Tip na knihu: … bolesti detí a ich rodičov

Tip na knihu: … bolesti detí a ich rodičov

Slovensko 5. júna (HSP/Foto:zachej.sk)

 

Mnohí ľudia vstupujú do manželských vzťahov s bolesťami, ktoré si prinášajú z detstva. Nedostatočný záujem, podceňovanie, či prílišné očakávania ovplyvňujú manželské vzťahy, aj keď na prvý pohľad s nimi nemajú žiaden súvis. Ale spomienky z detstva sú v nás hlboké zakorenené a majú vplyv aj po uplynutí desaťročí. Dôvody niektorých trpkých spomienok môžu byť rôzne: pracovná zaneprázdnenosť rodičov a následná únava, ich podlomené zdravie, protichodnosť názorov či prílišná starostlivosť rodičov. Raz som počula vetu, že neurotickí rodičia majú neurotické deti. A myslím si, že je to skutočne pravda. Patologický strach a kontrola, vedie deti k nesamostatnosti, strachu nadviazať vzťahy s inými ľuďmi, či prílišnej precitlivenosti.

Autori John Eldredge a Stasi Eldredge prichádzajú s dvoma malými knižočkami, ktoré sa zameriavajú práve na bolestivé vzťahy rodičov a detí. Obaja, krátkymi a výstižnými vysvetleniami hovoria, o potrebe pevného základu, ktorý vedie k uzdraveniu vzťahov. Tým základom je Boh.

Reklama

Podľa Johna, muž nepotrebuje titul PhD. z detskej psychológie, aby dokázal byť dobrým otcom. Stačí ak si uvedomí jednu vec: „Váš syn a vaša dcéra, bez ohľadu na ich vek, budú stále chcieť a potrebovať počuť od vás tieto slová. Synovi: „Máš na to. Si muž.“ Dcére: „Si krásna. Oplatí sa o teba bojovať.“ To aj ostane pravdou po zvyšok ich života (s. 11). Autor v knihe Otec, máš na to tiež dáva do pozornosti, že nikdy nie je neskoro na uzdravenie vzťahov a moc lásky.

Stasi, v knihe Mama, si úžasná, rozpráva o nekonečnej láske a starostlivosti matiek, ale aj ich bolesti. „Túžime chrániť svoje deti od bolesti a krutosti tohto sveta, a napriek tomu, že toho môžeme urobiť veľa, nemôžeme urobiť všetko. Keď naše deti trpia alebo robia zlé rozhodnutia… ach, ako naše srdce krváca, bolí a zväčšuje sa. A vtedy vstúpi Ježiš. Teraz je pre neho viac miesta“ (s. 20). Kniha tiež uvádza rady, akým spôsobom vychovávať synov a akým dcéry. Záver obsahuje krátku modlitbu, ktorá má v sebe jednu veľmi krásnu prosbu: „Prosím veď ma, uč ma a pomôž mi byť matkou akou túžim byť a akú potrebujú moje deti“ (s. 47).

Reklama

Hoci sú knihy malého formátu a majú malý počet strán, ich obsah je však o to bohatší.

Otec, máš na to. John Eldredge. Redemptoristi. 2012. 41 s. – Mama, si úžasná. Stasi Eldredge. Redemptoristi. 2012. 47 s.

Knihy si môžete zakúpiť na: http://www.zachej.sk/produkt/3135/mama-si-uzasna/

http://www.zachej.sk/produkt/3136/otec-mas-na-to/

 

Reklama

Zuzana Franková

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali