Súd sa opäť zaoberá návrhom na obnovu konania odsúdeného Mikuláša Varehu

Súd sa opäť zaoberá návrhom na obnovu konania odsúdeného Mikuláša Varehu

Bratislava 17. decembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) sa v pondelok zaoberá návrhom na obnovu konania, ktorú podal právoplatne odsúdený podnikateľ Mikuláš Vareha, označovaný v minulosti za kráľa Zemplína

Na snímke Mikuláš V.

Vareha sa pondelkového verejného zasadnutia nezúčastňuje a dal svojmu obhajcovi súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Žiada už po druhý raz o obnovu konania – naposledy tak urobil v máji tohto roku. Vareha bol pôvodne uznaný v 24 bodoch obžaloby a právoplatne odsúdený na 11-ročný trest odňatia slobody. Spochybňuje daňové kontroly v jeho firmách, ktoré údajne neboli príslušné. Návrh na obnovu konania bol doručený na ŠTS koncom októbra minulého roku.

Reklama

“Nie sú žiadne dôkazy a skutočnosti nato, aby bola povolená obnova konania,” uviedol v pondelok prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa jeho slov sa “obchody” s lykožrútmi a takzvanými euroočkami uskutočnili len na “papieri a v hlave odsúdeného”. “Neboli produkované žiadne skutočnosti,” povedal dozorový prokurátor. Návrh odsúdeného hodnotí len ako ďalší “bezargumentačný pokus” o zmenu pôvodného rozsudku. “Avšak z môjho pohľadu absolútne neaktuálny,” povedal ďalej prokurátor ÚŠP a navrhol súdu ŠTS, aby zamietol návrh odsúdeného na povolenie obnovy konania, pretože neboli zistené ich podmienky.

ŠTS koncom mája tohto roka už raz obnovu konania zamietol. Vareha sa vtedy verejného zasadnutia osobne nezúčastnil, súhlasil však s konaním v jeho neprítomnosti. Z pojednávania vyplynulo, že obnovu konania žiadal povoliť z dvoch dôvodov. “Tým hlavným boli zdravotné ťažkosti, ktoré mal mať už pred vyhlásením pôvodného rozhodnutia a tým druhým nemajetnosť odsúdeného,” vysvetlil predseda senátu. Na súde však neboli podľa senátu produkované žiadne nové dôkazy.

Reklama

Vareha prostredníctvom svojho obhajcu predložil súdu viaceré lekárske správy, ktoré mali poukázať na jeho zlý zdravotný stav. “Prečítané lekárske správy sú o bežnom zdravotnom stave odsúdeného, ktoré zodpovedajú jeho veku. Obžalovaný sa pokúša rôznymi právnymi spôsobmi o prerušenie jeho výkonu trestu,” povedal vtedy prokurátor vo svojom konečnom návrhu.

Podnikateľ je za mrežami približne sedem rokov, zadržali ho v roku 2011. Podľa rozhodnutia súdov si odpykáva 11-ročný trest odňatia slobody za trestné činy skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Svojím konaním spôsobil ujmu veľkého rozsahu vo výške približne 57 miliónov eur. Keďže Vareha neuhradil peňažný trest 100.000 eur, po odpykaní spomínaného 11-ročného trestu by mal stráviť za mrežami ešte jeden ďalší rok.

Pôvodný rozsudok ŠTS v kauze potvrdil vo februári 2014 aj Najvyšší súd SR (NS SR).

Obžaloba prokurátora ÚŠP Varehu vinila z fiktívnych obchodov medzi jeho firmami, ktorými mal štát poškodiť o 58,1 milióna eur. Zemplínsky veľkopodnikateľ figuroval ako konateľ a spoločník v 77 firmách a 11 z nich medzi sebou nakupovalo a predávalo štepné púčiky jabloní a lykožrúty v obrovskom objeme – vyše 55 miliónov euroočiek (štepov) a vyše 414 miliónov kusov lykožrútov.

V čase súdneho procesu Vareha presviedčal senát, že lykožrút nie je škodca, ale biologické krmivo. Kŕmili vraj ním bažanty, pštrosy a ryby. Prokurátor argumentoval, že “také množstvá sa u nás ani nevyskytujú a sú neobchodovateľné”. Tvrdil tiež, že k žiadnemu biznisu reálne nedošlo, iba papierovo. Vareha svoju vinu popieral.

Reklama

 

Mikulášovi Varehovi nepovolili obnovu konania

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v pondelok na svojom verejnom zasadnutí zamietol návrh odsúdeného podnikateľa Mikuláša Varehu, označovaného v minulosti za kráľa Zemplína, na obnovu konania.

Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné. Vareha, ktorý si odpykáva 12-ročný trest odňatia slobody v ústave v Sabinove, sa pondelkového verejného zasadnutia nezúčastnil. Dal súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti.

Obnovu konania súd povolí len v tom prípade, že sa predložia nové zistené dôkazy a skutočnosti, ktoré by mali vplyv na právoplatný rozsudok. Súd v pondelok však zistil, že dôkazmi, ktoré predložil odsúdený Vareha, sa zaoberal už prvostupňový súd ŠTS ako aj odvolací Najvyšší súd SR (NS SR).

Reklama

“Argumenty pána Varehu som vnímal tak, že skutočne je to len určitý pokus o ďalšiu obnovu konania. Predložil len torzo listín, teda presnejšie dve z daňového konania, ktoré nemohli mať a, samozrejme, nemajú absolútny vplyv na zmenu pôvodného rozsudku,” povedal po skončení pondelkového verejného zasadnutia prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

Pondelkové rozhodnutie nie je právoplatné a prípadnou sťažnosťou odsúdeného a jeho obhajcu sa bude zaoberať NS SR. Vareha môže podľa vyjadrenia justičných zdrojov pre TASR požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody v marci budúceho roka. Musel by spĺňať viacero podmienok a rozhodoval by potom súd v obvode, kde trest vykonáva.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali