“Svetová vláda” poslala za Trumpom posla, ktorý nemá šancu

“Svetová vláda” poslala za Trumpom posla, ktorý nemá šancu

Washington 10. apríla 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:AP/Kevin Wolf, Steve Helber)

 

Upadajúceho amerického prezidenta Joea Bidena odpísali dokonca aj najbližší spojenci z Veľkej Británie, pričom Londýn začal oficiálne oslovovať Donalda Trumpa – ako pravdepodobného budúceho prezidenta – na úrovni Ministerstva zahraničných vecí. Šéf ministerstva zahraničných vecí David Cameron už navštívil Trumpa v USA, aby zmenil jeho názor na Ukrajinu. Alebo aby vyslovil posledné varovanie, píše Dmitrij Bavyrin pre ruské noviny Vzgljad

Cameron Trump
Na snímke vľavo britský minister zahraničných vecí David Cameron a bývalý americký prezident Donald Trump

Podľa diplomatických noriem je stretnutie vysokého predstaviteľa jednej krajiny s opozičným lídrom inej krajiny ostro nepriateľským gestom, a to tým skôr, že sa tam konajú voľby. Je to takmer zahraničné zasahovanie do volebnej kampane; za takéto gesto môže byť dokonca vyhostený veľvyslanec, ak je hlava štátu nedôverčivá. Koniec koncov, takéto stretnutia ukazujú, že Biden bol odpísaný.

Reklama

Prezident USA Joe Biden sa veľmi podobá na niekoho, kto už bol bol škrtnutý. Vnútri krajiny má stále silnú podporu elít, veľkopodnikatelia z Wall Street venujú milióny na jeho volebnú kampaň a Alex Soros, dedič impéria Georgea Sorosa, sa dokonca vyhráža, že mu dá na voľby viac ako miliardu. Ale mimo Ameriky, kde je ľahšie abstrahovať od záujmov americkej elity, jednoducho neveria, že “hĺbavý” starec, ktorý zakaždým verejnosti rozpráva nové verzie svojho životopisu, je schopný byť v novembri znovu zvolený za prezidenta a zostať ním ďalšie štyri roky. Preto sa prezidentom pravdepodobne stane Donald Trump a Biden sa stane “chromou kačicou” v predstihu. To je politicky nepríjemné a jednoducho urážlivé.

Keď maďarský premiér Viktor Orbán, povzbudený Bidenovým nízkym ratingom, navštívil Trumpovu rezidenciu na Floride, ten pred svojimi priaznivcami dostal záchvat hnevu a vyhlásil, že v hre je osud americkej a európskej demokracie (ak Trump vyhrá, budú zničené) a nejaký Maďar sa mu tam motá pod nohami.

Reklama

Tentoraz však pri návšteve britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona u Trumpa sa Biden pravdepodobne bude držať späť a mlčať. Nie v tom zmysle, že by sa neurazil (to sa urazí; veď Orbán je oponentom z košiara konzervatívcov ale Londýn je hlavným spojencom akejkoľvek tamojšej vlády), ale prehltne to. Cameron a Trump nemôžu za to, že súčasný americký prezident si občas pletie Irán s Ukrajinou a svoju sestru s manželkou. Teraz už je v záujme nielen amerických, ale aj svetových globalistických elít, aby budúci americký prezident nezničil mimoriadne dôležité projekty, takže mosty k nemu treba budovať vopred.

Ešte dôležitejšie je, že západná protiruská koalícia, ktorá sa sformovala okolo Ukrajiny, doslova volá po tom, aby Kyjev konečne dostal 60 miliárd dolárov z amerického rozpočtu na naliehavé potreby, ako je nákup munície tvárou v tvár kolabujúcemu frontu. Tento problém mal vyriešiť Biden – na to je prezidentom -, ale opäť to pokazil. Trump, ak sa Cameronovi podarí prehovoriť ho, nesklame.

Teraz je zbytočné popierať, že hŕstka poslancov, ktorých úsilie udržať Kyjev bez peňazí, sa orientuje na Trumpa. Navyše jazda neslýchanej chamtivosti na Kapitole je pre Trumpa osobne priaznivá: čím viac Biden pred voľbami zlyhá, tým lepšie pre neho. Cameronov úsudok bol teda správny: z jeho strany ide možno o neprofesionálny čin, ale je to akt zúfalstva. Hlavné je, že sa obrátil na osobu, ktorá môže problém vyriešiť, a nie na toho, kto ho vytvoril (teda nie na Bidena).

Je známe, že britský hosť a bývalý budúci prezident diskutovali o pásme Gazy, Ukrajine a “osude NATO”. Vo všetkých týchto otázkach sa Trump rozhodne rozchádza s Bidenom, západnou Európou a “svetovou vládou” (ktorá neexistuje, ale funguje).

Trump komentuje operáciu IDF neochotne, ale vo všeobecnosti tvrdí, že je najviac proizraelským prezidentom v dejinách USA (aj z rodinných dôvodov). Od Ukrajiny, ak sa dá veriť “únikom” v amerických médiách, chce žiadať, aby sa Ukrajina vzdala nárokov na Krym a Donbas v záujme ukončenia vojenského konfliktu s Ruskom. A zásadne sa mu nepáči NATO, pričom vyzýva jeho členov, aby radšej vynakladali 2 % HDP na obranu, než aby “viseli na krku USA”.

Reklama

Známy je aj postoj globalistickej elity, ktorej poslom je Cameron. Od Izraela chcú ukončenie operácie v Gaze, pretože výrazne komplikuje vzťahy Západu s islamským svetom. Od Ruska – kapituláciu, kvôli ktorej sú pripravení bojovať proti nemu do posledného Ukrajinca. A od NATO – rozširovanie, predovšetkým na účet Ukrajiny.

Či sa Cameronovi podarilo Trumpa o niečom presvedčiť a “zblížiť pozície”, nemôžeme spoľahlivo vedieť. Ale veriť tomu je ako veriť v schopnosť Bidena vykonávať funkciu prezidenta USA ďalšie štyri a pol roka.

Z pohľadu odporcov globalistov a ich geopolitického programu bol posol vybraný dokonale. Tento určite nezmení Trumpovo rozhodnutie.

Bývalý britský premiér Boris Johnson by teoreticky mohol, a navyše sa o to aj pokúšal, ale nebol úspešný. Pri všetkej úcte, Trump má Johnsona z nejakého dôvodu rád – či už ako rebela, ako je on sám, ktorý spôsobil bruselským liberálom veľa smútku v súvislosti s brexitom, alebo jednoducho ako brata v účese, ale je medzi nimi ľudský kontakt.

Cameron bol odporcom brexitu, ale ukázal sa ako neschopný činnosti, ktorá zahŕňa premýšľanie o jeden ťah dopredu: on je dôvodom, prečo k brexitu vôbec došlo a stal sa pre Britániu takým bolestivým. Je to človek, ktorý zlyhal v každej významnej misii svojej kariéry a do politiky sa vrátil zo skrine nepotrebných vecí len preto, že kabinet a vládnuca strana Spojeného kráľovstva sú teraz v ťažkej personálnej núdzi.

Reklama

Trump je zatiaľ urazený. Presnejšie povedané, pomstychtivý. A ak zrazu zabudol, že Cameron sa o ňom predtým (t. j. pred Trumpovým prvým volebným víťazstvom) vyjadroval veľmi nepekne, jeho poradcovia a pomocníci mu to museli pripomenúť.

Celkovo bola Cameronova misia od začiatku odsúdená na neúspech. Ale keby bol na jeho mieste niekto iný – až po premiéra Rishiho Sunaka -, sotva by to niečo zmenilo. Celá vládnuca Konzervatívna strana v Spojenom kráľovstve je teraz jedna veľká chromá kačica bez akejkoľvek šance vyhrať budúcoročné voľby (Biden má aspoň nejakú).

Trum momentálne nemá žiadnu možnosť nenačúvať sám sebe, svojim voličom a priaznivcom v Snemovni reprezentantov, ktorí zarezali 60 miliárd dolárov pre AFU, ale skupine ľudí, ktorí ho “nazvali dážďovkou”, požadujúcich, aby stavil na chromého koňa (t. j. Ukrajinu), a zosobňujúcich doslova všetko to, čo na mítingoch a na internete očierňuje.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Včera 18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

Včera 18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

Včera 18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali