Taraba: Niekto musí byť ťahúňom v predkladaní hodnotových zákonov do parlamentu. Ak to nebude Vašečka a Záborská, radi to budeme my

Taraba: Niekto musí byť ťahúňom v predkladaní hodnotových zákonov do parlamentu. Ak to nebude Vašečka a Záborská, radi to budeme my

Bratislava 29. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Máj, politickej zrady čas – dalo by sa povedať po tom, čo predviedli v uplynulých dňoch viacerí politici z koalície aj opozície. Patrí do tejto kategórie aj odchod poslancov za KDŽP z poslaneckého klubu ĽSNS? Predseda strany Tomáš Taraba sa proti tomu rázne ohradzuje: my sme predsa vždy boli nezávislí, hovorí

Na snímke Tomáš Taraba

Poslanci strany Kresťanská demokracia – život a prosperita (KDŽP) – Aliancia za Slovensko Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa tento týždeň vystúpili z poslaneckého klubu ĽSNS (písali sme o tom TU).

Reklama

V stredu to na tlačovej konferencii oznámil predseda strany Tomáš Taraba, ktorý ako dôvod tohto kroku uviedol opakovanú a neoprávnenú kritiku zo strany vysokopostaveného člena ĽSNS Milana Mazureka. Poslanecký klub ĽSNS v Národnej rade tak odteraz tvorí namiesto sedemnástich iba štrnásť poslancov.

 

Reklama

Hlavné správy: Niektorí voliči ĽSNS by mohli váš odchod z poslaneckého klubu ĽSNS niekoľko mesiacov po voľbách vnímať ako zradu. Čo odkážete týmto ľuďom?

Taraba: My zostávame aj naďalej najbližším spojencom tých poslancov, ktorí budú v Národnej rade podporovať hodnotové zákony. My sme absolútne v ničom neurobili nič, čo by oslabilo pozíciu ĽSNS v parlamente. Na druhej strane, ja sa nikdy nebudem pýtať pána Mazureka, či môžem ísť pred médiá, alebo či sa môžem s niekým stretnúť. To by bola poloha submisivity, ktorá potom s vami ide ďalej, a v ktorej nakoniec môžete dopadnúť tak, ako pani Záborská, ktorú keď si zavolá pán Matovič na koberček, môže jej povedať, jedna vec je marketing a druhá vec sú hodnoty, a musí si medzi tým vybrať. Ja som ľuďom nesľuboval, že mňa bude riadiť pán Mazurek, čo môžem a čo nemôžem robiť.

Ich pozíciu ako strany ja v ničom neoslabujem, nikdy som na nich nevyťahoval žiadne osobné veci, to odo mňa nikdy nebudete počuť. Naopak, ja som bol ten, kto sa niektorých ľudí verejne zastával, keď mi o nich bolo povedané, že sa zmenili – akceptujem to, pretože je to normálne, kresťanské, každý má v živote právo sa zmeniť.

Ja som bol hrdý na to, že boli ochotní nám automaticky podpísať, že uznávajú všetky krivdy minulosti. Podľa mňa to je pozitívna vec. My sme sa zjednotili kvôli hodnotám, ale dnes je realita taká, že napriek tomu, že klub ĽSNS aj s nami má 17 poslancov, niektoré veci, ktoré sme sľúbili, ak hovorím za nás troch s Kuffovcami, nevieme presadiť len tak, že sa nebudeme s nikým stretávať a veci konzultovať.

To znamená, že jediná šanca ako presadiť dnes tú konzervatívnu väčšinu, ktorá v Národnej rade očividne je, je tá, že niekto začne byť ťahúňom v predkladaní týchto zákonov. Ja som očakával, že to bude Vašečka so Záborskou, ale Záborská tento týždeň dala najavo, že je liberálka, že od nej to čakať nemáme. Tak my sa veľmi radi tejto iniciatívy zhostíme.

Reklama

Ja neviem, čo bude o rok, o dva. Nepozerám sa na politiku z toho hľadiska, či tu budem o štyri roky – ja som tu dnes a viem, že konať musím dnes, zajtra. Každý jeden deň je vzácny, keď sa pozeráte na veci tak, že určité práva sú veľkej časti obyvateľstva Slovenskej republiky odopierané.

 

Hlavné správy: Je to teda tak, že pokiaľ ide o hlasovanie o iných ako hodnotových otázkach, tak tam sa na vašich dohodách s ĽSNS nič nemení?

Taraba: My sme sa v spoločnom memorande dohodli na určitých veciach, kde je ten spoločný postup jasný, ale aj dnes, keď sa pozriete na naše hlasovania, tak vidíte, že Štefan Kuffa nie vždy hlasoval ako ĽSNS. Bol aj taký drobný konflikt medzi ním a pánom Mazurekom, keď Kuffa povedal, že on nevidí riešenie rómskej otázky tak, že sa kúpi bager a idú sa zrovnávať osady so zemou. Keď to povedal v Národnej rade, pán Mazurek aj na toto dosť výrazne reagoval, že to nie je ich pozícia – lenže tá naša je jednoducho iná. Štefan Kuffa povedal, že nikdy nebude súhlasiť, aby sa akémukoľvek chudákovi vzala strecha nad hlavou. My okrem určitých konkrétnych vecí máme pri hlasovaní úplnú voľnosť. Ja som to vždy tak chápal, a preto som nerozumel tým útokom.

 

Reklama

Hlavné správy: Pokiaľ ide o hlasovanie o iných, než tých spomínaných hodnotových veciach, líši sa nejako vaša pozícia od pozície ĽSNS? V tomto volebnom období sa očakávajú zásadné hlasovania o amerických vojskách na našom území, o migrantoch, o ďalšom rozpredaji národného majetku cudzincom… ako budete hlasovať?

Taraba: Tá otázka znie inak: keď bude na stole konkrétny zákon, budem sa vám vedieť konkrétne vyjadriť, ako budeme hlasovať. My sme za normálne, dobré, konštruktívne vzťahy so všetkými krajinami, tak so Spojenými štátmi, ako aj s Ruskom. Vo všeobecnosti sme proti každej forme povinných kvót na migrantov. V týchto veciach je naša pozícia jasná. Na druhej strane, viem sa vyjadriť až ku konkrétnym veciam.

Keď sa pozriete na výsledky hlasovaní, my poslanci za KDŽP, teda ja, Štefan Kuffa a Filip Kuffa, sme hlasovali vždy nezávisle. Často sme hlasovali rovnako ako ĽSNS, ale aj sme veľakrát hlasovali odlišne, ak sme mali odlišný názor. Tak ako napríklad v prípade spomínanej rómskej otázky.

 

Hlavné správy: Viacerých novinárov na vašej tlačovej konferencii zaujala téma Milan Mazurek. Hlavným predstaviteľom ĽSNS je pán Kotleba, avšak vy opúšťate poslanecký klub kvôli pánovi Mazurekovi. Je jeho pozícia v tej strane natoľko zásadná?

Taraba: Musím zopakovať: od jeho výrokov na našu adresu sa nikto z predstaviteľov ĽSNS nedištancoval, takže ich nemôžeme brať na ľahkú váhu. Keď rozšíril na internete veci, ktoré sa ani nezakladajú na pravde a nikto z vedenia ich nedementoval, tak potom ja nemám ako pátrať, v mene koho to všetko hovorí. Ale Mazurek nie je v strane človek okresného významu, preto to nemôžeme ignorovať.

 

Hlavné správy: Vidíte v Smere okrem pána Podmanického a pána Kéryho aj nejakých iných ľudí, ktorí by možno mali blízko k vašim postojom v hodnotových otázkach?

Taraba: Veľa je tam takých ľudí, ktorí sú nám z tohto hľadiska blízko. Je na slobodnom rozhodnutí každého, ako bude hlasovať. Každý má svoje svedomie a bude sa za svoje hlasovanie zodpovedať Bohu. Myslím si, že v tomto žiadna falošná kolegialita nemá miesto. Na toto sa pozerám úplne jednoducho: niektoré veci sú čierne a biele a tak k nim treba aj pristupovať.

Ivan Lehotský

Reklama

 

Reakcia ĽSNS na vystúpenie poslancov za KDŽP z poslaneckého klubu ĽSNS: „ĽS Naše Slovensko rešpektuje rozhodnutie poslancov KDŽP. Nedorozumenie medzi Tomášom Tarabom a Milanom Mazurekom sme ani v rámci strany, ani v rámci poslaneckého klubu nevnímali ako nejaké zásadné. Skôr ako nedostatok vzájomnej komunikácie. Napriek rozhodnutiu poslancov KDŽP sme radi, že práve vďaka ĽS Naše Slovensko je o týchto troch konzervatívnych poslancov v súčasnom slovenskom parlamente viac.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali