Trump je krok od víťazstva alebo atentátu

Trump je krok od víťazstva alebo atentátu

Washington 6. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Manuel Balce Ceneta, AP/Meg Kinnard)

 

Donald Trump prekonal predposlednú prekážku na ceste k pomste – teraz, aby sa vrátil do Bieleho domu, musí len prežiť do volieb. Až do pondelka “washingtonská bažina” formálne stále dúfala, že Trumpovi jednoducho zabráni účasť vo voľbách – nie celonárodne, ale v niektorých štátoch. V pondelok však Najvyšší súd USA zakázal štátom zamedziť bývalému prezidentovi prístup k voľbám, píše v článku pre Ria Novosti Petr Akonov

Súd Trumpovi udelil pokutu vyše 350 miliónov a zákaz podnikať v New Yorku
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump

Takýto pokus sa už uskutočnil v Colorade: tamojší súd rozhodol, že Trumpovi by nemalo byť umožnené zúčastniť sa na republikánskych primárkach a bez účasti v nich sa jeho meno nebude nachádzať na hlasovacom lístku pre novembrové prezidentské voľby. Štát sa odvolával na 14. dodatok k americkej ústave, ktorého tretí článok zakazuje zastávať funkciu každému, kto sa “zúčastnil na vzbure alebo povstaní”. Rovnakou cestou sa chceli vydať aj ďalšie demokratmi ovládané štáty, napríklad Illinois a Maine. Najvyšší súd však rozhodnutie coloradských sudcov zrušil, a to jednomyseľne, to znamená, že zaň hlasovali nielen konzervatívni sudcovia (tí majú na Najvyššom súde väčšinu), ale aj liberálni sudcovia.

Reklama

Najvyšší súd potvrdil právo štátov nepúšťať kandidátov do miestnych volieb, ale nie do federálnych volieb, pretože tie sú v kompetencii Kongresu, nie štátov. Vďaka tomuto rozhodnutiu Trump vyhrá primárky v Colorade – a zastaví pokusy zabrániť mu kandidovať v iných štátoch. V júli ho zjazd Republikánskej strany nominuje na prezidenta – a v novembri vyhrá prezidentské voľby. Vyhrá, pretože všetky prieskumy už teraz ukazujú, že vedie vo všetkých kľúčových, tzv. swing states, a práve tieto štáty rozhodujú o výsledku volieb. Všetky ostatné štáty (absolútna väčšina – štyri pätiny) tradične volia buď demokratov, alebo republikánov – a všetci ich volitelia idú za kandidátom, ktorý v danom štáte zvíťazí, takže volebný boj v nich má formálny charakter.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu bolo očakávané a nejde ani o to, že Trump nebol uznaný vinným zo “vzbury” (čo sa snažia vydávať za “útok” na Kapitol 6. januára 2021), ale o to, že ak by štáty mali možnosť neumožniť prezidentským kandidátom účasť vo voľbách, bol by to sedem míľový krok k rozpadu USA. Neprítomnosť Trumpovho mena na hlasovacom lístku v novembri by viedla k tomu, že republikánske štáty by sa snažili odstrániť Bidena (alebo kohokoľvek, kto by bol namiesto neho demokratickým kandidátom) z hlasovacieho lístka, a čo je dôležitejšie, jednoducho by neuznali výsledky volieb, ak by ich nevyhral Trump. A demokratické štáty by podobne neuznali výsledky volieb s odvolaním sa na skutočnosť, že Trump v ich štáte ani nebol na hlasovacom lístku.

Reklama

To znamená, že sudcovia Najvyššieho súdu jednoducho odmietli dať zelenú najnebezpečnejšiemu scenáru, ktorý otvoril cestu k dvojvládiu (t. j. vyhláseniu dvoch prezidentov USA naraz v januári 2025 alebo neuznaniu výsledkov volieb niektorými štátmi). Znamená to však, že tomu úplne zabránili? Samozrejme, že nie, pretože to nie je v ich moci a nikto nebráni štátom, aby spochybnili výsledky volieb a neuznali víťaza.

Teraz však americký establišment nemá možnosť zastaviť Trumpa pred voľbami – neexistuje spôsob, ako ho odstrániť. Stále existujú určité nádeje, že ho možno zažalovať, teda uznať za vinného (je proti nemu veľa otvorených prípadov), pričom sa počíta s tým, že to odradí od voľby “zločinca” časť jeho voličov a povedie k porážke bývalého prezidenta. Je to veľmi slabá stávka, ale je to to posledné, čo má “washingtonská bažina” v zálohe. Ani tu sa však veci nevyvíjajú dobre: Najvyšší súd sa zaoberá Trumpovou žalobou, v ktorej žiada uznať jeho prezidentskú imunitu. Ak mu bude vyhovené, všetky procesy proti Trumpovi budú zmrazené – a on bude pokojne viesť svoju volebnú kampaň bez toho, aby ho rozptyľovali súdy.

Ešte naivnejšia je snaha zastaviť Trumpa obrovskými súdnymi pokutami: napríklad newyorský súd mu už nariadil zaplatiť 355 miliónov dolárov za podvody pri činnosti jeho developerskej spoločnosti Trump Organisation. Trumpovi právnici toto rozhodnutie napadli a vo všeobecnosti sa bývalého prezidenta nepodarí zruinovať (aspoň do volieb). Nehovoriac o tom, že to v žiadnom prípade neovplyvní jeho volebnú kampaň: Američania mu ochotne darujú peniaze.

Ukazuje sa teda, že Trumpa nie je možné zastaviť? Áno, ale “washingtonská bažina” to jednoducho nemôže uznať. Ľudia, ktorí sú presvedčení o svojej moci a možnostiach vládnuť svetu (teda riadiť ho správnym smerom), sa nedokážu zmieriť s myšlienkou, že s drzým výrastkom, ktorý už raz vstúpil do Bieleho domu, nemôžu nič urobiť. Budú sa snažiť zastaviť Trumpa za každú cenu, ale problém je v tom, že v súčasnej situácii je to takmer nemožné.

Teoreticky je možné zmeniť celú intrigu tým, že namiesto Bidena postavia proti Trumpovi iného kandidáta. Takého, ktorý by Trumpa v novembri porazil, ale demokrati takú osobnosť jednoducho nemajú. Všetci profesionálni demokratickí politici sa na to nehodia, Barack Obama nesmie kandidovať na tretie funkčné obdobie – a tak sa chytajú fantastických možností, ako je Michelle Obamová (fantastických preto, lebo populárna bývalá prvá dáma kategoricky kandidovať nechce a neexistuje záruka, že Trumpa porazí). Zostáva veriť v “ruku Božiu” alebo vôľu náhody – teda v to, čo sa za ňu dá vydávať.

Reklama

Hovoríme o fyzickej likvidácii Trumpa, t. j. o jeho zavraždení. Skúsenosti s elimináciou veľmi nebezpečných prezidentských kandidátov (a nielen úradujúcich prezidentov) sú v Spojených štátoch bohaté: v roku 1935 bol zavraždený najpopulárnejší senátor Hugh Long, charizmatický muž z Louisiany, ktorý sa odvážil vyzvať prezidenta Franklina Roosevelta z radov vlastnej Demokratickej strany. Ale ešte pred začiatkom kampane, približne rok pred voľbami, bol zastrelený v louisianskom Kapitole. Roosevelt vyhral primárky aj voľby. A v roku 1968 bol zavraždený ďalší veľmi populárny senátor Robert Kennedy na ceste k víťazstvu v primárkach a k nominácii Demokratickej strany, ktorá bola vtedy tiež pri moci a ktorú viedol prezident Johnson (ktorý nastúpil po zavraždenom Robertovom staršom bratovi Johnovi F. Kennedym).

V súčasných voľbách sa mimochodom zúčastňuje Robert Kennedy – najmladší, Robertov syn. Vzdal sa snahy bojovať proti Bidenovi z vnútra Demokratickej strany a ide ako nezávislý kandidát, pričom odoberá hlasy súčasnému prezidentovi a vymieňa si vzájomné “mrknutia” s Trumpom. Kennedyho mladšieho nezabijú, ale scenár atentátu na jeho otca sa môže zopakovať v prípade Trumpa.

Robert F. Kennedy Jr.
Na snímke Robert F. Kennedy Jr.

Robert Kennedy bol zastrelený počas kalifornských primárok 5. júna 1968 – v deň prvého výročia začiatku šesťdňovej vojny Izraela s Arabmi. Atentátnik, mladý Palestínčan Sirhan Bishara Sirhan, to údajne urobil kvôli Robertovým proizraelským postojom, ale tomu verí len málokto. (Sirhan si, mimochodom, stále odpykáva doživotný trest.) Trump je pravdepodobne najproizraelskejší prezident v dejinách USA (veď práve za jeho vlády Washington uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela), tak prečo by ho nejaký moslim pobúrený tým, čo sa deje v Gaze, nezabil? Napríklad 7. októbra – v deň prvého výročia útoku Hamasu na Izrael (a zároveň v deň narodenín Vladimira Putina, ktorého washingtonská bažina už dlho vykresľuje ako “Trumpovho bábkovodiča”) a mesiac pred prezidentskými voľbami.

Znie to fantasticky? Nie, oveľa reálnejšie ako víťazstvo Joea Bidena 5. novembra 2024.

 

Reklama

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali