Pápež František počas liturgie v Prešove: Svedok kríža si nepamätá krivdy z minulosti a nenarieka nad prítomnosťou

Pápež František počas liturgie v Prešove: Svedok kríža si nepamätá krivdy z minulosti a nenarieka nad prítomnosťou

Košice 14. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

 

Pápež František pricestoval v utorok ráno v rámci svojej návštevy Slovenska na východ krajiny. Z košického letiska pricestoval do Prešova, kde bude koncelebrovať svätú liturgiu. Neskôr sa v Košiciach na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a na štadióne Lokomotíva s mladými

Pápež František
Na snímke Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej predsedá Svätý Otec na priestranstve pred mestskou športovou halou – homília Svätého Otca v Prešove 14. septembra 2021

Svätý Otec v Prešove

Prešov je tretím najväčším mestom na Slovensku. Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať – homília Svätého Otca, bude pred prešovskou mestskou športovou halou od 10.30 do 12.30 h, po nej sa presunie späť do Košíc.

Reklama

Pápež sa medzi veriacimi presunul na papamobile, prítomných z neho požehnal. Veriaci mu počas jeho presunu kývali a mávali vatikánskymi a slovenskými vlajkami. Vidieť bolo aj vlajky iných krajín, napríklad z Ukrajiny.

 

Reklama

 

Arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ poďakoval pápežovi za návštevu

V Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je “Peter z Ríma” po celé stáročia veľmi milovaný. Vo svojom záverečnom ďakovnom príhovore po liturgii sv. Jána Zlatoústeho v Prešove to pápežovi Františkovi povedal prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Poďakoval sa mu za návštevu katolíkov byzantského obradu na Slovensku v Prešove, v sídle Gréckokatolíckej metropolie sui iuris.

Babjak vo svojom príhovore poznamenal, že sa tešia návšteve pápeža, pri ktorej predsedal svätej liturgii. “Budeme uvažovať nad Božím slovom, ktoré zaznelo z vašich úst, a vytrysklo z vášho srdca a budeme si ho vštepovať do srdca, aby v nás roznecovalo ešte väčšiu lásku a vernosť k Pánu Ježišovi, k Presvätej Bohorodičke, Ježišovmu krížu, i k vám, drahý Svätý Otče,” uviedol vo svojom príhovore Babjak.

Ako ďalej doplnil, ľudia sa budú modliť za pápežovo apoštolské dielo, ktoré koná po celom svete. “Vieme, s akou láskou sa ujímate marginalizovaných ľudí, ako ich milujete, práve preto že trpia a pripodobňujú sa samému Ježišovi Kristovi, ktorý nás vykúpil svojou smrťou na kríži a slávnym Zmŕtvychvstaním,” doplnil Babjak a povedal, že sa za pápeža Františka modlia, aby ho Pán ešte dlho rokov zachoval pri vedení cirkvi.

Reklama

 

Homília Svätého otca

Kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Krížikov je nespočetne veľa – na krku, v dome, aute, vo vrecku, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce. V deň sviatku Povýšenia svätého Kríža to v homílii počas sv. liturgie Jána Zlatoústeho v Prešove povedal Svätý Otec František.

Kríž bol nástrojom smrti, a predsa z neho vzišiel život. Bol tým, na čo sa nikto nechcel pozerať a predsa nám zjavil krásu Božej lásky. Preto ho uctieva svätý Boží ľud a oslavuje liturgia dnešného sviatku. V očiach sveta je kríž prehrou,” uviedla hlava katolíckej cirkvi. Poukázal na to, že aj nám hrozí nebezpečenstvo, že sa zastavíme pri povrchnom pohľade a neprijmeme logiku kríža.

Koľkokrát túžime po kresťanstve víťazov, po triumfálnom kresťanstve, ktoré by bolo dôležité a významné, oslavované a uctievané. Ale kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným,” uviedol pápež.

Zvolanie Ježiša na kríži: “Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?” je podľa slov Svätého Otca zvolaním, ktoré zachraňuje. “Zachraňuje, lebo Boh zobral na seba dokonca aj našu opustenosť. S ním už nie sme viac sami, už nikdy viac. Ako sa môžeme naučiť vidieť v kríži slávu? Niektorí svätí učili, že kríž je ako kniha, ktorú treba otvoriť a čítať, aby sme ju spoznali,” uviedol počas homílie. Ako podotkol, krížikov je nespočetne veľa, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce.

Reklama

Ak tak neurobíme, kríž pre nás zostane neprečítanou knihou, ktorej názov a autora dobre poznáme, ale ktorá nemá vplyv na náš život. Neobmedzujme kríž iba na predmet zbožnosti a o to menej na politický symbol alebo na znak náboženského a sociálneho významu,” zdôraznil.

Z nazerania na kríž vychádza podľa jeho slov druhý krok, ktorým je vydávanie svedectva. “Myslím na mučeníkov, ktorí v tomto národe vydávali svedectvo Kristovej lásky vo veľmi ťažkých časoch, keď všetky okolnosti radili mlčať, zostať v bezpečí, nevyznávať vieru. Ale nemohli nevydávať svedectvo. Koľko ušľachtilých ľudí trpelo a zomrelo tu na Slovensku kvôli menu Ježiš,” skonštatoval pápež.

Myslím aj na naše časy, v ktorých nechýbajú príležitosti vydávať svedectvo. Tu, vďaka Bohu, nie sú kresťania prenasledovaní, ako v mnohých iných častiach sveta,” povedal. V homílii poukázal na to, že kríž nechce byť zástavou, ktorú by vystavovali. Ale chce byť čistým prameňom nového spôsobu života – evanjeliového. “Svedok kríža si nepamätá krivdy z minulosti a nenarieka nad prítomnosťou. Svedok kríža nepoužíva podvodné spôsoby a svetskú moc: nechce vnucovať sám seba a svojich, ale obetovať svoj život za iných. Nehľadá vlastné výhody, aby sa potom ukázal zbožný. Toto by bolo náboženstvo pretvárky, nie vydávanie svedectva ukrižovaného Boha,” priblížil v kázni pápež.

Veriacich vyzval, aby si zachovali spomienku na osoby, ktoré ich živili a vychovávali vo viere.

 

 

 

Zdravotníci v Prešove riešili prevažne kolapsy a dehydratáciu

Zdravotníci riešili počas utorkového stretnutia s pápežom Františkom v Prešove prevažne kolapsy. Podľa hlavnej operátorky operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Ľuboslavy Pekárovej zdravotné zabezpečenie prebehlo bez problémov.

“Doteraz sme ošetrili približne sedem pacientov. Zvyčajne to boli kolapsy, hypotenzie a dehydratácia. Do zdravotníckeho zariadenia sme nesmerovali žiadneho pacienta, to znamená, že všetko bolo vyriešené na mieste,” povedala pre TASR Pekárová.

Reklama

Návštevníkom svätej omše v Šaštíne, ktorú tam v stredu (15. 9.) bude celebrovať pápež František, odporúča, aby dodržiavali pitný režim a v prípade, že užívajú lieky, aby ich nezabudli užiť.

“Je potrebné sa zabezpečiť určite v rámci obuvi, pokrývky hlavy, a ak by predsa potrebovali riešiť zdravotný stav, tak kontaktovať na mieste Slovenský červený kríž alebo záchrannú zdravotnú službu, ktorá zabezpečuje zdravotnú starostlivosť,” dodala Pekárová.

Tisíce ľudí v Prešove

V Prešove by malo byť prítomných odhadom takmer 40-tisíc ľudí vrátane pozvaných hostí, dobrovoľníkov a kňazov.

„Máme viac ako 450 koncelebrujúcich kňazov, 44 biskupov, z toho sú štyria kardináli. Prítomných bude aj takmer 150 rehoľníkov,“ uviedol Pavlišinovič.

Pápež František na Slovensku
Na snímke veriaci na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove

„Máme viac ako 450 koncelebrujúcich kňazov, 44 biskupov, z toho sú štyria kardináli. Prítomných bude aj takmer 150 rehoľníkov,“ uviedol Pavlišinovič.

Reklama

Brány podujatia sa otvorili už o polnoci a zatvorili o 8:00. Veriacich sprevádza kultúrny a modlitebný program. Podľa hovorcu sa v noci podarilo vyriešiť aj problémy s doručovaním lístkov.

„Celú noc pracovala firma, ktorá pre nás rieši lístky, a naozaj, dalo sa to do poriadku,“ skonštatoval Pavlišinovič.

Vzhľadom na problémy sa ľuďom stačilo pri vstupe preukázať platnou registráciou a COVID passom. Pôvodne organizátori predpokladali účasť 50-tisíc veriacich, napokon museli kapacitu priestoru znížiť.

„Je to zapríčinené aj tým, že sme museli vyčleniť väčšiu plochu pre ľudí, ktorí prišli do OTP priestoru, pretože každý z nich potrebuje mať okolo seba dvojmetrový kruh. A teda tá plocha musela byť prispôsobená tej tisícke, ktorá je v OTP sektore, čo je na úkor asi 7-tisíc očkovaných ľudí,“ vysvetlil Pavlišinovič.

Príchod Svätého Otca do Prešova bol po leteckom presune z Bratislavy do Košíc naplánovaný na 10:00. Po príchode pred mestskú halu bol naplánovaný prejazd papamobilom pomedzi sektory s pútnikmi a o 10:30 sa začala archijerejská svätá liturgia. Svätý Otec na nej prednesie aj homíliu. Popoludní pokračuje program pápeža v Košiciach.

Reklama
pápež František návšteva Prešov
Na snímke pápež František prichádza na liturgiu v Prešove 14. septembra 2021

Na sídlisku Luník IX, kde žije zhruba 4300 Rómov, pozdraví túto komunitu. Zdržať sa tam má od 16.00 do 16.30 h. Celý program bude situovaný pred saleziánskym komunitným centrom.

Na štadióne Lokomotíva sa stretne s mladými, oficiálny program stretnutia s pápežom Františkom sa začne o 16.45 h.

„Pri stretnutí s mladými si pripomenieme blahoslavenú Anku Kolesárovú, mladú Slovenku, ktorú počas druhej svetovej vojny zabil sovietsky vojak pri obrane čistoty,“ informoval TASR prípravný tím návštevy pápeža Františka na Slovensku s tým, že Anka Kolesárová bola blahorečená na štadióne Lokomotíva dňa 1. septembra 2018.

 

Rómovia a saleziáni sa na dnešné stretnutie pripravovali duchovne aj prácou

Rómovia sa na dnešné stretnutie s pápežom Františkom pripravovali aj duchovne. A to deviatnikom, teda deväťdňovou modlitbou k dvom rómskym blahoslaveným, ktorú pripravil Peter Bešenyei, saleziánsky delegát pre pastoráciu Rómov.

„V rámci nej sme spoznávali život blahoslavených Zefirína a Emílie, španielskych mučeníkov, ktorí majú veľa spoločného aj s postavou Ježiša. A tiež samotná práca, bežná mravenčia robota, ktorú robíme, je dostatočnou prípravou,“ povedal pre agentúru SITA salezián Peter Žatkuľák.

Mučeníci Zefirín a Emília zomreli počas španielskej občianskej vojny v 30. rokoch 20. storočia. Zefirína ako prvého Róma vyhlásil za blahoslaveného v máji 1997 pápež Ján Pavol II. Emíliu vyhlásil za blahoslavenú pápež František v marci 2017. Práve spomínaných rómskych mučeníkov má pripomenúť aj dar, ktorý dnes saleziáni odovzdajú Svätému Otcovi. Ide o dva obrazy týchto blahoslavených a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na košickom Luníku.

Reklama

Okrem duchovnej prípravy má za sebou sídlisko aj úpravy po vizuálnej stránke. Ešte vo štvrtok tam približne dvesto Rómov upratovalo a čistilo sídlisko. Podľa primátora Košíc Jaroslava Polačka (nezávislý) už Luník IX dávno nie je takým zanedbaným sídliskom, ako tomu bolo v minulosti. „Teším sa, že sme všetci vrátane pána starostu urobili maximum preto, aby sídlisko vyzeralo lepšie. Budem rád, ak vďaka Svätému otcovi budeme môcť celému Slovensku sprostredkovať, že Lunik IX spred 20 rokov sa nedá porovnať s tým, ako pekne to tam teraz vyzerá,“ uviedol primátor po kontrolných dňoch pred návštevou. Zároveň dodal, že nemá obavy z toho, že by bolo toto sídlisko po odchode pápeža horším alebo škaredším.

Saleziánska rodina pôsobí na poli pastorácie Rómov na Slovensku už 30 rokov. Prví saleziáni prišli na Luník IX v roku 2008, následne prevzali aj zodpovednosť za výstavbu komunitného centra. Ako informovali na svojej internetovej stránke, prvá časť, Kostol Zmŕtvychvstalého Krista, bol posvätený 30. októbra 2010. Druhá časť, mládežnícke stredisko, ktoré ponúka kultúru, voľnočasové a katechetické aktivity, bolo dané do užívania miestnym obyvateľom v roku 2012. Aktivity, na ktoré sa saleziáni na Luníku IX zameriavajú, majú prispievať k ľudskej a duchovnej zrelosti miestnych Rómov. Misijný tím pozostáva okrem štyroch saleziánov aj zo Sestier saleziánok a dobrovoľníkov.

 

Pápež František je ľudský a inšpiratívny, zhodujú sa pútnici

Pápež František je ľudský, inšpiratívny a pokorný. Zhodujú sa na tom pútnici, ktorí prišli na utorkové stretnutie s ním pred Mestskú športovú halu v Prešove. Pápež František predpoludním v liturgickom priestore pred mestskou športovou halou odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho

“Prišli sme z Banského v okrese Vranov nad Topľou. Svätý Otec je zástupca Krista, tešíme sa veľmi na neho. Sme tu celá rodina, moje tri deti sú ako dobrovoľníci a dve dcéry sú pri mne. Je to požehnanie pre Slovensko. Spoločnosť vnímam ako rozdelenú a rozbitú, toto je také ‘spojítko’. Vďaka Bohu zaňho,” povedala pútnička Štefánia Chanátová.

Pavol Olejník prišiel na stretnutie s pápežom peši z z prešovského sídliska Sekčov.

“Bol som ho pozrieť v Ríme na námestí a som veľmi rád, že prišiel sem a že ho budem môcť vidieť. Je to deň, ktorého som sa dočkal,” povedal.

Reklama

“Prišla som z Popradu. Sme tu na dobrom mieste a tešíme sa, že uvidíme naživo nášho drahého otca. Je zvláštny, zlatý, ľudský, má rad chudobných a prírodu. Je to nesmierne vzácny človek, je náš,” doplnila Agáta Ludvigová.

Adriana Kaščáková prišla do Prešova s príbuznými z obce Kružlov v okrese Bardejov.

“Bola som v Prešove ako dieťa aj v roku 1995 na stretnutí s pápežom sv. Jánom Pavlom II. Sme veriaci, takže sme radi, že Svätý Otec prišiel na Slovensko a že ho môžeme vidieť a zažiť tú atmosféru. Myslím si, že je veľmi inšpiratívny aj pre neveriacich ľudí, lebo hlása myšlienku, že máme byť milosrdní k všetkým, aj k neveriacim. Svojím životom máme ukazovať našu vieru,” povedala.

“Prišli sme až z Oravy, z obce Krušetnica. Tešíme sa na pápeža Františka. Síce pre mňa je to už tretíkrát, čo ho uvidím, ale veľmi sa tešíme, pretože prináša nám na Slovensko nádej, ktorú v tomto období pandémie ochorenia COVID-19, či sme mladí alebo starí, pomaličky strácame,” dodala Alžbeta Paterková.

 

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali