Sulík: “Je správne, aby politici diskutovali na školách.” Majú politici vystupovať pred deťmi? Opýtali sme sa poslancov

Sulík: “Je správne, aby politici diskutovali na školách.” Majú politici vystupovať pred deťmi? Opýtali sme sa poslancov

Bratislava 23. novembra 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Mnohí slovenskí politici pravidelne diskutujú a prednášajú na slovenských školách či univerzitách. Nedávno predseda SaS a poslanec Európskeho parlamentu Richard Sulík uviedol, že je to správne. Názory na túto tému sa však medzi politikmi rôznia

Na snímke vpravo Richard Sulík (SaS)

Richard Sulík začiatkom týždňa diskutoval v základnej škole pre mimoriadne nadané deti. “Túto školu založila pred 20 rokmi pani Laznibatová a dodnes ju vedie. Na výsledky, ktoré dosiahla, môže byť právom hrdá a je na veľkú škodu, že ministerstvo školstva jej komplikuje život. Napríklad obmedzovaním ročníkov a pod.,” konštatuje v úvode Sulík.

Reklama

“Viem, že sa to nebude páčiť každému, možno ani len väčšine, ale aj my si musíme patrične vzdelávať budúce elity našej krajiny.” Diskusia so žiakmi bola podľa neho na veľmi vysokej úrovni. “Rád prídem aj nabudúce,” poznamenal predseda SaS.

Sulík na margo vystúpení politikov pred deťmi uviedol, že je presvedčený, že je správne, aby politici chodili diskutovať na školy. “Najmä počas hodín, ako je Náuka o spoločnosti,” dodáva Sulík.

Reklama

 

 

Na školách sa pravidelne objavuje nie len Sulík, ale aj prezident Andrej Kiska, poslanec Poliačik a mnohí ďalší, ktorí viac či menej prinášajú na školy aj svoje politické presvedčenie.

Mala by byť školská a akademická pôda politicky neutrálna. Pýtali sme sa poslancov Národnej rady:

Reklama

 

Podľa Smeru je podstatné, aby diskusia neskĺzla do agitácie

“Je v poriadku, ak politici vystupujú na školách, ale nie, ak politicky agitujú za svoje strany či ideológie,” uviedol v stanovisku pre Hlavné správy vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

“Ústavní činitelia by mali prehovárať k študentom výlučne o odborných témach a základných hodnotových otázkach, ale nemali by ich “vnucovať“ v prospech vlastného názoru a využívať v prospech politickej propagandy, agitácie, či kampane,” uvádza Smer v stanovisku.

Politická propagácia podľa poslancov Smeru do škôl nepatrí. “Ak politik čelí otázke týkajúcej sa aktuálnej politiky, mal by reagovať nestranne a študentom vysvetliť, aké existujú pohľady na vec bez toho, aby propagoval svoj názor. V tej chvíli je v pozícii učiteľa, nie agitátora. Toto je zásadný rozdiel, ktorý podľa Mažgúta mnohí politici zjavne nechápu.

Reklama

“Sama účasť politika na diskusiách na akademickej pôde teda nie je problém, na žiadnom stupni, ale problém je, ak politik zneužíva svoje prednášky na politiku,” dodáva Smer v stanovisku.

 

Poliačik: Diskusia musí zodpovedať veku publika

Podľa poslanca Martina Poliačika, ktorý odišiel z SaS do Progresívneho Slovenska, sú politici súčasťou sveta, ktorý deti a študenti a študentky v školách spoznávajú.

Tvrdí, že je v poriadku, že politici chodia na diskusiu alebo besedy. “Musia tam ale vystupovať ako verejní činitelia a striktne sa zdržať akejkoľvek straníckej agitácie,” dodáva poslanec Poliačik.

Ja chodím pravidelne na všetky typy škôl a pristupujem k témam tak, aby to zodpovedalo veku publika. Mám výhodu, že ako pedagóg a lektor mám s prácou s deťmi a mládežou skúsenosti, takže viem svoje príspevky prispôsobiť na mieru v danej situácii,” vysvetlil.

 

Žarnay: Politici by mali deťom vysvetľovať najmä fungovanie štátu

Z oslovených politikov sa pre Hlavné správy vyjadril aj nezaradený poslanec a bývalý učiteľ Oto Žarnay, ktorý do parlamentu kandidoval za hnutie OĽaNO.

“Politika je súčasťou každodenného života a zasahuje do všetkých jeho sfér. Nedá sa oddeliť od reality a v konečnom dôsledku by to nebolo ani dobré. Takže komunikácia politikov s mládežou, zreálnenie jej osobností a osobitostí, ako aj celého politického systému, riadenia štátu a spoločnosti v podaní z „prvej ruky“ je prínosom pre mladých,” uviedol poslanec Žarnay.

Reklama

Potrebné je však podľa neho striktne oddeliť akúkoľvek ideológiu, vizuálne a aj verbálne, pretože “takéto stretnutie by sa zmenilo na manipulatívne podkladanie ideologických zámerov a to do školy nepatrí.”

Mladí ľudia, ktorí si hľadajú svoje miesto a budujú vlastný postojový a hodnotový rebríček, sú podľa neho ľahko ovplyvniteľní a manipulovateľní. “Preto by sa jednotlivé stretnutia mali viesť neformálne a kreatívne, priblížiť fungovanie spoločnosti i politikov ako obyčajných ľudí. Podnietiť a vtiahnuť mladých ľudí, aby sa aktívne zaujímali, čo sa okolo nich deje a prispeli sami k riadeniu ich komunity i celej spoločnosti, pretože sú jej súčasťou a nie iba hlasom raz za 4 roky.”

Na otázku, či je rozdiel v diskusiách s politikmi medzi základnými školami, strednými školami a vysokými školami reagoval: “Je potrebné veľmi citlivo pristupovať k deťom a mládeži vzhľadom na ich mentálne schopnosti a možnosti a postupnú socializáciu. Základné školy by mali byť ovplyvňované politikmi vo veľmi obmedzenej miere a čo najjednoduchšej forme. Deti tu poteší viac darček s logom ako rečnenie nejakého politika. Úskalím je vizualizácia strany práve prostredníctvom loga, pretože to práve deti fixujú.”

“Stredoškoláci sú už niekde inde. Sú vo fáze kritiky sveta dospelých, spoločnosti, politiky, všetkého, čiže vhodne zvolená komunikácia a možno i konfrontácia s realitou je na mieste, ale bez ideologických zámerov,” zdôraznil Žarnay vo svojom stanovisku.

A vysokoškoláci sú podľa neho mladí ľudia, ktorí si svoje vytvorené postoje upevňujú, cibria, idú do hĺbky, takže priama konfrontácia s politickými predstaviteľmi je prínosom, často aj po odbornej stránke vzhľadom na ich budúce povolanie.

Reklama

“Záverom teda chcem ešte raz zdôrazniť, že politici sú ľudia a ako takí nemôžu existovať a pracovať mimo reálny kontakt s ostatnými členmi spoločnosti. Politici nech vstupujú na pôdy škôl, ale ako ľudia, ktorí sú priamo pri riadení spoločnosti a štátu, ako odborníci v oblastiach, ktorým sa venovali pred vstupom do politiky a nie ako ideológovia alebo demagógovia.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali