Summit Donalda Trumpa s Kim Čong-unom otvorí novú éru vzťahov USA-KĽDR

Summit Donalda Trumpa s Kim Čong-unom otvorí novú éru vzťahov USA-KĽDR

Singapur 11. júna 2018 (TASR/HSP-Yong Teck Lim)

 

Utorkový historický summit prezidenta Spojených štátov amerických (USA) a vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v Singapure je zameraný na dosiahnutie dohody o denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za zmiernenie diplomatických a ekonomických sankcií uvalených na Pchjongjang.

Pôjde o vôbec prvé priame rokovanie úradujúceho amerického prezidenta a severokórejského vodcu. Napäté vzťahy medzi USA a KĽDR trvajú od vypuknutia kórejskej vojny v roku 1950. Obe krajiny sú technicky stále vo vojnovom stave po tom, ako sa kórejská vojna skončila pred vyše šiestimi desaťročiami len prímerím.

Reklama

Obe strany budú hovoriť o nastolení nových vzájomných vzťahov, ako aj o “otázke vybudovania trvalého a udržateľného mierového mechanizmu pre Kórejský polostrov” a ďalších otázkach spoločného záujmu, píše severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Summit by sa mal začať podaním ruky v utorok o 09.00 h miestneho času (03.00 h SELČ), americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un by mali následne rokovať sami v prítomnosti tlmočníkov. Prvá časť rozhovorov by mohla trvať dve hodiny.

Reklama

Súčasťou celodenného summitu má byť i pracovný obed a väčšie stretnutie sa účasti poradcov oboch lídrov. Na americkej strane sa k Trumpovi pridá americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, personálny šéf Bieleho domu John Kelly, poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a americký veľvyslanec na Filipínach Sung Kim, ale aj malý počet ďalších predstaviteľov. Kima na summite v Singapure sprevádzajú ministri zahraničných vecí a obrany, ako aj jeho sestra Kim Jo-džong.

Kim i Trump pricestovali do Singapuru ešte v nedeľu. Obaja absolvovali nezávisle od seba prijatie u singapurského premiéra Lee Hsien Loonga.

Pondelok sa niesol v znamení posledných prípravných rozhovorov zástupcov oboch delegácií pred samotným summitom Trumpa s Kimom, ktoré podľa vyjadrenia Bieleho domu “prebiehali a napredovali rýchlejšie, než sa očakávalo”.

Ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny severokórejský vodca Kim vyjadril 27. apríla na rovnako prelomovom summite s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v dedine Pchanmundžom nachádzajúcej sa v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami. Lídri sa na tomto stretnutí dohodli na zastavení všetkých “nepriateľských akcií” medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-1953 a predložiť mierovú zmluvu.

Koniec raketových skúšok a zastavenie svojho jadrového programu Severná Kórea oznámila 11. mája.

Reklama

 

Šéf OSN pred summitom pochválil Trumpa a Kima

Generálny tajomník OSN António Guterres ocenil prezidenta Donalda Trumpa a vodcu Kim Čong-una, ešte pred ich mimoriadne očakávaným summitom.

“Obaja lídri sa snažia prerušiť nebezpečný kruh, ktorý vlani priniesol toľko obáv,” povedal Guterres novinárom v New Yorku. “Ako som minulý mesiac napísal obom lídrom, nová otvárajúca sa cesta si bude vyžadovať spoluprácu, kompromis a spoločný záujem,” dodal podľa tlačovej agentúry DPA.

Spojené štáty v pondelok znovu vyjadrili názor, že diplomatické a ekonomické sankcie voči Pchjongjangu by mali zostať v platnosti, kým Severná Kórea nebude súhlasiť s poskytnutím overiteľného dôkazu, že denuklearizáciu doviedla do konca.

Reklama

OSN je pripravená pomôcť s overovaním prípadnej denuklearizácie v Severnej Kórei, ak o to organizáciu požiadajú, vyhlásil Guterres. Dodal však, že o jej pomoc musia požiadať zúčastnené strany.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) by mohli pomôcť monitorovať likvidáciu jadrového programu, dodal Guterres.

Severná Kórea sa chce vymaniť z medzinárodnej izolácie, aby prostredníctvom obchodu a investícií dosiahla prosperitu. Na to je nutné zrušenie ekonomických sankcií podporovaných Washingtonom.

Bezpečnostná rada OSN posledné desaťročie rozširovala medzinárodné obmedzenia v obchodovaní so Severnou Kóreou, keďže táto stalinistická krajina stupňovala skúšky jadrových zbraní. Väčšina reštrikčných opatrení zavedených v roku 2017 zahŕňala zákazy exportu a zmrazovala majetok jednotlivcov či zakazovala im cesty, ale tiež znižovala dodávky ropných produktov do krajiny a vývoz uhlia, olova a plodov mora.

Sankcie tiež nariaďovali repatriáciu všetkých severokórejských zahraničných pracovníkov, keďže v zahraničí zarábali devízy a tie posielali naspäť domov do Pchjongjangu.

OSN odhaduje, že vyše desať miliónov ľudí, čiže 40 percent severokórejského obyvateľstva, potrebuje humanitárnu pomoc. Humanitárne organizácie pracujúce priamo na území Severnej Kórey žiadajú o hotovostnú injekciu vo výške 111 miliónov dolárov, aby mohla byť v roku 2018 poskytnutá pomoc tamojším obyvateľom.
Guterres dodal, že diplomatické postupy by mohli Severnej Kórei vydláždiť cestu k zlepšeniu stavu ľudských práv.

 

Kim Čong-un sa pred summitom vybral na večernú prehliadku Singapuru

Severokórejský vodca Kim Čong-un opustil v pondelok neskoro večer luxusný hotel v Singapure a za prísnych bezpečnostných opatrení sa vybral na prehliadku mesta, niekoľko hodín pred historickým summitom. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Singapurský minister zahraničných vecí Vivian Balakrišnan uviedol, že Kim išiel najprv do Kvetinového dómu v Záhradách pri zálive. Má si prezrieť tie najpopulárnejšie miesta a atrakcie v Singapure. Balakrišnan zverejnil na Facebooku aj fotografiu zachytávajúcu jeho a Kima v Kvetinovom dóme.

Reklama

Juhokórejské médiá priniesli správu, že Kim išiel na prehliadku Singapuru so sestrou Kim Jo-džong a s ďalšími vplyvnými delegátmi. Sprevádzali ich bezpečnostné hliadky na motocykloch s blikajúcimi svetlami.

Na záberoch spravodajskej televíznej stanice Channel NewsAsia bolo vidieť, ako sa pohybovali tichými uličkami tohto mestského štátu a potom dorazili do záhrad na nábreží zálivu.

Severokórejský vodca, ktorého nebolo vidieť na verejnosti od jeho nedeľného príchodu z Pchjongjangu do Singapuru, sa má podľa očakávania zastaviť aj v Marina Bay Sands, turistickom stredisku s najdrahším kasínom na svete, a pozrieť si tam SkyPark, teda park na streche stavby. Do prehliadky mu zaradili aj Esplanade, umelecké centrum s koncertnou sieňou a divadlom.

Kim je ubytovaný v luxusnom hoteli St Regis neďaleko slávnej, 2,2 kilometra dlhej ulice Orchard Road. Od nedeľného stretnutia so singapurským premiérom Lee Hsien Loongom nemal Kim v pláne žiadne aktivity.

Záhrady pri zálive je cenami ovenčený prírodný park, kde je predstavené záhradnícke umenie od oblastí okolo Stredozemného mora až po tropické regióny. A práve tam sa nachádza aj najväčšia kvetinová kupola na svete.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
14:45

Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie.

14:44

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

14:43

Systém zvukovej komunikácie vorvaňov je sofistikovanejší, než vedci doteraz predpokladali – obsahuje komplexnú vnútornú štruktúru hojne popretkávanú “zvukovou abecedou”. Vedci okrem toho identifikovali aj aspekty pripomínajúce komunikačné systémy iných živočíchov vrátane ľudského jazyka, uvádza nová štúdia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali