To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 26. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP, telegram, screenshot)

Aktualizované 26. marca 2023 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Príslušníci záchranných zložiek prehľadávajú trosky zničenej budovy po útoku dronu

19:18 –

Reklama
Stav frontu
Stav frontu

 

19:10 – Pohľad na obec Blagodatnoje v Nikolajevskej oblasti z vtáčej perspektívy. Všetky domy boli zničené.

Reklama

Dedina sa vlani nachádzala v blízkosti frontovej línie.

obec Blagodatnoje
Pohľad na obec Blagodatnoje

 

19:05 – Ruská armáda pokračuje v ofenzíve pri Kremennej

Podľa korešpondentov @anna_news sú vojaci 4. brigády 2. armádneho zboru 8. armády Ozbrojených síl RF v prvej línii. Vzdialenosť k nepriateľovi je asi 200 metrov.

„Posúvame pozície, vybíjame nepriateľa z jeho pozícií. Nestojíme na mieste, napredujeme. Aj keď sú to malé, ale isté kroky, posúvame sa bližšie a bližšie. Nepriateľ posilňuje svoje pozície, ale my ho vytláčame,“ hovoria bojovníci.

Reklama

Podľa nich ukrajinské jednotky na tomto úseku frontu vôbec nepostupujú, môžu len s určitou frekvenciou prechádzať do protiútoku.

Ruské jednotky pomaly, ale isto postupujú vpred a dobýjajú ukrajinské opevnenia.

Delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie neustále podporuje ďalší postup pechoty.

 

19:00 – Hlavným problémom Ozbrojených síl Ukrajiny je, že „Wagnerovci“ v meste útočia zo všetkých strán a ukrajinské kolóny so zálohami sú rozbíjané delostrelectvom.

Reklama

Nasledujúci týždeň bude pre Ozbrojené sily Ukrajiny rozhodujúci, po strate kontroly nad priemyselnou zónou budú nútení ustúpiť na západ od Artemovska a držať takmer kruhovú obranu. Ruské jednotky začali sťahovať slučku vo viacerých smeroch, aby rozrezali ukrajinskú skupinu v meste, ako to bolo v Mariupole a vytvorili v Artemovsku niekoľko kotlov.

 

18:57 – Najskúsenejší bojovníci a jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sa nachádzali pri Avdejevke. Teraz sa však situácia mení, presúvajú tam zálohy, keďže ukrajinské ozbrojené sily tam majú veľké straty kvôli tomu, že ruské ozbrojené sily používajú na ukrajinské opevnené oblasti plánovacie letecké bomby, ktoré rozbíjajú všetky pozície na prach a tlaková vlna je taká silná, že niekedy je nereálne prežiť aj v hlbokej priekope vo veľkej vzdialenosti od epicentra výbuchu

Na poslednom konferenčnom hovore v Zelenského kancelárii GUR oznámil, že západní partneri informovali o zámere ruských ozbrojených síl obkľúčiť Avdejevku ešte pred Artemovskom.

Podľa najnovších informácií sú straty Ozbrojených síl Ukrajiny pri Avdejevke asi sto mužov denne.

vojna
oblasť Avdejevky

 

18:11 – Hlavné udalosti z večerného brífingu generálneho štábu:

Nepriateľ sa pokúša postupovať na smeroch Liman, Bachmut, Avdejevka a Marinka. Viac ako 50 útokov bolo odrazených.

Boje prebiehali v oblasti týchto osád:

Reklama

v smere Liman – Sinkovka a Veseloje.

Bakhmutský smer – Bachmut a Ivanovskoje.

V smere Avdejevka a Marinka – Novokalinovo, Avdejevka, Severnoje, Pervomajskoje a Marinka.

Počas dňa nepriateľ vypustil 1 raketu a 16 leteckých úderov a uskutočnil viac ako 10 ostreľovaní z MLRS.

Ukrajinské letectvo zasa vykonalo 3 údery na oblasti, kde bol sústredený personál a vojenská technika, zatiaľ čo ukrajinské delostrelectvo zasiahlo 3 oblasti, kde bol sústredený nepriateľ, stanicu protivzdušnej obrany a vlak s muníciou.

Reklama

 

18:10 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Juh

Pri vykonávaní prieskumu v blízkosti osady Avdejevka bolo na palebnom postavení nájdené maskované bojové vozidlo pechoty ukrajinských ozbrojených síl. Bojové vozidlo nepriateľa bolo zničené paľbou z batérie 152 mm húfnic Msta-B delostreleckej brigády Južného vojenského okruhu.

Počas aktívnych operácií pri Marinke v doneckom smere útočné jednotky Južného vojenského okruhu zničili skupinu do 10 nepriateľských pešiakov a delostrelecká paľba potlačila dve mínometné pozície na okraji obce Georgijevka.

 

Reklama

16:58 – Ukrajina žiada okamžité zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s Putinovým vyhlásením o zámere Ruska rozmiestniť taktické jadrové zbrane na území Bieloruska.

Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

“Ukrajina očakáva účinné opatrenia proti jadrovému vydieraniu zo strany Kremľa od Spojeného kráľovstva, Číny, USA a Francúzska, a to aj ako stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, ktorí majú osobitnú zodpovednosť za predchádzanie hrozbám agresie s použitím jadrových zbraní. Žiadame, aby sa na tento účel okamžite zvolalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

 

16:25 – Európska únia je pripravená uložiť nové sankcie, ak Rusko nasadí taktické jadrové zbrane v Bielorusku, uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

“Bielorusko to stále môže zastaviť, je to jeho voľba. EÚ je pripravená reagovať ďalšími sankciami,” zdôraznil Borrel. Rozmiestnenie ruských jadrových zbraní Bieloruskom zároveň označil za “eskaláciu a ohrozenie európskej bezpečnosti”.

 

Reklama

16:21 – Z Ukrajiny odchádza oveľa viac mužov ako žien. K tomuto záveru dospela Ukrajinka Anna Samojlenko na základe osobnej skúsenosti s prechodom poľských hraníc, ako uviedla na TikToku.

Podľa jej slov bolo na hraničnom priechode, ktorý prekročila, trikrát viac mužov ako žien.

Zároveň tvrdí, že len jeden z deviatich mužov, ktorí odišli, mal podľa jej odhadu viac ako 60 rokov, ostatní boli tridsiatnici a vôbec nevyzerali ako zdravotne postihnutí ľudia alebo otcovia mnohých detí.

Takýto obraz, priznala Anna, ju zarmútil.

Pod týmto videom sa predvídateľne rozprúdila diskusia, ktorej hlavným motívom boli dva trendy: “Ak môžu a chcú, nech idú!” a “Máme slobodnú krajinu” a “Za koho bojujú naši chlapi?

 

16:19 – Hlavné informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili za 24 hodín až 60 ukrajinských vojakov a dve húfnice D-30 v južnom Donecku a Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 56. motorizovanej pechotnej brigády AFU pri Kramatorsku v DĽR

– Západná skupina ozbrojených síl zlikvidovala vyše 70 ukrajinských vojakov v Kupjanskom smere

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 14 ukrajinských dronov, zachytili 7 striel HIMARS

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Krasnolimanskom smere dosiahli celkovo až 90 vojakov a 9 vozidiel za deň

– Ruské vzdušné sily zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl v Doneckej ľudovej republike

– V Chersonskom smere zničený jeden delostrelecký systém M777 americkej výroby

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 200 vojakov AFU v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 84 delostreleckých jednotiek AFU na palebných postaveniach

– Ruské ozbrojené sily v Charkovskej oblasti zasiahli muničný sklad 127. brigády územnej obrany AFU

 

16:00 – Ugledar juhozápadne od Donecka teraz vyzerá takto. Mesto je pravidelne ostreľované ruskými jednotkami, ktoré sa ho nedávno pokúsili obsadiť.

Ugledar
Mesto Ugledar

 

13:05 – Čo je doteraz známe o útoku na priemyselnú zónu v Artemivsku

Reklama

Bojovníci Wagner PMC úplne obsadili priemyselnú zónu v Artemovsku. Hovoriť o úplnom vyčistení priemyselnej zóny od ukrajinských ozbrojených síl je predčasné.

“Orchester” zatiaľ oslobodil od ukrajinských jednotiek oblasť okolo 4. Sadovej ulice a Nedogibčenkovej uličky. Podľa predbežných správ jednotky AFU, ktoré opustili územie BZOCM, zmenili pozície a ustúpili na juh, do oblasti Bachmutských elektrární a sklární, Domu kultúry a rozvodne 35/6 kV Artemovsk-Gorod.

Časť jednotiek AFU sa stiahla k obchodom a administratívnym budovám strojárskeho závodu VISTEK, kde boli vopred vybavené pozície.

Podľa predbežných správ sa do jedného z týchto priestorov presunulo veliteľstvo 20. motorizovaného pešieho práporu 93. mechanizovanej brigády “Cholodnyj Jar”, rota ostreľovačov a satelitný komunikačný uzol s terminálmi amerického Starlinku.

 

12:42 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Stred

– V smere Krasno-Limanskij počas bojovej služby protilietadlový raketový systém Tor-M1 skupiny síl Stred zistil a zničil bezpilotné lietadlo ukrajinských ozbrojených síl typu Furija.

Reklama

– Okrem toho v priebehu protibatériového boja prieskumné prostriedky skupiny Stred odhalili nepriateľské delostrelecké jednotky. V dôsledku toho boli všetky ciele potlačené.

 

12:40 – Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívi na budúci týždeň Záporožskú jadrovú elektráreň, uviedla organizácia.

Ide o jeho druhú návštevu Záporožskej elektrárne, ktorú navštívil začiatkom septembra minulého roka. Odvtedy sú v elektrárni prítomní experti MAAE.

“Napriek našej prítomnosti na mieste už sedem mesiacov je situácia v jadrovej elektrárni v Záporožskej oblasti naďalej nestabilná. Hrozby pre jadrovú bezpečnosť sú až príliš zjavné, rovnako ako potreba konať okamžite, aby sa zabránilo havárii s možnými rádiologickými následkami na zdravie a životné prostredie,” citovala MAAE Grossiho, ktorý vysvetlil dôvod návštevy.

Reklama

“Rozhodol som sa opäť navštíviť ZJE, aby som osobne skontroloval, ako sa situácia od septembra zmenila, a aby som sa porozprával s tými, ktorí v elektrárni pracujú v tomto bezprecedentnom a veľmi zložitom prostredí,” dodal Grossi.

Spolu s ním do Záporožskej JE vycestuje nový tím expertov agentúry.

 

12:23 – Ukrajinské ozbrojené sily strácajú počas bojov o Artemovsk 100 až 200 vojakov denne, uviedol denník Sunday Times.

Ukrajinské ozbrojené sily si budú musieť vybrať medzi udržaním mesta za každú cenu alebo ústupom do Slovjanska a Kramatorska, uviedol denník.

 

12:15 – Počas týždňa boli zabití traja Poliaci, ktorí bojovali na ukrajinskej strane.

Na Twitteri o tom informoval vedúci úradu poľského premiéra Michal Dworczyk.

“Dnes ráno zomrel ťažko zranený poľský dobrovoľník (príspevok bol napísaný včera – pozn. red.) v nemocnici v Dnepri. Tragický týždeň – zahynuli 3 naši krajania bojujúci na strane Ukrajiny. Ďalší ťažko zranený dobrovoľník odišiel do Kyjeva,” napísal Michal Dworczyk.

 

12:10 – Nemecká vláda považuje Putinovo vyhlásenie o budúcom rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku za “ďalší pokus o jadrové zastrašovanie.

Ruským prezidentom uvádzaný príklad rozmiestnenia jadrových zbraní v krajinách NATO je “zavádzajúci a nemôže ospravedlniť krok” oznámený Moskvou, tvrdí nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Okrem toho Berlín pripomína, že Bielorusko sa na medzinárodnej úrovni opakovane zaviazalo, že na svojom území nerozmiestni jadrové zbrane.

 

12:05 – Ruská vláda schválila a rozhodla sa predložiť Štátnej dume návrh zákona o zriadení voľnej hospodárskej zóny na území Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Záporožskej a Chersonskej oblasti

Kabinet tiež schválil a rozhodol sa predložiť Štátnej dume návrh zákona, ktorým sa ustanovujú oslobodenia od daní, vrátane daní zo zisku a daní z nehnuteľností, na pozemky pre účastníkov FEZ.

Reklama

 

11:50 – Výbuch námornej míny poškodil mólo a niekoľko budov na pobreží v Odeskej oblasti. Informovala o tom tlačová služba Odeskej mestskej rady.

“Mína vybuchla po tom, ako zasiahla pobrežné konštrukcie v mieste kotvenia malých plavidiel. Poškodených bolo niekoľko budov,” uvádza sa v správe na kanáli mestskej rady Telegram.

 

11:30 – Vojenské vybavenie ukrajinských ozbrojených síl sa v noci tajne prepravuje na líniu kontaktu, ale ruská armáda sa ho snaží zničiť už počas prepravy, uviedol Vladimir Putin.

“Niektoré veci sa našim vojakom podarí urobiť, niektoré nie. Prepravujú ju tajne, v noci. Ale to, čo sa im podarí dostať, dostanú. Ale takýto cieľ určite existuje,” povedal v rozhovore s Pavlom Zarubinom.

 

11:00 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Vostok

– Jednotky skupiny Vostok na juhodoneckom smere v rámci operácie protibatériového boja s použitím systému Penicillin odhalili a zničili nepriateľskú húfnicu pri obci Vodjanoje pomocou delostreleckého systému Hyacinth-B.

– Systémy SAM Osa-AKM TMF zostrelili dve bezpilotné lietadlá Leleka a jedno bezpilotné lietadlo Valkyrija.

– V smere na Záporožie systémy Tor SAM zostrelili dve UAV Furia.

 

10:32 – Rusko a Čína nevytvárajú žiadne vojenské spojenectvo, povedal Putin v rozhovore pre ruskú televíziu

“Áno, máme spoluprácu v oblasti vojensko-technickej spolupráce, neskrývame ju, máme všetko transparentné. Nie je tam nič tajné, máme aj vojenskú spoluprácu, vykonávame cvičenia,” povedal ruský prezident.

Naopak, obvinil USA, ktoré vytvárajú nové aliancie, čo “dáva dôvod aj západným politickým analytikom hovoriť, že Západ buduje novú os.

Reklama

Predtým americký prezident Biden povedal, že zbližovanie Ruska a Číny je “silne prehnané”, a ak niekto v súčasnom svete vytvára úspešné aliancie, sú to USA.

 

9:47 – Vo včerajšom rozhovore to povedal aj samotný Putin.

“Sediac pri krbe a popíjajúc čaj sme sa o všetkom rozprávali uvoľnene. Hovorili sme o situácii vo svetových záležitostiach, a to v rôznych aspektoch. Predseda Čínskej ľudovej republiky venoval pomerne veľkú pozornosť pozitívnym východiskám čínskeho mierového plánu a plánu mierového urovnania situácie na Ukrajine,” povedal prezident Ruskej federácie.

Rozhovor pri ohni trval štyri hodiny. Na Putina urobila dojem úroveň pripravenosti Si, ktorý je “hlboko ponorený do všetkých otázok”. Výsledkom rozhovoru bola podľa neho “obojstranná spokojnosť”.

 

9:39 – Bývalý šéf ministerstva zahraničných vecí Kissinger povedal, že “prichádza druhá studená vojna, ktorá bude ešte nebezpečnejšia ako tá prvá”.

Nová konfrontácia medzi USA a Čínou bude podľa neho vážnejšia ako boj medzi Washingtonom a Moskvou v 60. a 70. rokoch minulého storočia. “Medzi Čínou a USA by sa mohla začať nová studená vojna. Obe krajiny majú porovnateľné hospodárske zdroje a počas prvej studenej vojny nič také neexistovalo. Peking a Washington sú teraz protivníkmi a nemali by sme čakať, kým sa Čína westernizuje,” domnieva sa 99-ročný bývalý americký úradník, ktorý je guru pre mnohých odborníkov na medzinárodné vzťahy.

 

9:35 – Hollywoodsky herec Orlando Bloom prišiel na Ukrajinu prvýkrát od roku 2016. Napísal o tom na svojej stránke na Instagrame.

“Nikdy som nečakal, že sa vojna rozšíri po celej krajine, odkedy som tam bol,” napísal.

Bloom je veľvyslancom dobrej vôle Detského fondu UNICEF. Navštívil jedno z centier tejto nadácie na Ukrajine.

Orlando Bloom
Na snímke Orlando Bloom

 

9:25 – Za posledné dva týždne sa na území Doneckej ľudovej republiky vzdalo ruským silám približne 70 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Informoval o tom predstaviteľ bezpečnostných orgánov regiónu.

“Väčšina z nich sa vzdala dobrovoľne v snahe zachrániť si život,” uviedol zdroj.

Reklama

 

9:20 – Ruské vojenské zoskupenie Západ zabránilo presunu záloh ukrajinských ozbrojených síl v smere na Kupjansk a narušilo aj rotáciu ukrajinských jednotiek na ich predsunutých pozíciách, uviedol vedúci tlačového strediska zoskupenia Západ Serhij Zybinskij.

 

9:00 – Holding Ruselectronics štátnej korporácie Rostec po prvýkrát predviedol výrobu unikátnych maskovacích náterov, ktoré umožňujú maskovať vojenskú techniku pred optickým, tepelným a radarovým prieskumom nepriateľa.

Tlačová služba Ruselectronics uviedla, že materiál pohlcuje elektromagnetické žiarenie z radarov na 99,5 %. Povlak je schopný výrazne znížiť dosah nepriateľských radarových systémov.

V závislosti od ročného obdobia a krajiny sa používajú rôzne farby vrátane tých, ktoré simulujú snehové záveje.

 

8:40 – Kyjev očakáva, že Európa sprísni sankcie voči Moskve po rozhodnutí Vladimira Putina rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku, a žiada ďalšie zbrane na protiofenzívu, uviedol vo francúzskej televízii LCI poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

8:20 – “Spoločnosť Wagner má plnú kontrolu nad územím spoločnosti AZOM, Artemovského závodu na spracovanie neželezných kovov. Zelenskyj tu bol v decembri a odmenil “statočne brániacu” ukrajinskú armádu závodu.

8:00 – USA komentovali Putinovo vyhlásenie o rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

Tvrdia, že nevidia žiadne známky jadrovej eskalácie zo strany Ruska.

“Videli sme správy o vyhláseniach Ruska a budeme naďalej monitorovať situáciu. Nemáme dôvod meniť spôsob fungovania našich strategických jadrových síl a nevidíme žiadne náznaky, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní,” uviedol Pentagón.

 

7:50 – Ranný brífing ukrajinského generálneho štábu: 

Ukrajinské ozbrojené sily počas dňa odrazili viac ako 85 útokov.

V limanskom smere – pri Siňkovke, Kremennej, Belogorovke a Vyemke.

V Bachmutskom smere – na Bachmut, ako aj v oblastiach Bogdanovka a Predtechino.

V smere Avdejevka a Marinka – proti Keramiku, Avdejevke, Tonenkoje, Severnoje, Vodjanoje, Pervomajskoje, Marinke a Novomichajlivke.

 

7:10 – Ruské jednotky postúpili pozdĺž diaľnice T0513 v Bachmute, ktorá vedie do centra mesta zo severu.

Píše to americký Inštitút pre štúdium vojny, ktorý analyzuje videozáznamy z frontu.

Rusi čiastočne postúpili aj v juhozápadnej časti Bachmutu.

Inštitút sa však domnieva, že ruské úsilie v Bachmute “dosiahlo vrchol” a zatiaľ sa im nepodarilo mesto obkľúčiť.

Na severe ruské sily uskutočnili obmedzenú ofenzívu pri Kovalivke (10 km juhozápadne od Svatove) a Verchnekamenskom (21 km južne od Kremennej).

 

 

 

6:50 – Podľa britských spravodajských služieb podniklo Rusko od začiatku marca najmenej 71 útokov na Ukrajinu.

Reklama

Tieto útoky nasledovali po dvojtýždňovej prestávke na konci februára. Rusko pravdepodobne začalo dronmi Geraň – 2 pravidelne dopĺňať zásoby.

Vypúšťajú sa z dvoch smerov: z Krasnodarského kraja a z Brianskej oblasti.

“To umožňuje Rusku flexibilne zasiahnuť široký sektor Ukrajiny a skracuje čas letu k cieľom na severe Ukrajiny. Pravdepodobne ide aj o ďalší pokus roztiahnuť ukrajinskú protivzdušnú obranu,” domnieva sa britské ministerstvo obrany.

 

6:43 –

Stav frontov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali