Sulík pred rokovaním: Pokiaľ Igor Matovič neodíde z vlády do konca augusta, tak odchádzame my

Sulík pred rokovaním: Pokiaľ Igor Matovič neodíde z vlády do konca augusta, tak odchádzame my

Bratislava 12. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer,Jaroslav Novák)

 

Hovorca SaS Ondrej Šprlák upresnil, či sa strana

Richard Sulík
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík
SaS zúčastní na piatkovom stretnutí v bratislavskom hoteli Bôrik, na ktoré pozvalo predstaviteľov strán koalície hnutie OĽANO. Strana na stretnutie príde a následne zaujme stanovisko

Na stretnutie príde vyjednávací tím v zložení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka, ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a podpredsedu strany a ministra školstva Branislava Gröhlinga. Informoval o tom Gröhling v piatok ráno. “Po včerajšom vyhlásení idem na toto rokovanie kvôli premiérovi Eduardovi Hegerovi, ale idem tam s tým, aby som mu opätovne osobne povedal, že moja demisia je pripravená na podpis,” povedal minister školstva na tlačovej konferencii.

Reklama

Sulík ešte pred piatkovým stretnutím zopakoval, že požiadavka jeho strany na odchod lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády platí. “Pokiaľ Igor Matovič neodíde z vlády do konca augusta, tak odchádzame my,” povedal novinárom v Sliači s tým, že dôvody už jasne pomenovali. Kritizuje Matoviča za rozvracanie verejných financií za proaktívnej spolupráce s “fašistami” alebo za zamestnávanie 500 úradníkov navyše. “To je pre nás za čiarou. Povedali sme si buď – alebo, lebo takto to už ďalej fungovať nemôže,” dodal.

Pokiaľ by SaS nepokračovala vo vláde, podporí podľa Sulíka rozumné návrhy v parlamente. Šéf SaS podľa svojich slov počul mnohokrát o tom, že sa hovorí o budúcom vládnutí jeho strany s mimoparlamentným Hlasom-SD. “Budeme sa snažiť o riadnu pravicovú koalíciu,” reagoval s tým, že volič rozhodne.

Reklama

Predsedníctvo hnutia OĽANO, ako aj jeho poslanecký klub vo štvrtok (11. 8.) informovali, že líder OĽANO Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS. “Toto rozhodnutie je nemenné. Igor Matovič vyhral voľby. Dostal mandát na zostavenie koalície pre toto volebné obdobie. Je predsedom strany s najvyšším počtom poslancov v parlamente,” odôvodnilo svoje rozhodnutie predsedníctvo a poslanci OĽANO.

Hnutie upozornilo, že Slovensko čelí bezprecedentným výzvam, ako je pandémia, vojna na Ukrajine, utečenecká kríza, extrémna inflácia či rast cien energií. “Je to čas, keď je potrebné držať spolu, poskytnúť občanom potrebnú oporu a istotu, že ich vláda týmto náročným obdobím bezpečne prevedie,” dodalo.

SaS vypovedala koaličnú zmluvu a žiada vypracovanie novej. Jej požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. Ak sa jej požiadavky nenaplnia do konca augusta, ministri za SaS chcú podať demisiu.

 

Na koaličnom rokovaní bude aj Za ľudí, Žitňanská dúfa v zachovanie štvorkoalície

Na piatkovom stretnutí predstaviteľov koalície sa zúčastní aj strana Za ľudí. Pre TASR to uviedla poslankyňa parlamentu zo strany Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá potvrdila svoju účasť na rokovaní. Dúfa, že sa štvorkoalícia ešte môže dohodnúť na tom, aby v nejakej podobe dovládla do konca volebného obdobia.

Reklama

Žitňanská by bola podľa svojich slov rada, keby stretnutie nebolo posledným, ale naopak, prvým rokovaním o tom, ako pôjde štvorkoalícia ďalej. “Pevne dúfam, že ešte stále existuje cesta sa dohodnúť, aby sme v nejakej podobe dovládli,” uviedla pre TASR s tým, že prediskutovať to treba vnútri a neobťažovať ľudí možnými konštrukciami.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v stanovisku pre TASR doplnila, že na rokovaniach budú presadzovať zotrvanie štvorkoalície. “Potrebujeme funkčnú koalíciu a v rámci rokovaní urobíme maximum pre normalizáciu vzťahov,” uviedla s tým, že strana Za ľudí nie je súčasťou sporov. “Je nezodpovedné a nepoctivé voči občanom Slovenska rozbíjať vládnu koalíciu v čase, keď Slovensko čakajú najťažšie časy za posledné desaťročia – celosvetová inflácia, celoeurópska energetická kríza a vojna za našimi hranicami,” upozornila. Podľa Remišovej treba investovať energiu do riešenia problémov ľudí na Slovensku, nie do osobných sporov medzi koaličnými partnermi.

 

Sme rodina ide na koaličné stretnutie, po ňom zaujme stanovisko

Hnutie Sme rodina ide na piatkové stretnutie koaličných predstaviteľov v súvislosti s riešením vládnej krízy. Zastupovať ho bude jeho predseda a šéf Národnej rady (NR) SR Boris Kollár s predsedom poslaneckého klubu Petrom Pčolinským. Hnutie nateraz nepriblížilo svoje očakávania. “Stanovisko zaujmeme po stretnutí,” uviedol pre TASR Pčolinský.

Predstavitelia Sme rodina počas trvania vládnej krízy viackrát uviedli, že ide o spor medzi OĽANO a SaS. Od partnerov očakávali jeho vyriešenie, nemali voči nim personálne požiadavky.

Reklama

Kollár apeluje na zdravý rozum, vyzval partnerov, aby sa začali správať zodpovedne. Kritizuje, že sa pozornosť sústreďuje len na egá. Upozornil, že Slovensko zažíva rôzne krízy. “Keby boli pokojné časy a nič sa nedialo, tak čert to ber, urobia sa predčasné voľby, zastaví sa chod štátu na pol, trištvrte roka, nič sa nedeje,” skonštatoval a zdôraznil, že momentálne nemáme urobenú zmluvu s elektrárňami a nemáme zabezpečenú ochranu domácností. Upozornil na zvýšenie cien energií a plynu. “V tejto situácii odísť a nevedieť zasadať, prijímať zákony, nevedieť pomôcť ľuďom, to je už podľa mňa hraničiace s trestným činom, vykašľať sa na ľudí len pre svoje ego,” vyhlásil v piatok.

 

Premiér očakáva od partnerov, že chcú stabilnú vládu

Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva od koaličných partnerov, že na piatkové stretnutie prídu s presvedčením, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa opiera o fungujúcu parlamentnú väčšinu. Verí v ochotu spolupracovať. Zopakoval možnosť transparentnejších pravidiel fungovania koalície.

“Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy,” uviedol premiér na sociálnej sieti.

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

Upozornil, že Slovensko dnes čelí mimoriadnym udalostiam, a to očiste spoločnosti, vojne na Ukrajine, enormnému rastu cien energií či prítomnosti pandémie. “Chcem veriť, že bude splnená aj druhá podmienka na vyriešenie tejto krízy – a to, že sa budeme rešpektovať a počúvať. Je to naša povinnosť voči voličom, ktorí nám dali mandát vládnuť štyri roky a posunúť Slovensko dopredu,” doplnil.

Prezidentka považuje za dôležité čo najskoršie a jasné riešenie koaličnej krízy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby sa vnútropolitická koaličná kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom. K svojmu ďalšiemu postoju a krokom sa hlava štátu vyjadrí po stretnutí koaličných predstaviteľov, ktorí sa majú v piatok zaoberať riešením situácie.

“Je dôležité, že aktéri koaličnej krízy, teda koaličné strany, budú mať stretnutie. Uvidíme ako stretnutie dopadne, aké budú jeho závery. To, čo považujem za dôležité, je, aby sa vnútropolitická kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom,” uviedla hlava štátu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali