To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj sa nevzdáva, ťažké boje o Bachmut pokračujú

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj sa nevzdáva, ťažké boje o Bachmut pokračujú

Kyjev 14. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Alexandrov, telegram, screenshot)

Aktualizované 14. marca 2023.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke vyšetrovatelia skúmajú sutiny budovy pri nákupnom centre, ktorú zničilo podľa ruských predstaviteľov v Donecku údajné ostreľovanie ukrajinskej armády v meste Volnovacha v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

18:58 – USA nebudú brániť rozhodnutiam niektorých krajín dodať Ukrajine stíhačky. Uviedol to koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

 

Reklama

18:39 – Kremeľ nehovorí o prípravách na novú vlnu mobilizácie v Rusku, povedal Peskov.

 

Reklama

18:19 – Vladimír Putin uviedol, že USA by teoreticky mohli mať záujem na poškodení projektu Nord Streams, aby mohli dodávať svoj skvapalnený plyn na európsky trh.

Zároveň označil za “úplný nezmysel” verziu, že niektorí ukrajinskí aktivisti uskutočnili útok na Nord Streams.

 

17:49 – Dnešné rozsiahle letecké poplachy súviseli s aktivitou ruského taktického letectva, hrozbou pozemných raketových systémov a letmi lietadiel MiG-31K.

 

Reklama

17:26 – Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia Generálneho štábu ukrajinskej armády:

1. Na Bachmutskom smere prebiehajú neustále pozičné boje v Bachmute, pričom ruské útoky boli odrazené v oblastiach Jagodne, Chromovo a Orechovo-Vasiljevka.

2. V oblasti Avdijevky, Marinky a Šachtaru ruská armáda útočila v oblastiach Kamianka, Nevelskoje, Novokalinovo a Marinka. Ako uviedol generálny štáb AFU – neúspešne.

Na Kupjanskom a Limanskom smere sa Rusi pokúšali prelomiť obranu AFU, ale podľa generálneho štábu AFU tiež neúspešne.

4. Na záporožskom a chersonskom smere sa ruská armáda bráni.

Reklama

5. Na volyňskom, polesnianskom, severskom a slobožanskom smere nedošlo k výraznej zmene operačnej situácie. Rusi naďalej ženijne upravujú terén v pohraničných oblastiach Brjanskej a Kurskej oblasti a udržiavajú zoskupenie vojsk v Belgorodskej oblasti na demonštračné akcie, aby zabránili presunu jednotiek AFU na iné smery.

6. Ruská armáda uskutočnila 30 leteckých a 8 raketových úderov vrátane úderov na Kramatorsk v Doneckej oblasti a Zataku v Odeskej oblasti. Vypálila tiež 33 striel z MLRS.

7. V štátom nekontrolovanej Abrikosivke v Chersonskej oblasti ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali jednotku ruskej armády. Boli zničené štyri obrnené vozidlá (BMP/SAU) a najmenej 15 ruských vojakov.

8. Vzdušné sily AFU uskutočnili 9 úderov.

 

17:02 – Nemecko, Dánsko a Švédsko odmietli spolupracovať s ruskou generálnou prokuratúrou a FSB na vyšetrovaní sabotáže plynovodu Nord Stream, uviedol Vasilij Nebenza v liste Bezpečnostnej rade a Valnému zhromaždeniu OSN.

 

16:45 – Situácia na frontoch 14. marca 2023

vojna, Ukrajina
Situácia na frontoch 14. marca 2023

 

vojna, Ukrajina
Situácia na frontoch 14. marca 2023

 

Reklama

16:31 – Obranná operácia v bachmutskom smere má mimoriadny strategický význam na odstrašenie nepriateľa a je kľúčom k odolnosti celého frontu, uviedol hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

“Vážim si húževnatosť, odvahu a nezničiteľnosť našich vojakov v Bachmute. Obranná operácia na tomto smere má mimoriadny strategický význam na odstrašenie nepriateľa. Je kľúčom k udržateľnosti obrany celého frontu,” napísal v Telegrame.

 

16:25 – Jednotky skupiny Wagner sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti Artemovskej správy, povedal Prigožin.

Podľa neho sa v samotnom meste a jeho okolí nachádza približne 70 000 ukrajinských vojakov. Straty Kyjeva v bojoch o Artemovsk dosahujú mesačne 10 – 11 tisíc len v mŕtvych, poznamenal Prigožin.

Reklama

 

16:24 – Podľa Josepa Borrella môže EÚ 20. marca na zasadnutí ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ schváliť rozhodnutie o financovaní dodávok munície na Ukrajinu.

“V našej diskusii s ministrami obrany v Štokholme sa všetci zhodli na potrebe urýchlene pokročiť. Mám v úmysle dosiahnuť dohodu na ďalšom zasadnutí ministrov zahraničných vecí a obrany 20. marca pred zasadnutím Európskej rady 23. – 24. marca,” povedal šéf zahraničnej politiky EÚ.

Tento balík dodávok bude okrem iného zahŕňať 155 mm granáty z existujúcich zásob krajín EÚ. Na oplátku krajiny dostanú jednu miliardu eur z Európskeho mierového nástroja. Ďalšia miliarda eur sa vynaloží na spoločný nákup novej munície pre EÚ.

 

Reklama

15:57 – Situácia na kontaktnej línii v Záporožskej oblasti je pomerne stabilná, uviedol úradujúci gubernátor oblasti Jevhen Baličskij.

Poznamenal, že ruské sily posilňujú svoje bojové pozície v záporožskom smere pre prípad možnej ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.

Záporožské regionálne orgány okrem toho plánujú už na jar vytvoriť mechanizmus vývozu obilia cez prístav Berďansk, dodal Baličskij.

 

15:56 -Továreň Vostokmaš v Artemovsku bude čoskoro plne pod kontrolou ruských síl, povedal Pušilin.

 

15:54  – Moskovské letisko Vnukovo funguje normálne a neboli nad ním spozorované žiadne neidentifikované objekty, uviedla tlačová služba letiska.

Reklama

Telegramový kanál Mash predtým informoval, že na oblohe nad Vnukovom bol spozorovaný dron. Údajne sa pohyboval zo smeru osady Moskovskij a letel v blízkosti pristávacej dráhy.

 

15:39 – Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach.

vojna, Ukrajina
Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach

 

15:37 – Úradujúci šéf Doneckej ľudovej republiky Pušilin povedal, že boje prebiehajú doslova na každom metri Artemovska a úrady v Kyjeve neberú do úvahy početné straty.

Pušilin uviedol, že nevidí žiadne riešenie na stiahnutie zvyšných ukrajinských jednotiek z mesta.

 

Reklama

14:26 – Zelenskyj predsedal zasadnutiu Stavky najvyššieho veliteľa, na ktorom sa všetci členovia Stavky vyslovili za pokračovanie obrany Bachmutu, uvádza sa na webovej stránke prezidentskej kancelárie.

Stavka rokovala aj o dodávkach zbraní a munície jednotkám na frontovej línii, o dodávkach vojenskej techniky od spojencov a o jej rozdelení medzi skupiny vojsk.

 

14:12 – Na oblohe nad moskovským letiskom Vnukovo bol spozorovaný neidentifikovaný dron, informovali ruské blogy.

Podľa nich dron letel v blízkosti pristávacej dráhy, čo mohlo spôsobiť meškanie desiatok letov. Zamestnanci letiska však dron spozorovali a nahlásili ho polícii.

 

14:09 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na Kupjanskom smere dosiahli 75 vojakov za 24 hodín

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 60 vojakov AFU a húfnicu D-20 v južnom doneckom a záporožskom smere

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 23 striel z viacnásobných raketometov HIMARS, Smerč a Uragan a zničili 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel

– Viac ako 95 ukrajinských vojenských a amerických delostreleckých systémov M777 zničených počas dňa v smere Krasnoliman

– Ruské ozbrojené sily zničili počas noci do 150 vojakov AFU v oblastiach Zalizňanské, Krasnoje a Tonenkoje v DĽR

– Ruské vojská zničili v noci nadnes v Chersonskom smere vyše 40 vojakov, dve samohybné delostrelecké jednotky Gvozdika a samohybnú húfnicu

– Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri Krasnoarmijsku v DĽR

Reklama

 

14:07 – Ruské regionálne úrady popreli správy o údajnom zostrelení bezpilotného lietadla v blízkosti chemického závodu v Brjanskej oblasti: zvuk spôsobilo lietadlo, ktoré prešlo zvukovou bariérou.

 

13:24 – Miestne médiá informujú o novom ostreľovaní Kostantynivky v Doneckej oblasti.

 

13:23 – Pravicoví aktivisti v Tbilisi, ktorých ich odporcovia obviňujú z napojenia na Kremeľ, strhli z budovy gruzínskeho parlamentu vlajky EÚ a spálili ich.

Priaznivci skupiny Alt-Info a strany Konzervatívne hnutie dnes pochodovali gruzínskym hlavným mestom a vystupovali “proti agentom” a osobám, ktoré sa “snažia zatiahnuť Gruzínsko do vojny”.

Reklama

Požadujú vypísanie celoštátneho referenda o zákone o “zahraničných agentoch”, ktorý bol po protestoch už stiahnutý z programu rokovania parlamentu. Konzervatívne hnutie zároveň tento zákon podporuje.

 

13:01 – Úrady ruskej Brjanskej oblasti popierajú správy ruských médií, že dron, ktorý sa pokúšal zaútočiť na brjanský chemický závod pri meste Selco, bol zostrelený.

Telegramové kanály informovali, že systém protivzdušnej obrany Pantsir údajne zostrelil dron niekoľko kilometrov od miesta údajného útoku.

 

Reklama

12:54 – Z Artemivska nie je bezpečný východ, čo signalizuje blížiace sa, takmer nevyhnutné obkľúčenie mesta, píše Daily Mail.

Cesta, ktorú opísal britský spravodajca, už nie je prístupná autom.

Ukrajinská armáda ju zamínovala protitankovými mínami.

Zostala len cesta vzdialená 700 m od pozícií ruských bojovníkov, na ktorú dozerá delostrelectvo.

 

12:29 – “Spoločnosť Ukroboronprom uvádza, že v spolupráci s nemenovanou krajinou NATO začala výrobu 125 mm nábojov pre tankové delo.

Prvá várka nábojov pre sovietske tanky T-64, T-72 a T-80 už bola dodaná.

Pre istotu bola výroba nasadená v zahraničí, ale pracujú na nej ukrajinskí konštruktéri, technológovia, sústružníci, zlievači a ďalší špecialisti.

Štátny koncern uvádza, že počas vojny bola nasadená ukrajinská výroba nasledovnej munície: 82 mm a 120 mm mínometné náboje, 122 mm a 152 mm delostrelecké náboje a teraz aj 125 mm tankový granát.

 

12:25 – Fínska premiérka Sanna Marinová objasnila svoje slová o presune vyradených stíhačiek Hornet na Ukrajinu, ktoré prekvapili fínskeho prezidenta a ďalších fínskych predstaviteľov.

Tí uviedli, že o tejto otázke s nimi nediskutovali.

Marinová tvrdí, že počas svojej návštevy Kyjeva nepredložila Ukrajine žiadne nové ponuky ani sľuby, ale skôr začala vo Fínsku diskusiu o tom, čo urobiť so starou flotilou stíhačiek Hornet, ktorá má byť v rokoch 2025 až 2031 úplne vyradená z prevádzky a nahradená americkými stíhačkami F-35.

“Je jasné, že Ukrajina potrebuje ešte ťažšie vybavenie. A je dobré, že sa nám podarilo dohodnúť s partnerskými krajinami na zaslaní tankov, a áno, ďalšou veľkou otázkou sú stíhačky a protivzdušná obrana v širšom zmysle,” citovalo Marina fínske vydanie Yle.

 

Reklama

12:23 – Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach.

Podľa monitorovacích skupín to súvisí so vzletom ruských lietadiel Mig s Kinžalmi na palube.

Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach
Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach

12:21 – Kremeľ reagoval na správy západných médií, že Medzinárodný trestný súd v Haagu začne proti Rusku dve konania o vojnových zločinoch na Ukrajine.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Kremeľ neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu.

“Vo všeobecnosti nás neunavuje pripomínať, že už mnoho rokov sa ani žiadne medzinárodné súdne orgány, dokonca ani tie, ktoré neuznávame, ani iní členovia medzinárodného spoločenstva neobťažovali venovať pozornosť ničeniu civilnej infraštruktúry, zabíjaniu civilistov, ktoré ukrajinskí nacionalisti zinscenovali v Donbase,” povedal Peskov.

 

12:19 – V Rusku sa “falšovanie informácií o špeciálnej operácii” trestá až 15 rokmi väzenia.

Ruská Štátna duma dnes schválila zákon, podľa ktorého sa falošné informácie o akýchkoľvek účastníkoch “špeciálnej operácie” vrátane “dobrovoľníkov” budú trestať až 15 rokmi väzenia a za ich diskreditáciu až 7 rokmi.

 

11:38 –  Spoločnosť Wagner PMC dnes uviedla, že obsadila závod Vostokmaš na severe priemyselnej zóny AzOM, závod na výrobu farebných kovov Artemivsk.

Nachádza sa v meste Bachmut.

Ukrajinská vojenská subpublikácia Deep State v komentári k fotografiám, ktoré zverejnila PMC, uviedla, že wagnerovci boli odfotografovaní v tej istej dielni, v ktorej Volodymyr Zelenskyj 20. decembra vyznamenal ukrajinskú armádu.

 

11:18 – Kremeľ označil predĺženie dohody o dodávkach obilia za “gesto dobrej vôle”.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov označil dohodu za “gesto dobrej vôle z ruskej strany”, keďže druhá časť dohody (o odblokovaní vývozu z Ruska) sa nerealizovala.

Reklama
Peskov v tejto súvislosti uviedol, že “dohoda nemôže stáť na jednej nohe”.
Moskva a Ankara predtým potvrdili 60-dňové predĺženie dohody o obilí.

11:16 – Kyjev odstráni niektoré zátarasy a zasype niektoré priekopy.

“Niektoré zátarasy a inžinierske stavby zostanú v prevádzke, niektoré inžinierske zátarasy prejdú do režimu “spánku”, iné inžinierske zátarasy budú úplne demontované,” povedal šéf KGBA Serhij Popko.

Inžinierske stavby, ktoré by mali naďalej plniť svoju funkciu zabezpečenia hlavného mesta, budú zachované a vylepšené.

Niektoré iné inžinierske prekážky, ktoré budú dôležité pre obranu mesta, zostanú v “nečinnom” režime. Zvyšné inžinierske prekážky Kyjeva, ktoré v súčasnosti nie sú potrebné, budú demontované.

 

10:59 – Šéf nemeckých ozbrojených síl Eberhard Zorn bude predčasne odvolaný kvôli svojim slovám o postupe ruskej armády na Ukrajine.

Denník Bild citoval vládne zdroje, podľa ktorých generála Zorna nahradí generálmajor Karsten Breuer.

Agentúra AFP spresňuje, že sa tak stane už vo štvrtok.

Zorn vlani v septembri v rozhovore pre časopis Focus vyzval, aby sa akcie AFU nepreceňovali, a to, čo sa deje, nenazval protiútokom. Išlo nanajvýš o protiútok, ktorý nemohol Rusko výrazne zatlačiť späť.
Vyjadril tiež obavy, že Ruská federácia by údajne mohla zaútočiť na viaceré susedné krajiny.

10:03 – Turecké ministerstvo obrany potvrdzuje informácie Ruska, že včera bolo v Ženeve podpísané 60-dňové predĺženie dohody o obilí.

“Na rokovaniach medzi delegáciami OSN, Ruska a Ukrajiny v Ženeve 13. marca bolo oznámené, že Rusko podporí 60-dňové predĺženie dohody a že je za pokračovanie dohody, ak sa dosiahne dostatočný pokrok pri uľahčovaní vývozu ruských potravinárskych výrobkov a hnojív na medzinárodné trhy,” uviedlo turecké ministerstvo obrany vo vyhlásení.

 

9:27 – Na juhu krajiny sa už rozozvučal poplach.

Monitorovacie podrepubliky hlásia odpálenie rakiet smerom na Odeskú oblasť.

Hovorca regionálnej vojenskej správy Bratčuk uviedol, že v tomto smere je vysoká aktivita ruského letectva.

Na juhu krajiny sa už rozozvučal poplach
Na juhu krajiny sa už rozozvučal poplach

9:16 – Kyjev dnes opäť vypína elektrinu v niektorých častiach Holosijivského, Svjatošynského, Ševčenkovského a Solomenského okresu.

Reklama

Podľa mestskej vojenskej správy sa tam zavádzajú stabilizačné plány.

Dôvodom je poškodené vybavenie po raketovom útoku z 9. marca.

 

9:15 –  Dohoda o obilí bola predĺžená za rovnakých podmienok.

Oznámil to námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško.

Podľa neho sa potvrdil “balíkový charakter” dohody (ktorá zahŕňa zrušenie sankcií na ruský poľnohospodársky vývoz).

Zároveň “proces zrušenia obmedzení vývozu poľnohospodárskych výrobkov z Ruska pokračuje, ale pomaly,” dodal Gruško.Neuviedol časový rámec predĺženia, ale predtým Rusko uviedlo, že je pripravené predĺžiť dohodu o 60 dní, čo už Ukrajina kritizovala.

Ruské médiá však dnes citovali zdroje, ktoré potvrdili, že dohoda bola predĺžená o dva mesiace.

 

9:14 –  Poplach v severných oblastiach a v Kyjeve.

Poplach v severných oblastiach a v Kyjeve.
Poplach v severných oblastiach a v Kyjeve

8:28 – Biely dom rozšíril právo na pobyt v krajine pre vnútorne vysídlené osoby z Ukrajiny, ktoré boli nútené utiecť do USA v dôsledku rozsiahlej invázie Ruska, informovalo Rádio Sloboda.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že ide o ukrajinských občanov a ich blízkych príbuzných, ktorí prišli do USA pred otvorením programu Uniting for Ukraine.

Títo migranti z Ukrajiny automaticky dostali dvojročné povolenie na pobyt v krajine. Dobrovoľnícke organizácie odhadujú, že ide o 20 000 ľudí.

 

7:48 –  Vo východných regiónoch bol vyhlásený letecký poplach.

Vo východných regiónoch bol vyhlásený letecký poplach
Vo východných regiónoch bol vyhlásený letecký poplach

7:47 –  Možní republikánski kandidáti na prezidenta USA Ron DeSantis a Donald Trump sa v relácii Fox News opäť vyslovili za zníženie pomoci Ukrajine.

Floridský guvernér povedal, že ďalšie zapojenie sa do “územného sporu medzi Ukrajinou a Ruskom” nie je v záujme USA.

 

7:18 – Kvalita ukrajinských ozbrojených síl sa za posledný rok výrazne znížila v dôsledku strát vycvičených vojakov a nedostatku munície, čo vyvoláva pochybnosti o schopnosti Kyjeva viesť útočnú operáciu, uviedol denník The Washington Post.

 

7:15 – Ruská armáda vybudovala na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti veľké množstvo opevnení.

Zabezpečujú bezpečnosť regiónu, uviedol úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo.

 

7:00 –  Špeciálna operácia, 13. marca. Hlavné body:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že údery v Krasno-Limane, južnom Donecku, Záporoží a Chersone

– Zelenského návrh premenovať Rusko na Moskoviu sa týka smiešnych kuriozít, Rusko je veľmoc a zostane Ruskom, povedal Peskov

– Peskov tvrdí, že v súčasnosti neexistujú predpoklady na mierový prechod na Ukrajine

– Rusko nie je proti predĺženiu dohody o obilí, ale len o 60 dní, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Veršinin po rokovaniach s predstaviteľmi OSN v Ženeve

– Ďalší postoj Moskvy k “dohode o obilí” sa určí v závislosti od skutočného pokroku v normalizácii ruského poľnohospodárskeho vývozu, povedal Veršinin

– Si Ťin-pching má v úmysle uskutočniť online stretnutie so Zelenským, pravdepodobne po pravdepodobnej návšteve Moskvy, uviedol Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje

Reklama

– Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo výmenu veliteľa Severnej skupiny brigádnym generálom Krasilnikovom

– Medzinárodný trestný súd otvorí dva prípady týkajúce sa “vojnových zločinov” súvisiacich so špeciálnou operáciou a bude žiadať zadržanie niekoľkých osôb, citoval svoje zdroje denník New York Times

– Ukrajinská armáda ukončila výcvik v Nemecku, počas ktorého ovládala tanky Leopard 2, informovala nemecká tlačová agentúra dpa

– Tanky Leopard 2 zatiaľ neboli spozorované na línii kontaktu, ale to neznamená, že technika ešte nedorazila do Kyjeva, uviedol podplukovník LNR vo výslužbe Maročko.

Špeciálna operácia
Špeciálna operácia

6:45 – Prehľad fotografií z frontov od Amerického inštitútu pre štúdium vojny.

1. Ruské sily dosiahli menšie územné zisky severovýchodne od Kupianska. Geolokačné zábery zverejnené 13. marca ukazujú Rusov postupujúcich južne od Gryanikivky.

Prehľad fotografií z frontov od Amerického inštitútu pre štúdium vojny
Prehľad fotografií z frontov od Amerického inštitútu pre štúdium vojny

2. Ďalšie zábery zo včerajšieho dňa ukazujú, že ruské jednotky mierne postúpili severovýchodne od Verchnekamenského (7 km východne od Severska).

3. Zábery zverejnené 12. marca ukazujú, že nepriateľ postúpil aj severozápadne od Bachmutu medzi Dubovo-Vasiljevkou a Bogdanivkou.

4. Včera, 13. marca, sa objavili dôkazy, že ruské jednotky postúpili na nové pozície juhozápadne od Bachmutu pozdĺž cesty T0504 Konstantinovka – Bachmut.

Inštitút tiež cituje údaje ukrajinského generálneho štábu, že ruské jednotky útočili v smere na Minkovku (15 km severozápadne od Bachmutu). To naznačuje, že pravdepodobne postupovali pozdĺž cesty E40 Bachmut – Slavjansk, “aby začali ofenzívu ďalej severozápadne od Bachmutu”.

Prehľad fotografií z frontov od Amerického inštitútu pre štúdium vojny
Prehľad fotografií z frontov od Amerického inštitútu pre štúdium vojny

6:30 –  Najdôležitejšie informácie zo súhrnu Generálneho štábu ukrajinskej armády za ráno 14. marca:

1. Za posledných 24 hodín ukrajinské ozbrojené sily odrazili viac ako 100 útokov nepriateľa. Na Kupianskom a Limanskom smere – v oblastiach Dvurečnaja, Hryanikivka, Nevske, Červonopopivka, Kremenna, Dibrova, Bilohorivka a Berestovo.

Na Bachmutskom smere – pri obciach Vasjukovka, Minkovka, Orechovo-Vasiljevka, Dubovo-Vasiljevka, Bachmut, Hryhorovka a Ivanivske.
V smeroch Avdijivka, Marinka a Šachtar – v oblastiach osád Kamianka, Avdijivka, Severnoje, Pervomajskoje, Nevelskoje, Netailovo, Marinka, Pobeda, Novomichajlovka a Ugledar.

2. Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol päť raketových útokov vrátane útokov na civilnú infraštruktúru v Sumskej a Doneckej oblasti. Došlo k úmrtiam a zraneniam.

Ukrajinské letectvo uskutočnilo 10 náletov. Rakety a delostrelectvo zasiahli päť oblastí, kde sa sústreďoval nepriateľský personál a vojenská technika, tri muničné sklady a štyri zariadenia elektronického boja.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Si Ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali