Sulík: Keď bude hostiteľom opozičných rokovaní SaS, pozve aj Kollára

Sulík: Keď bude hostiteľom opozičných rokovaní SaS, pozve aj Kollára

Bratislava 17. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Na opozičné rokovania za okrúhlym stolom v piatok 13. apríla Strana maďarskej komunity (SMK) pozvala SaS, OĽaNO aj KDH, ale nie hnutie Sme rodina. “Považujem za chybu, že nepozvali aj Borisa Kollára. Ak raz chceme voličov presvedčiť o tom, že sa po voľbách dokážeme dohodnúť, nemôžeme už teraz niekoho vylučovať,” povedal v TABLET.TV predseda SaS Richard Sulík.

Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík

Dodal, že keď bude hostiteľom opozičného stretnutia jeho strana, pozve aj hnutie Borisa Kollára. Hoci sa štyri opozičné strany 13. apríla zhodli na tom, že by po voľbách mohli tvoriť základ budúcej koalície, podľa Sulíka karty rozdajú až voliči. “Pôjdeme do volieb samostatne a po voľbách sa pozrieme, kto postúpil do NR SR, kto má koľko mandátov a koľko ich máme my. A potom sa pozrieme, aké sú možné kombinácie koalície,” povedal.

Reklama

V tejto chvíli z koaličnej spolupráce vopred vylučuje len Smer-SD a ĽS NS. “Smer ideme nahradiť, nejdeme s ním spolupracovať. ĽS NS sme vylúčili preto, že na kandidátke tejto strany sú ľudia, ktorí tvrdia, že Adolf Hitler druhú svetovú vojnu nezačal, že šesť miliónov mŕtvych Židov je rozprávka… To sú jednoducho veci, ktoré sú v našej spoločnosti ‘no – go’. Vybavená vec,” tvrdí Sulík.

Strana na kongrese začiatkom apríla prijala “Krabičku” – osem reformných opatrení, avizovala vytvorenie tieňového kabinetu a zároveň vyhlásila, že je pripravená prevziať vládnu zodpovednosť. “Predstavili sme voličom najprv obsah, našich osem reformných diel, a ďalší krok bude, že predstavíme osoby a obsadenie,” povedal Sulík.

Reklama

Poslanec Eugen Jurzyca sa na kongrese vyjadroval k zahraničnopolitickej priorite, presnejšie k európskemu manifestu strany. Jana Kiššová k Agende 2020, k bezpečnostnej agende Ľubomír Galko, reforme sociálne vylúčených spoločenstiev Lucia Ďuriš Nicholsonová, Peter Cmorej k odvodovému bonusu, k reforme školstva Branislav Gröhling, reforme zdravotníctva Jana Cigániková a štíhlemu štátu Jozef Rajtár. Na otázku, či sú to potenciálni členovia tieňovej vlády, Richard Sulík reagoval, že na programovej konferencii nepredstavia iba tieňovú vládu, ale aj tieňových predsedov parlamentných výborov. “Keď dá strana všetkých kvalitných ľudí do exekutívy, môžu jej chýbať vo výboroch. To nie je náš prípad. Ľudia, ktorých ste menovali, budú niekde v okruhu približne tridsiatich predstavených ľudí,” uviedol predseda SaS.

Prvýkrát a zatiaľ naposledy bola SaS členom kabinetu Ivety Radičovej, ktorý však skončil predčasne. Práve SaS pri hlasovaní o eurovale, ktorý premiérka spojila s hlasovaním o dôvere vláde, nehlasovala “za” a tým spustila proces vedúci k predčasným voľbám.

“To, že vláda padla, to je fakt. Stalo sa to preto, že neboli dodržané dohody, ktoré sme na začiatku vládnutia urobili. V programovom vyhlásení vlády sme mali napísané, že nebudeme podporovať nezodpovedne hospodáriace krajiny. A potom naši traja koaliční partneri otočili a zrazu boli horlivo za to, aby sme vystavili neodvolateľné a bezpodmienečné záruky pre Grécko,” spomína Sulík.

“Iveta Radičová spravila fatálnu chybu tým, že spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Chyba, ktorú sme spravili my, bola, že sme minútu pred hlasovaním neopustili sálu. Tak by totiž bolo jasné, že za to nemôžeme zahlasovať, keď tam fyzicky nie sme… Naši koaliční partneri si totiž do poslednej chvíle mysleli, že ‘cukneme’,” dodal predseda SaS. Tvrdí, že do budúcnosti sa dá podobnému problému predísť dôsledným dodržiavaním dohôd koaličnými partnermi.

Hoci nie je tradičný predvolebný čas, na uliciach sa dajú vidieť bilbordy OĽaNO aj SaS. Podľa Sulíka sa jeho strana jednoducho snaží komunikovať odkaz svojho kongresu aj inak ako len tlačovými konferenciami či blogmi.

Reklama

“Mali sme kongres, kde sme predstavili našich osem reformných diel. A chceme oznámiť ľuďom aj inými spôsobmi, ako len na tlačovej besede alebo napísať nejaký blog. Vydali sme aj SaS špeciál noviny, ktoré sme rozposlali do všetkých schránok rodinných domov na Slovensku. Chceme oznámiť voličom, že SaS je pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko,” tvrdí Sulík.

Na kongrese “oprášili” aj staršie návrhy na reformy, napríklad odvodový bonus, ktorý by mal zjednodušiť komplikovaný sociálny systém. Na námietku koaličných strán, že by táto reforma výrazne navýšila výdavky štátu, Sulík odpovedal, že akékoľvek výpadky v štátnom rozpočte by v takom prípade skončili priamo v peňaženkách ľudí. O konkrétnej podobe reformy je ochotný rokovať s prípadnými budúcimi koaličnými partnermi.

SaS sa na kongrese prihlásila k tzv. eurorealistickej orientácii, teda podpore projektu Európskej únie, ale zároveň žiadania jeho reforiem. Podľa Sulíka EÚ potrebuje znížiť mieru prerozdeľovania zdrojov a zvýšiť kompetencie národných štátov. “Navrhujeme napríklad saldovanie. Dnes máme, v tomto rozpočtovom období, nárok na asi tri miliardy na eurofondoch, ale zároveň platíme jednu miliardu zo štátneho rozpočtu do Bruselu. Navrhujeme saldovať platby, aby sme boli len príjemcami. Lebo peniaze, čo platíme, idú z rozpočtu, ale tie, čo prichádzajú nejdú do rozpočtu,” povedal.

V prípade prezidentských volieb SaS čaká na rozhodnutie Andreja Kisku, o komunálnych voľbách už rokuje. “Ak prezident Andrej Kiska bude kandidovať, SaS ho podporí. Ak nie, podporíme iného kandidáta. Čakáme,” povedal Sulík.

V hlavnom meste OĽaNO podporilo kandidáta SaS na predsedu VÚC, teraz by sulíkovci mali podporiť nominanta OĽaNO na post primátora. “V prípade Bratislavy čakáme, že OĽaNO, s ktorým máme dohodu o komunálnych voľbách, predstaví kandidáta pre Bratislavu. V prípade Košíc už prebehlo niekoľko stretnutí s možnými kandidátmi. V krátkom čase by sme sa rozhodli, koho podporíme. Predpokladám, že do konca mája,” poznamenal predseda SaS.

Reklama

V diskusii krátko komentoval aj raketový a letecký úder USA, Francúzska a Veľkej Británie na potenciálne továrne a sklady chemických zbraní v Sýrii. “Chemické zbrane sú neprijateľné, neakceptovateľné celým civilizovaným svetom. Problém ale je omnoho hlbší a širší. Vojna v Sýrii trvá už sedem rokov, je tam pol milióna mŕtvych. A ja nemám presvedčenie, že sa ju podarí ukončiť ďalším bombardovaním. Naopak, myslím si, že USA, Rusko, Turecko a Sýria by mali začať rokovať o mieri. Bola to demonštrácia sily, ktorá ale nenásobí, ani nedelí,” uzavrel Sulík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali