Tádž Mahal – symbol lásky muža a ženy a “pútnické miesto” zaľúbených

Tádž Mahal – symbol lásky muža a ženy a “pútnické miesto” zaľúbených

Naí Dillí 15. júla (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Zhruba 2200 rokov po tom, čo helenistický filozof a spisovateľ Filón Byzantský (pribl. 280-220 pred n.l.) opísal starovekých sedem divov sveta, bolo 7. júla 2007 v portugalskom Lisabone vyhlásených nových sedem divov sveta. Medzi nimi aj Tádž Mahal

Reklama

Tádž Mahal (Koruna paláca) je mauzóleum považované za symbol oddanosti muža k žene. V Ágre – pri rieke Jamuna v indickom štáte Uttarpradéš, 200 kilometrov od hlavného mesta Indie Naí Dillí – ho dal postaviť mogul, cisár Šáhdžahán, žijúci v rokoch 1592-1666. Uctil si tak pamiatku svojej manželky.

Ardžumand Banu, známa aj pod menom Mumtáz Mahal (vyvolená paláca), zomrela v roku 1629 (niektoré pramene uvádzajú aj rok 1631) po 17-ročnom manželstve pri pôrode štrnásteho dieťaťa vo veku 36 rokov. Pretože bola Šáhdžahánovi nielen milovanou ženou, ale aj politickou radkyňu, rozhodol sa, že jej postaví monumentálny pomník.

Reklama

Tádž Mahal začali stavať v roku 1632. Výstavba mauzólea na mramorovom podstavci trvala sedem rokov. Pridružené budovy boli dokončené v roku 1643 a práce na dekorácii pokračovali až do roku 1647. Celková výstavba komplexu nakoniec trvala 22 rokov. Pracovalo na nej 20.000 remeselníkov a pri doprave mramoru zo vzdialenosti 300 kilometrov či dovoze ďalších stavebných materiálov používali stavitelia až 1000 slonov.

Povrch mauzólea zdobia polodrahokamy a drahokamy, kaligrafická výzdoba je z čierneho mramoru. Tyrkys pochádza z Perzie, karneol (odroda kremeňa) z Bagdadu a malachit z ruských baní. Na dekoráciu sa použilo zlato, lazurit, chalcedón, achát, jaspis, koral, onyx a ametist.

Hlavným architektom výstavby komplexu bol Ustád Ahmad Láhaurí, ktorý pri budovaní komplexu dokázal spojiť perzské, turecké, indické a islamské architektonické štýly.

Komplex stavieb Tádž Mahalu sa rozprestiera na ploche viac ako 17 hektárov. Jeho súčasťou je štvorcová symetrická záhrada, typická pre mogulský štýl, symbolizujúci rajskú záhradu. Cez jej stred sa tiahne vodný kanál, v ktorom sa mauzóleum odráža.

Osemuholníková budova mauzólea stojí na vyvýšenej štvorcovej plošine s rozlohou 100 x 100 metrov, v ktorej rohoch stoja 40 metrov vysoké minarety. Mauzóleu dominuje kupola cibuľovitého tvaru, ktorú doplňujú štyri menšie kupoly.

Reklama

Farba mauzólea sa mení podľa dopadajúceho svetla: ráno býva ružovkasté, podvečer biele, v noci za mesačného svitu zase vyzerá, akoby bolo zo zlata.

Kým v 30. rokoch 19. storočia neúspešne plánoval guvernér Indie a Bengálska William Bentick mramor z mauzólea predať na aukcii vo Veľkej Británii, koncom 19. storočia sa jeho neskorší nástupca, guvernér Indie George Curzon, zaslúžil o to, aby bol Tádž Mahal zreštaurovaný a vyhlásený za národnú pamiatku.

Počas druhej svetovej vojny bolo v roku 1942 nad mauzóleom postavené obrovské lešenie, ktoré ho chránilo pred prípadnými leteckými útokmi nemeckej Luftwaffe a japonského letectva.

V roku 1983 bol Tádž Mahal zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Žiaľ, v súčasnosti dochádza vplyvom znečistenia ovzdušia k žltnutiu a tým aj znehodnocovaniu pôvodne bieleho mramoru na mauzóleu, keďže sa komplex nachádza v blízkosti rozvíjajúcej sa priemyselnej štvrte.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali