Svätý Otec pokračuje v návšteve Slovenska. Pri príchode Svätého Otca do Prešova sa rozozvučia zvony

Svätý Otec pokračuje v návšteve Slovenska. Pri príchode Svätého Otca do Prešova sa rozozvučia zvony

Bratislava 14. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, SITA-Alexandra Čunderlíková, TASR-Jozef Gruchalák, KP SR, Michal Svítok, Jaroslav Novák)

 

Počas príchodu Svätého Otca Františka do Prešova sa dnes rozozvučia všetky zvony v gréckokatolíckych a rímskokatolíckych chrámoch v meste Prešov. Ako informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič, zvonenie sa začne o 9:50 a potrvá 10 minút

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František máva z auta

„V našich srdciach je obrovská radosť z toho, že Svätý Otec František navštívi naše mesto a bude s nami sláviť Božskú liturgiu sv. Jána Zlatoústeho. Túto radosť chceme zvestovať všetkým ľuďom. Nástupca svätého Petra, o ktorom Ježiš Kristus povedal, že je skalou, na ktorej postaví svoju Cirkev, prichádza k nám a my chceme, aby celé mesto a celý kraj o tom vedeli a sprevádzali celé toto utorkové dopoludnie svojimi modlitbami,“ uviedol prešovský arcibiskup, metropolita Ján Babjak.

Reklama

Po príchode Svätého Otca Františka do Prešova je naplánovaný prejazd papamobilom pomedzi sektory s pútnikmi a o 10.30 sa začne archijerejská svätá liturgia, ktorej bude predsedať pápež František.

 

Reklama
Súčasťou liturgického priestoru v Prešove budú aj ostatky blahoslavených gréckokatolíckych mučeníkov

Archijerejská svätá liturgia pred Mestskou športovou halou v Prešove, ktorej dnes bude predsedať pápež František, bude slávená na plátne s ostatkami blahoslaveného hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča. Zároveň v oltári budú vložené aj relikvie ďalších blahoslavených gréckokatolíkov – hieromučeníka Vasiľa Hopka a rehoľného kňaza Metoda Dominika Trčku. Svätý Otec v Prešove celebruje Božskú liturgiu Jána Zlatoústeho, ktorá je najviac používanou liturgiou v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, pri príležitosti sviatku Povýšenia svätého Kríža, ktorý pripadá práve na 14. september. Katolíci ním vyjadrujú úctu sv. Krížu, na ktorom bol umučený a zomrel Ježiš Kristus.

Ako informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič, liturgia sv. Jána Zlatoústeho má svoj pôvod v Antiochii. Svätý Ján Zlatoústy ju zrevidoval v 4. storočí a postupne bola v Konštantínopole upravená do dnešnej podoby.

„Slávime ju každý deň v roku okrem dní, ktoré majú trúchliaci charakter, akými sú dni Veľkého pôstu. Vtedy túto radostnú liturgiu neslávime. Desaťkrát do roka tiež namiesto nej slávime liturgiu sv. Bazila Veľkého,“ uviedol Pavlišinovič.

Počas sviatku Povýšenia úctyhodného a životodarného kríža nad celým svetom, ktorý sa slávi 14. septembra, je predpísaná zdržanlivosť od mäsa. Celá liturgia je prepojená s krížom, ktorý dominuje aj liturgickému priestoru pred mestskou halou v Prešove. Liturgická farba je červená.

„To, že má liturgia aj prívlastok archijerejská, znamená, že jej bude predsedať archijerej – veľkňaz, v našom prípade Svätý Otec František, hlava katolíckej cirkvi, apoštol Peter, ktorý príde povzbudiť svojich bratov a sestry vo viere,“ dodal hovorca.

Reklama

Slávnostný sprievod sa pohne o 10:30. Na jeho čele sa nesie kríž, za ním pôjdu diakoni s kadidelnicami, kňazi, preláti pápežského sprievodu, košickí a bratislavskí vladykovia. Po nich nasleduje asistencia, ktorá drží v rukách trikirion a dikirion – svietniky, ktorými archijerej požehnáva na štyri svetové strany, zvolávajúc Božie požehnanie. Za nimi prichádza v sprievode prešovský arcibiskup metropolita Ján a Svätý Otec František spolu so svojimi ceremoniármi. Po príchode k oltáru si ho Svätý Otec uctí bozkom a odíde na svoje miesto – hornoje sidališče – kráľovský trón, z ktorého bude požehnávať prítomný ľud.

Ďalšou časťou svätej liturgie je liturgia katechumenov, počas ktorej sú prednášané viaceré krátke prosby v ekténiach. Sú to striedavé modlitby diakona a ľudu, počas ktorých Svätý Otec pristupuje k tetrapódu, miestu pred hlavným oltárom, kde je k úcte vyložený svätý kríž, ako je zvykom gréckokatolíkov pri sviatku Povýšenia čestného kríža. Následne sa prednášajú čítania z Nového zákona a homília so Svätým Otcom.

Do ďalšej časti slávenia, ktorou je liturgia veriacich, sa vstupuje cherubínskou piesňou. Nasleduje prenesenie darov zo žertveníka na oltár, kde je umiestený antimenzion, plátno s vyobrazením snímania Ježiša Krista z kríža a jeho ukladanie do hrobu, so všitými relikviami prešovských mučeníkov.

„V látke sú zašité čiastočky, ostatky Petra Pavla Gojdiča. Bude položená pod vrchnou plachtou a na týchto ostatkoch sa bude sláviť svätá liturgia. Súčasťou oltárnej konštrukcie, v zásuvke, budú inštalované ostatky blaženého Vasiľa Hopka, pomocného prešovského biskupa a blahoslaveného Metoda Dominika Trčku, rehoľného kňaza redemptoristov,“ povedal Pavlišinovič.

Pri svätej liturgii bude použitá aj čaša a diskos, na ktorých slávil sväté liturgie blahoslavený biskup Pavel Peter Gojdič.

Reklama

Pred modlitbou Otče náš odznejú prosby v rôznych jazykoch, a to cirkevnoslovanskom, rusínskom, maďarskom, rómskom a ukrajinskom.

„Je to obraz toho, že cirkev pozostáva z mnohých národov a národností, ktoré sa spoločne modlia,“ vysvetlil Pavlišinovič.

Po modlitbe bude nasledovať sväté prijímanie, pričom ako prvý prijíma eucharistiu Svätý Otec František. Nasledujú biskupi, kňazi, diakoni a následne sa podáva eucharistia zhromaždenému ľudu. Na záver svätej liturgie udelí Svätý Otec František záverečné požehnanie a vykoná prepustenie. Celá slávnosť sa zakončí slávnostným sprievodom, pred ktorého začiatkom Svätý Otec ešte podíde k ikone Klokočovskej Bohorodičky, kde sa krátko pomodlí a odovzdá nové korunky pripravené na túto slávnosť, ktoré už pred pár týždňami požehnal vo Vatikáne.

 

Pápež František pokračuje v návšteve Slovenska

Pápež František pokračuje v návšteve Slovenska. V pondelok sa stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci, kde spolu hovorili medzi štyrmi očami. Obaja sa zároveň prihovorili asi 500 hosťom zo všetkých sfér politického a spoločenského života

pápež František
Na snímke pápež František

Prezidentka v príhovore vyhlásila, že výsledkom každej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia. Svet čelí krízam a jediný spôsob, ako ich zvládnuť, spočíva podľa Čaputovej v spolupráci.

“Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť a uvedomenie si, že ľudia tvoria jednotu,” uviedla.

Pápeža privítala ako nositeľa veľmi potrebnej inšpirácie pre budúcnosť ľudstva, považuje ho za jednu z najväčších mravných a duchovných autorít. V príhovore prezidentka poukázala aj na potrebu hľadania spoločných riešení klimatickej krízy.

pápež František Zuzana Čaputová
Na snímke zľava pápež František a Zuzana Čaputová

Svätý Otec hovoril vo svojom príhovore aj o tom, ako sa Slovensko dokázalo pokojne integrovať a odlíšiť. Dejiny Slovenska podľa pápeža pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Slovensko označil za mladú krajinu s dávnou históriou a hlbokými koreňmi. Hovoril aj o bratstve so slovanskými národmi, spomínal svätých Cyrila a Metoda, vieru a Slovákov vyzval, nech z ich sŕdc nevymizne povolanie k bratstvu.

Spomenul aj pandémiu nového koronavírusu, ktorú označil za “skúšku našich čias”. Ľudia by podľa neho mali túto krízu prijať ako “výzvu prehodnotiť náš životný štýl”. Nemá zmysel sa podľa pápeža sťažovať na minulosť, treba si vyhrnúť rukávy a spolu budovať budúcnosť.

Reklama

“Želám vám, aby ste to urobili s pohľadom upretým nahor, ako keď sa pozeráte na vaše nádherné Tatry,” podotkol.

Pápež František vo svojom príhovore poukázal aj na dôležitosť zasadiť sa o budovanie budúcnosti, v ktorej sa zákony aplikujú rovnako na všetkých, na základe spravodlivosti. Pripomenul aj starostlivosť o najslabších. Svätý Otec si praje, aby nebol nikto stigmatizovaný či diskriminovaný. Slovákom zaželal, aby nikdy nedopustili, aby sa “voňavé príchute ich najlepších tradícií” pokazili povrchnosťou konzumu, materiálneho zisku či ideologickou kolonizáciou.

 

Na pápežov prejav reagovali politici a ďalšie osobnosti spoločenského života:      

Premiér Eduard Heger považuje za najsilnejší odkaz pápežovho príhovoru vyjadrenie, že Slovensko má byť srdcom pokoja pre Európu. Oceňuje tiež vyzdvihnutie bratstva aj podobenstvo chleba a soli, ako aj pápežove posolstvá o starostlivosti o núdznych

Pápež v SR: Premiér E. Heger sa stretol so štátnym sekretárom Svätej stol
Na snímke Premiér SR Eduard Heger (OľANO) (uprostred vpravo) sa stretol v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom (uprostred vľavo)

Pápežove posolstvá vyzdvihla aj expremiérka Iveta Radičová. Zarezonovala v nej dôležitosť slobody. Ľudia by sa nemali nechať zotročiť samým sebou, svojím vnútrom a úzkym videním sveta.  Poukázala aj na posolstvá o pokroku, klimatickej kríze či o pomoci slabším.

Reklama

Úspešnú návštevu Svätého Otca na Slovensku zaželal aj predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico, ktorý sa na stretnutí v záhrade Prezidentského paláca nezúčastnil. Dôvodom je, že nie je zaočkovaný.

Schopnosť Slovenska spájať vo svojej identite tradíciu a duchovnú podstatu Západu i Východu je možno práve tým dôvodom, prečo pápež František nasmeroval svoje kroky práve sem. Naznačil to bývalý premiér SR Ján Čarnogurský.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová zdôraznila, že prejavy pápeža Františka a prezidentky Zuzany Čaputovej upozornili na problémy, ktoré pociťujú ľudia v každodennom živote.

Z prejavov pápeža Františka a prezidentky Zuzany Čaputovej si môžeme odniesť potrebu zmieru, kompromisu a to, že jedine spoločne môžeme prejsť ďalšími skúškami, ako je v dnešnej dobe pandémia, povedal vedec Pavol Čekan.

Bývalý politik a predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško povedal, že prejav pápeža Františka v záhrade Prezidentského paláca uchopil našu dušu i charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať.

Reklama

Pápežov prejav ocenil aj minister zahraničia Ivan Korčok. Dáva do popredia pápežove myšlienky, že Slovensko v strede Európy má byť miestom pokoja. Poukázal na myšlienky o slobode i výzvu k tolerancii, ktoré pápež František zasadil do kontextu komparácie obdobia pred Nežnou revolúciou a súčasnosti.

Vicepremiérku Veroniku Remišovú očarili pápežove slová o kráse Slovenska a Tatier a odvahe pozerať sa hore a vidieť za obzor.

Minister školstva Branislav Gröhling upozorňuje, aká veľmi dôležitá je samotná prítomnosť osobnosti, akou je pápež František.

Minister práce Milan Krajniak označil pápežovu prítomnosť a myšlienky za posolstvo pokoja a bratstva.

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď označil pozornosť a čas, ktorý pápež venuje Slovensku, za veľké gesto.

Pápež František daroval prezidentke Zuzane Čaputovej na pondelkovom stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska. V strede je zobrazená Panna Mária, patrónka Slovenska. V pozadí je dvojkríž, ktorý patrí k symbolom krajiny. Pastoračnú cestu Svätého Otca pripomína aj dátum a text na okraji medaily.

Darom Svätého Otca je medaila odkazujúca na návštevu Slovenska
Pápež František daroval prezidentke SR Zuzane Čaputovej na stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska

Prezidentka darovala pápežovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily, ako aj medicínske vybavenie určené na pomoc v najchudobnejších častiach sveta prostredníctvom vatikánskych organizácií.

Reklama

Pápež František zanechal v Čestnej knihe Prezidentského paláca v Bratislave odkaz: “Ako pútnik v Bratislave objímam s láskou slovenský ľud a modlím sa za túto krajinu so starobylými kresťanskými koreňmi a s mladou tvárou, aby bola posolstvom bratstva a pokoja v srdci Európy.”

Svätý Otec František sa v Katedrále sv. Martina v Bratislave stretol s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi.

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František hovorí počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina

Vo svojom príhovore zdôraznil, že cirkev má byť znakom slobody a prijatia. Má byť pokorná ako Ježiš, ktorý sa zriekol všetkého a stal sa chudobným, aby nás obohatil. Vyzdvihol slobodu, tvorivosť a dialóg ako aspekty, ktorými sa má Cirkev riadiť.

Predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti. Vyzval ich nebáť sa formovať ľudí tak, aby mali zrelý a slobodný vzťah k Bohu.

Zdôraznil, že centrom cirkvi nie je cirkev.

“Ponorme sa do skutočného života ľudí a klaďme si túto otázku – aké sú potreby a duchovné očakávania nášho ľudu?” prihovoril sa ďalej kňazom a biskupom.

Bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský vyhlásil, že láska pápeža Františka voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, je pohľad, ktorý sa snažia biskupi a kňazi nanovo nadobudnúť aj s pomocou svojich patrónov, ako aj svätého Martina, patróna bratislavskej Katedrály sv. Martina.

Reklama

Viacerých kňazov, katechétov, ale aj zasvätené osoby počas stretnutia so Svätým Otcom v Katedrále sv. Martina zaujalo, ako pápež reflektuje situáciu na Slovensku. Zhodli sa na tom, že jeho slová ich povzbudili.

Pápež František sa popoludní stretol s emeritným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom na pôde Apoštolskej nunciatúry v Bratislave. Stretnutie nebolo v oficiálnom programe apoštolskej cesty.

Svätý Otec popoludní navštívil Centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke. Privítala ho predstavená centra z Kongregácie Matky Terezy. Misionárky lásky sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova. V budove bývalej materskej školy ponúkajú útočisko aj pre ťažko chorých, ktorých svätý otec navštívil. Predtým sa prihovoril aj rodinám s deťmi, ktoré ho čakali pred centrom.

Pápež František na Slovensku
Na snímke misionárky lásky vítajú pápeža Františka počas súkromnej návštevy centra Betlehem v Bratislave

Pamäť nemôže a nesmie ustúpiť zabudnutiu. Na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave to uviedol pápež František, vyjadrujúci pietu nad obeťami holokaustu. Pri stretnutí s predstaviteľmi súčasnej židovskej komunity zdôraznil, že viera nesmie predstavovať vyšší princíp, ktorým bude zdôvodnená diskriminácia a útlak.

Na súčasnom bratislavskom Rybnom námestí pripomenul František genius loci bývalej židovskej štvrte i bezprostrednú blízkosť židovskej synagógy a katolíckeho chrámu, ktorá symbolizovala bezproblémové mierové spolužitie dvoch konfesií.

Zároveň však pripomenul, že miesto symbolizuje aj temné obdobie slovenskej histórie, keď protižidovské nariadenia dospeli nielen k obmedzeniu práv, ale až k deportáciám a smrti viac než 100.000 slovenských židov. Varoval pred opakovaním histórie. Zvýraznil, že duchovná sila je naďalej ukrytá v komunite, ktorá nezabúda na svoje tradície a korene a túži po dialógu a priateľstve.

Prítomnosť pápeža Františka pri pamätníku holokaustu v Bratislave je pre židovskú komunitu zlomová, historická chvíľa. Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richard Duda to uviedol v príhovore pri stretnutí. Vyzval na spoluprácu medzi kresťanmi a židmi. Zdôraznil význam komunikácie pri rozvoji spoločných vzťahov.

Reklama

Predseda ÚZŽNO na Slovensku pripomenul, že v Bratislave a na Slovensku je niekoľko miest zhmotňujúcich symbiózu medzi kresťanmi a židmi. Mimoriadne symbolickým miestom je podľa neho aj Rybné námestie, kde sa stretnutie konalo.

Pápež František na Slovensku
Na snímke pápež František (v pozadí vľavo) a predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku Richard Duda (v pozadí vpravo)

 

Na pietnom mieste po prejave zapálil pápež sviečky na počesť obetí holokaustu

Premiér Eduard Heger vníma pápeža ako človeka ľudskosti. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár zas vyzdvihol jeho pokrokové zmýšľanie. Obaja štátni predstavitelia sa so Svätým Otcom stretli v pondelok popoludní počas jeho návštevy v Bratislave. Oboch na stretnutí sprevádzali aj rodinní príslušníci.

Šéf parlamentu informoval, že Svätému Otcovi predstavili spoločný projekt s Konferenciou biskupov Slovenska. Má ísť o postavenie sochy Cyrila a Metoda. Stáť by mala v areáli Bratislavského hradu a mal by to byť dar KBS smerom k občanom pri príležitosti návštevy pápeža.

Premiér sa predtým stretol v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave aj so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom. Stretnutia sa zúčastnil aj minister vnútra Roman Mikulec. Parolina sprevádzali aj ďalší predstavitelia štátneho sekretariátu Svätej stolice.

 

Návšteva pápeža na Slovensku

Na podujatia s pápežom Františkom sa prihlásilo celkovo vyše 100.000 ľudí. Konferencia biskupov Slovenska v noci z nedele (12. 9.) na pondelok po mesiaci uzavrela oficiálnu registráciu účastníkov na verejné podujatia spojené s jeho návštevou na Slovensku. Ide o registráciu pre plne zaočkované osoby. Približne polovica registrovaných príde na záverečnú svätú omšu so Svätým Otcom 15. septembra do Šaštína, zvyšok do Košíc a Prešova. Na podujatia sa prihlásilo aj takmer 7000 nezaočkovaných ľudí.

Reklama

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR v súvislosti s návštevou pápeža Františka na Slovensku posilnilo služby na tiesňovej linke 155 vo všetkých krajských operačných strediskách.

Pápežovu návštevu sprevádzajú dopravné obmedzenia, polícia dohliada na pokojný priebeh. Bratislavská polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne prípady narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti v súvislosti s návštevou pápeža Františka na Slovensku.

V utorok sa pápež František chystá do Prešova a Košíc. V Prešove bude predsedať Božskej liturgii svätého Jána Zlatoústeho, v Košiciach navštívi Luník IX, kde sa stretne s rómskou komunitou a s mladými sa stretne na Štadióne Lokomotíva.

Na utorkové stretnutie s pápežom v Košiciach môžu prísť aj záujemcovia, ktorým doposiaľ nebola doručená vstupenka, ale iba potvrdzovací e-mail o registrácii. Overovaní budú pri vstupe na podujatia. Pre veľký nápor Národné centrum zdravotníckych informácií nestíha overiť dáta všetkých registrovaných, a v dôsledku toho im organizátori nestihnú vstupenku dodať.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali