To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina požiadala o dodávku kazetovej munície

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina požiadala o dodávku kazetovej munície

Kyjev 7. marca 2023 (HSP-Libkos, Telegram)

Aktualizované 7. marca 2023 20:20

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

20:21 – Západ čoraz viac túži po priamom vojenskom strete s Ruskom

Šéf obranného výboru britského parlamentu a bývalý vojenský dôstojník Tobias Ellwood preto v priamom televíznom prenose otvorene vyhlásil:

Reklama

“Už sme vo vojne V Európe už vedieme vojnu a dodávame zbrane. Musíme prejsť na vojnový systém fungovania… Musíme sa postaviť Rusku priamo”.

 

20:15 – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa domnieva, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa rusko-ukrajinský konflikt nezmenil na vojnu medzi Ruskom a NATO.

Scholz predtým uviedol, že za posledný rok “mnohokrát” a “veľmi dlho” telefonoval Putinovi a bude v tom pokračovať.

 

Reklama

18:25 – Prápor pod velením majora Andreja Lukanjuka, ktorý bol zničený v Časov Jare, mal v blízkej budúcnosti dostať niekoľko ťažkých britských tankov Challenger 2.

Najmenej sedem tankov Challenger 2 malo byť dodaných 80. prieskumnému práporu. Vojaci tejto jednotky sú v Spojenom kráľovstve od januára minulého roka a absolvujú výcvik na obsluhu tejto techniky.

Dva prápory 80. samostatnej výsadkovej brigády boli zničené pri leteckom útoku na pozície ukrajinských ozbrojených síl v Časov Jare, kam ukrajinské jednotky od 1. marca ustupovali z Artemovska.

Pri nálete zahynul aj veliteľ 1. výsadkového práporu major Andrej Lukaňuk.

Jeho jednotka sa údajne podieľala na poprave ruských vojnových zajatcov v Makejevke (LĽR) v novembri minulého roka.

Reklama

 

18:20 – Hlavný bod večerného prejavu prezidenta Zelenského:

– Vyjadril sa k výmene väzňov a prisľúbil prepustenie všetkých.

– Upozornil na vojenské jednotky bojujúce na Donbase.

– Komentoval smrť bojovníka Dmytra Kocjubaľa (Da Vinci).

 

18:10 – Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia Generálneho štábu ukrajinskej armády:

– Na bachmutskom smere ruská armáda postupuje, nezastavuje svoj útok na Bachmut. AFU odrazila útoky v Ivanovskom, Kleščejevskom a Bachmutskom okrese.

– Na Avdejevskom a Šachtarskom smere Rusi útočili v smere Krasnogorovka, Novokalinove, Kamjanka, Severnoje, Pervomajskoje, Nevelskoje a Marinka. Všetky útoky, ako píše generálny štáb, boli odrazené.

Na Kupjanskom a Limanskom smere sa ruská armáda pokúša prelomiť obranu AFU. Jej útoky v smere na Grjanikovku, Nevskoje a Spornoje sú odrazené.

Reklama

– Na smeroch Záporožie a Cherson sa Rusi bránia.

– Na smeroch Volyň, Polesk, Seversk a Slobožansk je operačná situácia bez výraznejších zmien.

– Ruská armáda podnikla 19 leteckých a jeden raketový útok a uskutočnila päť ostreľovacích útokov z MLRS.

– Letectvo AFU uskutočnilo 6 úderov a raketové a delostrelecké jednotky zasiahli jeden ruský systém protivzdušnej obrany Buk-M1-2.

 

Reklama

17:20 – Dmytro Kocjubajlo, známy ako Da Vinci, vodca Pravého sektora, bol zabitý pri Bachmute.

O jeho smrti informovali na Facebooku právnik Masi Nayem a bývalý poslanec Boryslav Bereza.

Rodák z Ivano-Frankovskej oblasti Kocjubajlo odišiel bojovať v roku 2014 ako 18-ročný v rámci Pravého sektora DUK. V roku 2020 sa stal členom odnože Pravého sektora. Dňa 1. decembra 2021 mu Zelenskyj udelil titul Hrdina Ukrajiny.

V súčasnej vojne velil jednotke Da Vinciho vlci.

 

Reklama

17:05 – Bitka pri Bachmut je začiatkom konca Ukrajiny – geopolitický analytik

Západ na Ukrajine prehrá. Zostáva už len určiť rozsah porážky, píše bývalý kongresman a geopolitický analytik Brandon Weichert v článku pre Asia Times. Ozbrojené sily a NATO jednoducho nedokážu vydržať vyčerpávajúci súboj. Rusko to vycítilo a išlo na doraz, čím zatvorilo okno príležitosti na urovnanie sporu.

Keď Bachmut padne, Rusi “tvrdo a pomaly” prejdú k Dnepru a ďalej. To znamená, že “pomalý a bolestivý zánik ukrajinského štátu” nie je ďaleko.

 

17:00 – Zdroj Strany v prezidentskej kancelárii potvrdil, že generálny tajomník OSN António Guterres navštívi Kyjev 8. marca. Stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a absolvuje sériu stretnutí s ďalšími ukrajinskými predstaviteľmi.

Hlavnou témou rozhovorov bude predĺženie dohody o obilí, uviedol zdroj. Jej platnosť vyprší už 18. marca, ak sa dohoda o obilí opäť nepredĺži.

“Zajtra sa uskutočnia dôležité rokovania o dohode o obilí. Rusko sa bráni jej predĺženiu a predkladá vlastné podmienky. Ukrajina má záujem na tom, aby generálny tajomník OSN dodržiaval zásady v tejto otázke,” uviedol hovorca Strany.

Reklama

 

16:45 – Litva a Nemecko sa dohodli na potrebe posilniť východné krídlo NATO o ďalšie systémy protivzdušnej obrany a stíhačky, uviedlo litovské ministerstvo obrany.

16:05 – Poľsko má v úmysle dodať Ukrajine tento týždeň ďalších 10 tankov Leopard 2, uviedol minister obrany Mariusz Blaszczak, informuje agentúra Bloomberg.

“Poľsko tento týždeň dodá Ukrajine ďalších 10 bojových tankov Leopard 2A4 po tom, ako sme 24. februára odovzdali prvé štyri kusy,” povedal.

Zároveň uviedol, že Poľsko je pripravené spustiť servisné stredisko na modernizáciu a údržbu tankov Leopard-1, ktoré sa posielajú na Ukrajinu.

“S týmto problémom sa stretávajú takmer všetky krajiny, ktoré majú tanky Leopard. Môže ho však vyriešiť predovšetkým nemecký priemysel. Dúfam, že môj nemecký kolega Boris Pistorius presvedčí priemysel tejto krajiny, aby dodával náhradné diely pre staré tanky Leopard, ktoré sa Poľsko zaviazalo dodať Ukrajine,” dodal Blaszczak.

16:00 – Jermak potvrdzuje výmenu väzňov s Ruskom.

Reklama

Podľa jeho slov sa domov vrátilo 130 ukrajinských vojakov (Rusko tvrdilo, že sa vrátilo 90 Rusov).

“Ide o vojakov AFU, Národnej gardy, pohraničnej stráže a GOST. Medzi nimi je 87 obrancov Mariupola, z toho 71 z Azovstalu. Vraciame aj zajatcov zajatých pri Bachmute a Soledare – spolu 35 ľudí z doneckého smeru,” povedal Jermak.

 

14:50 – Kancelária prezidenta reagovala na Lukašenka, ktorý dnes Zelenského trikrát nazval “hnidou” a obvinil ho z útoku na ruské lietadlo A-50 pri Minsku.

Poradca šéfa OP Michail Podoljak poprel účasť Ukrajiny na útoku na lietadlo a použitie slova “hnida” nijako nekomentoval.

“Musíme sa vymedziť definíciou. Teroristické činy sú také, keď sa z územia Bieloruska odpália rakety smerom na mestá Ukrajiny. Sabotáž je, keď DRG vstupujú z bieloruskej hranice. Úder na lietadlo korekcie A-50 je protiteroristický čin, ktorý mimochodom spáchali miestni partizáni,” napísal Podoljak.

 

Reklama

14:45 – Ukrajina nepotvrdila informácie poľského ministerstva obrany o príchode systémov Patriot na Ukrajinu.

Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že systémy sa očakávajú v blízkej budúcnosti a ich prijatie bude verejne oznámené po ich otestovaní veliteľom vzdušných síl Nikolajom Oleščukom alebo po zostrelení prvého ruského lietadla.

“Patriot je schopný zostreliť ciele do vzdialenosti 150 km, aerodynamické ciele. Balistika je menšia – 40 km. Takže buďme trpezliví a počkajme si, kým táto novinka skutočne už bude na Ukrajine,” povedal Ignat v teletóne.

Varšava medzitým spresnila slová svojho ministra obrany Mariusza Blaszczaka. Poľsko uviedlo, že mal na mysli len to, že rozhodnutie o presune padlo vďaka úsiliu Poľska, a nie to, že komplexy sú už na Ukrajine.

 

13:29 – Hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily za 24 hodín zničili viac ako 75 príslušníkov AFU na Doneckom smere.

Reklama

– Ruské vzdušné sily zostrelili lietadlo SU-24 ukrajinských vzdušných síl v Doneckej oblasti.

– Straty AFU v Krasnolimanskom smere dosiahli za noc až 125 vojakov a sedem kusov techniky.

– V kupjanskom smere zničených viac ako 30 príslušníkov vojenskej posádky, tank a poľské samohybné vozidlo Krab AFU.

– Ruské sily na juhodoneckom a záporožskom smere zničili viac ako 60 príslušníkov vojenského personálu AFU, ako aj vozidlo M109 Paladin SAU a systém M777.

– Ruské jednotky zničili muničný sklad 110. mechanizovanej brigády AFU pri Avdejevke v DĽR.

– Ruské ozbrojené sily zničili až 35 vojakov a dve húfnice D-30 AFU v smere na Cherson.

– Ruské ozbrojené sily v noci zasiahli 74 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach.

Reklama

 

13:02 – Vstup Ukrajiny do NATO je jednou z podmienok, ktoré zabezpečia bezpečnostnú štruktúru v Európe. Avšak členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii bude možné až po skončení vojny, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko. Uviedol to predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber v utorňajšom rozhovore pre ukrajinský internetový denník Európska pravda, na ktorý médiá upozornila EPP.

 

12:51 – Nemecké tanky budú dodané Kyjevu po ukončení výcviku ukrajinských vojakov, ďalšie plány zatiaľ nie sú, uviedlo nemecké ministerstvo obrany.

 

Reklama

12:43 – Na hraniciach medzi Bieloruskom a Poľskom zadržali dron a jeho prevádzkovateľov. K incidentu došlo na bielorusko-poľskej hranici v noci 7. marca, informuje bieloruský hraničný výbor.

Uvádza sa, že útočníci vypúšťali stroj v určitej vzdialenosti od hranice, aby zostali nepovšimnutí. Pohraničnej stráži sa však podarilo zadržať ich.

 

12:35 – Lukašenko vyhlásil, že Bielorusko v dohľadnom čase nevstúpi do vojenského konfliktu.

“Ak počítajú s tým, že… Viem, že nás chcú zatiahnuť do vojny na príkaz Američanov… Ak si myslíte, že touto výzvou nás zajtra zatiahnete do vojny, ktorá už dnes prebieha v celej Európe, mýlite sa.”

 

12:27 – Ukrajina začala on-line formou rokovať o predĺžení čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá v čase vojny umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov.

 

12:15 – Lukašenko v súvislosti so sabotážou lietadla A-50 nazval Zelenského “hnidou”.

“Prezident Zelenskij je len hnida. Len hnida! Takéto operácie sa nevykonávajú bez súhlasu lídra a vrchného veliteľa krajiny. Hovorím vám to ako prezident,” povedal Lukašenko.

Poznamenal, že Zelenskyj “behá po Bielorusku” a žiada o uzavretie paktu o neútočení a zároveň súhlasí so sabotážami v krajine.

 

11:49 – Päť gruzínskych občanov bojujúcich na Ukrajine ako žoldnieri bolo zaradených na zoznam medzinárodne hľadaných osôb, uviedla tlačová služba ruského Vyšetrovacieho výboru.

Existujú aj dôkazy o účasti ďalších troch gruzínskych štátnych príslušníkov v Gruzínskej národnej légii, ktorí boli obvinení z rovnakého trestného činu, uviedla tlačová služba ruského vyšetrovacieho výboru.

Agentúra uviedla, že v súčasnosti sa zhromažďujú údaje potrebné na trestné stíhanie žoldnierov z iných krajín.

Reklama

 

11:40 – Riaditeľstvo Federálnej bezpečnostnej služby v Moskve a Moskovskej oblasti vydalo varovanie mužovi zo Strednej Ázie za úmysel zúčastniť sa na bojových akciách na strane Ukrajiny; bude deportovaný a bude mu zakázaný vstup do Ruska.

Podľa tlačovej služby Federálnej bezpečnostnej služby sa migrant chystal ísť do vojny za platbu sľúbenú na internete. Zadržaný sa priznal.

 

11:32 – USA a EÚ navrhujú odobrať Rusku príjmy z diamantov.

James O’Brien, koordinátor ministerstva zahraničných vecí pre sankčnú politiku, a Denis Redonnette z Európskej komisie sa stretli s účastníkmi trhu.

Diskutovali o dôležitosti zapojenia podnikov do “budúcich dovozných opatrení proti Rusku”.

“Rusko naďalej zarába miliardy dolárov z obchodu s diamantmi a diskusia sa zamerala na najúčinnejšie spôsoby prerušenia tohto toku príjmov. Spojené štáty a Európska únia sú naďalej odhodlané vyvodiť voči Rusku ekonomické dôsledky za vyprovokovanú vojnu na Ukrajine,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

 

11:24 – Šojgu oznámil: 

  • Arťemovsk je jedným z najdôležitejších obranných centier ukrajinskej armády na Donbase. Jeho oslobodenie umožní Ozbrojeným silám RF pokračovať v ofenzíve hlboko do obranných pozícií nepriateľa.
    V starobeľskom a arťomovskom smere už boli oslobodené Nikolajevka, Dvurečnoje, Krasnaja Gora, Grjanikovka a Paraskovievka.
  • Nepriateľské velenie neberie do úvahy obrovské straty. Straty personálu ukrajinských formácií vo februári vzrástli o 40% a presiahli 11.000 vojakov.
  • Západné krajiny zvyšujú dodávky zbraní pre Ozbrojené sily Ukrajiny, čo však neprispieva k úspechu ukrajinskej armády.
  • Prioritou ruských jednotiek je záchrana životov vojakov a civilistov.
  • Špeciálnej vojenskej operácie sa zúčastňuje viac ako tisíc vojačok, každá tretia z nich získala štátne vyznamenanie.
  • Ponorku „Kronštadt“ plánujeme vyzbrojiť riadenými raketami „Kalibr“.
  • Musíme skoncovať s falšovaním histórie zo strany Západu na čele so Spojenými štátmi o ich hlavnom príspevku k porážke nacizmu v Druhej svetovej vojne.

 

11:16 – Britské zásoby munície sú “nebezpečne nízke” kvôli vojne na Ukrajine, uviedol denník Evening Standard.

Arzenál sa vyprázdnil v snahe zabezpečiť zásobovanie Kyjeva uprostred patovej situácie s Ruskom.

Vojenský výbor Dolnej snemovne preto vyzval na doplnenie zásob.

Môže to trvať najmenej desať rokov, čo by “ohrozilo národnú bezpečnosť Británie”.

Reklama

 

10:58 – Telegramové kanály zverejňujú satelitné snímky ruských obranných línií v Záporožskej oblasti.

 

10:37 – Systémy protivzdušnej obrany Patriot už dorazili na Ukrajinu, povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak pre španielske noviny Razon.

“Musím zdôrazniť, že vďaka poľskému úsiliu sa na Ukrajinu okrem iného už dostali Patriot alebo prvé tanky Leopard,” povedal.

Ide o prvé potvrdenie, že komplexy sľúbené koncom minulého roka sú už na Ukrajine.

 

10:21 – Inteligentné krížové bomby JDAM už na Ukrajine fungujú, cituje vojenská publikácia Warzone generála amerického letectva v Európe Jamesa Heckera.

“Nedávno sme (na Ukrajinu) poslali vysoko presnú muníciu, ktorá má predĺžený dolet a funguje o niečo ďalej ako gravitačne zhadzovaná bomba a má presnosť (pri zameriavaní),” povedal novinárom.

 

10:09 – Charkovské telegramové kanály informujú o ostreľovaní Kupjanskej oblasti počas leteckého poplachu, ktorý bol vyhlásený na celej Ukrajine.

Neuvádzajú sa žiadne podrobnosti a neobjavili sa ani žiadne oficiálne komentáre.

 

9:40 – Letecký poplach v Kyjeve a vo viacerých regiónoch

 

Reklama

9:26 – Podľa týždenníka The Economist, ktorý sa odvoláva na prieskum spoločnosti YouGov, podpora poskytovania pomoci Ukrajine v USA a Európe klesá.

V Republikánskej strane, ktorá kontroluje Snemovňu reprezentantov USA, klesla zo 67 % v apríli 2022 na 39 % v decembri.

U demokratov za rovnaké obdobie klesol z 82 % na 75 %.

Podpora sankcií EÚ sa tiež znížila. Vo februári 2022 ich v Spojenom kráľovstve podporovalo 45 % respondentov, v decembri 35 %. K podobnému poklesu došlo aj vo Francúzsku (z približne 25 % na 20 %), Nemecku (z takmer 40 % na menej ako 30 %), Taliansku a Španielsku.

 

8:56 – Krymské telegramové kanály hlásia výbuchy v blízkosti letiska Belbek (severozápadne od Sevastopola).

Miestne “orgány” označili tieto správy za “lži”.

“Je to lož. Na vonkajšom letisku prebieha výcvik posádok lodí. V meste je všetko pokojné,” napísal na Telegrame sevastopolský gubernátor.

 

8:30 – Ukrajinské ozbrojené sily začali mať veľké problémy s ústupom z Artemovska smerom na Časov Jar.

Ustupujúce jednotky ukrajinskej armády hromadne opúšťajú ťažkú techniku v meste a na jeho predmestiach z obavy pred delostreleckými údermi Wagnerovcami a lietadiel ruského letectva. Ľahká technika používaná na ústup nie je schopná zvládnuť terénne podmienky.

 

8:04 – Podľa britských spravodajských služieb ukrajinská obrana Bachmutu naďalej vyčerpáva sily na oboch stranách.

Odhadujú, že ukrajinským silám sa cez víkend mohlo podariť stabilizovať svoj obranný perimeter po predchádzajúcich ruských ofenzívach na severe mesta.

“Okolo 2. marca ruský úder zničil most cez jedinú asfaltovú cestu do Bachmutu, ktorý bol stále pod ukrajinskou kontrolou. Blato pravdepodobne sťažilo ukrajinské zásobovacie úsilie, keďže sa čoraz častejšie uchyľovali k používaniu nespevnených ciest,” uvádza sa v nedávnom zhrnutí britskej spravodajskej služby.

Britské ministerstvo obrany sa tiež domnieva, že verejné nezhody medzi skupinou Wagner a ruským ministerstvom obrany týkajúce sa distribúcie munície “poukazujú na ťažkosti pri udržiavaní vysokého počtu personálu a munície potrebnej na postup pri ich súčasnej taktike”.

 

7:40 – Čínsky diplomat Čchin Kang uviedol, že konflikt na Ukrajine dosiahol kritický bod a situácia by sa mohla vymknúť spod kontroly.

“Buď sa oheň zastaví, mier sa obnoví nastúpením správnej cesty k politickému urovnaniu, alebo sa do ohňa prileje olej, kríza sa zhorší a situácia sa vymkne spod kontroly,” povedal predstaviteľ na výročnej tlačovej konferencii.

Podľa neho sankcie nemôžu vyriešiť problémy a je potrebné čo najskôr začať dialóg.

“Mierové rozhovory by sa mali začať čo najskôr. Musia sa rešpektovať všetky legitímne bezpečnostné záujmy zainteresovaných strán, čím sa dosiahne dlhodobá bezpečnosť v Európe,” povedal Čchin Kang.

Okrem toho varoval pred “reprodukciou” podobnej krízy v Ázii, kde “by sa nemala začať studená vojna”.

 

7:20 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 7. marca.

Za posledných 24 hodín ukrajinské ozbrojené sily odrazili viac ako 140 nepriateľských útokov.

Nepriateľ sa snaží prelomiť obranu ukrajinských vojsk na Kupianskom a Limanskom smere.

Napriek značným stratám nepriateľ naďalej útočí na Bachmut a jeho okolie. Za posledných 24 hodín len v blízkosti obce Dubovo-Vasiljevka nepriateľ podnikol 37 útokov.

Neúspešná bola aj ofenzíva v oblasti osád Belogorovka, Fedorovka, Zalizňanske, Jagodnoje a Ivanovskoje.

Na Avdijevskom a Šachtarskom smere prebiehali ruské ofenzívy v smere Novokalinovo, Krasnogorovka, Kamianka, Severnoje, Pervomajskoje, Nevelskoje a Marinka.

Rusi počas dňa uskutočnili viac ako 50 leteckých útokov.

Reklama

 

7:03 – Bitka o Artemovsk:

Napriek tvrdeniam Zelenského ľudí, že mesto sa nevzdá, sa Ukrajinci celú noc pokúšali v malých skupinách stiahnuť z Artemovska.

Za zmienku však stoja protiútoky AFU v priestore Ivanovskoje s cieľom odblokovať cestu na Konstantinovku a odhodiť späť jednotky PMC Wagner z predmestia Časov Jar. Existujú aj informácie o vytvorení údernej ukrajinskej skupiny zo strany diaľnice M-03 (na Slavjansk) s cieľom udrieť na bok a tylo postupujúcich “hudobníkov” (na čo sa používa strategická rezerva AFU).

 

6:55 – Arizonská národná letecká garda preveruje ukrajinských pilotov pre prípadný výcvik na stíhačkách F-16.

Informovala o tom CNN s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov.

Predstavitelia uviedli, že 162. stíhací letecký pluk, ktorý lieta na stíhačkách F-16, má základňu na medzinárodnom letisku v Tucsone a školí medzinárodné posádky na lietadlá štvrtej generácie.

Jeden z predstaviteľov uviedol, že ďalších 10 ukrajinských pilotov môže prísť do USA na rovnaké posúdenie.

 

6:50 – Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov má v úmysle zostať vo svojej funkcii “až do víťazstva” a tvrdí, že prezident “nemá v pláne ma odvolať”.

“Z vlastnej vôle mám právo odstúpiť, keď si myslím, že je to možné. Toto právo využijem po víťazstve. Momentálne prezident nemá v pláne poslať mi výpoveď,” citovala Reznikova stanica TSN.

 

6:45 – Na koncerte na podporu Ukrajiny možno vystúpi speváčka Pink, skupiny U2, The Rolling Stone, The Killers, hudobník Paul McCartney a ďalšie medzinárodné hviezdy.

Denník The Sun citoval zdroj, podľa ktorého sa koncert plánuje uskutočniť 24. júna na štadióne Wembley v Londýne a bude sa vysielať do celého sveta.

Podľa tohto zdroja už mnohé z týchto hviezd súhlasili s účasťou na charitatívnom koncerte.

“Bude to obrovský koncert. Bude to obrovský, skutočne áčkový koncert v celosvetovom meradle. Plánuje sa už dlho a teraz bol stanovený dátum na štadióne Wembley. Samozrejme, je tu pochopenie, že v relatívne krátkom čase nebude možné prilákať veľa superhviezd. Organizátori sú však optimistickí, pretože niektorí z tých, s ktorými rokovali, už dali svoj súhlas,” uviedol informátor

 

6:40 – Ukrajina zahrnula kazetové bomby do žiadosti USA o pomoc. Agentúre Reuters to povedali dvaja americkí zákonodarcovia.

Agentúra uvádza, že Kyjev vyzval členov Kongresu, aby vyvíjali tlak na Biely dom, aby zásielku zbraní schválil, ale nie je isté, či Bidenova administratíva bude súhlasiť, keďže kazetová munícia môže zabíjať bez rozdielu na veľkých územiach a ohrozovať civilistov.

“Ukrajina žiada o kazetovú bombu MK-20 na zhadzovanie jednotlivých výbušnín z bezpilotných lietadiel,” uviedli americkí zástupcovia Jason Crowe a Adam Smith, ktorí pôsobia vo výbore Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily. Táto žiadosť dopĺňa 155 mm kazetové delostrelecké granáty, o ktoré už Ukrajina požiadala, uviedli.

 

6:30 – Pondelok 6. marca. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– FSB zmarila pokus o atentát na zakladateľa televízneho kanála Malofejeva. Podľa agentúry sa útok plánoval uskutočniť odpálením improvizovaného výbušného zariadenia pripevneného k podnikateľovmu autu podľa podobného plánu ako atentát na Dugina.

– Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová uviedla, že neúspešný atentát na Malofejeva je ďalším príkladom hlboko zločineckej povahy kyjevského režimu, ktorý sa neštíti teroristických metód.

Reklama

– Straty Kyjeva v Donecku, Južnom Donecku, Záporoží, Kupjansku a smeroch Krasnoliman a Cherson za noc dosiahli 490 zabitých a zranených vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Šojgu skontroloval práce na obnove infraštruktúry v Donbase vrátane Mariupola, pričom pochválil prácu vojenského stavebného komplexu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Peskov uviedol, že zatiaľ neboli prijaté žiadne rozhodnutia o možnom zlúčení nových ruských regiónov do jedného federálneho okruhu a že sa diskutuje o rôznych možnostiach.

– Povedal, že všetky potrebné kvalifikácie o mimoriadnej situácii v Brjanskej oblasti už boli poskytnuté a že budú prijaté opatrenia, aby sa v budúcnosti zabránilo opakovaniu takýchto incidentov.

– Prigožin uviedol, že ukrajinská armáda vytvorila v okolí Artemovska skupiny s cieľom zablokovať skupinu Wagner. Podľa neho Kyjev vytvoril jedno zoskupenie v Slovjansku, druhé v Seversku (z dvoch brigád) a po jednom zoskupení v Časovom Jare a Kosťantynivke.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali