Tajomník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev: „Nedovolíme nikomu exportovať k nám svoje vlastné problémy“

Tajomník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev: „Nedovolíme nikomu exportovať k nám svoje vlastné problémy“

Moskva 11. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Vahid Salemi)

 

Tajomník Rady bezpečnosti Ruska generál Nikolaj Patrušev na tlačovej konferencii porozprával o najnovšom dianí vo svete, o tom, čo sa deje v „horúcich lokalitách“ a prezradil, aké hrozby pre Rusko, podľa vedenia krajiny, existujú v súčasnosti

Tajomník Rady bezpečnosti RF Nikolaj Patrušev si myslí, že nadmerné ambície mnohých krajín provokujú ustavične nové výzvy a hrozby v oblasti bezpečnosti v rozličných regiónoch sveta a už sa stali vážnou prekážkou k regenerácii dvojstranného a mnohostranného úsilia, zameraného na urovnanie krízových situácií.

Reklama
Tajomník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev
Tajomník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev

„K hrozbám bezpečnosti krajiny my, rovnako ako prv, zaraďujeme narastanie silového potenciálu NATO a prideľovanie globálnych funkcií tejto organizácii, približovanie vojenskej infraštruktúry členských krajín k hraniciam Ruska, vyvíjanie nových druhov zbraní, vytváranie globálneho systému protiraketovej obrany,“ vyhlásil Nikolaj Patrušev v rozhovore  pre tlačovú agentúru RIA Novosti.

Podľa jeho slov bezprecedentnou hrozbou medzinárodnému mieru a bezpečnosti zostáva terorizmus, okrem iného aj v podobe medzinárodnej teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante. Arénou boja s ISIL sa stala Sýria, Irak, Líbya, Jemen, Afganistan a celý rad ďalších štátov.

Reklama

Ako pripomenul tajomník Rady bezpečnosti, Ruská federácia sa na žiadosť legitímnej sýrskej vlády na jeseň roku 2015 aktívne zapojila do likvidácie teroristov na území Sýrskej arabskej republiky.

„Pritom je očividné, že len naše akcie nebudú stačiť, pretože boj so zlom súčasnosti si vyžaduje kolektívne úsilie medzinárodného spoločenstva,“ zdôraznil Nikolaj Patrušev. „Už sme to neraz vyhlásili a sme pripravení pokračovať v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami.“

Podľa jeho slov pred dvoma rokmi počet regionálnych ohnísk konfliktov doplnila Ukrajina. Washington a Brusel aktívne prispeli k organizovaniu protiústavného prevratu v Kyjeve, v dôsledku čoho na východe krajiny tlie občianska vojna, ktorú ukrajinské vládne kruhy nemajú v úmysle skončiť a sabotujú preto plnenie prevzatých záväzkov.

Zároveň, ako poznamenal Nikolaj Patrušev, nech by bola aktuálna situácia vo svete akákoľvek, Rusko naďalej dôsledne realizuje svoju predstavu globálnej bezpečnosti. Jej podstata je jednoduchá: hlavná úloha medzinárodného práva, priorita mierového urovnania protirečení v rámci existujúcej štruktúry medzinárodných organizácií na čele s OSN, neprípustnosť zákulisných dohôd a jednostranných akcií, blokovej politiky, neprípustnosť zasahovania do vnútorných záležitostí suverénnych štátov.

„ Rusko sa vyhýbalo a bude vyhýbať akémukoľvek zasahovaniu do vnútorných záležitostí suverénnych štátov, čo však neznamená, že dovolíme komukoľvek exportovať do našej krajiny ich vlastné problémy. Takýmto pokusom budeme čeliť tvrdo a nekompromisne,“ vyhlásil tajomník Rady bezpečnosti Ruska.

Reklama

Čo sa týka vzťahov s USA, podľa slov Nikolaja Patruševa, „sme pripravení spolupracovať s americkými partnermi na základe rovnoprávnosti a vzájomného rešpektovania obojstranných záujmov”. Momentálne však USA ešte vždy pokladá Rusko za hlavnú hrozbu svojej národnej bezpečnosti.

„Nás nijako neprekvapuje uvažovanie Washingtonu, kritériá, podľa ktorých stavia Rusko do jedného radu s organizáciou ISIL a horúčkou Ebola vo svojej stratégii národnej bezpečnosti,“  skonštatoval tajomník Rady bezpečnosti Ruska. Pripomenul, že nedávno bývalý šéf CIA David Petraeus uverejnil článok v autoritatívnom časopise Foreign Policy, kde nazval Rusko „potenciálnou hrozbou pre existenciu USA“.

„Samozrejme, keď v hlavách amerických politikov prevládajú takéto nálady a keď sa stereotypy prostredníctvom médií prenášajú medzi radových občanov, potom sotva možno nadviazať konštruktívny a všestranný dialóg o rozsiahlom okruhu otázok,“ domnieva sa Nikolaj Patrušev.

Podľa jeho slov, otázky vyvolávajú tiež spôsoby ochrany pred domnelou „ruskou hrozbou“. Napríklad, rozmiestnenie zložiek systému protiraketovej obrany pri ruských hraniciach. Z tých zariadení sa dajú vystreľovať okrídlené rakety, v dosahu ktorých sa nachádzajú mnohé objekty ruskej strategickej infraštruktúry. Američania, samozrejme, takúto možnosť zavrhujú, ale reálne argumenty poskytnúť nie sú schopní.

Prednedávnom Washington vyhlásil, že EuroPRO mieri na Irak. Potom sa zákonite vynára otázka: prečo bola základňa v rumunskom Deveselu uvedená do prevádzky po dosiahnutí pokroku v iránskej otázke? Rusko vychádza z toho, že v súčasnej medzinárodnej situácii je rovnako kontraproduktívny ako odchod do izolácie, tak aj pokusy izolovať iných hráčov.

Reklama

„Ako ukazujú skúsenosti z najnovších dejín, vzájomné vzťahy Ruska a USA sa skôr či neskôr znormalizujú, tým väčšmi, že ďalšia ich degradácia nezodpovedá záujmom ani Moskvy, ani Washingtonu,“ spomenul Nikolaj Patrušev. Okrem toho, povedal, že v aparáte Rady bezpečnosti RF analyzovali programové dokumenty, ktoré boli prijaté na samite NATO vo Varšave, a tiež sprievodné podujatia.

„Na základe uvedeného možno prísť k nečakaným záverom: nejde o nijakú serióznu revíziu vojenskej doktríny NATO. Ide len o doladenie dokumentácie do reálií tej stratégie, ktorú uskutočňovalo NATO od skončenia „studenej vojny“, poznamenal tajomník Rady bezpečnosti Ruska. Dodal, že summit presvedčivo ukázal, že táto aliancia sa nikdy nezriekla doktríny, ktorá vznikla v čase konfrontácie dvoch veľmocí.

Nikolaj Patrušev venoval mimoriadnu pozornosť termínom, ktoré používa Brusel. „Potláčanie“, „naháňanie strachu“, „zavrhovanie“ – zodpovedá hádam tento slovník obrazu organizácie s globálnym dosahom a mnohostrannými kompetenciami, ktorý o nej vytvárajú bruselskí propagandisti? Takéto koncepcie väčšmi svedčia vojenskému politickému bloku, ktorého prioritou je podrobiť slabé štáty vôli silnejšieho na plnenie úloh, ktoré vyhovujú jemu samotnému.

Scenáre, ktoré tento blok overuje na manévroch, nekladú na prvé miesto boj s terorizmom alebo likvidáciu následkov živelných pohrôm, ale mechanicky praktiky z čias „studenej vojny“, aj keď v menšom rozsahu. Brusel zatvára oči pred tým, že euroatlantickej bezpečnosti hrozia oveľa závažnejšie a reálnejšie hrozby, ako „hybridná vojna“, ktorej plány údajne pripravuje Rusko.

„Bod prvý deklarácie transatlantickej bezpečnosti, prijatej vo Varšave lídrami štátov a vlád NATO, už od prvých slov poukazuje na hlavnú hrozbu – Rusko, ktoré akože “podrylo základy európskeho systému“, skonštatoval. „Mimochodom ISIL sa spomína až v ôsmom bode, aj to len v kontexte použitia lietadiel včasnej výstrahy AWACS.“

Podľa jeho slov v danej situácii Rusko naďalej využíva možnosti dialógu Rady bezpečnosti Rusko – NATO, naďalej pracuje na dvojstranných dohodách o odvrátení incidentov na otvorenom mori a vo vzdušnom priestore.

„Som presvedčený, že spoločným úsilím svetového spoločenstva sa napokon podarí vybudovať efektívnu architektúru jednotnej a nedeliteľnej bezpečnosti, pri ktorej vojenské politické bloky sa zmenia na neužitočný anachronizmus,“ zdôraznil v závere tajomník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali