Susedia Ukrajiny prijímajú spoločné opatrenia proti obilnej kríze

Susedia Ukrajiny prijímajú spoločné opatrenia proti obilnej kríze

Varšava 1. apríla 2023 (HSP/hungarytoday/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na stredajšej tlačovej konferencii vo Varšave uviedol, že susedné krajiny Ukrajiny v spoločnom liste Európskej komisii žiadajú riešenia na obmedzenie dovozu ukrajinského obilia. Uviedol, že na príprave listu, v ktorom Komisia nalieha na “okamžité konanie”, sa dohodli s predsedami vlád susedných krajín Ukrajiny na poslednom zasadnutí Európskej rady, informuje Hungary Today

obilie
Ilustračné foto

Po minulotýždňovom summite EÚ maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že pod koordináciou Mateusza Morawieckého budú niektoré krajiny spoločne konať na ochranu poľnohospodárov pred škodlivými účinkami ukrajinského dumpingu obilia.

Reklama

V liste adresovanom predsedníčke Komisie Ursule von der Leyenovej “sa navrhujú všetky možné prostriedky vrátane kvantitatívnych obmedzení, ochranných ciel, rôznych opatrení na obmedzenie dovozu,” vysvetlil Morawiecki. Dodal, že obmedzenia sa nebudú vzťahovať napríklad na zásielky obilnín, ktoré prechádzajú len cez Poľsko a sú určené okrem iného do Afriky alebo krajín Blízkeho východu.

Morawiecki argumentoval, že Poľsko nie je jedinou krajinou, ktorá očakáva riešenia, keďže “rovnakým problémom čelia Rumuni, Maďari, Slováci, Bulhari, Česi a niektoré ďalšie krajiny”.

Reklama

“Ukrajine poskytujeme humanitárnu a vojenskú pomoc, ale v prípade obilnín čelia poľskí poľnohospodári veľkým problémom,” uviedol poľský premiér a dodal, že vláda “investuje obrovské verejné zdroje na riešenie tohto problému”. Varšava doteraz dostala od Európskej únie na podporu poľských výrobcov obilnín ekvivalent 200 miliónov zlotých (42,6 milióna eur) a štátny rozpočet musí na zmiernenie problému vyčleniť desaťnásobok tejto sumy.

Rovnaký problém sa týka aj Maďarska. Maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy uviedol, že po záplave ukrajinského obilia do členských štátov v blízkosti ukrajinských hraníc, ktorá spôsobila veľmi vážne narušenie vnútorného trhu, šesť krajín EÚ – Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Česká republika, Slovensko a Bulharsko – požiadalo Európsku komisiu o mimoriadnu pomoc pri riešení tejto situácie.

Túto finančnú pomoc vo výške viac ako 53 miliónov EUR však nakoniec dostanú len Poľsko, Rumunsko a Bulharsko. Spoločný list, ktorý predstavil Morawiecki, by mohol byť dôsledkom toho, že tieto tri krajiny budú z finančnej pomoci vynechané.

Predseda Zväzu maďarských poľnohospodárskych zväzov a družstiev (Magosz) nedávno pre spravodajský kanál M1 povedal, že ľudí treba chrániť pred škodlivými účinkami ukrajinského dumpingu obilia. Podľa Istvána Jakaba si maďarská spoločnosť musí uvedomiť problém, ktorý spôsobilo ukrajinské obilie uviaznuté v krajine, pretože okrem toho, že výrazne znížilo ceny, je ohrozené aj zdravie ľudí. Uviedol, že na Ukrajine sa používajú pesticídy, ktoré sú v poľnohospodárskych podnikoch EÚ zakázané už 30 rokov. Zásoby v Maďarsku musia podliehať najprísnejším kontrolám a doteraz vládne agentúry odobrali viac ako osemsto vzoriek, dodal.

István Jakab pripomenul, že Maďarsko otvorilo aj koridor solidarity, ktorý iniciovala EÚ, aby sa obilie z Ukrajiny dostalo do Afriky a na Blízky východ, ale obilie uviazlo v krajinách susediacich s Ukrajinou, kde spôsobilo narušenie vnútorného trhu.

Reklama

Ďalšia maďarská organizácia, Národný zväz pestovateľov obilnín, navrhuje, aby sa ukrajinské obilie uskladnené v Maďarsku a iných krajinách EÚ prepravovalo na náklady Európskej únie. Predseda združenia uviedol, že v súčasnosti sa len v Maďarsku nachádza 1,3 milióna ton ukrajinskej pšenice a kvôli lacnej ukrajinskej pšenici už nie je dopyt po maďarskom obilí.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali