To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kličko: Útok na Kyjev pokračuje

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kličko: Útok na Kyjev pokračuje

Kyjev 29. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Vasilisa Stepanenko)

Aktualizované 29. mája 2023 20:25

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War vojna Ukrajina
Muži kontrolujú svoju kanceláriu poškodenú dronom počas nočného útoku v Kyjeve na Ukrajine v nedeľu 28. mája 2023.

 

Reklama

20:20 – Rada federácie navrhla nechrániť práva autorov zahraničných filmov pri ich premietaní v Rusku.

Navrhované pravidlo je podobné pravidlu, ktoré umožňuje paralelný dovoz tovaru do Ruskej federácie, ale vzťahuje sa na iné články občianskeho zákonníka, uviedol Andrej Kutepov, predseda výboru Rady federácie pre hospodársku politiku.

Reklama

 

19:45 – Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell nie je “optimistický”, pokiaľ ide o situáciu na Ukrajine, a domnieva sa, že Rusko nebude rokovať, kým v konflikte nezvíťazí. Vyjadril sa tak v pondelok v prejave na expertnom fóre v Barcelone, ktorý odvysielala Európska služba pre vonkajšiu činnosť.

“Vidím jasný zámer Ruska vyhrať vojnu. Rusko nebude rokovať, kým nevyhrá,” povedal.

“Nie som optimista, pokiaľ ide o vývoj konfliktu v lete tohto roku,” pokračoval. Z toho najvyšší európsky diplomat vyvodil záver, že EÚ by “mala naďalej zvyšovať vojenskú podporu” Kyjevu.

Borrell predtým v Bruseli povedal, že pri koordinácii vojenskej pomoci Ukrajine zo strany EÚ sa necíti byť šéfom diplomacie, ale “ministrom obrany EÚ”.

Reklama

 

18:45 – “Bachmut sa už nesmie opakovať – pre Ukrajinu to bola príliš drahá lekcia”.

Článok s týmto titulkom uverejnil The American Spectator.

Autor James S. Robbins (dekan akademického oddelenia Inštitútu pre svetovú politiku) napísal, že boj o Bachmut bol “opotrebovacou bitkou v duchu Verdunu, ktorú Ukrajina mala len malú šancu vyhrať.

” Keďže obrana Bachmutu bola minulú zimu súčasťou programu pomoci Ukrajine, kritici tvrdia, že táto porážka dokazuje, že to všetko boli zbytočne vyhodené peniaze. Obviňujú Zelenského z pokrytectva, že vtedy zveličoval strategickú hodnotu Bachmutu a teraz ju bagatelizuje,” píše Robbins.

Reklama

“Ak by Rusi v roku 2022 Bachmut rýchlo obsadili a Ukrajina by stabilizovala frontovú líniu o niečo západnejšie – približne tam, kde je teraz – stiahnutie by sa sotva dostalo na titulné stránky novín a tisíce ukrajinských vojakov by prežili aby mohli bojovať ešte jeden deň,” píše sa v publikácii.

Autor uzatvára: “Poučenie je nasledovné: nezačínajte bitku, ak neviete, či ju môžete vyhrať.

 

18:00 – “Práve sme ukončil Stavku. Dôležité otázky. Dôležité rozhodnutia. Najdôležitejšie – termíny. A čo je najdôležitejšie – čo sa týka termínov, sú tu odpovede,” napísal Vladimir Zelenskyj na svojom tg kanáli.

Diskutovalo sa aj o týchto témach:

1. Front. Zalužnyj, Syrskij a Tarnavskij informovali. Čo sa týka celkovej operačnej situácie a jednotlivých smerov.

2. Nábor nových útočných brigád a zabezpečenie rýchleho logistického zabezpečenia. Správy ministerstva obrany, ministerstva infraštruktúry a Minstategpromu.

3. Nové kontrakty na ďalšie rakety, ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany, analýza činnosti protivzdušnej obrany v posledných dňoch, hodnotenie škôd.

“Vo všetkých bodoch boli prijaté príslušné rozhodnutia,” povedal prezident.

 

Reklama

17:50 – Americký senátor Lindsey Graham uviedol, že ho potešila reakcia Ruska na jeho vyhlásenia a zatykač, ktorý vydali ruské orgány.

Graham na Twitteri napísal, že zatykač považuje za “odznak cti”.

Americký senátor sa domnieva, že jeho “angažovanosť na Ukrajine rozhnevala” ruské orgány. Poznamenal, že ho to “neuveriteľne potešilo”. Graham uviedol, že bude naďalej “podporovať slobodu Ukrajiny”.

Americký zákonodarca načrtol ruskej strane tento návrh: “Podriadim sa jurisdikcii Medzinárodného trestného súdu, ak tak urobíte. Príďte a predložte svoje argumenty najlepším možným spôsobom. Uvidíme sa v Haagu!”.

 

Reklama

17:45 – Hlavné udalosti z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Prvýkrát sa uvádza, že Rusi nepostupovali smerom na Bachmut.

2. Bolo odrazených 20 útokov na smeroch:

– Marinka – pri Marinke (12 útokov),

– Kupijanka – pri Masjutovke.

Reklama

Situácia na smeroch Volyň, Polessk, Seversk, Slobodskoje, Liman, Bachmut, Avdejevka, Šachtar, Záporožie a Cherson sa výrazne nezmenila.

4. Ruská armáda uskutočnila dva raketové a 53 leteckých úderov a vykonala približne 20 ostreľovaní z MLRS.

5. Letectvo AFU uskutočnilo 15 úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 36 zo 40 riadených striel X-101/Kh-555, 11 z 11 rakiet Iskander a 30 z 38 úderných bezpilotných lietadiel Shahed-136/131.

 

17:35 – Rusko si vytvorilo zásoby rakiet, takže jeho údery sú čoraz častejšie.

Tento názor vyjadril hovorca vzdušných síl Jurij Ignat na brífingu.

“Na jeseň a v zime na nás nepriateľ útočil rovnako intenzívne. Ich cieľom bolo zničiť infraštruktúru, lietalo sem až sto rakiet. V skutočnosti raz, dvakrát do týždňa nepriateľ udieral, ale veľmi masívne,” dodáva Jurij Ignat.

Reklama

A teraz sa frekvencia úderov zvýšila, ale počet rakiet sa znížil. Keď mali Rusi na jar pauzu, nahromadili zásoby rakiet, vysvetľuje Ignat.

 

16:35 – Putin podpísal zákon sprísňujúci stanné právo. Konkrétne sa v ňom stanovuje:

1. Na územiach, kde bolo zavedené stanné právo, bude mať armáda dodatočné právomoci. Môže zatknúť ľudí na 30 dní v prípadoch, keď odmietnu splniť vojenské požiadavky.

2. Úrady môžu násilne premiestniť obyvateľov z územia, kde je zavedený vojnový stav, do oblastí, kde takýto stav nie je zavedený.

Pripomeňme, že Putin vlani na jeseň zaviedol stanné právo na zabratých častiach štyroch ukrajinských regiónov – Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

 

Reklama

16:30 – Lode ruského námorníctva sú údajne aktívne v Čiernom mori.

Podľa predbežných správ mohlo najmenej šesť raketových nosičov Kalibr dostať bojovú úlohu.

Podľa všetkého sa čoskoro očakáva masívny útok proti cieľom na Ukrajine. Posledné úder na vojenské objekty na Ukrajine sa uskutočnil ráno.

 

16:25 – Podľa talianskeho denníka La Repubblica krajiny G7 tajne pracujú na bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu v prípade ukončenia vojny.

V tejto súvislosti USA a EÚ nabádajú Zelenského, aby zmiernil podmienky, o ktorých je ochotný rokovať, uviedli zdroje novín.

Medzi záručnými možnosťami sú aj rokovania o vstupe do EÚ už na nadchádzajúcom decembrovom summite EÚ.

Reklama

Podľa novín majú USA záujem ukončiť konflikt čo najskôr, pretože vojna by mohla byť prekážkou pre Bidena vo voľbách v roku 2024.

 

16:20 – Štátna duma sa 13. júna bude zaoberať návrhom zákona o blokovaní webových stránok, ktoré sa zaoberajú získavaním finančných prostriedkov pre ukrajinskú armádu.

Návrh bol Štátnej dume predložený v septembri minulého roka a predpokladá doplnenie zákona “O informáciách”.

 

16:15 – Novinár Jurij Podoljaka hodnotí situáciu:

– V novembri minulého roka dosiahla AFU určité úspechy – v eufórii bolo vydaných veľa vyhlásení, ale teraz za ne v informačnom priestore musí zaplatiť. Pre kyjevských propagandistov je normálne niečo sľúbiť a neurobiť to, povedať, že niečo dosiahnu a neurobiť to.

Reklama

– Viackrát sme povedali, že protiofenzíva sa nemala začať na juhu, ale pri Artemovsku. Plán bol taký, že ukrajinské ozbrojené sily podniknú dva protiútoky na naše boky, obkľúčia Artemovsk, vyhodia alebo obkľúčia naše jednotky a začnú víťazný pochod 2023.

– Prvá fáza protiútoku sa však ukázala ako veľmi slabá, AFU utrpela obrovské straty, a preto Kyjev tvrdí, že “my sme protiútok neuskutočnili, všetko bolo práve takto naplánované”. Medzitým by som chcel pripomenúť, že len v Artemovskej oblasti naše vojská podľa Prigožinových odhadov zomleli za posledných niekoľko mesiacov až 70 000 ľudí. Veľká bitka v Artemovsku sa skončila ruským víťazstvom. Samozrejme, na Západe sa o tom nehovorí – všetci sa pripravujú na nejakú budúcu bitku. Dúfam, že sú rovnako mimo ako Michail Podoljak so svojím vyhlásením o návšteve Jalty.

O zmenách v ruskej taktike

– V noci alebo ráno je efektívnejšie udrieť na miesta, kde sa nachádzajú nepriateľské jednotky. To platí aj naďalej, ale v Poltave a Kyjeve sa objavili správy o miniatúrnych zemetraseniach, ktoré Kličko vysvetlil ako hrozivú zbraň pohybujúcu sa smerom k frontovej línii. Zdá sa, že naše jednotky používajú výkonnú betónovo priebojnú muníciu. S najväčšou pravdepodobnosťou dochádza k úderom na veliteľstvá v podzemí. Takisto, súdiac podľa videozáznamu silných detonácií, sú pravdepodobne vedené údery na sklady s vysoko presnými raketami. A nezabúdajte na každodenné údery ruského frontového letectva na frontovú líniu, na blízky tyl, ktoré spôsobujú straty zálohám AFU, ktoré sa pripravujú na tzv. protiofenzívu.

 

15:45 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli vysoko presnými vzdušnými zbraňami letiská AFU, zariadenia boli zničené

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 145 vojakov AFU v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili do 140 vojakov AFU a muničný sklad v Doneckej oblasti v južných okresoch Doneck a Záporožie

– Ruské vojská zničili v noci až 55 príslušníkov vojenských jednotiek a SAU Gvozdika v smere na Krasnoliman

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady pri obci Maksimilianivka v DĽR

– Vysoko presné zbrane zasiahli aj veliteľské stanovištia, lietadlá a sklady so zbraňami a muníciou AFU

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovište 110. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri Avdejevke v Doneckej ľudovej republike

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili tri rakety Storm Shadow, 13 striel z viacnásobných raketometov HIMARS a zostrelili 14 dronov AFU

– Straty AFU v smere na Kupjansk dosiahli 65 vojakov, tri vozidlá a dve húfnice

– Ruské ozbrojené sily zasiahli hangár so zbraňami a vojenskou technikou 126. brigády teritoriálnej obrany v oblasti Berislav v Chersonskej oblasti

– Dve ukrajinské diverzné a prieskumné skupiny narušené v Kupjanskom smere

 

15:30 – Rada podporila návrh zákona o znárodnení bánk vo vlastníctve sankcionovaných osôb.

Ako sme už písali, prijatie tohto zákona je prípravou na privatizáciu Sens-Bank (bývalá Alfa Bank Ukrajina), ktorej príjemcom je ruský oligarcha Michail Fridman, na ktorého sa vzťahujú ukrajinské sankcie.

Tento návrh zákona dáva Národnej banke právomoc rozhodovať o:

– Zakázať podriadenej osobe (fyzickej a/alebo právnickej osobe) nadobudnúť alebo zvýšiť podstatný podiel v banke;
– odňatí bankovej licencie a likvidácii banky (neidentifikovanej ako systémovo významná) alebo stiahnutí systémovo významnej banky z trhu (znárodnenie).

Sens-Bank je klasifikovaná ako systémovo dôležitá banka, a preto nebude likvidovaná, ale znárodnená.

 

15:25 – Ukrajinský parlament podporil Zelenského návrh zákona, ktorým sa ustanovuje 8. máj ako Deň spomienky a víťazstva nad nacizmom a ruší sa oslava 9. mája ako Dňa víťazstva.

Predtým Zelenskyj podpísal dekrét, ktorý “určil” Deň Európy na 9. máj.

 

Reklama

15:20 – Kyjevský Solomenský okresný súd predĺžil rektorovi Kyjevskej Pečerskej lavry, metropolitovi UPC Pavlovi, obmedzujúce opatrenie vo forme nepretržitého domáceho väzenia o 60 dní.

Obhajca vikára kláštora uviedol, že sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá.

 

15:15 – V Kyjeve a regióne bol vyhlásený letecký poplach.

V Chersone sú hlásené výbuchy.

 

15:14 – Šéf ukrajinskej tajnej služby Kirill Budanov pohrozil rýchlou reakciou na ostreľovanie Kyjeva.

“Všetci tí, ktorí sa nás snažili zastrašiť a snívali, že to bude mať nejaký účinok, budete čoskoro ľutovať. Naša odpoveď na seba nenechá dlho čakať. Čoskoro všetci všetko uvidia,” povedal Kirill Budanov, keď komentoval dnešné ostreľovanie Kyjeva.

Predtým KGVA uviedla, že taktika ostreľovania Kyjeva sa zmenila. Ide o prvé denné ostreľovanie od 15 nočných útokov od začiatku mája.

 

15:10 – Objavili sa podrobnosti o nočnom útoku na Chmelnickú oblasť.

Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat pre televízny maratón povedal, že cieľom útoku bolo vojenské letisko v Starokonstantinove.

“Vznikli tam určité škody. Nemôžeme oznámiť všetky podrobnosti. Požiar sa podarilo lokalizovať, myslím si, že tam bude všetko obnovené a všetko bude fungovať,” povedal Ignat.

Úrady Chmeľnického okresu predtým informovali, že do úder dopadol na vojenský objekt, kde bolo v noci vyradených z prevádzky päť lietadiel.

 

Reklama

15:05 – V prípade ozbrojeného konfliktu s Ruskom “nikto nebude bojovať za Gruzínsko, rovnako ako (nebojuje) za Ukrajinu”, povedal predseda parlamentu Šalva Papuašvili pre gruzínske noviny Quiris Palitra.

Týmto zdôvodnil, prečo sa Tbilisi neplánuje pripojiť k sankciám voči Moskve.

“V prípade, že vypukne vojna, budeme sami. Pozeráme sa na Ukrajinu a vidíme, že nikto nebojuje po boku alebo namiesto ukrajinského ľudu. Západ môže urobiť maximálne to, že dodá zbrane. Dodávajú zbrane, ale na ukrajinskom území krvácajú len Ukrajinci,” povedal.

Šalva Papuašvili
Na snímke Šalva Papuašvili

15:00 – Hovorca ozbrojených síl Jurij Ignat uviedol, že v čase leteckého poplachu v Kyjeve operovali systémy Patriot SAM.

Podľa neho to naznačuje skutočnosť, že v Kyjeve boli zostrelené ruské rakety Iskander-M.

Zároveň uviedol, že nepriateľ využíva známe trasy a Rusi používajú navádzané drony a rakety S-300, aby skomplikovali prácu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

 

14:30 – Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusi vymieňajú “wagnerovcov” v Bachmute za ruskú pravidelnú armádu.

“Bakhmut. “Wagnerovci” sťahujú svoje jednotky a na ich miesto nastupuje pravidelná armáda. Nepriateľské jednotky sa vymieňajú aj na severných predmestiach Bachmutu. Na juhu Bachmutu sa nepriateľ pokúša posilniť a zvýšiť počty armádnych jednotiek,” uviedla námestníčka ministra obrany Anna Maljarová.

Zároveň sa intenzita nepriateľskej delostreleckej paľby v tomto smere neznížila, uviedla Maljarová.

Zopakovala tiež, že ukrajinské jednotky naďalej držia juhozápadnú časť Bachmutu.

 

14:15 – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo nočný útok na Ukrajinu.

Uviedlo, že “boli zasiahnuté zariadenia na ukrajinských letiskách a všetky určené zariadenia boli zničené”.

Konkrétne uviedlo, že “boli zasiahnuté veliteľské stanovištia a radarové stanovištia, ako aj lietadlá, sklady so zbraňami a muníciou ozbrojených síl Ukrajiny”.

Reklama

Pripomenieme, že podľa šéfa AFU bolo v noci zničených 67 zo 75 vzdušných cieľov.

OK Juh v Odese zaznamenala požiar v prístave po páde trosiek zostreleného dronu Geraň.

Úrady v Chmeľnickom kraji zároveň tvrdia, že v noci došlo k úderu na vojenský objekt, kde bolo vyradených z prevádzky 5 lietajúcich aparátov.

 

13:15 – Veľký počet ľudí, ktorí sa chceli “vyhnúť” mobilizácii tým, že sa “prekrútili” cez vojenský odvodový úrad, viedol k rýchlemu obohacovaniu vojenských odvodových dôstojníkov.

Nedávno sa objavil škandál týkajúci sa vojenského komisára v Odeskej oblasti, u ktorého sa zistilo, že má nehnuteľnosti v Španielsku a elitný automobilový park.

Ale rovnako veľa škandálov je aj s vojenskými komisariátmi na západnej Ukrajine. O to viac, že je tam veľa vysídlených ľudí, ktorí sa dajú využiť na privyrobenie si.

 

12:15 – Rusko tvrdí, že nevidí žiadny pokrok v plnení svojich požiadaviek v rámci dohody o obilninách, a preto ju v júli nepredĺži.

“Ak sa situácia s dohodou o obilí nezmení, budeme musieť predpokladať, že už nie je funkčná,” povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Predtým OSN uviedla, že dohoda o obilí ešte neobnovila svoju plnú prevádzku po tom, ako ju Rusko pozastavilo, a v súčasnosti lode nemôžu preplávať do jedného z troch prístavov.

 

11:14 – Nočný raketový útok zničil veľký vojenský objekt AFU v Chmeľnickom regióne.

Ukrajinská strana hlási zničenie piatich lietadiel.

 

11:12 – Trosky rakety, ktoré dopadli na vozovku v Kyjeve v Obolonskom okrese. Fotografia zverejnená starostom Kličkom.

Trosky rakety, ktoré dopadli na vozovku v Kyjeve v Obolonskom okrese
Trosky rakety, ktoré dopadli na vozovku v Kyjeve v Obolonskom okrese

11:10 – Kličko uviedol, že v blízkosti centra hlavného mesta boli privolané záchranné služby.

“Útok na Kyjev pokračuje. Neopúšťajte svoje úkryty!”, vyzval kyjevský starosta.

 

11:08 – Od začiatku vojny zahynulo na Ukrajine šestnásť amerických dobrovoľníkov. Koľko ich slúži celkovo, nie je známe, píše Washington Post.

“Urobili tak ako súkromní občania, ignorujúc opakované oficiálne varovania prezidenta Bidena a ďalších členov jeho administratívy, že vážne nebezpečenstvo čaká na každého, kto vkročí na bojisko,” napísal denník.

 

11:00 – Veliteľ pozemných síl Alexandr Syrskyj dorazil na smer Liman a ohlásil rýchlu ofenzívu.

Počas stretnutia s veliteľmi jednotiek Syrskyj najmä povedal, že “čoskoro príde čas, keď prejdeme k aktívnym ofenzívnym akciám”.

 

8:53 – Bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2, na ktoré sa Ukrajina spoliehala na začiatku vojny, boli teraz buď zostrelené, alebo boli presunuté na prieskumné misie, napísal americký portál Business Insider.

“Všeobecné hodnotenie bezpilotných lietadiel, ako je TB2, je, že fungujú dobre, ale len ak nepriateľ nemá silnú protivzdušnú a elektronickú obranu,” povedal Samuel Bendett, expert na bezpilotné a robotické vojenské systémy z Centra pre námorné analýzy.

“Ako relatívne pomalé a nízko letiace bezpilotné lietadlo,” povedal, je zraniteľné voči dobre organizovaným systémom protivzdušnej obrany.

Rusko počas vojny zlepšilo svoje schopnosti elektronického boja a odvtedy úspešne zostrelilo a zablokovalo mnoho ukrajinských bezpilotných lietadiel, uviedol Bendett.

Ukrajina tak teraz používa TB2 najmä na prieskumné, pozorovacie a výzvedné účely, nie na útoky.

 

8:42 – Belgorodský gubernátor Gladkov vyzval, aby bol Charkov “pripojený” k jeho regiónu.

Reklama

Na otázku, ako vyriešiť problém ostreľovania pohraničných regiónov, odpovedal: “Charkov by mal byť pripojený k Belgorodskej oblasti. To je najlepší spôsob, ako vyriešiť problém ostreľovania v Belgorodskej oblasti. “

Takéto vyhlásenie urobil v ruskej televízii.

 

7:54 – Ukrajinský generálny štáb naďalej zaznamenáva pokles počtu útokov na fronte. Za posledných 24 hodín ich bolo 19. Informovalo o tom ranné frontové hlásenie.

Neďaleko Kupjanska sa nepriateľ pokúsil postúpiť pri Masjutivke.

Pri Bachmute Rusi útočili severovýchodne od Orechovo-Vasiljevky a na Ivanovskoje (bez úspechu).

Západne od Donecka prebiehali boje v Marinke, na juhu sa nepriateľ pokúsil postúpiť na Velyku Novoselku.

 

7:30 – V prístave Odesa vypukol požiar po páde trosiek zostreleného dronu ” Šahíd”, informovalo Operačné veliteľstvo Juh.

Podľa OC boli počas nočného útoku zostrelené tri drony v Mykolajivskej oblasti a jeden v Odeskej oblasti.

“V dôsledku zásahu prístavnej infraštruktúry v Odese vypukol požiar. Bol okamžite uhasený. Informácie o rozsahu škôd sa spresňujú,” uvádza OZ.

 

7:10 – Vojenská správa mesta Kyjev o výsledku nočného útoku na hlavné mesto.

1. Ide o 15. letecký útok od začiatku mája.

2. Nepriateľ sa snaží zasiahnuť kľúčové ciele a zároveň vyčerpať zdroje protivzdušnej obrany. Ako aj udržiavať civilné obyvateľstvo v hlbokom psychologickom napätí.

3. Dnešný nočný útok bol kombinovaným útokom – bezpilotné lietadlá Shahed aj strely s plochou dráhou letu, pravdepodobne X-101/555.

4. Protivzdušná obrana zistila a zničila viac ako 40 vzdušných cieľov. Žiadne údery proti Kyjevu neboli povolené.

5. Trosky padajúce v Podilskom okrese prerazili strechu obytného domu bez obetí. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete.

 

6:30 – Protivzdušná obrana v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zničila v noci na pondelok pri útoku ruských inváznych síl viac ako 40 dronov a rakiet. Informovala o tom ruskojazyčná verzia BBC o odvolaním sa na šéfa kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali