Tajná zbraň Pekingu. Čína je pripravená rozpredávať štátny dlh USA

Tajná zbraň Pekingu. Čína je pripravená rozpredávať štátny dlh USA

Moskva 13. marca 2019 (HSP/Sputnik/Foto:pixabay)

 

Peking a Washington môžu urobiť bodku za obchodnou vojnou 27. marca. Nehľadiac na to Čína, ktorá je hlavným veriteľom USA, sa začala aktívne zbavovať investícií do amerického štátneho dlhu

Ilustračné foto

Šéf najväčšej investičnej spoločnosti na svete BlackRock Laurence Fink sa domnieva, že urovnanie obchodného konfliktu len urýchli tento proces.

Reklama

 

Predávalo sa všetko

Reklama

Do konca minulého roka mala čínska centrálna banka na bilanciu štátne obligácie v USA v sume 1,12 bilióna dolárov. Je to 28% celého amerického štátneho dlhu, ktorý patrí zahraničným držiteľom.

Medzi ďalšími veľkými veriteľmi Japonsko (vlastný dlh v sume 1,03 bilióna dolárov 25,7%), Brazília (303 miliardy dolárov 7,5%), Írsko (280 miliárd 7%) a Veľká Británia (273 miliárd 6,8%).

Pritom sa v poslednej dobe rysuje jasná tendencia, na ktorú poukazujú analytici: investície do amerického štátneho dlhu sa znižujú.

Napríklad len v júli minulého roka sa zmenšila portfej štátnych obligácií Japonska na najnižšiu úroveň za posledných sedem rokov. Z tridsiatich najväčších držiteľov amerických dlhopisov vypadli Rusko a Turecko, ktoré na vlastnej koži pocítili ekonomický nátlak Washingtonu. Pričom Moskva už prakticky rozpredala celý balík týchto papierov.

 

Reklama

Príliš neskoro

Zvláštne obavy vyvoláva Čína. Ešte v roku 2013 mal Peking americké dlhopisy v sume 1,3 bilióna dolárov. Koncom roka 2016 a na začiatku roka 2017 Číňania tieto aktíva znižovali, aby kompenzovali upevnenie jüanu, potom ale všetko obnovili. A v minulom roku vo výpredaji zasa pokračovali. Počas piatich rokov sa tak ČĽR zbavila 13,8 % amerických dlhopisov.

Predaj obligácií Washingtonu umožňuje financovanie rastúcich federálnych výdavkov, ktoré stimulujú hospodársky rast, a podporu nízkych úrokových sadzieb. Prospieva to tiež Číne: investície do pokladničných zmeniek oslabujú jüan voči doláru. V dôsledku toho je čínsky export pre Američanov lacnejší ako vlastný tovar.

Silnie však finančná závislosť na Číne, čo je dobre vidieť najmä na pozadí rozporov z posledných mesiacov. Škody spôsobené obom krajinám obchodnou vojnou, ktorú rozpútal Washington, sa počítajú na miliardy. A Peking neraz varoval, že keď to tak bude pokračovať ďalej, bude treba americké dlhy rozpredať. A to z výhradne ekonomických dôvodov aby bola zabezpečená stabilita jüanu.

Teraz je Washington krok od toho, aby sa s Čínou uzmieril, analytici sú však presvedčení, že aj keď bude obchodná zmluva podpísaná, bude sa Čína aj naďalej zbavovať amerických dlhopisov.

Reklama

Ako podotkol šéf najväčšej súkromnej investičnej spoločnosti na svete BlackRock Laurence Fink, príčinou môže byť samotná dohoda, ktorá nebude zďaleka ideálna. Čína hromadila americký dlh oi. kvôli prebytku vo vzájomnom obchode, vysvetlil finančník. Ak Peking pristúpi na zníženie obchodného prebytku, peňazí pre investície do štátneho dlhu USA bude oveľa menej.

Čína bude aj naďalej znižovať nákup amerického dlhu. Pre Ministerstvo financií USA to môže mať vzhľadom na rastúci rozpočtový deficit veľmi zlé následky. V dôsledku toho štátna pokladnica prehrá,je presvedčený Fink.

 

Načo potrebuje Čína toľko amerických dlhov

Zachovanie konkurencieschopných vývozných cien je dôležitým prvkom ekonomickej stratégie Číny. Dosahuje sa toho vďaka zachovaniu pevného kurzu jüanu voči menovému košu, v ktorom má najväčší podiel americký dolár.

Keď dolár zlacňuje, využíva Peking svoje zásoby americkej meny pre nákup štátnych dlhopisov. Tieto prostriedky dostáva vláda od čínskych spoločností a tie zase z dovozu. Nákup amerických dlhopisov má za následok rast dopytu po dolári, a teda aj jeho upevnenie.

Čína ako najväčší veriteľ USA má v rukách mohutný nástroj politického a ekonomického nátlaku na Washington. Peking ho periodicky užíva a vyhráža sa začatím výpredaja a krachom trhu štátneho dlhu USA. Ak Číňania uskutočnia túto hrozbu, narazí USA na nestabilitu kurzu dolára a spomalenie ekonomiky.

Globálny dopyt po dolári sa prudko zníži. Výrazný pokles americkej meny zapôsobí na medzinárodné trhy silnejšie ako finančná kríza z roku 2008, utrpia tým všetci, oi. aj čínska ekonomika.

Preto je pravdepodobnejším scenárom postupný a dôsledný výpredaj amerických štátnych obligácií. Pre Washington to bude ale aj tak zlé.

Analytici Deutsche Bank konštatujú, že sa dopyt po štátnom dlhu USA neustále znižuje, zahraničné centrálne banky tieto papiere vypredávajú v priebehu posledných štyroch rokov. A varujú, že na zabezpečenie stáleho dopytu po štátnych obligáciách môžu byť terajšie úrokové sadzby príliš nízke.

Reklama

Ak ich bude treba zvyšovať a mariť ekonomický rast, aby kompenzovali ďalšia ponuka amerických dlhopisov za nižšieho dopytu to je len jedna z otázok, ktoré bude musieť zodpovedať Biely dom, podotýka šéf investičnej spoločnosti BlackRock. Tým hlavným, nad čím sa bude treba zamyslieť, je: kto bude novým kupcom amerického štátneho dlhu za neustáleho znižovania dopytu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali