojov

17:10 – V dôsledku ostreľovania AFU v doneckej štvrti Kyjevskij zomrelo 22-ročné dievča. Zranenia utrpeli 60-ročná žena a 24-ročné dievča, 48-ročný a 81-ročný muž.

Od dnešného rána ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú Kujbyševský, Kirovský, Petrovský a Kyjevský okres Donecka, Aleksandrovku, Olenivku, Horlivku, Volnovachu a Makejevku v DĽR. Ukrajinskí militanti používajú strely kalibru 155 mm a 152 mm.

Reklama

 

16:50 – Silný nálet na rezervy AFU v Orechove.

Ako sa očakávalo, po tom, čo AFU začala sťahovať svoje rezervy smerom na Záporožie, začalo pracovať ruské letectvo.

Aktívne od skorého rána lietalo nielen na Orechovo, ale aj na priľahlé oblasti v Malej Tokmačke, Jurkovke, Novopavlovke, Ščerbakoch a Stepovom, kde sa nachádza množstvo malých priemyselných zón a areálov s veľkou rozlohou. Na miestach, kde sa nachádza personál AFU a parkoviská s vybavením, sa používajú letecké bomby FAB-250/500 s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi (UPM).

Zrejme sa tu nachádzali operačné rezervy a munícia, ktoré AFU potrebovala na posilnenie ofenzívy v oblasti Rabotino-Kopani.

Reklama

Ruské delostrelectvo a letectvo zároveň spustilo intenzívne ostreľovanie celej frontovej línie a pozícií AFU pri Novodonecku a Makarovke.

vojna
Následky náletu

16:45 – Putin navštívil Višnevského centrálnu klinickú nemocnicu ruského ministerstva obrany, kde odovzdal ocenenia a hovoril s vojenským personálom.

 

16:25 – Podľa gubernátora Jurija Malaška Rusi zhodili tri riadené letecké bomby na frontovú líniu Orechov, z ktorej ukrajinské ozbrojené sily postupovali posledný týždeň.

Jedna osoba bola zabitá a ďalšia zranená. Zničené boli súkromné domy a komunikácie.

 

16:20 – Na Slovensku bolo dokončené a začalo fungovať centrum na opravu a údržbu západných zbraní dodávaných Kyjevu.

Informoval o tom hovorca nemeckého ministerstva obrany Mitko Müller: “Nemôžem vám presne povedať, aké zbraňové systémy sa servisujú.

Zároveň odmietol komentovať zničenie najmenej siedmich tankov Leopard na Ukrajine

 

16:10 – Na ďalšom stretnutí v Raštajne sa bude rokovať o podrobnostiach dodávok stíhačiek na Ukrajinu, o výcviku pilotov, technikov a inžinierov, uviedol minister obrany Reznikov.

Diskutovať sa bude aj o dodávkach protivzdušnej obrany, delostrelectva, granátov, munície, opravách a údržbe techniky a poskytovaní ďalších prostriedkov pre AFU.

“Táto vojna je vojnou o zdroje. Zdroje – to znamená nielen zbrane, ale aj možnosť ich opravy, údržby a všetko, čo s tým súvisí. Preto je pre nás otvorenie rôznych typov stredísk na opravu a vybavenie techniky dôležitou otázkou. Tak na území Ukrajiny spolu s partnermi, ako aj v spriatelených pohraničných krajinách,” – informoval Reznikov.

Pripomeňme, že k 5. júnu bolo oznámené, že ukrajinskí piloti ešte neboli vyslaní na výcvik do zahraničia.

 

Reklama

15:35 – Čína popiera správy médií o dodávkach čínskych obrnených vozidiel do Ruska.

“Snažíme sa o mierový dialóg, nedodávame zbrane a nepodnecujeme nepriateľstvo. Tento postoj je pre svetové spoločenstvo zrejmý. Sme presvedčení, že skutočne zodpovedné médiá by mali vytvárať objektívne, spravodlivé a profesionálne správy založené na skutočných faktoch,” uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.

Informácie o dodávkach sa v médiách objavili po tom, ako Ramzan Kadyrov 6. júna zverejnil video s novým vojenským vybavením, ktoré zakúpila jeho jednotka Achmat. Neuviedol, o aké vybavenie ide ani kde bolo zakúpené.

Médiá rozšírili informáciu, že ide o čínske obrnené vozidlá vyrobené spoločnosťou Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing.

Predtým dôstojník ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že Rusko nakúpilo aj značný počet čínskych dronov. Západ sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadril ani ju nepotvrdil.

 

15:30 – Počas prvých úderov v smere Orechov-Tokmak v Záporožskej oblasti utrpela Ukrajina značné straty na obrnenej technike a živej sile, keď sa snažila prepadnúť silne opevnené ruské pozície posilnené zariadeniami elektronického boja.

Uviedol to zdroj z generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl pre časopis The Economist.

Podľa neho sa tu tvrdo bojovalo na fronte a teraz sa na južnom fronte rozohráva “šachová partia”, v ktorej si obe strany navzájom ťahajú rezervy.

“My sme nenasadili naše hlavné sily, ale ani Rusi nenasadili svoje hlavné sily,” hovorí zdroj.

Za “bezprostrednú prioritu” Ukrajiny označuje zníženie delostreleckej prevahy Ruska zasiahnutím jeho delostreleckých systémov paľbou s dlhým dosahom.

“Kľúčová je úloha letectva, kde má Rusko jasnú prevahu. V súčasnosti Ruská federácia využíva na záporožskom smere viac letectva ako kedykoľvek od počiatočných fáz vojny. Ukrajinské zdroje však naznačujú, že ruskí piloti sa stále vyhýbajú riziku a sú opatrní voči ukrajinskej protivzdušnej obrane,” píše sa v materiáli.

Ruská federácia využíva bezpilotné lietadlá aktívnejšie najmä v poslednom období. Na zasahovanie tankov a delostrelectva sa používajú úderné rakety.

Denis Jaroslavskij, dôstojník Ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol, že Ruská federácia nakúpila značný počet čínskych bezpilotných lietadiel. The Economist poznamenáva, že západné zdroje o tom zatiaľ neinformovali.

Negatívny vplyv na protiútoky budú mať tento týždeň aj dažde.

Reklama

Ukrajina bude postupovať tak rýchlo, ako to podmienky dovolia, uviedol zdroj zo spravodajských služieb: “Musíme sa ponáhľať, ale pomaly.”

Čo sa týka smeru na Cherson, tu zničenie vodnej elektrárne znemožnilo presun síl cez visuté mosty na Dnepri, ale zároveň podmylo ruské pozície na ľavom brehu, čím sa otvorila možnosť “obmedzeného útoku s použitím člnov a jednotiek osobitného určenia”, uviedol vojenský zdroj.

 

15:20 – Ukrajinská strana ostreľuje miesta ubytovania ľudí evakuovaných zo zaplavenej oblasti vodnej elektrárne Kachovka napriek tomu, že sa tam nenachádza žiadny vojenský personál, uviedol prvý zástupca šéfa ruskej prezidentskej administratívy Sergej Kirijenko.

“Dobrovoľníci sa dnes podieľajú na pomoci ľuďom, ktorých zastihli záplavy po tom, ako ukrajinské ozbrojené sily vyhodili do vzduchu vodnú elektráreň Kachovka. Prebieha tam streľba. Strieľajú tam neustále a, darebáci, strieľajú priamo na miesta evakuácie. To znamená, že hneď ako sa nahromadia ľudia, ktorých evakuujú, priamo tam, kde sa nahromadia ľudia [strieľajú],” povedal Kirijenko.

 

15:15 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zaútočili presnými zbraňami s dlhým dosahom z mora na rozmiestnenie záloh ukrajinských ozbrojených síl, cieľ dosiahnutý

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 67. mechanizovanej brigády AFU v DĽR

– V Doneckej ľudovej republike zasiahli štyri brigády ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili rakety Tochka-U a zničili osem bezpilotných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v južnom Donecku a na Záporožskom smere dosahujú celkovo až 250 vojakov denne

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci na dnes v Krasnolimskom smere viac ako 55 ukrajinských vojenských jednotiek, SAU Akacia a Gvozdika a húfnicu D-30

– Na záporožskom smere údery armádneho letectva a delostrelecká paľba porazili jednotky 65. mechanizovanej brigády AFU

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky jednotiek AFU pri Pervomajskoje a severnom okraji Marinky v DĽR

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovište práporu 68. jagerskej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri meste Velykaja Novoselka

– V noci na dnes zničili v Doneckom smere až 140 ukrajinských vojenských objektov

– Až 250 ukrajinských vojakov a päť tankov zničených počas dňa v južnom doneckom a záporožskom smere

– Pri meste Gaj v Dnepropetrovskej oblasti bola zničená radarová stanica protilietadlového raketového systému zem-vzduch S-300

– Muničný sklad 60. mechanizovanej brigády AFU zničený pri obci Glubokoje, Charkovská oblasť

 

15:00 – Prevzatie kontroly a vyčistenie Makarovky zahŕňa aj zatlačenie Ukrajincov späť na blízku líniu kopcov. Inak by obsadenie dediny nemalo zmysel. Či sa to Rusom podarilo zatiaľ nie je známe

vojna
Mapa bojov

14:22 – Ukrajina môže v najbližších dňoch udrieť na Donbas veľkými silami, povedal pre Sky News šéf britského parlamentného výboru Tobias Ellwood.

“V najbližších dňoch by sme mali očakávať veľký útok v tej či onej časti Donbasu,” povedal Ellwood.

Poznamenal, že AFU vykonáva sondážne a formovacie operácie” pri hľadaní slabého miesta v ruskej obrane, zatiaľ čo “hlavné sily Ukrajiny sú stále v zálohe, pripravené na tento útok”.

 

13:22 – Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell uviedol, že mierové rokovania o Ukrajine sa pravdepodobne nezačnú pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2024.

“Myslím si, že on (Putin) čaká na výsledky volieb v USA. Nemali by sme očakávať, že mierové rozhovory sa začnú skôr,” povedal Borrel v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu Odna Cero.

Vyzval Čínu, aby vyvinula tlak na Putina, aby čo najskôr ukončil vojnu. Upozorňujeme, že ďalšie prezidentské voľby v USA sú naplánované na 5. novembra 2024.

Predtým poradca šéfa OPU Podoljaka uviedol, že Ukrajina odmieta plány rozhovorov s Ruskom, ktoré prinášajú Indonézia, Brazília a Afrika.

A minister obrany Oleksij Reznikov povedal, že “zóna možnej dohody” by mohla vzniknúť, ak Rusko prehodnotí svoje verejne deklarované ciele napadnúť Ukrajinu.

 

13:07 – Na dne plytkej vodnej nádrže Kachovka sa našli ľudské pozostatky z druhej svetovej vojny. Našli sa najmä lebky, pričom niektoré z nich mali ešte vojenské prilby.

 

13:02 – Od 13.00 hod. dňa 12.6.23 prebiehajú lokálne boje v iných častiach Záporožského smeru. Delostrelectvo pracuje, ale pechota stojí na mieste. Ukrajinci sa preskupujú.

 

12:55 – Ministerstvo vnútra uviedlo, že po záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze v Chersonskej oblasti je už osem mŕtvych a 42 nezvestných.

Medzi nezvestnými je sedem detí.

Štyridsaťšesť osád na oboch brehoch Dnepra zostáva zaplavených.

V Nikolajevskej oblasti – dvaja mŕtvi, zaplavených je 31 osád.

Hladina vody neustále klesá.

Polícia prijíma hlásenia o poškodenom majetku a ministerstvo zdravotníctva monitoruje epidemiologickú situáciu.

 

12:47 –  Boje v oblasti Velka Novoselka – situácia k 13.00 12.06.23

Práve teraz sa šíri informácia (ako včera), že ruská obranná línia pri Velkej Novoselke sa rozpadla na kusy a Ukrajinci sa už údajne priblížili k Staromlynivke. Nie je to pravda, hoci situácia je veľmi vážna, pretože hneď od rána Ukrajinci útočia z viacerých smerov naraz.

Reklama

Situáciu v Novoadarivke Rusi nemôžu ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Obec bola v podstate celé tieto dni na frontovej línii a dochádza tam k útokom AFU. Mohli tam teda opäť vyraziť.

Z toho, čo je známe s istotou, vyplýva, že velenie 5. armády po preskupení svojich záloh sa teraz snaží protiútokmi získať späť predtým stratené pozície na kopcoch západne od rieky Mokré Jaly. Pomáha im letectvo a delostrelectvo. Od 13.00 h bez väčšieho úspechu. Či bude konečný výsledok, ukáže až večer.

Ruské jednotky zatiaľ pevne držia Urožajnoje, ale Ukrajinci útočia na východ, snažia sa obísť tvrdošijne odrazené jednotky kaskádového OBTF a obkľúčiť ich a dostať sa do tyla. Celkovo sa teda frontová línia príliš nelíši od tej rannej. Až na drobné detaily. Prebieha protiútok.

Boje v oblasti Velka Novoselka - situácia k 13.00 12.06.23
Boje v oblasti Velka Novoselka – situácia k 13.00 12.06.23

12:36 – Nemecké ministerstvo obrany uviedlo, že nemôže povedať nič o počte nemeckých tankov Leopard zasiahnutých počas ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl na juhu krajiny. Hovorca nemeckého ministerstva obrany Mitko Müller to uviedol na brífingu.

Pripomenieme, že západné médiá informujú o značných stratách techniky AFU počas ofenzívy.

Ukrajina to nepotvrdzuje, ale ministerstvo zahraničných vecí dnes vyzvalo Nemecko, aby odovzdalo ďalšie tanky a iné obrnené vozidlá na protiofenzívu.

 

12:30 –  Príčinou vykoľajenia nákladného vlaku s 15 vagónmi v Belgorodskej oblasti bol podľa ruských blogov útok dronu kamikadze.

Podľa ich správ jeden dron zasiahol zadnú časť nákladného vlaku a ďalší vybuchol priamo pred vlakom.

Úrady v regióne tvrdia, že všetkých 15 vagónov bolo prázdnych.

 Príčinou vykoľajenia nákladného vlaku s 15 vagónmi v Belgorodskej oblasti bol podľa ruských blogov útok dronu kamikadze
Príčinou vykoľajenia nákladného vlaku s 15 vagónmi v Belgorodskej oblasti bol podľa ruských blogov útok dronu kamikadze

12:01 – NATO spúšťa veľké letecké cvičenie Air Defender 23

Cvičenie koordinuje Nemecko a jeho cieľom je ukázať jednotu aliancie tvárou v tvár “potenciálnym hrozbám, najmä zo strany Ruska.”

Cvičenie potrvá do 23. júna a zúčastní sa na ňom približne 250 vojenských lietadiel z 25 členských štátov NATO a partnerských krajín vrátane Japonska a Švédska. Avizuje sa, že do cvičenia sa zapojí až 10 000 ľudí.

 

11:25 – Avdejevka bola zasiahnutá leteckým útokom. Rakety poškodili Dom kultúry a obytné výškové budovy. Podľa guvernéra Pavla Kyrylenka boli zranení dvaja civilisti.

Avdejevka bola zasiahnutá leteckým útokom
Avdejevka bola zasiahnutá leteckým útokom

10:54 – Ukrajinské ozbrojené sily informovali o oslobodení obce Novovorivka v Záporožskej oblasti.

Stalo sa tak už 4. júna, uviedla Záporožská brigáda územnej obrany.

“Početné pokusy nepriateľa o opätovné získanie kontroly nad obcou, ktoré trvali niekoľko dní, boli neúspešné. Jednotky brigády naďalej budujú úspech,” uvádza sa v správe.

 

10:42 – Ukrajinské ozbrojené sily postúpili o ďalších 250-700 metrov pri Bachmute, uviedol v televíznom maratóne hovorca Východnej skupiny síl Sergej Čerevaty.

“Pozičné boje pokračujú. Nepriateľ sa bezvýsledne pokúša o protiútok. Počas dňa došlo v tomto smere celkovo k trom stretom. Pokračovali sme v protiútokoch tam, kde sme mali možnosti, a na krídlach sme prešli 250 až 700 metrov, čím sme vytlačili nepriateľa,” povedal.

Čerevaty predtým informoval, že AFU postupuje v blízkosti Bachmutu, pričom využíva dynamiku rotácií Rusov a skutočnosť, že tí obnovujú svoju obranu.

 

10:11 – Velyka Novoselka – Situácia o 08.00 hod. dňa 12.06.23

Nepriateľovi sa ešte v priebehu noci podarilo ovládnuť a skonsolidovať na kopci oproti Blagodatnomu a tým zabezpečiť pravé krídlo svojho zoskupenia v údolí rieky Mokré Jaly.

Reklama

Podarilo sa mu tiež získať oporu na kopcoch (od neho) vľavo a tým vyrovnať svoj útočný front.

Ruské letectvo kvôli poveternostným podmienkam (dážď, hmla) neoperuje, a tak je situácia pre nepriateľa citeľne jednoduchšia.

Je zrejmé, že vzhľadom na situáciu (predpoveď počasia na dnes nie je oveľa lepšia ako včera) sa AFU pokúsi rozvinúť svoje úspechy v smere na Staromlynivku a pokúsi sa ovládnuť tento dôležitý uzol ruskej komunikácie.

Velyka Novoselka - Situácia o 08.00 hod. dňa 12.06.23
Velyka Novoselka – Situácia o 08.00 hod. dňa 12.06.23

9:15 – KĽDR vyjadruje plnú podporu a solidaritu ľudu Ruska, ktorý bráni svoju suverenitu a budúcnosť v boji proti imperialistom, a želá si prosperitu a víťazstvo.

Uvádza sa to na telegrame pri príležitosti Dňa Ruska, ktorý zaslal severokórejský vodca Kim Čong-un ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

9:11 – Kadyrovova špeciálna jednotka Achmat podpísala zmluvu s ruským ministerstvom obrany, ako to vyžaduje nový Šojguov rozkaz.

Pripomeňme, že cez víkend jej veliteľ Jevgenij Prigožin odmietol podpísať takúto zmluvu pre PMC Wagner. Treba tiež pripomenúť, že Kadyrov sa nedávno ostro kriticky vyjadril na adresu Prigožina.

 

8:23 – Mechanizovaná jednotka AFU, ktorá sa zúčastnila na nedávnych útokoch pri Orechove v Záporožskej oblasti, prišla o šesť zo svojich deviatich amerických vozidiel BMP Bradley, tvrdí agentúra AFP.

Iba jednému BMP sa podarilo vyhnúť poškodeniu. Dve ďalšie boli pravdepodobne poškodené, ale mohli byť opravené a vrátené do služby.

Na otázku agentúry AFP o výsledku ofenzívy na tomto úseku frontu jeden ukrajinský vojak namiesto odpovede ukázal prstom “nula”.

Predtým armáda informovala WSJ o problémoch útoku pri Orechove. “Bolo ich viac, ako sme očakávali,” povedal 35-ročný veliteľ čaty 21. mechanizovanej brigády.

AFU zároveň oslobodila tri dediny v predmostí Vremja (Donecká oblasť).

 

8:11 – Takto vyzerá vodná nádrž Kachovka. Mnoho rýb a mäkkýšov uhynulo.

Miestni obyvatelia odhadli, že voda ustúpila asi 30 metrov od brehu a “pláže” pokryli hory odpadkov.

Takto vyzerá vodná nádrž Kachovka
Takto vyzerá vodná nádrž Kachovka

7:30 – Dnešná ranná správa generálneho štábu AFU sa nezmieňuje o osadách, ktoré boli podľa námestníčky ministra Anny Maljarovej včera oslobodené. Máme na mysli Blagodatne a Makarovku v Doneckej oblasti.

O Blagodatnom sa hovorí len to, že tam bol vykonaný ruský letecký útok. Na druhej strane, Makarovka sa v správe nespomína. A vo všeobecnosti sa nespomína ani protiútok ukrajinskej armády v záporožsko-doneckom smere.

Celkovo sa uvádza, že za posledných 24 hodín došlo k 25 vojenským stretom. Konkrétne v Bilohrovke v Luhanskej oblasti a pri Bachmute pri Ivanivsku a Bielej Hore, kde sa Rusi pokúsili o ofenzívu. Pri Bachmute Rusi “utrpeli za posledný týždeň značné straty”.

Pri Donecku Rusi zaútočili na Avdejevku a Marinku.

 

7:00 – Ruská armáda sa dnes v Moskve vrátila z ukrajinského zajatia. Lietadlo s 94 vojakmi pristálo na letisku Čkalovskij.

“V zajatí som bol takmer rok a tri mesiace… Keď som volal mame, bola taká šťastná, že plakala do telefónu. Okrem sĺz som nepočul nič,” povedal jeden z ruských bojovníkov.

 

Reklama

6:30 – Vojna na Ukrajine 11. júna 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili zaútočiť bezpilotnými člnmi na ruskú loď Priazovye, ktorá kontrolovala bezpečnosť plynovodov Turkish Stream a Blue Stream v Čiernom mori, všetkých 6 člnov bolo zničených.

– Výsledkom rokovaní je návrat 94 ruských vojakov z ukrajinského zajatia, uviedla armáda

– Podľa ministerstva obrany ukrajinské ozbrojené sily stratili ďalších viac ako 360 vojakov počas pokusov o ofenzívu na juhu Donecka, v Záporožskom a Doneckom smere

– Neexistujú žiadne dohody a predpoklady na rokovania medzi Ruskom a Kyjevom, Rusko nevidí ani chabý základ na budovanie dialógu, povedal Peskov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:43

Belgický futbalista Jan Vertonghen sa zotavil zo zranenia slabín a trénerovi Domenicovi Tedescovi bude k dispozícii na sobotný zápas ME proti Rumunsku.

15:26

Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je už možné požiadať o príspevok, ktorého cieľom je podporiť vybrané skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. 

“Príspevok je určený nezamestnaným, ktorí sú evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov ako uchádzači o zamestnanie, ako aj uchádzačom o zamestnanie so zdravotným postihnutím. Hlavnou podmienkou je, aby vykonávali prácu na skúšku u zamestnávateľa,” uviedlo ÚPSVaR.

15:24

Maďarská centrálna banka na júnovom zasadnutí znížila svoje kľúčové úrokové sadzby, už deviatykrát od začiatku uvoľňovania menovej politiky vlani v októbri. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali. Informovala agentúra MTI.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji medziročne vzrástli o 4 %, najviac od decembra 2023.

15:21

Spojené štáty sa snažia zabrániť vzniku rozsiahlejšieho konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. V utorok to povedal emisár americkej administratívy Amos Hochstein po eskalácii ostreľovania v pohraničí na juhu Libanonu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hochstein povedal, že do Libanonu ho vyslali okamžite po krátkej návšteve Izraela, pretože situácia je vážna.

Amos Hochstein
Na snímke Amos Hochstein, hlavný poradca amerického prezidenta Bidena, dáva vyhlásenie pre médiá po stretnutí s predsedom parlamentu Nabihom Berrim v Bejrúte v Libanone
15:19

Bývalého profesora politológie na univerzite v estónskom meste Tartu odsúdil v utorok súd v Estónsku na šesť rokov a tri mesiace väzenia za zhromažďovanie informácií v prospech Ruska. Odsúdeným je ruský občan Viačeslav Morozov, ktorý v Estónsku roky pracoval a mal tam povolenie na pobyt, informovalo v utorok Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ako uviedli estónske médiá, Morozov bol uznaný za vinného z konania v záujme a v mene cudzej spravodajskej služby proti Estónskej republike.

15:16

India a USA sa zaviazali posilniť obrannú a technologickú spoluprácu. Chcú tiež odstrániť prekážky, ktoré dlhodobo obmedzujú bilaterálnu obchodnú spoluprácu. Po spoločnom rokovaní v Naí Dillí to deklarovali poradcovia vlád pre národnú bezpečnosť oboch krajín. Informovala agentúra AP.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan je na dvojdňovej návšteve indickej metropoly Naí Dillí. Je to prvá návšteva vysokopostaveného predstaviteľa USA, odkedy predseda indickej vlády Naréndra Módí obhájil svoj mandát.

Russia Ukraine War Jake Sullivan
Na snímke bezpečnostný poradca USA Jake Sullivan
14:32

Európska centrálna banka (ECB) tento rok zníži depozitnú úrokovú sadzbu ešte dvakrát, v septembri a decembri. Uviedla to výrazná väčšina ekonómov v prieskume agentúry Reuters. Predpovedali zároveň menšie zníženie sadzieb, ako sa pôvodne očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:31

Európske smernice, týkajúce sa energetickej hospodárnosti, nenariaďujú povinné zatepľovanie, chcú však rozhýbať obnovu budov. Záväzok zvýšenia tempa obnovy, vyplývajúci zo smernice o energetickej hospodárnosti budov, netreba vnímať ako prekážku, ale skôr ako ekonomickú príležitosť. Informovala o tom platforma Budovy pre budúcnosť (BPB).

Cieľom európskej smernice o energetickej hospodárnosti budov je, aby sektor budov prispel k zníženiu emisií do roku 2030 a dosiahla sa dekarbonizácia fondu budov do roku 2050.

14:29

Prioritou nastupujúcej Európskej komisie (EK) musí byť obnovenie hospodárskeho rastu, a to nielen v poľnohospodárstve. Ak poľnohospodári neuvidia v tomto smere konkrétne kroky, nemožno vylúčiť na jeseň tohto roka ďalšie protesty farmárov v celej EÚ. Skonštatovali to na dvojdňovom rokovaní v obci Choťovice v Českej republike zástupcovia agropotravinárskych samospráv krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Informoval o tom Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Poľnohospodári z V4 sa podľa Korpáša takisto zhodli na príprave iniciatívy pre novú EK, ktorá bude zaslaná aj novému agrokomisárovi.

14:26

Austrália vyšle na Papuu-Novú Guineu siedmich ministrov a policajného šéfa, aby viedli bezpečnostné a obchodné rozhovory s predstaviteľmi svojho severného suseda, uviedli v utorok austrálski vládni predstavitelia v súvislosti s obavami z ambícií Číny rozšíriť svoju policajnú úlohu na tichomorských ostrovoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Papua Nová Guinea posilňuje obchodné vzťahy s Čínou. V januári oznámila, že s Pekingom vedie aj rozhovory o policajnej spolupráci, čo znepokojilo Austráliu a Spojené štáty, ktoré minulý rok uzavreli obrannú dohodu s Papuou-Novou Guineou.

13:54

Pred súd v Mníchove v utorok predstúpilo osem ľudí obvinených z účasti na údajnom krajne pravicovom sprisahaní s cieľom zvrhnúť nemeckú vládu. Ako informovala agentúra AP, ide o posledný z troch súdnych procesov v tomto prípade.

Prípad vyšiel najavo koncom decembra 2022 pri rozsiahlych protiteroristických raziách naprieč Nemeckom. V rôznych spolkových krajinách prokurátori celkovo obžalovali 26 ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali