To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 28. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-State Emergency Service of Ukraine via AP, Telegram)

Aktualizované 28. mája 19:24

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre na východe Ukrajiny
Na snímke zverejnenej záchrannými zložkami Ukrajiny hasiči vynášajú telo obete požiaru budovy polikliniky po ruskom útoku v meste Dnipro, na východe Ukrajiny

19:24 – Miestne médiá informujú o výbuchoch v Mariupole.

Reklama

 

17:00 – Včera večer obyvatelia v Kyjevskej oblasti zaznamenali silné otrasy zeme a otrasy podobné zemetraseniu. Táto skutočnosť nebola oficiálne potvrdená.

Reklama

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uviedol, že silné vibrácie mohli byť spôsobené dopravnými prostriedkami, ktoré dopravovali zbrane na front.

“Tieto zbrane idú na front. Pomerne silné. A možno s tým súvisia aj otrasy,” povedal Kličko.

 

14:21 – Miestne médiá informujú o ostreľovaní Chersonu.

 

Reklama

13:10 – Vojna na Ukrajine sa môže skončiť do konca roka, ak sa včas dodá dostatok zbraní.

V rozhovore pre denník La Repubblica to uviedol poradca vedúceho OP Mychajlo Podoljak.

V tejto súvislosti poznamenal, že Ukrajine stále chýbajú granáty a rakety dlhého doletu a potrebuje aj moderné stíhačky.

 

13:01 – Kancelária ukrajinského prezidenta prezradila, čo bude cieľom “mierového samitu”, ktorý chce Kyjev zorganizovať.

Reklama

Pripravuje sa, “aby sa zabránilo vzniku iných mierových plánov, ktorých cieľom je zahladiť jedinú správnu cestu na ukončenie vojny”, uviedol pre denník La Repubblica poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej administratívy Mychajlo Podoljak.

Touto “jedinou správnou cestou” je Zelenského formula, spresnil poradca (pripomeňme, že spočíva v úplnom stiahnutí ruských vojsk z Ukrajiny v rámci jej hraníc z roku 1991 a až potom v rokovaniach).

“Práve s týmto cieľom Ukrajina iniciuje mierový summit v júli, ktorý bol ohlásený na samite G7 v Japonsku,” dodal Podoljak.

Podľa neho na mierovom samite pracujú zástupcovia Ukrajiny, krajín G7 a severnej Európy. “Okruh účastníkov sa postupne rozširuje a očakáva sa účasť desiatok demokratických štátov,” povedal Podoljak a spresnil, že “všetky krajiny, ktoré majú záujem o návrat sveta k spravodlivým globálnym pravidlám, sú vítané”. Dodal, že Rusko na samit pozvané nebude

 

12:18 – Viac o videozázname zo stretnutia Zelenského s americkým senátorom Lindsey Grahamom, kde s uznaním povedal, že “Rusi umierajú”:

Mnohé kanály Telegramu spojili Grahamov výrok s jeho ďalšou vetou: “Toto je najlepšia vec, na ktorú sme kedy minuli peniaze”.

Takéto slová senátor skutočne vyslovil. A vo videu, ktoré zverejnila kancelária ukrajinského prezidenta, tento výrok nasleduje hneď po slovách o “mŕtvych Rusoch”.

Tvrdiť však, že Graham mal na mysli výdavky USA na smrť Rusov, je v tejto chvíli nemožné.

Zábery sú sériou zostrihaných epizód z interakcie Zelenského s Grahamom. A veta o peniazoch je v skutočnosti “prilepená” k dialógu o “umierajúcich Rusoch”.

Reklama

 

11:45 – Zelenskyj predložil v Rade uznesenie o uvalení sankcií na Irán na 50 rokov.

Prezident navrhuje:

  • úplný zákaz obchodných transakcií s Iránom,
  • zastaviť tranzit zdrojov,
  • zastaviť lety a dodávky,
  • zabrániť obyvateľom Iránu, aby stiahli kapitál z Ukrajiny,
  • uložiť zákaz akýchkoľvek investícií v islamskej republike,
  • zakázať transfer technológií, práv duševného vlastníctva.

 

9:35 – Agentúra Reuters zverejňuje fotografie následkov nočného útoku na Kyjev.

Reklama

 

9:05 – Pri nočnom útoku na Kyjev zomrel 41-ročný muž.

Ďalšie dve osoby, muž a žena, boli zranené a prevezené do nemocnice, uviedla kyjevská polícia.

Poškodené boli obytné a nebytové budovy a viac ako šesť áut.

Poškodené auto po nočnom útoku na Kyjev

 

Reklama

8:50 – Úrady v Žitomírskej oblasti potvrdili útok na jedno z infraštruktúrnych zariadení v regióne.

Podľa predbežných správ nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam.

Predtým obyvatelia Žitomírskej oblasti hlásili výbuchy a požiare počas nočného náletu dronov.

 

8:20 – Rusko varuje, že dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu môžu vystupňovať vojnu na doteraz nevídanú úroveň.

Ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrej Kelin to uviedol v rozhovore pre BBC.

Podľa diplomata má jeho krajina “obrovské zdroje” a zatiaľ nepristúpila k “veľmi vážnym opatreniam”. Dodal, že “Rusko je 16-krát väčšie ako Ukrajina”.

Reklama

Veľvyslanec tiež varoval, že vojna by mohla prejsť do “nového rozmeru”. Trvanie konfliktu podľa neho “závisí od úsilia o eskaláciu vojny, ktoré vyvíjajú krajiny NATO, a najmä konkrétne Veľká Británia”.

“Samozrejme, skôr či neskôr môže táto eskalácia prejsť do novej dimenzie, ktorú nepotrebujeme a nechceme,” dodal.

 

7:48 – Vzdušné sily hlásia rekordný počet dronov vypustených v noci na Ukrajinu a to 54. Z nich bolo údajne zostrelených 52.

 

7:36 – Ruské telegramové kanály informujú o útoku dronu na ropnú rafinériu v Krasnodarskom kraji. Tvrdí sa, že všetky drony boli zostrelené a trosky dopadli na územie rafinérie, ale infraštruktúra podniku nebola poškodená.

 

Reklama

7:25 – Kličko o dôsledkoch útoku dronov na Kyjev:

  • v Pečerskom okrese došlo k požiaru strechy deväťposchodovej budovy.
  • V Solomenskom okrese úlomok dronu poškodil tretie poschodie sedemposchodovej budovy.
  • Záchranári likvidujú požiar v podniku v Golosivskom okrese.

 

7:10 – Kličko: “Sily protivzdušnej obrany už zničili viac ako 20 bezpilotných lietadiel, ktoré sa pohybujú smerom na Kyjev. K hlavnému mestu sa však blíži nová vlna bezpilotných lietadiel. Zostaňte v úkryte. Nezanedbávajte svoju bezpečnosť. Bude to ťažká noc.”

 

7:00 – V Kyjeve bol vyhlásený poplach. V regióne bolo počuť výbuchy, informovali miestne úrady. Úrady potvrdili prácu protivzdušnej obrany na okraji hlavného mesta.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali