Svojou prítomnosťou sme hovorili o prameni našej nádeje, vraví sr. Lucia

Svojou prítomnosťou sme hovorili o prameni našej nádeje, vraví sr. Lucia

Bratislava 26. mája 2020 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Do dobrovoľníckej práce v karanténnom centre sa v uplynulých dňoch zapojila aj sr. M. Lucia Vojtašáková z rehole Congregatio Jesu. Po ukončení noviciátu a zložení prvých sľubov patrí do komunity v Banskej Bystrici, kde je jej hlavným poslaním vyučovanie náboženstva

Ilustračné foto

“Hoci sme boli oblečení v ochranných odevoch s filtrom a ochranným štítom, niektorí repatrianti sa dopočuli, že dobrovoľníci sú kňazi a rehoľné sestry. Aj takto oblečení sme mohli rozprávať o prameni našej nádeje, ktorou je Kristus,” hovorí v rozhovore s Tlačovou kanceláriou KBS sr. Lucia Vojtašáková CJ.

Reklama

 

Viete nám opísať svoju skúsenosť v centrách, kde a ako ste pomáhali?

Reklama

“Pán nás oslovuje a uprostred našej búrky nás pozýva prebudiť a aktivovať solidaritu a nádej…”  (Z homílie pápeža Františeka pri Urbi et Orbi). Pán aj mňa oslovil počas búrky a pozval k solidarite a nádeji i skrze slová Svätého Otca Františka a mojich predstavených. Po vypuknutí pandémie v našej krajine sme viaceré sestry v modlitbe vnímali volanie k službe a angažovaniu sa k spoločnému dobru v službe bratom a sestrám. Výzva našej provinciálnej predstavenej sr. Agnesy zapojiť sa do služby v karanténnych centrách prišla ako odpoveď  na naše predchádzajúce hľadanie a rozlišovanie v modlitbe.

 

Ako konkrétne ste to realizovali? 

“Spolu s mojou miestnou predstavenou sr. Magdalénou sme kontaktovali karanténne centrum v školskom internáte Havranské v Banskej Bystrici, kde okrem nás sestier prijali službu dobrovoľníka aj bratia kapucíni z Poník.”

 

Reklama

Aká to bola pomoc, ako bola prijatá, ako na ňu pozeráte s odstupom času? 

“Naša práca spočívala predovšetkým v registrácii repatriantov, roznášaní jedla a vynášaní odpadu. Pre repatriantov to bol aj náročný čas izolácie od rodiny, priateľov a neskrývali svoje emócie sklamania, že nedobrovoľne uviazli v karanténnom centre. Zo začiatku bola naša pomoc samotnými repatriantami prijímaná rôzne. Niektorí boli vďační, pre iných sme sa stali objektom, komu mohli vyjadriť svoje sťažnosti a nesúhlas s pobytom v karanténnom centre. Avšak, keď zistili, že sme dobrovoľníci, ich pohľad sa postupne menil. Naša prítomnosť v karanténnom centre, nebola len o jednoduchých úkonoch pri roznášaní jedla alebo zbieraní smetí.”

 

Čo pre vás znamenala táto pomoc? 

“Bola tiež prejavom solidarity, že hoci nemusíme byť v karanténnom centre, sme tam dobrovoľne spolu s nimi, až dovtedy, kým tam budú oni. Spolu s nimi čakáme na testovanie, spolu s nimi odchádzame späť do našich domovov. Hoci sme boli oblečení v ochranných odevoch s filtrom a ochranným štítom, niektorí repatrianti sa dopočuli, že dobrovoľníci sú kňazi a rehoľné sestry. Aj takto oblečení sme mohli rozprávať o prameni našej nádeje, ktorou je Kristus. Keďže sme mali medzi sebou dvoch kňazov, mali sme denne aj svätú omšu, kde sme prinášali v modlitbe našich repatriantov a ich blízkych. S odstupom času sa na túto skúsenosť pozerám s väčšou ľahkosťou a vďačnosťou. Keď sme však začínali, nevedeli sme, ako to celé dopadne, či budeme mať aj pozitívne prípady, či sa nám podarí ochrániť vlastné zdravie, ale Bohu vďaka, boli sme všetci „negatívni“.”

Reklama

 

Čo vám to dalo a čo vám to vzalo, prečo je podľa vás dôležitá táto pomoc?

“Som otvorená pre podobnú službu aj budúcnosti, nakoľko som zamestnaná v školstve a opäť sa vraciame fyzicky do školy, tentokrát to už nie je možné. Po vypuknutí pandémie Covid – 19 na Slovensku som sa častokrát vracala do minulosti, čo robila Cirkev, keď vypukla nejaká epidémia. Keď v roku 1591 vypukol v Ríme mor, jezuiti otvorili nemocnicu, kde prijímali tých, čo to potrebovali. Neostali v pohodlí vlastných domov a v zajatí strachu o svoj život. V dôvere Bohu riskovali vlastné životy, mnohí sa aj nakazili a zomreli. Naša služba v karanténnom centre sa určite nedá porovnať s touto situáciou, ale princíp je rovnaký. Táto skúsenosť bola  pre mňa školou ako nežiť v strachu o svoj vlastný život, ale v dôveru Bohu s sa otvoriť pre službu druhým. Nie každý má takúto možnosť, niekomu to nedovoľuje zdravie, inému zamestnanie alebo iné okolnosti.

Nemyslím si, že sme nejakí hrdinovia, ktorí pracovali v karanténnom centre. Mnohí v týchto dňoch prišli o svojich blízkych, ďalší sú nútení čeliť existenčným ťažkostiam vo svojich rodinách a podobne. Ale každý z nás je pozvaný vychádzať zo seba a v dôvere sa obracať na Pána. Sama sa tomu len učím a stále znova a znova začínam. Osobitným darom bolo pre mňa spoznanie nových ľudí, našej skvelej koordinátorky a celého personálu. Tiež som vďačná za spoločenstvo, ktoré sme tam vytvorili pri spoločnom stolovaní, čase voľna, ale i pri každodennej večernej spoločnej modlitbe za ukončenie pandémie. Nemám pocit, že by mi čas v karanténnom centre niečo vzal, skôr naopak. Nanovo som sa presvedčila, že Boh je naozaj dobrý a stará sa o nás!”

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali