Švédsky denník o turecko-sýrskom konflikte: „Fiasko Ameriky – triumf Ruska“

Švédsky denník o turecko-sýrskom konflikte: „Fiasko Ameriky – triumf Ruska“

Norrköping 14. októbra 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Pablo Martinez Monsivais)

 

Svetoví politici, analytici a médiá po útokoch Turecka na severe Sýrie a problémoch, ktoré spôsobujú Kurdom, svorne začali hovoriť o tom, že USA zradili svojich spojencov. Hoci na jednej strane možno oceniť, že Trump konečne razí politiku mieru a sťahuje vojská z nelegitímne vedenej vojny v Sýrii, kritika sa naňho pre túto zradu voči Kurdom ako spojencom valí zo všetkých strán. Fínsky článok v tejto súvislosti porovnáva Rusko a USA, pričom zdôrazňuje, že Putin svojich spojencov nikdy nezradil  

Na snímke Donald Trump a Vladimir Putin

Článok švédski novinári v domácom denníku Norrköpings Tidningar nazvali „Fiasko Ameriky – triumf Ruska“. Prízvukujú, že aktuálne dianie v Sýrii bude mať globálne následky.

Reklama

Poukazujú na to, že USA tvrdia, že chcú sa správať racionálne, ale konajú, ako zbabelec a zradca. „Pre Blízky východ s jeho komplikovanou politickou situáciou a zvlášť pre Sýriu zmietanú v občianskej vojne dvojitá morálka, tajné účely a dokonca výmena politických spojencov – je bežná vec,“ zdôrazňuje autor článku vo švédskom denníku.

„Ale žiadnou z týchto skutočností nemožno vysvetliť nezmyselné rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa ponechať Kurdov v Sýrii napospas. Z diplomatického pohľadu Trumpa to iba poškodí. Občas veci sú také, aké sa zdajú byť. Trump sa nielen správa, ako slon v predajni s porcelánom – diplomaciou, ale kvôli svojim hlúpym poznámkam na Twitteri vyzerá ako idiot. Chváli sa tak, že keby sme to umiestnili do kontextu histórie, dokonca aj Mussolini a Wilhelm II. by sa zahanbili. A rýchlo zhoršuje situáciu tým, že aj naďalej uráža Kurdov,“ uvádza vo svojom článku autor Hans Stigsson.

Reklama

Ďalej porovnáva Trumpa s jeho predchodcami a tvrdí, že krízy, ktoré vzniknú kvôli Trumpovej nekompetentnosti, budú ovplyvňovať dianie vo svete aj v nasledujúcich rokoch a ďalší americký prezident zdedí po Trumpovi všetky jeho úspechy, ale aj neúspechy. Podotýka, že USA strácajú dôveru vo svete a všetky krajiny si budú dlho pamätať na „prednášku“, že Američania zrádzajú svojich spojencov. (Na druhej strane, konzervatívci po svete však prízvukujú, že spomedzi posledných prezidentov je zahraničná politika Trumpa najlepšie vedená, pozn. redakcie). Porovnáva ho s Putinom: „Čo by nerozprávali o Putinovi, ale v porovnaní s Trumpom je to zahraničnopolitický génius,“ prízvukuje švédsky novinár.

„V Sýrii dokonca aj vo veľmi ťažkých časoch Putin tvrdohlavo podporoval režim Bašara Asada. Možno to brať rôznymi spôsobmi, ale nakoniec všetko spočíva v jednom – v dôvere. Na Moskvu sa môžete spoľahnúť, vždy podporuje svojich spojencov. Je to paradox: v súčasnej situácii sa Kurdi ocitli v žalostnom stave, presne ako predtým Asad. Potápajú sa a snažia sa chytiť každej politickej slamky. Číže, ako by to nebolo čudne, ale nie je vylúčene, že Kurdi a Asad sa zblížia pod patronátom Moskvy a v spojenectve s Teheránom,“ píše Hans Stigsson.

Prízvukuje, že rozhodnutie o osude Sýrie neschvália vo Washingtone, ale v Moskve. Podotýka, že všade môžu mať odlišný názor na Putina, ale každý uzná, že je absolútne spoľahlivý, ale Trump zasa sa predstavil, ako nepredvídateľný, smiešny a nespoľahlivý. „Skrátka v ťažkej chvíli mu nemôžete dôverovať,“ uzatvára svoj článok švédsky novinár Hans Stigsson.

 

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali