Svätý Otec prijal takmer päť stoviek pracovníkov vatikánskych médií

Svätý Otec prijal takmer päť stoviek pracovníkov vatikánskych médií

Vatikán 24. septembra 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-Spc Vatican)

 

Srdečným stiskom ruky poďakoval Svätý Otec František každému z takmer piatich stoviek pracovníkov vatikánskeho komunikačného a mediálneho sektoru. Pri stretnutí s nimi v pondelok 23. septembra zdôraznil, že iniciatívu v komunikácii má samotný Boh a služba komunikátora spočíva vo vydávaní svedectva. Najdôležitejší pre rast Cirkvi sú preto jej mučeníci. Viera sa nešíri cez reklamu, ale príťažlivosťou pravdy v dobre a kráse

Svätý Otec prijal takmer päť stoviek pracovníkov vatikánskych médií

 

Reklama

V Kráľovskej sále Apoštolského paláca (Sala Reggia) pozdravil Svätého Otca v mene všetkých prítomných prefekt Dikastéria pre komunikáciu Svätej stolice dr. Paolo Ruffini. Audiencia pre všetkých zamestnancov a funkcionárov Dikastéria pre komunikáciu sa konala vôbec po prvý raz od začiatku pontifikátu pápeža Františka.

Príležitosťou bolo druhé plenárne zasadnutie tohto početne najväčšieho vatikánskeho rezortu, zriadeného v dnešnej podobe od roku 2015. V Ríme sa zišli od 23. do 25. septembra členovia a konzultori dikastéria z radov klerikov i laikov, pochádzajúci z rôznych častí sveta.

Reklama

Svätý Otec prišiel na stretnutie s 15-minútovým predstihom. Po príhovore prefekta Ruffiniho vstal a prišiel mu osobne stisnúť ruku. Text svojho pripraveného príhovoru pápež František odovzdal na papieri a prítomným sa prihovoril spontánnymi slovami. Začal slovami poďakovania. Prinášame hlavné časti jeho príhovoru.

 

Naberať z Božieho bytia a mať ten istý postoj

„Ďakujem za vašu prácu, ďakujem za toto tak početné dikastérium… Pýtal som sa prefekta: „Ale, pracujú všetci?“ – „Áno“, odpovedal on – aby sa vyhol tomu známemu žartu, však? Pracujú všetci, a pracujú v tom postoji, ktorý vyjadruje túžbu Boha: komunikovať seba samého, v tom, čo teológovia nazývajú perichoréza. Boh komunikuje vo svojom vnútri a komunikuje sa nám.

Toto je počiatok komunikácie. Nie je to kancelárska práca, ako napríklad reklama. Komunikovať je doslova naberať z Božieho bytia a mať ten istý postoj, nemožnosť zostávať sami: potrebu komunikovať to, čo mám a myslím, že je pravdivé, správne, dobré a krásne. Komunikovať. A vy ste odborníci v komunikácii, ste v komunikácii zruční.

Reklama

Na toto nesmieme zabúdať. Komunikuje sa dušou a telom, komunikuje sa mysľou, srdcom, rukami, komunikuje sa všetkým. Skutočný komunikátor dáva všetko, dáva celého seba – ako hovoríme v mojej krajine: „vloží celé mäso na oheň“, celé, neušetrí pre seba. A je pravda, že tou najväčšou komunikáciou je láska. V láske je plnosť komunikácie: v láske k Bohu a medzi nami.

 

Príťažlivosť: pravda sa spája s dobrom a krásou

Aká teda má byť komunikácia? Jedna z vecí, ktorú nemáte robiť, je publicita, čisto reklama. Nemáte robiť ako robia ľudské podniky, ktoré sa snažia získať viac ľudí… jedným odborným slovom: nesmiete robiť prozelytizmus. Nie je kresťanské robiť prozelytizmus. Benedikt XVI. to povedal veľmi jasne: „Cirkev nerastie cez prozelytizmus, ale cez príťažlivosť“, teda vďaka svedectvu. A naša komunikácia musí byť svedectvom.“

„Ak chcete komunikovať len určitú pravdu bez dobroty a krásy, zastavte sa, nerobte to. Ak chcete komunikovať pravdu, viac menej, ale bez zaangažovania sa, bez dosvedčenia tej pravdy vlastným životom, vlastným telom,… zastavte sa, nerobte to. Vždy je tu ten punc svedectva v každej veci, ktorú robíme. Svedkovia: kresťania, to znamená svedkovia, „mučeníci“. A toto je mučenícky rozmer nášho povolania: byť svedkami. Toto je prvá vec, ktorú vám chcem povedať.“

Reklama

 

Pokušenie rezignovať pred svetom

„Ďalšou vecou je istá rezignácia, ktorá mnohokrát vstupuje do srdca kresťanov. Pozrime na svet: je to svet pohanský, a to nie je novinkou. Odjakživa je „svet“ symbolom pohanskej mentality. Ježiš prosí Otca pri Poslednej večeri, aby chránil apoštolov, nech neupadnú do sveta a svetskosti (porov. Jn 17,12-19). Ovzdušie svetskosti nie je niečo nové v 21. storočí. Vždy bola nebezpečenstvom, vždy bola pokušením, vždy bola nepriateľom: svetskosť. „Otče, ochraňuj ich, aby neupadli do sveta, nech svet nie je silnejší než oni“.

A mnohí, ja ich vidím, uvažujú: „áno, musíme sa trochu uzatvoriť, byť malou cirkvičkou, ale autentickou“ – toto slovo vo mne vyvoláva alergiu: „maličká, ale autentická“: ak niečo existuje, nie je nutné nazývať to autentickým. – Ešte sa neskôr k tomuto vrátim. – Toto je stiahnutie sa do seba samých s pokušením rezignácie. Je nás málo: no „málo“ nie v zmysle obrniť sa, keďže nás je málo a nepriateľ je väčší; málo ako kvások, málo ako soľ: toto je kresťanské povolanie!“

 

Cirkev nemnohých, ale kvas

„Netreba sa hanbiť, že je nás málo a netreba si myslieť: „Nie, Cirkev budúcnosti bude Cirkvou vyvolených“ – upadli by sme opäť do herézy esénov. A takto sa kresťanská autentickosť stratí. Sme Cirkvou nemnohých, ale ako kvások. Ježiš to povedal. Ako soľ. Rezignácia v kultúrnej porážke – dovoľte mi nazývať ju takto – prichádza od zlého ducha, neprichádza od Boha. To nie je kresťanský duch, lamentovať v rezignácii.“

„Toto je druhá vec, ktorú som vám chcel povedať: nebojte sa. Je nás málo? Áno, ale s vôľou byť misionármi, ukázať druhým kto sme. Svedectvom. Ešte raz zopakujem tú vetu sv. Františka svojim bratom, keď ich posielal kázať: „Hlásajte Evanjelium, a ak to bude nutné, aj slovami.“ Takže svedectvo na prvom mieste.

Pozerám na litovského arcibiskupa tu vpredu a myslím na toho emeritného z Kaunasu, ktorý sa teraz stane kardinálom: ten muž, koľko rokov strávil vo väzení? Svedectvom vykonal toľko dobra! Bolesťou… Sú to naši mučeníci, ktorí dávajú Cirkvi život, nie naši umelci, naši veľkí kazatelia, naši ochrancovia „pravej a celej náuky“… Nie, mučeníci. Cirkev mučeníkov. A komunikovať znamená komunikovať toto veľké bohatstvo, ktoré máme. Toto je tá druhá vec.“


Od kultúry adjektív k teológii substantíva

Reklama

„A po tretie, vrátim sa k tomu, čo som povedal pred chvíľou, že vo mne tak trochu vyvoláva alergiu, keď počujem povedať: „Toto je autenticky kresťanské“, „toto je skutočne tak“. Upadli sme do kultúry prídavných mien a prísloviek a zabudli sme na silu podstatných mien.

Komunikátor musí dať porozumieť váhe reality podstatných mien, ktoré odrážajú realitu osôb. A toto je misia komunikácie: komunikovať realitu, bez prisládzania prídavnými menami a príslovkami. „Toto je kresťanské“: prečo hovoriť autenticky kresťanské? Je to kresťanské! Samotná skutočnosť podstatného mena „kresťan“, „som Kristov“ je silná: je to spodstatnené prídavné meno, ale je to substantívum.

Prejdime z kultúry prídavných mien k teológii podstatného mena. A takto musíte komunikovať.“

Na záver audiencie dal Svätý Otec príležitosť všetkým pracovníkom vatikánskych médií osobne ho pozdraviť stiskom ruky. V dlhom rade nechýbal ani trojčlenný tím Slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu – Vatican News.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali